CUVINTE PENTRU URMAŞI

 

„ Cuvinte pentru urmaşi „ apărută la Editura „ Carpathia Press „ – 2005 în concepţia şi alcătuirea Profesorului Artur Silvestri, este o carte care nu poate trece neobservată pentru că ne oferă „ modele şi exemple „ din viaţa de zi cu zi, de secol cu secol a românilor. Lansată într-o perioadă în care lumea este cu ochii la alţii, când Internetul oferă altceva, când moda este să zbieri şi să nu şopteşti, când unii scriu mai mult decât asimilează, când sunt puse la bătaie valori străine de noi, este provocatoare pentru cei care refuză divinul de lângă noi.

Cartea prezintă cuvintele unor români despre ei, despre cei asemenea lor, despre lumile văzute şi cele nevăzute, vine de la modele adevărate deşi  neacceptate de cei care se vor oficiali, sau mai la modă, vine de la cei care, în tăcere, au construit nu cărţi în sine şi exemple de spiritualitate şi mod de viaţă.

Lista celor care au fost puşi în rama spirituală nelimitată a lumii este destul de lungă şi totuşi care se cere a fi completată.

După ce ai citit aceste scurte scrieri, care sunt mai degrabă scripturi, după modelul vechi a epistolelor biblice, ai sentimentul că valul te cuprinde, există ceva ce ni s-a refuzat zilnic, ceva de care am fost privaţi, rămânând mai săraci.

De ce a fost aşa ?

Iată, că nu mai este chiar aşa, românii se adună, vor, pot şi trăiesc, fiind.

Oameni mari care au scris, lasă, majoritatea mesajul că ceea ce au făcut vine de undeva de departe, că doar sunt martori ai unor fapte minunate, că nici n-ar merita să se laude, să se prezinte, au sentimentul că au făcut ceva important pentru alţii.

Dimensiunea este una spirituală exclusiv şi nu una de cădere.

Citind înţelegi că modelul nu poate fi doar o persoană, că există o alcătuire de energii luminate chiar lângă noi, că munca este un mod secret de a fi fericit, că munca bine dirijată luminează fiinţa, că rădăcinile noastre sunt trainice în creştinism şi, mai apoi, vin dinspre Zalmoxe, că opera unui artist este un moment de mărturisire, de spovedanie, că totul poate avea valoare dacă dragostea lucrează în fiecare, că toţi cei care au scris au perseverat deşi nu ştiau totul de la început, că există un mister în toate acestea, că ne întoarcem prin timp la Eminescu ca opţiune creştină, că cei care vin au nevoie de sfaturi venite de la români pur şi simplu.

Cartea îţi dă un sentiment de siguranţă.

Existăm.

Valul se mişcă, deşi pare nevăzut.

Misterul învăluie lumea şi în toate există un scop, dincolo de modelele de import venite din zona „ Europa „, care este totuşi aici.

Nu este nimic secret în operele acestor oameni care se spovedesc, sau se roagă, sau scriu epistole către biserici neştiute, dar care există. Secretul apare ca secret doar pentru, paradoxal, oficiali, blocaţi între buget, vizite, replici, legi care nu se aplică.

Există o Ţară care, invizibilă, contează.

Există o Românie de profunzime, care nu poate fi mişcată.

Există., parcă, un perete întreg de Templu pe care s-au scris numele unor oameni şi ei refuză să accepte că meritau asta, pentru că, totuşi, la câteva zeci de ani, în generaţii secrete, Templul se umple de slavă.

Scrisul celor care se spovedesc este unul sincer, fără mari reţete de succes, fără strategii realizate pe computer, dar care sunt ei însăşi parte din Panul divin.

Patrimoniul românesc nu se compune neapărat din monumente, din castele, din ceva material, ci este unul al sufletelor.

Patrimoniul este în noi, doar să-l scoatem la lumină prin lumina divină.

Patrimoniul românesc s-a mutat în cer, prin oamenii care s-au mărturisit în carte.

Bine aţi venit în România tainică ! …

 

Constantin Stancu

toamna, 2005. -   

Vizualizări: 23

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor