Viata nu e facuta din viziunile ce-ti picura din coada ochiului pe obraz, ci din viziunea ce-ti staruie ingandurata-n privire.


Statea, timid, in fata tabloului alb. Parea sa fi zidit in juru-i un sevaletdin propriile priviri spre fiecare ochi galben de panza. Il pictase in felul acesta, cu albul ochilor, de o mie de ori. Mototolite pe jos, într-un colt al camerei, zaceau aruncate zeci de foi mazgalite, pe care le zgariase mai devreme cu furia unor viziuni pe cat de palide, pe atat de absurde.


Viziuni aveau si ceilalti desenatori de prin targ. Si foi si mai multe… E drept, nu le ieseau reusite decat caricaturile, parandu-li-se firesc sa vada grotescul din ceilalti.


Slava Domnului, el nu mai avea, de-o vreme, numai culorile. Le risipise, sfarsisera improscate pe foile acelea cu obrazul prea gros. Insa avea ultima bucata de panza. De fiecare data cand isi aducea aminte de asta, isi simtea apasati umerii gandurilor. Ceilalti insa nu mai aveau, de mult, de mult prea demult, chiar Idei.


Ciudat, azi oamenii ii lasau senzatia ca nu mai cred în Frumos… Nu mai primise de cateva luni o comanda pentru vreun tablou, chiar si mic. Desenele lui nu starneau rasul, stia asta, dar refuza cu incapatanare sa se transforme intr-un alt mascarici. E greu sa iesi in mijlocul circului cufrac si cu un ifos de parca te-ai duce la teatru.

Lumea-l privea fascinata de felul in care povestea, incepea sa se simta jenat, asa ca balbai un raspuns:


– Şi cum ati reusit, maestre sa dati viata acestei bucati minunate de panza?…


– Cred ca mi-am luat inima-n dinti, pana la urma viata e facuta si din curaj. A fost o poveste


– De vis? De asta v-ati intitulat tabloul asa?

Insistenta tanarului incepea sa-l enerveze. Se gandi ce caricatura ar fi iesit din mutra aceea… Dar isi aduse aminte de vechii desenatori, de foile ce straluceau a nimic si care umplusera piata din targ si se linisti.


– Eram norocos. Sunt. Aveam singura panza. Si am cea mai frumoasa si darnica Muza…

Vizualizări: 124

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor