Portret în legendă ; MIHAI VITEAZUL -postat de Constanta Abalasei Donosa

                                           

       La 14 noiembrie 1593, Andronic Cantacuzino, fiul lui Mihai Cantacuzino, adresă o scrisoare fostului domn al Moldovei Petre Şchiopul în care spunea :” Am păstrat Ţara Românească pentru Domnia Ta, însă văzând cerinţele vremii şi zăbavă din partea Domniei Tale, m-am încumetat şi eu şi l-am făcut Domn al Ţării Româneşti pe banul Mihai; l-am preferat socotind că este mai bun decât ceilaţi boieri vicleni, mincinoşi din fire, intriganţi, nepricepuţi .
       Mihai Viteazul , prin toată activitatea sa de voievod al Valahiei, războaiele purtate cu cotropitorii ţării cât şi ceea ce a reuşit să înfăptuiască, rămâne un mare voievod în legendă .” Şi cum spuneau Ştefan Szuhay şi Nicolae Istvanffy - comisari imperiali - care l-au întâlnit pe Mihai Viteazul domnul Ţării Româneşti la Târgovişte în anul 1598 :”Vievodul este de statură înaltă, cu părul şi barba neagră, faţa negricioasă şi severă. După spusele unor cronicari ai vremii, Mihai Viteazul era un om stângaci, ceea ce mai însemna cu siguranţă că era rău, potrivnic, pervers, perfid, crunt .
       Însă Mihai Viteazul prin gândirea ca Dumnezeu să izbăvească ţara de mâna cotropitorilor, reuşeşte printr-o cooperare militară şi politică să unească cele trei valahii, cum deciseseră „Adunarea Ţării”. Astfel Mihai Viteazul, reuşeşte să îmbogăţească palmaresul epocii sale, prin unirea celor 3 Ţări Dacice într-una singură; de la 1599 la 1600. Domnia Sa, a transmis urmaşilor un mesaj de conştiinţă naţională şi de mare voinţă politică.
       Pentru direcţia consolidării unităţii politice cu Ardealul, înfăptuită în 1599 la 1 noiembrie, când a intrat triumfător la Alba Iulia, Mihai Viteazul a luat o serie de măsuri :
* înlesniri pentru ţăranii români
* numirea de români în dregătorii
* înfiinţarea Mitropoliei Ortodoxe de la Alba Iulia, restabilind subordonarea ei pe linie bisericească faţă de Mitropolia Valahiei. Acest fapt era foarte important fiindcă biserica românească din Ardeal trebuia să reziste în faţa bisericilor reformate, calvine şi în faţa contrareformei catolice.
       În vara anului 1600, împăratul împreună cu diplomaţii care făceau parte dintr-un joc duplicitar, hotărăsc eliminarea lui Mihai Viteazul prin Rudolf al II-lea, care era în complicitate cu polonii şi cu turcii. Un complot de eliminae a lui Mihai Viteazul , a fost şi cel de la Călugăreni, însă nereuşit.
       După victoria de la Guruslău din 4 august 1601 pe data de 16 august 1601, generalul Basta, ajunge cu armata la Câmpia Turzii, urmat la câteva ceasuri de Mihai Viteazul cu luptătorii săi, cărora le-a cerut să cânte ajunşi aici,” Pe tine Doamne ,Te lăudăm „ .
       În dimineaţa zilei de 18 august 1601, a avut loc o nouă întrevedere între Mihai Viteazul şi Gheorghe Basta. Generalul Basta, aflat în slujba împăratului, i-a reproşat multe voievodului spunându-i că trebuie să părăseasca Ardealul cât mai repede. Mihai Viteazul i-a răspuns cu semeţie că nu a încheiat nici un tratat cu împăratul asupra acestei ţări. Mai mult, Mihai Viteazul a adăugat ;
      „ Împăratul are multe ţări şi nu va rămâne sărac fără Ardeal. Nu-mi las nimanui ţara şi neamul , nici mort” .
       La aflarea veştii că Mihai doreşte să plece pe 19 august la Alba Iulia, Basta neliniştit convoacă consiliul de război în seara zilei de 18 august 1601, încercând să-l aresteze pe Mihai Viteazul, iar dacă acesta încerca să opună rezistenţă, urma să-l ucidă . Astfel la 19 august 1601, Mihai Viteazul , este ucis mişeleşte pe Câmpia Turzii. La numai 43 de ani, Mihai Viteazul , este victima unui asasinat laş. Binefăcut la corp, frumos, de talie înaltă însă cu o figură uscată, Mihai Viteazul avea privirea vulturului, curajul leului, şiretenia vulpii şi credinţa lui Iancu de Hunedoara. Mistuit de focul sacru al patriotismului, Mihai Viteazul, a luptat şi a murit pentru gloria ţării sale.
       Se spune că nu are egal printre concetăţenii ţării sale decât pe Ioan Corvin şi Ştefan cel Mare. Pe primul - Ioan Corvin, l-a depăşit prin intensitatea vederilor sale largi şi prin ambiţia sa. Faţă de-al doilea - Ştefan cel Mare, are avantajul că el prefera să lupte pe teritoriul duşmanului, decât pe al său propriu. Mihai Viteazul, a ştiut să ţină în şah timp de 8 ani de zile, Polonia, Ungaria şi Poarta Otomană.

Text şi grafică -Constanta Abălaşei Donosă

 

Vizualizări: 1034

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Comentariu publicat de Anastasia Moldovanu pe August 26, 2012 la 7:16pm

Personalitatea domnitorului M.Viteazu, o figura marcanta in istoria unificarii rominilor este, dupa cum se vede, neindeajuns de studiata. Si elevii pun asemenea intrebari. Ideea si discutia pornita de d.Constanta Abalasei-Donosa este binevenita. Sper in continuarea de mai departe a temei. 

Comentariu publicat de CONSTANTA ABĂLAȘEI-DONOSĂ pe August 24, 2012 la 7:43pm

Stimate domnule TIMERMAN  Dumitru, va multumesc pentru timpul acordat citirii acestui mic text .

Cuvintele dvs. pentru marea personalitate a lui MIHAI VITEAZUL, m-au emotionat !!!

Deja, am inceput sa caut materiale, sa citesc mult pentru a ma documenta in vederea  realizarii

unei expozitii de grafica , dedicata acestui mare voievod: CARE, pe langa frumusetea trupeasca a avut si marea frumusete spirituala, frumusetea intelepciunii si a cuvantului... Va multumesc .

Comentariu publicat de TIMERMAN DUMITRU pe August 24, 2012 la 7:34pm

Pentru mine Mihai, va rămâne un model incontestabil de personalitate românească. Asasinarea lui Mihai Viteazul ar trebui să fie un subiect de tribunal european. Vinovaţii ar trebui să plătească postmortem pentru crima lor. Dacă nu ei urmaşii lor. De ce ? Pentru ca să se ştie că astfel de asasinate nu mai au ce căuta în spaţiul danubiano-pontic....Judecata postmortem a acestei crime ar trebui să fie judecată... Să se ştie!  că Mihai Viteazul s-a ţinut de cuvânt şi nu a fost un laş, iară cine-a îndrăgit străinii...mânca-iar inima câinii judecăţii...

Comentariu publicat de CONSTANTA ABĂLAȘEI-DONOSĂ pe August 24, 2012 la 11:29am

Stimate domn Joanta Vasile, va multumesc pentru citirea acestui mic text cat si pentru inrebarea

pusa.Sunt convinsa ca totul era posibil si atunci , pe vremea lui MIHAI  VITEAZUL , cum este posibil

astazi in vremurile pe care le traim zi de zi evenimente la care nu te astepti . 

Comentariu publicat de Joanta Vasile pe August 24, 2012 la 9:56am

Multumiri pentru postare.

Doar o mica intrebare: unde sa fi fost garda personala a domnitorului cand acesta a fost atacat de mercenarii lui Basta?

Nu cumva si atunci ca si in alte dati au actionat cei pe care Mosu - Ion Gavrila Ogoranu il numea "iuda" si spunea cu parerea de rau ca sunt cam multi pe la noi?

 

Comentariu publicat de CONSTANTA ABĂLAȘEI-DONOSĂ pe August 23, 2012 la 10:10pm

VA MULTUMESC , doamna MARA !!!

               Cu aceiasi admiratie, Constanta

Comentariu publicat de CONSTANTA ABĂLAȘEI-DONOSĂ pe August 23, 2012 la 10:08pm

Multumesc doamna Adelaida Mateescu !!!

Daca in cartile de istorie, pentru scolari  si liceeni, s-ar face vorbire despre adevarata istorie

a neamului nostru romanesc...si elevii studiosi , ar sti sa aprecieze aceste valori spirituale .

 

Comentariu publicat de CONSTANTA ABĂLAȘEI-DONOSĂ pe August 23, 2012 la 9:57pm

Stimate si distins domn IUGA, prieten de  RETEA LITERARA: Ma bucur ca ati citit acest mic text in legatura cu marele voievod MIHAI VITEAZUL. Bucuria , trebuie sa fie dubla de aceasta data , prin ceea ce dvs. treansmiteti si altora.Prima , ca dvs.ati cerut si in al doi-lea rand ca eu am daruit...Si de am facut acest lucru...am facut-o fara a cere nimic in schimb: am facut-o fiindca eu, stiu sa iubesc semenii si sa-i pretuiesc. In ceea ce priveste scuzele si iertarea pe care le cereti... gandesc ca nu este cazul, fiindca nimeni nu este suparat . Pentru mine nu conteaza un carton , sau o hartie ! Cel mai important este omul de langa mine , sau cel din fata mea ! Cu aceiasi consideratie, Constanta Abalasei-Donosa.

Comentariu publicat de CONSTANTA ABĂLAȘEI-DONOSĂ pe August 23, 2012 la 9:45pm

Doamna Militaru Corina, va multumesc si ma bucur de aprecierile dvs.

Cu mult drag, Constanta

Comentariu publicat de CONSTANTA ABĂLAȘEI-DONOSĂ pe August 23, 2012 la 9:44pm

Stimata doamna Livia Ciuperca, va multumesc pentru citirea acestei postari,cat si pentru aprecierile drepte de care faceti vorbire. Pentru mine, Mihai Viteazul, reprezinta un mare voievod, un mare om care a avut mare curaj de a infatui ceea ce altii nu au facut-o pana la el.Si poate datorita acestui fapt - al marii sale demnitati - a si fost ucis miseleste. Intr-o buna zi, se vor gasi istorici cu romanismul in sange si vor face multa vorbire despre el .

Dumnezeu, le vor da gandurile cele bune. Va multumesc !

 

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor