Repere în literatura pentru copii la Gaudeamus: Prezența lui Spiridon Vangheli și apariția volumului Basme de Petre Crăciun

Deși foarte variată, oferta de carte pentru copii de la Gaudeamus a creat evenimente notabile doar prin implicarea a două edituri din România.

Prima este Editura Doxologia, a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, care l-a publicat

pe marele scriitor de literatură pentru copii din Basarabia, Spiridon Vangheli. La editura menționată a apărut o carte foarte cunoscută în Moldova a marelui scriitor, Isprăvile lui Guguță. Colectivul Doxologia a reușit performanța, prin implicarea doamnei Claudia Balaban, directorul Bibliotecii Ion Creangă din Chișinău, de a-l aduce la Gaudeamus pe marele scriitor. Spiridon Vangheli a stat doua zile (sâmbătă și duminică) la standul editurii, dând autografe tuturor celor care au auzit de îndrăgitul său personaj. Din păcate presa nu s-a îmbulzit pentru a-i lua interviuri acestui mare scriitor care este tradus în peste 40 de limbi străine, dar foarte puțin cunoscut în țara mamă România. Poate de acum înainte...

O altă editură care s-a remarcat prin apariția unui titlu unic în literatura pentru copii a ultimilor ani, este Zorio, care a publicat volumul Basme, de Petre Crăciun, cu ilustrații de Anca Smărăndache.

Au participat: prof. univ. dr. Nicolae Constantinescu, șeful Catedrei de Etnologie şi Folclor din cadrul Facultatății de Litere a Universităţii din Bucureşti, criticul Alex Ștefănescu, scriitorul Victor Gh Stan, președintele Filialei pentru Copii și Tineret a Uniunii Scriitorilor din România, Grigore Leșe, titular al cursului de etnomuzicologie la Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti, artistul plastic Anca Smărăndache, ilustratorul cărții, scriitorul Petre Crăciun, autorul volumului, director al portalului Literatură Copii, Petrișor Dumitrescu, secretar general al Institutului Cultural Român. Academician Sabina Ispas, folclorist, director al Institutului de Etnografie și Folclor "C. Brăiloiu" al Academiei Române a redactat o frumoasă prezentare a volumului care poate fi citita aici.

Criticul Alex Stefanescu a spus: ”Pentru mine, Petre Crăciun este o revelație. În urmă cu un an nici nu știam că există. Între timp mi-am completat cultura și am aflat că el există. Când am fost in Danemarca, am vizitat un castel in care stăpânii de altădată păstrau permanent o cameră liberă pentru eventuala venire a lui Andersen care era imprevizibil. Eu nu am un castel, ci o casă la țară și voi păstra oricând o cameră pentru Petre Crăciun. El este un autor de povești, asta este un act de curaj intelectual, intr-un moment in care toti scriu ca să-i intimideze pe semenii lor, Petre Crăciun scrie ca să-i farmece. Poveștile lui îl seduc nu numai pe un copil, ci și pe un maturi pentru că sunt foarte inteligente și foarte bine scrise. (...) Imi place de asemenea că atmosfera este de basm românesc și nu recurge la o modernizare forțată. Unii au incercat sa introduca computere, nave cosmice. Aici vorbim despre impărat, fata de impărat, bărbatul frumos care a mai rămas din păcate numai in basme. Imi place limba română aleasă și umorul de bună calitate. Această carte nu este numai o carte, ci și o expoziție, datorită încântătoarelor desene ale Ancăi Smărăndache”.

Apariția acestui volum ”expoziție” cum îl numește marele critic Alex Ștefanescu a fost semnalată de Hotnews, Ziua News, Radio România Actualități și Agerpres, cotidianul.ro etc.

Păcat, un eveniment precum venirea în țară a unui scriitor precum Spiridon Vangheli trebuie să devină un adevărat eveniment cultural.

Literatura Copii

http://www.literaturacopii.ro/stire-eveniment/alex-stefanescu%3A-pentru-mine-petre-craciun-este-o-revela%C8%9Bie-%28lansarea-volumului-basme%29-/796

http://www.literaturacopii.ro/stire-cartea-care-imi-place/petre-craciun-%E2%80%93-basme-de-sabina-ispas/790

Vizualizări: 221

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Comentariu publicat de Maria Nitu pe Noiembrie 27, 2013 la 9:31am

Am aflat prima dată de Spiridon Vangheli , spre jena mea, nu din bibliotecă, ci graţie unei  experienţe... culinare!  

Fiind în vizită la o prietenă, Tamara, din Chişinău, am fost servită cu un desert delicios, din clătite, umplute cu vişine, aşezate piramidal, ornate cu frişcă, apoi ciocolată rasă deasupra, numit..."cuşma lui Guguţă!" Apoi  Tamara mi-a explicat cine a fost Guguţă, un personaj drag al copilăriei sale creat de un scriitor celebru la vremea lui, Spiridon Vangheli . Şi aşa am ajuns să caut şi să savurez, ca un copil zăpada de Anul Nou, "Isprăvile lui Guguţă!"

Comentariu publicat de Petre Craciun pe Noiembrie 26, 2013 la 3:19pm

Buna ziua, va multumesc mult, d-na Paraschiv. Astept Sepia si elefantul cat mai repede

Comentariu publicat de Petre Craciun pe Noiembrie 25, 2013 la 8:14pm

Va multumesc, este foarte greu sa aduci nume atat de mari pe terenul literaturii pentru copii. Sunt din ce in ce mai convinse atunci cand ai un proiect de lunga durata, credibil, vizibil (nu in ultimul rand), cu forta de atractie. Vor veni tot mai multi, chiar daca pentru asta va trebui sa cheltuim energia pe care, in mod firesc, ar fi trebuit sa o consumam la masa de scris.

Comentariu publicat de Monica Rohan pe Noiembrie 25, 2013 la 7:59pm

Felicitări! Mă bucur să aflu că se implică și nume mari, că literatura pentru copii își probează, măcar din când în când, rochia de bal a Cenușăresei. Basmul e o „țară” ce merită să fie cunoscută de cât mai mulți vizitatori. Basmul oferă necondiționat, dăruiește.

Felicitări! Succes!

Cu apreciere...

Comentariu publicat de Agafia Dragan pe Noiembrie 25, 2013 la 5:35pm

Toata stima pentru cei care isi pun talentul in "slujba" literaturii pentru copii, doar cu ei vom avea cititorul de maine si vom naste in copil gustul pentru frumos, felicitari sincere

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor