III. Etapele de realizare ale procesului de cercetare

 1. Etapele procesului de cercetare

 Deoarece ipotezele teoretice ghidează cercetarea prin inducţie şi deducţie, procesul de investigaţie în lumea reală a vieţuitoarelor presupune conturarea unei metodologii de lucru de la scopul temei la decizia cercetării şi întocmirea unui plan de rezolvare a problemelor pe baza certitudinii faptelor rezultate din divizarea problemei în sub-probleme de tip fractali.

Pentru fiecare etapă se pot planifica mai multe sub-activităţi concrete: observaţia – ipoteza – predicţia - experimentul – teste specifice - erori de măsurare - rezultate – concluzii – relevanţa - critica obiectivă - soluţia finală.

Caracterul demonstrabil, reproductibil şi repetitiv al unei realizări ştiinţifice trebuie să se reflecte în acest cadru al cercetării concrete. Acesta trebuie să fie unul acceptabil din punct de vedere ştiinţific, astfel încât să ofere elementele necesare reproducerii cercetării în oricare alt loc, cu garanţia obţinerii practice a aceloraşi rezultate esenţiale de către orice alt grup de cercetare care o utilizează întocmai.

Deasemeni, în cazul excepţiilor acestea trebuiesc explicate şi justificate.

În această perioadă, consider ca o necesitate participarea la dezbaterile ştiinţifice organizate în diverse universităţi, participare ce se va concretiza prin prezentarea unor Rapoarte de Progres care trebuie să cuprindă rezultatele cercetării ştiinţifice proprii acestui Proiect de Cercetare Ştiinţifică.

 

2. Cheltuieli de cercetare

 O astfel de activitate de cercetare implică participarea unor instituţii şi persoane cu dotările şi cu resursele lor proprii (vezi Fig. 9) , motiv pentru care sunt necesare recomandări, contacte şi aprobări prealabile.

 Deoarece ipotezele teoretice ale prezentei teme de cercetare sunt în acest moment speculative este dificil de estimat participarea atât contra-cost cât şi gratuită a terţilor la acest proces, motiv pentru care vom enumera doar tipul de cheltuieli ce pot apare în derularea temei:

- cheltuieli pentru documentare, adunare şi prelucrare a informaţiilor;

- cheltuieli pentru realizarea procesului de cercetare pe elemente vii şi moarte;

- cheltuieli de transport şi cazare;

- cheltuieli legate de publicarea rezultatelor.

 IV. Prognozarea rezultatelor posibile ale procesului de cercetare

 Cea ce ştiu oamenii de ştiinţă despre obiectul lor de studiu au învăţat cel mai mult din experimente. Ei manipulează experimental un eveniment pentru a vedea dacă acesta produce schimbări regulate, previzibile şi măsurabile într-un alt eveniment asemănător. Ceea mai mare dificultate într-un experiment este anticiparea şi controlarea sau eliminarea acelei variabile străine care ar putea influenţa rezultatul final (variabila poate fi necunoscutul câmp electro-magnetic care face ca "acestea să ajungă în stări a căror caracterizare apare incompletă, adică insuficientă pentru a asigura prevederea evoluţiei lor viitoare" - 3.51, Timotin, 1970).

Din acest motiv, odată ce un experiment iese din cadrul prevăzut, pentru ca participanţii să înţeleagă deplin ipoteza experimentală şi modul în care aceasta va fi controlată, aceştia trebuie să fie corect informaţi înainte de experiment.

 1. Contribuţii personale şi ale terţilor la cercetarea temei

Pentru a respecta echitatea dar şi confidenţialitatea participării la un astfel de proces complex, contribuţiile fiecărui participant trebuiesc formulate şi înregistrate clar şi concis pe parcursul procesului, urmând ca ele să fie evidenţiate distinct la finalizarea proiectului, cu acordul participanţilor. În cadrul acestor contribuţii distincte se pot enumera, pe lângă participarea concretă şi activă la studiu, şi contribuţiile pe plan teoretic, cum ar fi bibliografie suplimentară, întrebări problemă, criticile obiective şi argumentele justificative aduse atât pentru certificarea cât şi pentru respingerea unei idei.

 2. Posibilităţile de utilizare concretă a rezultatelor

 Nu trebuiesc neglijate şi minimalizate riscurile ce pot apare în această cercetare complet nouă din domeniul vieţii. În finalul proiectului se vor corela ipotezele cu rezultatele practice obţinute şi se vor emite concluziile. Pe baza acestora se vor evidenţia beneficiile pe care le poate aduce teza, cine sunt beneficiarii şi care este impactul socio-cultural asupra domeniilor de activitate implicate în această cercetare, precum şi rezonanţa ce o va avea în managementul cunoaşterii şi calităţii totale a vieţii. De asemeni, în cazul unei certitudini incomplete a ipotezei, rezultată şi din mijloacele avute la dispoziţie pentru cercetarea practică, nu trebuiesc închise porţile cercetării în acest domeniu, urmând ca evaluările ulterioare să poată conduce, printr-o critică obiectivă, către o continuare a cercetării în acest domeniu.

 3. Posibilităţile de publicare a rezultatelor

În afara publicării acestor rezultate prin internet, atât pe site-urile de ştiinţă cât şi pe cele destinate publicului larg, consider că, în baza rezultatelor obţinute, poate exista şi oportunitatea publicării lor în revistele de specialitate.

 4. Concluzii

În cercetarea ştiinţifică a acestui foarte sensibil domeniu, viaţa, nu trebuie neglijată calitatea cercetării experimentale, motiv pentru care nu trebuie admisă nicio neconformitate ce s-ar putea perpetua şi amplifica în trasabilitatea viitoare a cercetării unui aspect al vieţii.

Fără a lua în calcul celelalte ipoteze emise în această lucrare, IDEEA de a reconsidera moştenirea ADN-ului mitocondrial paternal va trebui corectată de factorii de decizie pe baza LOGICII PURE: DOVADA prezenţei lui în seminţele organismelor nemodificate genetic.

 

Aşa cum Winston Churchill a spus odată despre curaj:

"Ne-am ridicat pentru a ne exprima punctul nostru de vedere

şi acum ne aşezăm pentru a asculta alte opinii ale celor implicaţi în acest dialog."

Vizualizări: 130

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor