ROMÂNISM ÎN CADRILATER. Bustul Reginei Maria, realizat de Miliţa Petraşcu, a fost donat Muzeului de la Balcic

 

Autor: MARIANA CRISTESCU


„Pentru prima oară, după 73 de ani de la pierderea Cadrilaterului, un desant spiritual românesc a pus piciorul în Castelul de la Balcic al Reginei Maria”. Aceste cuvinte au fost rostite de Maria Gheorghiu sâmbătă seara, pe scenă, la Gala Festivalului „Om bun”, şi se refereau la un eveniment important la care tocmai participase, în chiar aceeaşi zi.

 

E vorba de dezvelirea, în castelul de la Balcic, a copiei în bronz a bustului Reginei Maria, realizat de Milița Petraşcu. Statuia a fost turnată la inițiativa Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni (preşedinte Prof. Dr. Victor Crăciun), în colaborare cu Universitatea „Andrei Şaguna” din Constanţa.

 

Evenimentul s-a desfășurat în două etape. Prima a fost vineri, 8 octombrie, la sala Senatului Universității „Andrei Şaguna”, şi s-a materializat într-o masă rotundă cu tema „Maria - Regina Marii Uniri”, ocazie cu care s-a lansat cartea cu acelaşi titlu, lucrare realizată de Cristiana Crăciun, prefaţată ÎPS Teodosie Snagoveanul, Arhiepiscopul Tomisului, şi tipărită de Editura Fundaţiei „Andrei Şaguna”.

Lucrările mesei rotunde au fost conduse de preşedintele Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, prof. dr. H.C. Victor Crăciun.

Personalitatea cea mai importantă prezentă la eveniment a fost academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici, rector de onoare al Universităţii „Andrei Şaguna”, singurul, dintre cei prezenţi, care a cunoscut-o personal pe Regina Maria. Amfitrionul manifestării a fost preşedintele Universităţii „Andrei Şaguna”, prof. univ. dr. Aurel Papari.

 

Discursul rostit de generalul prof. Dr. Mircea Chelaru (vicepreşedintele Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni) a fost o lecție de istorie pentru toți cei prezenți. A făcut o incursiune biografică și, mai ales, militară, în perioada în care a vieţuit şi acţionat „unica regină a României reîntregite”, atrăgând atenţia auditoriului asupra rolului şi rostului complex pe care l-a avut aceasta în destinul istoric al ţării noastre.

Un moment de mare sensibilitate al evenimentului a fost cel muzical, susținut de Maria Gheorghiu şi Daniel Iancu. Două dintre piesele din program au fost „Ave Maria!”, în limba română, şi „Inima de la Balcic”, compusă de Maria Gheorghiu pe versurile lui Miron Manega. Acesta din urmă a făcut, relativ la cele două piese, următoarele precizări:

„Foarte puțină lume știe despre existența variantei în limba română a celebrei piese a lui Franz Schubert – Ave Maria! E vorba de o traducere din 1938, aparținând lui Horaţiu Bena. Cea care a dezgropat din uitare această variantă a fost Maria Gheorghiu, în 1997. Şi a şi înregistrat-o, în studioul unui prieten din Cluj, Alexandru Filip. Maria Gheorghiu este, şi astăzi, singura interpretă a acestui cântec în limba română. Cântec pe care, în 2006, l-a interpretat, la Kiev, acompaniată de Filarmonica din această metropolă”.

În privinţa piesei „Inima de la Balcic”, pentru a-i înțelege mai bine textul şi subtextul, Miron Manega a rostit următoarele:

„În octombrie 1917, pe linia frontului din Moldova, în fața cotei 443 de la Cireşoaia, la 200 de metri de liniile germane, intra în luptă, în uniformă de colonel de roşiori, una dintre cele mai frumoase şi mai neînfricate femei care s-au identificat vreodată cu destinul acestei ţări: principesa Maria, viitoarea regină a României. A fost vocea cea mai hotarâtă pentru rezistenţa şi ofensiva de pe frontul din Moldova, împotriva nemţilor aproape învingători.

Regina Maria a României a fost adorată, de Armata Română, ca un simbol. Pe 24 iulie 1938, înainte de a fi condusă de la Palatul Cotroceni la Curtea de Argeş, pe ultimul ei drum, regina a fost salutată de militari cu baionetele înfipte în pământ şi patul armei în sus, gest extrem şi unic, pe care Armata nu l-a mai făcut niciodată, pentru nimeni. Semnificaţia gestului era dramatică: „Ne îngropăm odată cu tine” - așa cum foarte plastic a sintetizat dl. general Chelaru. Cu alte cuvinte, Armatei Române i se stinsese simbolul şi nu mai avea pentru cine să lupte.

Inima Reginei a rămas însă la Balcic. Potrivit ultimei dorinţe înscrisă în testament, Maria a dorit ca inima să-i fie scoasă din piept şi aşezată într-o casetă din argint, iar caseta să fie depusă în capela Stella Maris din grădina castelului construit de ea la Balcic.

 

A rămas la Stella Maris numai doi ani, până în 1940. Prin cedarea Cadrilaterului, inima a fost luată şi adusă la Bran, de către fiica cea mică a reginei, Principesa Ileana (devenita ulterior Maica Alexandra). A fost aşezată într-o într-o criptă special amenajată în stânca Măgurii Branului din apropiere.

La 5 iulie 1968, directorul Muzeului Bran de la vremea aceea, Titus N. Hașdeu, însoțit de mai mulți activişti de partid, a deschis cripta şi a forțat cu o rangă sarcofagul de marmură aflat în interior. În sarcofag au găsit caseta de argint aurit cu inima reginei, casetă pe care au depus-o în casa de bani a Muzeului Castelului Bran.

În martie 1971, caseta a fost transferată la Muzeul Național de Istorie a României şi a fost deschisă. În ea se găsea o altă casetă, mai mică, octogonală, de argint. Şi aceasta a fost deschisă. Cele două casete au fost incluse în Tezaurul Istoric al României, iar inima, introdusă într-o cutie de plastic, a fost dusă spre păstrare în depozitul Muzeului Naţional de Istorie a României, unde s-a aflat până anul acesta”.

Cuvintele lui Miron Manega despre cele două piese („Ave Maria!” în limba română şi „Inima de la Balcic) fac parte dintr-un proiect mai amplu, iniţiat de Maria Gheorghiu şi conceput de Miron Manega, intitulat „Sub Zodia Mariei”. Proiectul e susținut de UZPR şi adoptat, ca amprentă muzicală, de Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni.

 

 

Spre sfârşitul evenimentului, au primit, din partea preşedintelui Ligii Culturale, prof. dr. Victor Crăciun, medalii omagiale dedicate Reginei Maria următorii: academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici, prof. univ. dr. Aurel Papari, rectorul de onoare al Universității, IPS Teodosie, IPS Calinic (Arhiepiscopul Argeşului), prorectorul Gabriela Munteanu, general prof. univ. dr. Mircea Chelaru, prof. dr. Nejdet Gevat, directorul Colegiului Naţional de Arte „Regina Maria”, conf. Marian Zidaru şi lect. univ. dr. Traian Brătianu.

A doua etapă a evenimentului s-a derulat în ziua următoare (sâmbătă) la Balcic, unde a fost dezvelită statuia donată Muzeului „Regina Maria” de Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni şi Universitatea „Andrei Şaguna”. Slujba de binecuvântare a fost oficiată de IPS Teodosie Snagoveanul, împreună cu un sobor de preoţi din România. S-au ţinut discursuri comemorative, rostite atât de de musafirii-donatori, cât şi de gazdele bulgare, primitorii darului.

 

Ca şi la Universitatea „Andrei Şaguna” din Constanţa, momentul cel mai emoţionant a fost cel ilustrat de Maria Gheorghiu şi Daniel Iancu: interpretarea melodiei „Inima de la Balcic” pe versuri de Miron Manega. Jumătate dintre cei prezenţi îşi ştergeau lacrimile, ba unii chiar plângeau de-a binelea. Amănunt nu lipsit de importanţă, cei mai emoţionaţi şi mai înlăcrimaţi erau câțiva etnici români din Bulgaria, invitaţi sau participanţi activi la eveniment.

 

La sfârşit, prof. dr. Victor Crăciun i-a înmânat Mariei Gheorghiu o medalie omagială din partea Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, iar directoarea Muzeului de la Balcic i-a rugat pe organizatorii români să le trimită variantele în limbile engleză şi bulgară ale textului, pentru a le pune la dispoziţia turiştilor străini. Mai mult, domnul general prof. dr. Mircea Chelaru (vicepreşedintele Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni) a avansat propunerea, pe care directoarea Muzeului a acceptat-o pe loc, ca „Inima de la Balcic” să fie transmisă permanent ca muzică de fundal pentru vizitatorii fostului domeniu de la Balcic al Reginei Maria.

 

P.S. Textul melodiei „Inima de la Balcic” (Maria Gheorghiu/ Miron Manega)

 

Inima de la Balcic

La Balcic se tânguie marea,

Un munte-i răspunde la Bran,

De dorul Mariei, cărarea

Se frânge-n sticliri de mărgean.

Se frânge cărarea poruncii

Ca dorul şi inima sa

Alături cu bunii şi pruncii

La Balcic, la Balcic să stea.

REFREN

Stella Maris, Stella Maris,

Pâlpâind un plâns stingher,

Ca un zbor de Sancta Avis

Dintr-un alt Cadrilater.

O, Doamne, ce mare greşeală,

Ce mare greşeală-am făcut

Când luatu-i-am inima-n ţară

S-o ţinem la Bran, sub un scut!

Ce bine-ar fi fost să rămână

Acolo, la Balcic, un cord

Bătând pentru ţara română

Retrasă din hărţi, mai la nord.

REFREN ...........................

Dar n-a fost să fie, nu este

Permisă nicicând, niciodat,

Prezenţa Reginei aceste

În spaţiul pierdut prin dictat.

Doar inima umbrei rămâne

Să ardă la Balcic, frumos,

Fantoma Armatei Române

Salută cu puştile-n jos.

REFREN ...........................

 

Sursă: CUVÂNTUL LIBER

Vizualizări: 813

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Comentariu publicat de Gheorghe Apetroae - Sibiu pe Octombrie 12, 2013 la 9:10pm

Un semn regal de românism autentic în spaţiile etno-lingvistice istorice ale acestui mare şi nobil neam european!.. Îl cunosc şi am încredere deplină în generalul doctor Mircea  Chelaru!... Avem nevoie de  istorici docenţi care să susţină fundamentat cauza noastră naţională şi să militeze pentru legitimarea arealelor istorice româneşti, oriunde s-ar afla acestea! ...Felicitări, pentru relatarea evenimentului, scriitorului Miron  Manega!....G.A.S.

Comentariu publicat de Agafia Dragan pe Octombrie 9, 2013 la 5:34pm

Felicitari domnului Miron Manega pentru relatare, ma inclin cu stima si respect in fata unor oameni cu iubire de neam si tara, luptand pentru istoria si prestigiul ei , prin astfel de evenimente

Comentariu publicat de Ştefan Jurcă pe Octombrie 9, 2013 la 7:56am

Minunat articol,l-am distribuit pe Facebook

Comentariu publicat de iulian damacus pe Octombrie 9, 2013 la 6:48am

excelent!

Comentariu publicat de ilie adrian pe Octombrie 8, 2013 la 9:36pm

Felicitari pentru frumosul reportaj,Miron Manega!Este o adevarata placere sa te citesc,iar cand vorbesti despre adevaratul suflet romanesc,ma incanti.Avand pe domnul Constantin Bălăceanu-Stolnici si pe domnul general prof. dr. Mircea Chelaru, evenimentul acesta este de exceptie,acest lucru fiind dat si de maretia frumosului chip al preabunei noastre Regine Maria.Imi pare bine ca ai fost prezent si ca ne-ai impartasit aceasta clipa frumoasa.Minunat!

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2019   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor