Bunele moravuri însumează principiile și practicile colective de lungă durată ale societății, manifestări care au imprimat și continuă să imprime în conștiința umană ideea de echitate, neechivoc, dreptate, frumos, respect, considerație reciprocă..și derivatele.

De altfel, tot ce aduce cu sine (și) Sfânta Tradiție, unica premisă a raționamentului moral.

Știm deja că moralitatea este izvorul libertății, moralitatea este condiția libertății, moralitatea este ocrotitorul și garantul libertății. Ce înțelegem prin ocrotitorul libertății? Înțelegem ansamblul mecanismelor de afirmare a dreptului subiectiv. Ce înțelegem prin garantul libertății? Înțelegem viabilitatea mecanismelor de mai sus, capacitatea lor de a funcționa. Observăm că moralitatea este energia suficientă de activare a ocrotirii și garantării. Și totuși.., în societatea reală, cotidiană mai avem un propulsor: forța coercitivă! Din ce motiv avem nevoie de sursă de energie alternativă (auxiliară), artificială în raport de originea noastră divină?

…că suntem necivilizați.

Degeaba avem tehnologie avansată dacă e controlată și folosită de același caracter și esență umană diluată. Revin: moralitatea ca sursă a libertății și libertatea ca alimentator al moralității? Care libertate? ..întreabă unu.. Libertatea care nu rezidă în bunul-plac!

Altfel cercul nu se închide, intensitatea egoismului și a nemulțumirii crește până la punctul critic în care sistemul-societate se autodistruge.

Ca o paralelă (pentru cei interesați) amintesc o afirmație creștină (nu neapărat aceeași formulare): Ferice de tine Maică Sfântă a lui Isus Hristos că ai născut pe Ziditorul tău.

Eu zic că e relevant.

Întorcându-mă la antiteză, spun că cercul care cuprinde libertatea după bunul-plac se închide cu moralismul autosuficient — tendința actuală a politicilor sociale și de guvernământ. Oamenii ies în stradă la proteste plini de ură față de stat mânați de moralismul autosuficient al aleșilor nu din dragoste ci din prostie. Democrația nu e un tomberon care înghite orice, orice gunoi de păreri fără fundamentul unei cunoașteri medii. Democrația induce libertate, iar libertatea se mănâncă cu cultură. Altfel, mici și bere în ziua alegerilor (dă dovadă de iubire pentru ceilalți și nu te băga) și mizează pe cei conștienți. Poate pe votul vecinului tău, al prietenului, al fratelui, surorii, părinților etc., al ” stejarilor” cu rădăcini profunde. Moralismul autosuficient nu face altceva decât să absolutizeze statul. Ce ne mai aduce moralismul autosuficient? Secularizarea — raiul ateismului social.

Cine e ” vinovatul ” că am ajuns aici? Dumnezeu. Dumnezeu.., pentru simplul motiv că a renunțat la propriul infinit din iubire pentru oameni oferindu-le libertatea absolută de a alege. Ba mai mult.., Și-a recunoscut vina și s-a ” pedepsit ” urcând pe cruce.

Acuma.., noi ce să facem?! Să ne sfătuim, să ne organizăm și să redeschidem cazul, să-L însoțim spre Golgota în aplauze, vorbe de mângâiere, admirație și respect. Să dăm jos de pe piedestal idolul – stat de tip dumnezeu.

Pe baza căror rațiuni facem asta? Pe rațiunea că statul trebuie să graviteze în jurul nucleului intitulat om, nu invers. Dacă e să vorbim de dumnezei, omul este dumnezeul statului, nu invers.

Gândul nemilos este efectul unei minți supuse în totalitate legilor naturii înconjurătoare materiale. Nu evoluția tehnologică înseamnă civilizație, ci activitatea mentală independentă de natura imediată cu efect direct asupra receptorilor organici.

În viața noastră, în această stare de prezență, ne raportăm la trei straturi:

– manifestările newtoniene

– manifestările cuantice

– manifestările conștiinței

Manifestările newtoniene sunt voințe divine sintetice, un fel de inversă a reificării aplicată recuzitei. Manifestările cuantice sunt voințe divine analitice. Manifestările conștiinței sunt dovezi ale chipului și asemănării dumnezeiești minus libertatea egoică după bunul-plac de factură strict omenească. Universul material este un argument deductiv aposteriori universului cuantic pe care îl conține. Universul conștiinței observă și interacționează cu universul cuantic fără a fi un efect al celui din urmă. E simplu deci să tragem concluzia că energia se găsește între materie și conștiință. Suntem noi energie, de bună-seamă, dar nu energia materiei în termeni de frecvență și lungime de undă așa cum o știm. Viața este condiția ca trupul să se întoarcă în pământ și sufletul să iasă din pământ.

Adevărul este și frumos, dar frumosul nu este și adevărat.

Vizualizări: 22

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor