PROFIL DE SCRIITOR SI COLEG: ANDREI POGANY - DE FLORIN CONTREA

 

PROFIL DE COLEG ŞI SCRIITOR: ANDREI POGANY

 

          Pe domnul Andrei Pogany îl ştiu încă din anul 2003, în calitatea sa de participant la activităţile cenaclurilor literare Orizont al Uniunii Scriitorilor din Timiş şi Pavel Bellu  al Casei de Cultură municipale din Timişoara cu sediul în sala Lyra.

          Din familie am mai aflat că d-sa a fost elev al tatălui meu, profesorul şi scriitorul Aurel Contrea, la Liceul C.D.Loga din Timişoara, în perioada interbelică.

          Am aflat şi despre activitatea sa literară şi publicistică din ziarele şi revistele de limbă maghiară şi germană precum şi a tatălui şi a bunicului său, care, de asemenea, au fost scriitori şi publicişti apreciaţi la vremea lor. Ca profesie de bază, d-l Andrei Pogany a fost inginer constructor hidrotehnic, numele său făcând parte din lista celor care au construit Porţile le Fier.

          În luările de cuvânt de la cenacluri am apreciat competenţă în diferite domenii ale vieţii culturale. Apoi, a tradus în limba germană poezii dificile, de esenţă suprarealistă, a poetului Marcel Turcu din volume de poezii precum; Ofiţerul I al stărilor de spirit şi Euroreo, apărute în anii trecuţi la Editura Mirton din Timişoara. Din discuţiile purtate dintre poet şi traducător am aflat despre competenţa ştiinţifică şi talentul literar necesitat de traducerea unor termeni poetici polisemantici, de mare rafinament stilistic.

          Dar, d-l Andrei Pogany se dovedeşte şi un talentat scriitor în limba română. Astfel, în anul 2012 a publicat în editura timişoreană Mirton un volum de „Nuvele ne/cenzurate” în care, după aprecierea profesorului Marcel Turcu „dezvoltă o dinamică şi o energie a conflictului; un echilibru al episoadelor bine conduse”.

          O tinereţe zbuciumată – prezintă biografia, uşor romanţată, a unui tânăr, fiu de ţăran din Oltenia, Georgică Motea, a cărui evoluţie biografică ascendentă este mereu stânjenită de circumstanţe politice ostile, specifice anilor trecuţi. Cu răbdare şi înţelepciune, eroul depăşeşte opreliştile politice, ajutat de oameni care ştiu să preţuiască cinstea şi hărnicia şi să depăşească nedreptatea impusă arbitrar.

          Remarc un fragment semnificativ din începutul primei povestiri: „În partea sudică a Olteniei, în mijlocul lui septembrie sufla vântul de toamnă. Acesta era blând şi mângâia lin lanurile nesfârşite de porumb. Privirea lor aproape vrăjindu-te. Parcă eşti pe malul unei mări care pe zi ce trecea îşi schimba culoarea dintr-un verde spre un galben, încă nu prea intens. Mângâierea scotea un zumzet abia perceptibil prin care lanul de pământ anunţa că vremea culesului este aproape”.

          Un ochi obişnuit cu analiza textului literar observă cu uşurinţă aici utilizarea cu măiestrie a personificării naturii care, prin semne abia perceptibile, transmite personajelor idei, îndemnuri, pentru a se înscrie în legea firii, conform a ceea ce autorul menţiona în povestirea: Un zbor ciudat spre eternitate. Citez: „Filozoful Teilhard de Chardin contemplă trecutul din care, în fine, a dedus legităţi care se referă la interacţiunea universului asupra controlului întregii mişcări evolutiv

          Emoţionantă este întâmplarea, reală desigur, în care eroul povestirii scapă cu viaţă dintr-un avion de pasageri care era să se prăbuşească în munţii Carpaţi într-un gol de aer. Din nefericire, o colegă a acestuia, Hellen, mergând în capitală cu un alt avion cu câteva zile mai târziu, îşi pierde viaţa în alt accident aviatic, petrecut cam în acelaşi loc. Soarta face ca uneori, realitatea să fie mai tragică decât ficţiunea.

Salvarea dintr-un pericol iminent, relatează un moment emoţionant din perioada ultimului război mondial. O familie din preajma Timişoarei reuşeşte să salveze o tânără de origine germană de la deportare şi un eventual sfârşit tragic punându-se şi pe ei într-un eventual pericol.

          Lăsăm cititorului plăcerea şi bucuria de lectura pe îndelete acest demers literar de prestigiu. Îl salut şi eu, cu aceeaşi bucurie şi satisfacţie intelectuală.

 

 

Vizualizări: 221

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Insignă

Se încarcă...

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor