Pompiliu Comșa – Oglinzile realității

Pompiliu Comșa – Oglinzile realității

 

          Ab initio, remarcăm că domnul Pompiliu Comșa a primit în mod constant feed-back pozitiv din partea cititorilor, de la cei mai mari cărturari până la oamenii de rând, fascinați de stilul și de verbul dumnealui. Astăzi, avem prilejul de a saluta apariția celei de a 14-a cărți semnată de această personalitate marcantă a presei românești, un erudit, dovedind competență și în știința dreptului, având totodată un cuvânt de spus în viața culturală, cu precădere în literatură.          Dar poate cea mai importantă calitate a domnului Pompiliu Comșa este aceea de mare patriot, în sensul pur, precum în epoca lui Mihai Eminescu, înțelegând prin aceasta să-ți iubești în chip nețărmurit țara și poporul și de a lupta pentru libertatea națională. Având un titlu sugestiv și inspirat ales – „Oglinzile realității”, cartea sa apărută la editura Pompidu din Galați, este de facto, o carte-document nu numai din prisma vieții personale, cât și din capacitatea de a surprinde realitatea cu referiri detaliate la persoane, locuri sau evenimente semnificative din societatea românească.

          Volumul debutează cu un interviu în oglindă impresionează prin analiza introspeției și prin sinceritate. În capitolul al doilea regăsim o serie de editoriale și articole-manifest care își propun să trezească spiritul civic. Capitolul al treilea îmbracă forma unui jurnal intitulat „Călător prin țara mea” în care autorul ne asigură de iubirea ce o poartă acestei țări și orașului Galați. Având convingerea că „a fi un bun scriitor înseamnă să încerci să nu faci compromisuri”, Pompiliu Comșa ne prezintă în această lucrare o analiză – fără pretenția de a fi exhaustivă – a realității societății românești actuale, nu înainte de a face un scurt excurs asupra vieții și operelor marilor cărturari, exempli gratia: Mihai Eminescu, Acad. Solomon Marcus, Prof. Univ. Dr. Vasile Burlui, Acad. Ioan Hăulică etc. Volumul de față se încheie cu un grupaj de recenzii elaborate cu profesionalism și obiectivitate, respectiv cu unele gânduri aforistice.

          În cazul în care cuvintele mele n-au fost destul de persuasive sau n-au reușit să sintetizeze importanța acestei cărți, consemnez că prefața ei poartă semnătura renumitului prof. univ. dr. și traducător Constantin Frosin, în viziunea căruia domnul Pompiliu Comșa este: „un personaj notoriu, o instituție de presă în sine, un autor prolific pe multiple planuri: fin observator al realităților gălățeano-românești, bun analist politic al politichiei de pe la noi ori de aiurea, practicând un comic de limbaj hărăzit cu simțul umorului, un tip șarmant și un strălucit causeur, capabil să trezească din amorțeală o masă de convivi prea obosiți din diverse și varii motive...”

 

Sebastian Golomoz

Vizualizări: 89

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor