RETROSPECTIVĂ 2013. Anul concertelor eveniment: Roger Waters, Depeche Mode și Festivalul George Enescu

RETROSPECTIVĂ 2013. Anul concertelor eveniment: Roger Waters, Depeche Mode și Festivalul George Enescu

Deep Purple vine la București în 2014. Va fi unul dintre concertele acestui an, iar despre concertele anului 2013 ne amintim acum. Roger Waters a „dărâmat” zidul la București, în august, iar în mai Depeche Mode a umplut cel mai mare stadion din România. Și toamna a adus cel mai important eveniment muzical: Festivalul Internaţional George Enescu.

Festivalul George Enescu a adus în România peste 150 de concerte. Capela de Stat din Berlin, sub bagheta legendarului Daniel Barenboim, a deschis festivalul. O prezenţă la fel de aşteptată a fost orchestra Concertgebouw din Amsterdam. A fost şi cea mai costisitoare.

„Concertgebouw este la nivel de 400.000 de euro, transport, cazare, drepturi de difuzare”, a spus Mihai Constantinescu, organizator.

Nouă milioane de euro au mers de la bugetul statului pentru ediţia de anul acesta, dar cu folos. Festivalul „George Enescu” este dovada vie că o investiţie înţeleaptă din partea statului român aşază România pe harta celor mai prestigioase evenimente culturale ale lumii. Peste 100.000 de bilete s-au vândut în 2013.

„E un brand internaţional de importanţă covârşitoare nu doar pentru ţara noastră, avem peste 20.000 de turişti care vin”, a declarat Ioan Holender, directorul artistic al Festivalului Internaţional „George Enescu”.

Iar evenimentul ajunge de fiecare dată în presa internaţională.

„Ediţia de anul acesta a Festivalului de muzică clasică George Enescu a avut un start excelent în Bucureşti”, a precizat postul de televiziune Euronews.

Nume mari ale muzicii figurează de ani buni pe lista invitaţilor. La ediţia din 2013, au revenit Jordi Savall, maestrul muzicii vechi, dirijorul Marek Janowski şi unii dintre cei mai apreciaţi violonişti ai momentului: Maxim Vengherov şi Vadim Repin.

„O primire a publicului foarte entuziastă şi foarte simpatică. Am păstrat o amintire frumoasă despre 

atmosferă, despre public”, a spus Marek Janowski, dirijor.

„Când aveam cinci ani, tatăl meu mi-a dat un cadou: o înregistrare a lui George Enescu interpretând la vioară Poemul lui Ernest Chausson. Îmi aduc aminte că am ascultat-o încontinuu în următorii 20 de ani, pentru că o adoram. Enescu a devenit idolul copilăriei mele”, a spus Maxim Vengerov, violonist.

Publicul român a aflat în septembrie şi soarta următoarei ediţii a festivalului din 2015. Chiar de la Ioan Holender, directorul artistic. Omul care de câţiva ani aduce în România muzicienii cei mai valoroşi la nivel mondial.

„Guvernul României va asigura şi pentru ediţia din 2015 un buget nu de mărimea celui de la această ediţie, dar suficient pentru a alcătui un program cel puţin la nivelul acestei ediţii”, a spus Ioan Holender.

Concertul celor de la Depeche Mode rămâne pentru fanii din România un spectacol de neuitat. Britanicii au electrizat mulţimea adunată pe Arena Naţională încă de la primele acorduri. Fanii au cântat la unison cu idolii lor minute în sir.

Concertul lui Roger Waters din luna august a fost printre evenimentele cele mai aşteptate ale anului. Show-ul a început grandios: cu artificii si un avion care s-a prăbuşit pe scenă. Roger Waters a fost primit cu ropote de aplauze de cei peste 50.000 de fani. În semn de mulțumire, artistul a vorbit în limba română.

„Bună seara, Bucureşti! Bine aţi venit! Sunt foarte fericit să mă aflu aici!”, s-a adresat artistul zecilro de mii de oameni.

Plăcerile muzicale au costat pe măsură. Cei care au vrut să stea în primele rânduri la concertul lui Roger Waters au plătit 1.000 de lei pe un bilet. Iar melomanii care şi-au propus să nu rateze niciun concert de la Festivalul Enescu au dat şi 1.500 de lei pe un abonament.

Vizualizări: 60

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor