Cu ocazia Zilei Europene a Limbilor vă invităm să participați la evenimentul organizat de Asociația Culturală Diverbium la Universitatea Alcala (Colegio Malaga, Aula 4, C/ Colegios, 2, Alcala de Henares - Madrid). 

Invitatul special al celei de-a 5-a ediții Diverbium 2014 vine tocmai din România și se numește Amelia Stănescu împreună cu volumul de versuri Așternuturi de ploaie (Mantos de lluvia), Ed. Brumar, 2013; (traducere în limba spaniolă: Mario Castro Navarrete)


Amelia Stănescu s-a născut la 22 iunie 1974 în Constanţa. Este licenţiată în Filologie (1997) şi în Drept (2007). Din anul 2006, este doctor în domeniul Filologie. Membră a Uniunii Scriitorilor din România - Filiala Dobrogea (2000), Filiala Bucureşti, Secţia Poezie (nov. 2013). Debutează editorial în anul 1993, cu volumul de versuri Căutători de cuvinte. Urmează volumele: Doar mie mi-e frică (1999), Versuri/ Gedichte (1999), Poeme/ Poemi (2001), Exaltata juxta aquas (2004), Mecanica firii (2005) - Premiul „Cartea de poezie a anului 2005”, acordat de Filiala Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România; „Premiul pentru Poezie” al Editurii Ex Ponto, (Constanţa, 2005); Aşternuturi de ploaie/ Couvertures de pluie (Brumar, 2012) – „Premiul pentru Poezie”, acordat de USR, Filiala Dobrogea; I meccanismi dell’essere, versiune în limba italiană a volumului Mecanica firii (Ex Ponto, 2013; trad. Lucia Tarase); Aşternuturi de ploaie/ Mantos de lluvia (Brumar, 2013; traducere în limba spaniolă: Mario Castro Navarrete). Publică poezie, interviuri, traduceri în reviste din ţară şi străinătate: Ex Ponto – Text/ Imagine/ Metatext (Constanţa); Poesis (Satu Mare); Zona Literară (Iaşi); Poezia (Iaşi); Luceafărul de dimineaţă (Bucureşti), Archenoah (Munchen); Observator Munchen (Germania); Lumina Lină/ Gracious Light (New York); Trilce (Chile); World literature (China) ş.a. Coordonator al Festivalului Primăvara Poeţilor/ Le Printemps des Poètes, Constanţa (2007-2011). Fondator şi coordonator (alături de poeta Iulia Pană) al proiectului Mecanici Poetice (din 2012). Co-organizator (din 2013) al showurilor BlueJazz&Poetry (alături de jazzmanul Corneliu Stroe).

Ceilalți protagoniști ai evenimentului sunt:

Alexandra Chereches, traducătoare, cu o temă foarte interesantă: "El desafío de la traducción: la poética de Nichita Stănescu (1933-1983)". Alexandra Chereches a terminat studii hispanice la Universitatea Alcala și studii de filosofie la UNED. În anul 2010 Alexandra Chereches a primit un premiu de excelență acordat celor mai buni studenți din Madrid din partea dnei. Esperanza Aguirre, președinta Comunității Madrid. Selecția a fost realizată în baza rezultatelor celor 2.834 studenți care au fost inscriși în această competiție. 

Catalina Badea, doctorat în studii literare la Universitatea Complutense din Madrid cu o dizertație despre Jaime Gil de Biedma (Un corazón desnudo: la reconstrucción vital en la poesía de Gil de Biedma). În cadrul evenimentului Săptămana Poeziei la Madrid 2011 Cătălina Badea s-a ocupat de activitățile de Cultură și Conviețuire și a susținut o dizertație despre Tradiția și cultura din România începând cu poemele lui Mihai Eminescu în timp ce în cadrul evenimentului Săptămâna Poeziei la Sevilla 2013 a susținut o conferință despre Nichita Stănescu - poetul necuvintelor. În revista literară Keraunós a publicat un eseu despre adevărata identitate a lui Shakespeare, un studiu comparativ a lui José de Espronceda cu Eminescu și Leopardi, tradiția angloamericană la Jaime Gil de Biedma, În Labirint: poezia lui Nietzsche și despre corp la Sylvia Plath. 

Bruno Marin, violonist, va interpreta un fragment din partita nr. 3 pentru vioară de Johann Sebastian Bach. 

La eveniment vor participa scriitori și muzicieni români din Spania; Marius Gârniţa, Marin Dumitrescu, Dragoș Cosmin Popa, Gelu Vlașin, Cristina Vlașin, Nicolae Petriman, Lina Florea, Flori Maracovschi, Nina Vasile, Sorin Dinco, Mariana Vlad, Mioara Risnoveanu, Nona Furnica și alții. 

Prima ediție a proiectului DIVERBIUM - DIALOGURI INTERCULTURALE ITINERANTE s-a desfășurat în localitatea Parla (Madrid) în incinta Bisericii Ortodoxe Românești, ediția cu nr. 2 a poposit într-un restaurant din localitatea Vallecas, ediția cu nr. 3 a fost realizată în aer liber, în parcul public din Casa de Campo (ediție dedicată Zilei Limbii Române), ediția cu număruL 4 a călătorit până la Villarrobledo (Albacete) la inaugurarea Bibliotecii românești George Coșbuc iar ediția a cincea se va desfășura la Universitatea din Alacala de Henares (Colegio Malaga), va avea invitați de prestigiu și va fi dedicată sărbătoririi Zilei Europene a Limbilor. Proiectul Diverbium - Dialoguri Interculturale Itinerante este un proiect care își propune să utilizeze spațiile neconvenționale pentru promovarea literaturii române. 

Realizator proiect: Asociacion Cultural Diverbium. Coordonator proiect:Gelu Vlaşin. Colaborator principal: Asociacion de Escritores y Artistas Rumanos de España - ASARS / Cofinanțator: Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni

Vizualizări: 238

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Comentariu publicat de Serban George pe Noiembrie 7, 2014 la 10:23pm

Felicitări Amelia!

Comentariu publicat de Victoria Fatu Nalatiu pe Septembrie 25, 2014 la 9:52pm

"Poezia -trandafirul ce creşte în potir de aur, sufletul frumos"(M. Eminescu). Coordonatorii Asociacion Cultural Diverbium.au găsit calea răspândirii în lume a culturii româneşti. Felicitări!

Comentariu publicat de Gheorghe Apetroae - Sibiu pe Septembrie 25, 2014 la 1:39pm

Felicitări şi mult succes în mediatizarea poeziei  româneşti contemporane în literatura europeană!... Gheorghe Apetroae, Sibiu

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor