"Şalom şi leuştean", carte în lucru capitolul.III

II.Generalii.

Copleşită, Teodora încearcă să cearnă mulţimea de informaţii care se prăvălesc peste ea ca o cascadă. Israelul e un miracol viu. Cinci milioane de evrei îşi trăiesc viaţa de zi cu zi, cu o normalitate greu de înteles din afară cu toate că nu există familie să nu-şi fi dat dat tributul de viaţă unuia dintre cele şapte războaie prin care a trecut, ca stat, timp de 60 de ani de la înfiinţarea sa. Şi, totuşi, este un teritoriu despre care, cel puţin jurnalele de ştiri, nu ratează prea multe zile dintr-un an fără vreo nouate -fie că e vorba de victimele unui nou atentat, fie că se pune la cale vreo nouă negociere în privinţa opririi escaladării violenţelor.
Paradoxal, aici a întâlnit cei mai zâmbitori oameni. Poate pentru că “ce nu te omoară te face mai puternic” iar fiecare clipă poate fi ultima clipă. Bate ţara în lung şi-n lat şi nimic nu pare ciudat sau altfel decât, de pildă, în România, cu excepţia faptului că in locurile publice există întotdeauna cineva care te priveşte atent şi îţi cere, obligatoriu, poşeta la control. Nimeni nu pare să se sinchisească de aceste secunde în care e vorba, pană la urmă, de securitatea fiecăruia dar şi a celorlalţi, din jur. Zâmbeste şi gardianul şi cel controlat, totul e ceva atât de obişnuit încat, la un moment dat, nici nu mai observă. Dacă n-ar citi ştirile, zi de zi, nici nu şi-as putea închipui că, in Israel, să fi fost vreodată vreun conflict armat şi când, de fapt, şi acum ţara e în razboi cu Siria şi Libanul, atâta vreme cât nu sunt semnate Tratate de pace. Mintea Teodorei macină într-una gânduri, întrebări fără să aştepte vreun răspuns: « NU SUNT urme vizuale dupa atâtea razboaie. Nu am văzut drumuri desfundate de bombe, clădiri prăbuşite, lume cernită, cimitire mai multe decât mall-urile sau monumente ale eroilor, din sută în sută de metri. Dimpotrivă. Am parcurs sute de kilomteri pe şosele impecabile, indiferent că e vorba de o straduţă de cartier sau de de autostrăzi. Marcate cum trebuie, şi pentru timp de zi şi pentru timp de noapte... Aici m-a lovit singura invidie pe care am avut-o vreodată pentru ceva; cum de au reuşit să le facă, cu toate cele şapte războaie peste ei, iar noi ne tot împotmolim, undeva între kilometrul 100 şi 300 de autostradă că, în rest, totul e desfundat ca în Evul Mediu? În plus, am sentimentul descoperirii unei a doua Românii. Cam una din 10 persoane ştie şi vorbeşte româneşte bine sau foarte bine. Multe dintre acestea, plecate de zeci de ani, duc dorul locurilor în care s-au nascut, vorbesc cu drag şi nostalgie despre România iar după ’90, majoritatea lor au revenit să-şi vadă prietenii, cunoştintele. Culmea e că unii, deşi sunt plecaţi de-o viaţă, ştiu încă atât de bine limba română, poate pe ici colo câte o vocală mai cântată, aşa cam cum o facea marele actor Ion Finteşteanu în celebra piesă de teatru “Ianche, Tache şi Cadâr”, unde trec prin întâmplări de viaţă un român, un evreu şi un turc, dar n-o pocesc în aşa hal aşa cum fac unii dintre compatrioţii noştri, plecaţi de o lună- două în Spania sau Italia. Şi ce m-a uimit e că vorbesc cu placere şi de placere limba română ”. Teodora îşi încheie solilocul cu o anume părere de rău. A descoperit, fără voia ei, în Israel, cât e de plăcut să dialogheze cu sine însăşi, de parcă ar fi descoperit un prieten de care ar fi avut mare nevoie să-şi populeze singurătăţile, mai ales atunci când are de împărtăşit bucuriile. Pentru tristeţi, îşi spune ea, e mult mai bine să te ascunzi, asemeni unui animal rănit, pentru că nimănui nu-i place să se încarce cu poverile de suflet al celui de lângă el.

5.COLIVIA CU FLUTURI MORŢI
Teodora se urcă în maşină cu o stare atât de apăsătoare încât simte că-şi cară propriul corp în spate. Hotărât lucru, nu ştie să facă faţă certurilor, indiferent ce le generează. Cu atât mai mult, cele ale căror motive sunt puerile şi, pe deasupra, abitir suţinute cu argumente stupide. Îşi promite, solemn, să nu mai reacţioneze, în nici un fel, la provocări. Îşi cam face însă griji pentru că Armand explodează, asemeni unui foc de artificii, din te miri ce. Visceral şi impulsiv e puţin zis, bombăne în sinea ei. Va face ce ştie mai bine când vrea să-şi lege limba, adică exerciţii de exprimare monosilabică, eventual onomatopeică... Îşi fixează ochii pe geam. Spaţiul acela, care este în afara ştergătoarelor de parbriz o scoate întotdeauna din sărite din cauza prafului care obturează spaţiul vizual. Azi o enervează şi mai mult pentru că şi-a pus în minte să filmeze câteva cadre pe şoseaua dintre Petah Tiqwa şi Modi’in. Merge pentru a treia oară pe drumul acesta dar i-au sărit în ochi o mulţime de detalii pe care nici cei care trec zilnic nu le-ar putea descrie cu atâta precizie. Se bucură de mersul rotund al motorului, de indicatoarele rutiere colorate bălţat, de inscripţionările trilingve în ebraică, arabă şi engleză. Ar lua în braţe toţi chiparoşii care parcă străpung, verde, piatra de culoare sângerie sau ca cea a untului. Oh, nu! Nu acum! De n-ar începe mintea să-i patineze pe versetele din Cântarea Cântărilor. Cu Armand lângă ea, ar fi o cale sigură să-şi plângă de milă dar mai ales de draci. Hotărât lucru! Nu poate pricepe în ruptul capului cum îi reuşeşte atât de bine să intre în cele mai tâmpite şi neverosimile situaţii.
Maşina face o curbă largă, spre dreapta. Motiv suficient să se hotărască să se gândească iute la altceva, în niciun caz la Cântarea Cântărilor, nici la omul de lângă ea, nici la cât e de expertă să complice, cu viteza luminii, o relaţie perfectă tocmai prin inexistenţa ei. De fiecare dată, când totul e cât se poate de bine între ea şi restul lumii, care o fi aceea, găseşte o cale să-şi tureze burghiul, să aşeze meticulous “eprubetele” şi să se apuce de alchimie şi arheologia spiritului celuilalt. Ştie cu exactitate că, odată ce o loveşte dambalaua “săpăturilor”, mai ales dacă bărbatul are o inteligenţă speculativă de categorie grea, e ca tirul unui tun care emite raze x şi-l face să se simtă ca şi cum s-ar trezi în pielea goală, în mijlocul târgului, ziua în amiaza mare.
Jocul e simplu. Pentru ea. De cum doar pare că fluturii încep a-i zbura prin stomac, se declanşează, fără nici o întârziere, atacul. Doar un singur bărbat i-a rezistat pentru că s-a prins că stratagemele şi ironiile ei, cele mai multe nevinovate dar îngrozitor de iritante, nu pe el trebuiau să-l pună pe fugă ci pe ea însăşi. Acum sunt cei mai buni prieteni, de soiul camarazilor din armată. Ceilalţi, cu orgoliul sumeţit, începeau să riposteze, nu o dată chiar fără eleganţă, făcând caz de importanţa pe care şi-o dădeau singuri. De aici, rostogolirea inevitabilă şi execuţia finală. Şi, chiar dacă doare rău, priveşte, întotdeauna, până la capăt întreg specatcolul de metamorfozare a “barbatului aproape inteligent, aproape perfect” pe care crede că-l are în faţă, în meduza jalnică şi putrezindă, aruncată de o închipuită hulă pe uscat. Chiar dacă, în timpul ăsta, aşa-zisă victimă rupe, smulge, pune sare pe carne vie şi o doare îngrozitor. Cu atât mai bine. Îşi spune, de fiecare dată, acelaşi lucru: ucide-mi povestea, gândurile calde şi bune ca să te pot face, cât mai iute, râmă în loc de rege, după cum ţi-o fi voia. E convinsă că, din exterior, toată treaba asta poate fi privită, cu largheţe, drept o mare ciudăţenie. E ca şi cum ar continua să pluseze la poker după ce partida s-a încheiat de mult. Ştie, însă, cu certitudine că nu-şi poate da seama altfel cum să separe grâul de burieni iar terapia de şoc, cu toate că e o măsură radicală, e singura ei şansă de a descoperi şi de se apăra de oamenii care s-au perfecţionat în arta de a-şi masca lipsa de consistenţă sau pentru că, pur şi simplu, aşa trebuie.
Priveşte absentă. Setea. Îi e mereu sete dar cu toate astea nu-şi aminteşte aproape niciodată să-şi ia apă cu ea. Cu atât mai mult, acum, când sub priviri se îngrămădesc, tot mai des, petecele de deşert. Gândeşte că în Israel până şi buruienile îţi trezesc un anume soi de admiraţie pentru că mărunta lor prezenţă, nebăgată în seamă oriunde altundeva în lume decât cu titlul critic al inutilităţii, îmbracă deşertul cu viaţă şi, într-un anume fel, îi dau un aer nobil. Da, chiar da! Aici şi buruienile sunt frumoase aşa cum poţi spune despre un om că, iată, e cineva. Închide ochii. De când au plecat din Petah Tiqwa, Armand vorbeşte, de-a valma, fără oprire, în româneşte sau în ebraică, la telefon. Se aud crâmpeie de voci, mai ales de femei. Chiar dacă nu înţelege o iotă, Teodora îşi dă seama, după inflexiuni şi mai ales din felul în care alintă anumite sunete, fără ca el sa fie conştient de asta, că flirtează şi poate mai mult de atât. Ridică pleoapele exact în clipa în care şi-a reamintit de picnic iar Armand opreşte maşina chiar lângă padurea unde au zăbovit o zi întreagă. Pare derutat, ca şi când ar fi rătăcit drumul. O străbate ceva nelămurit, ca un gând neterminat, caruia îi refuză, din instinct, ieşirea la suprafaţă. Sanda Grunberg, curioasă, voia să ştie cum s-au cunoscut. Când să-i spună, o întrerupe:
- Didina v-a făcut cunoştinţă? De parcă i-ar fi tras un glonţ fix în mijlocul frunţii, Teodora simte exact conturul metalului care pătrunde, mai sus de ochi, scrâşnind prin os iar apoi, ca un fel de fâşâit de matase, când străbate masa alb-cenuşie de creier. Aproape că-i vine să-şi ducă mâinile la sprâncene să le pună cozoroc, în caz că sângele dă năvală de-adevăratelea. Mda, mormăie în sinea ei… O ştiu prea bine. Femeia cu care Armand are o relaţie “extrem de specială”. Părea că a uitat, în mod convenabil de ea, la care a adăugat şi super-argumentul luatului de val, şi mai ales, a uitat să-mi spună asta înainte ca poporul de fluturi să-mi năvălească în stomac. Mama lor de fluturi tembeli, taman la Armand i-a apucat primăvara. Slăbiciunea mea pentru oameni inteligenţi… bine-ar fi s-o pot trânti de pământ în regim de maximă urgenţă, să se facă râmă, vierme, şarpe, scorpion, orice vietate pe care văzând-o, să-mi vină să-mi vărs măruntaiele sau să mă poată omorî înainte să apuc să spun ultima rugăciune. Noroc că nu-s prea mulţi inteligenţii şi inteligenţa la care sunt eu sensibilă. Iar fluturii… fluturii mor repede. Credeam doar că au îngheţat de tot după gerurile de după dragul de Rareş de la Miercurea Ciuc şi le pot aplica descântul melcilor lui Ion Barbu, adaptat la zburătoarele mele, până mă ajunge din urmă viaţa de apoi. Zâmbeşte de parcă ar fi căzut raiul peste ea şi îşi încheie monologul pe care doar ea l-a auzit, spunându-şi că nimeni n-ar putea-o pedepsi mai bine cum se pedepseşte ea. Cât despre Armand, nu că şi-ar fi închipuit că ar fi vreun sfânt. E sigură că viaţa, oricât de pasageră şi scurtă, lângă un astfel de om ar fi cam ca cea a unei gâze surprinse de bolboroseala şi năvălnicia unui gheizer. A prins din aer o discuţie între prietenii lui cum că are o listă impresionantă de femei tăvălite. “OOO!!! De când aştept şi cât de mult mi-ar mai plăcea şi-mi doream să mă înscriu la o aşa coadă, mândria vieţii mele şi scopul meu suprem”… se autopersiflează Teodora în gând… Dar poate că-s numai baliverne. Oricum nu-i pasă. Nu învinovăţeşte pe nimeni… Se prea poate să-l fi lovit părerile de rău, surprins, la fel ca şi ea, de rostogolirea unor întâmplări neprevăzute care i-au pus faţă în faţă într-un fel la care nu s-au aşteptat în ruptul capului. Sau pur şi simplu aşa e el, şi de fapt nici în cot nu-l doare. Asta e, îşi spune ea, Armand cu valul lui, eu cu fluturii mei. A învăţat de mult să nu-i mai judece pe oameni nici pe adevăr nici pe păreri şi, oricum, pentru astfel de motive, toată lumea ar trebui iertată. Singurul ei necaz e că numai pe sine nu se poate ierta. Îi răspunde Sandei dar parcă ar avea gura încleştată
- Nu, nu! Avea probleme la Borsec şi, după ce am aflat cum stau lucrurile, am mers să fac un reportaj. M-au vizitat de câteva ori, împreună, după aceea.
Exact de asta avea nevoie. O discuţie despre Didina, o persoană care nu-i spune absolut nimic. Una e una, alta-i alta, îşi zice pentru sine Teodora. “Pe mine mă interesează cartea iar pe Armand cred sau mi se pare că îl interesez eu!. Dar asta e problema lui, aşa că n-are decât să se explice, dacă poate şi dacă îi dă mâna. Scurt pe doi: suntem pe cale sa avem o relaţie şi nu ştiu eu? Nu. Atunci de ce să mă bag în borşul lui? Doar ca să mă încarc cu grijile cuiva? De ce???” Aşa că i-a cerut imperativ lui Armand, cu ceva vreme în urmă, să nu aducă aminte nici măcar din greşeală de ea sau despre orice altă femeie care a făcut sau face parte din viaţa lui, meteoric sau nu. Detestă într-atât gestul încât ajunge să aibă senzaţia de vomă atunci când încep confesiunile oricărui bărbat despre “foste, prezente şi viitoare”, indiferent cine şi de ce i le-ar face. “Cine are nevoie să se spovedească să meargă la preot.” O zguduie un hohot nevăzut de râs: “Armand e evreu… îl şi văd, în genunchi, sub patrafir… Ei… pentru el poate fi bun un psiholog”, îşi zice Teodora ca şi cum asta ar fi fost realmente o problemă teribil de presantă şi de adevărată ce trebuie rezolvată fără întârzâiere. Acum o încearcă un soi de mâhnire metafizică. Şi doar pentru că aşa s-a obişnuit, ca totul să fie clar şi bine organizat în viaţa ei. Oricum are certitudinea că bărbatul e condamnat la indecizie veşnică şi asta o face să se simtă tot timpul ca pusă pe tarabă, într-o piaţă oltenească, unde comercianţii strigă din rarunchi:
- Hai aici boierule, că dau marfă de soi, haai, mândreţe, mânca-ţi-aşi, să-ţi alegi …
Teodora pune punct, cu un zâmbet, gândurilor ei. Dacă le-ar fi auzit Armand în timp ce le plămădea, are convingerea că focul de artificii de la Olimpiada de la Atena, despre care se spune că a fost de neimaginat- ar fi cu mult lăsat în urmă. Precis că ar fi ridicat vocea la ea, răguşind după primele trei cuvinte şi ar fi avut parte de cohorte de reproşuri, în care, moţ, ar sta cel că-i dusă cu pluta, de vreme ce-şi consumă neuronii pe aşa ceva. În plus acum nu mai are ce face, a fost depăşit de situaţie, luat de val, asta e, amândoi au avut de pierdut ceva, amândoi au de câstigat. Blaaa-blaa-bla! Adică, ia te uită că ce gheşeft pe capetele noastre, chiar şi după ce a aruncat cu ghioaga în apă. Până la urmă ce era aşa de complicat? Teodorei îi trecuse prin minte să scrie o carte despre ţara lui iar el n-a stat pe gânduri să se ofere să o ajute… Îşi aduce aminte de discuţia în care a clarificat, cam tăios, întreaga situaţie. Venise pe neaşteptate, într-o vizită scurtă. Abia plecase de la ea de acasă, după ce o lăsase cu gura căscată că el ar cam avea o “relaţie specială” cu Didina. Motiv serios pentru Teodora să-i trimită lui Didina zacuscă cu ciuperci şi dulceaţă de afine, dar de ce a gândit el că i-ar fi trebuit ei să ştie asta? E drept, nu i-a căzut bine duplicitatea lui, pe care o intuise cu mult înainte ca el să o recunoască şi tocmai de aceea, cu riscul de a se indispune cumplit, chiar dacă detestă astfel de discuţii, l-a sunat. Bietul Armand. A fost rândul lui să cadă prost şi aşa bine i-a reuşit Teodorei perdaful că omului i s-a făcut aşa de rău de a fost nevoit să tragă pe dreapta. Era scoasă din minţi exact de ceea ce nu i-ar conveni să i se întâmple ei, de fapt. “Cât te-ai gândit să începi să mergi pe două cărări? Asta arată cam cât de mult o preţuieşti ca femeie şi cam cât o respecţi şi te respecţi tu în relaţia pe care o ai. Te priveşte, e drept, ce intenţii ai dar, indiferent ce ai decide, nu e deloc corect, faţă de nici unul dintre noi, ce ai făcut. Nici măcar faţă de tine. Habar n-ai cât poţi răni o femeie cu astfel de atitudini. Pe mine, că ai încercat să mă duci cu preşul până să mă dumiresc în ce ape te scalzi, pe cealaltă că o umileşti, gratuit şi inutil, minţind-o, călcând în străchini fără jenă şi păreri de rău.”. Nu se mai aştepta în ruptul capului ca Armand să o mai caute vreodată. Ei, aş… S-a şifonat, ce-i drept, dar i-a trecut ca şi cum n-ar fi avut loc nici o discuţie incomodă între ei doi... Tocmai de aceea Teodora l-a aşezat iute în sertarul “bărbat: supra-inteligent prin naştere, tembel prin devenire/ potenţial: camarazi, veterani de război, săpăm tranşee, bem bere şi facem pipi pe gard”. Sau, pe scurt: categoria “Vanghelie” adică de la “măi, dragule” la “băi, frate-meu…” chiar dacă la început lăsase- nici e nu mai ştia nici ea de ce- loc de dubii, dintr-o îndoială filosofică. Dar mai bine să lase vremurile trecute şi să filmeze câteva cadre, că tot a cărat după ea, din România, ditmai camera de luat vederi şi un bagaj cât un mamut, de credea că cei la security-ul El-Al ului o să-i spună că, dacă vrea cu tot dinadinsul să ajungă în Israel, mai bine să ia un vapor la cât bagaj are după ea. Îşi aduce aminte de o ciudăţenie. Nu poţi intra în această ţară decât cu avionul sau cu vaporul pentru că nu sunt căi rutiere utilizabile ori permise, cel mai probabil, presupune ea, din motive de securitate.
Între timp, Armand se învârte bezmetic cu maşina pe nişte drumuri aşa- zis forestiere, căutând un sat. Vrea să-i arate cum e viaţa oamenilor, într-o zi oarecare, dintr-o aşezare oarecare. Nu-i rămân în minte decât un fel de poiană înverzită, unde băteau mingea un evreu bărbos cu chipă pe creştet, destul de în vârstă, cu mai mulţi băieţi, la fel de perciunaţi ca şi el şi câteva tufe îndepărtate de bougainvillea prabuşindu-se parcă sub greutatea florilor de un cyclamen strălucitor. După ce ajung din nou pe şosea, Armand îşi reia îndelungile convorbiri telefonice cu voci de femei, când zâmbind de parcă l-ar fi putut vedea, când cu o faţă acră, de fante ruginit şi o voce de comandant de oşti călcat pe coadă de nesupunerea împricinatei. Teodora aproape că nici nu-şi mai aduce aminte că e acolo, în stânga ei. Filmează tot ce-i cade sub ochi, totul i se pare important de reţinut. Din când în când ar vrea să întrebe câte ceva dar bărbatul pare mult prea ocupat cu discuţiile lui aşa că nu-l deranjează. Doar că oboseşte încercând să memoreze, în ordine, toate nelămuririle şi curiozităţile ce se nasc, unele după altele. O clipă se întreabă dacă nu cumva face asta înadins pentru că, nu ştie de ce, s-a trezit că-l suspectează că are o plăcere ciudată, să se certe cu ea, de parcă este programat, şi radiază de plăcere când vede că reuşeste s-o scoată din sărite. De fapt omul ăsta se ceartă cu toată lumea însă ceilalţi se fac că nu-l observă când i se ridică vocea de parcă ar fi la o şedinţă de sindicat. Sau poate doar îşi închipuie asta, ca să treacă timpul mai uşor cât vorbeşte el la telefon şi i s-ar părea, cumva, o scuză destul de acceptabilă că o ignoră, într-un fel neelegant, după ce chiar el a stabilit programul. Cu atât mai bine pentru ea, i-a dat din senin o mână de ajutor şi aşa a mai strivit un fluture imaginar cu talpa piciorului pe care o răsuceşte înverşunată. Îi vine a râde iarăşi de năzbâtiile care-i mai trec prin minte… De pildă cam cum ar putea arăta lepidopterele ei într-un muzeu. Sau poate mai bine ar trebui să organizeze funeralii vesele cu elfi şi zâne cât o palmă, într-un decor, ca cel din Vrăjitorul din Oz, amestecat cu cel din Poveste fără sfârşit. Oricum, un fluture mort e un fluture mort şi e o poveste chiar de la naştere în stare de comă iar, de data asta, lipsesc până şi regretele de politeţe interioară.
Armand împunge aerul cu degetul arătând, incert, spre dreapta ei. După coamele unor dealuri sterpe străluceşte, alb, Modi’ in ul. Imaginea îi provoacă Teodorei aceeaşi uimire ca şi cea pe care a trăit-o când a ajuns în Sardinia. Mai toate aşezările sunt cocoţate pe locurile cele mai înalte, ca şi cum asta le-ar apropia mai mult de cer. Acasă, în România, de la cătune la oraşe, totul e pitit între văi, gata să se ascundă. Încearcă să dibuiască raţiunile unei astfel de alegeri dar renunţă pentru că Armand s-a hotărât, în sfârşit, să facă o pauză mai lungă între două telefoane şi să-i mai spună câte ceva.
- E un oraş construit doar de români, în 10-15 ani. Dacă ai reveni peste câţiva ani nu ai mai recunoaşte marginea asta plină de moloz. Să tot fie 50000, poate 60000 de locuitori. Excavatoarele, ca o armată bizară, înaintează chiar sub ochii lor, muşcând din stâncile albicioase, asemeni unor oameni flămânzi dintr-o roată de caşcaval. La nici câţiva metri de termitele de fier, betoane, muncitori, macarale, clădiri care cresc ca pâinea pusă la dospit, asfaltul curat desparte şantierul de zona deja locuită. Se vede că e un oraş nou, după cât de mari sunt palmierii şi arbuştii. Peste tot însă, peluze verzi, părculeţe pentru copii, banci pe trotuare. Odată ce pătrund în centru vegetaţia are un aer mai aşezat, semn că aici au fost primele clădiri construite. Oricum, e cert, arhitecţii n-au avut nici o oprelişte să-şi folosească imaginaţia şi tot ce pare posibil pe hârtie poate să devină, la o ridicare de sprânceană, realitate. Teodora rămâne mută când dă cu ochii de ceva ce, dintr-un anumit unghi, arată doar ca un simplu bloc uriaş, cam cu 20 etaje, poate 30, şi teribil de lung, 3-400 de metri. În plus, e construit pe cel mai ridicat loc, ceea ce-i sporeşte şi mai mult senzaţia de înălţime. După câteva minute de mers în orice direcţie, imaginea se schimbă într-atât că te năuceşte, cu toate că e vorba de aceeaşi clădire şi chiar nu ai avea de ce să te aştepti la prea mari surprize. Întreaga privelişte este uluitoare. Brusc, te pomeneşti în faţa unei metamorfoze în care blocul arată ca un viaduct monumetal, străpuns de arce largi, generoase, care-ţi oferă în fundal, cerul şi un petec de piatră. Pe altă culme, la fel de simplu ca într-un joc lego sau un trucaj animat, un cartier uriaş e în aşa fel construit că pare, de la distanţă, un imens amfitetru roman. Unde arunci ochii vezi palmieri, tot soiul de tufe înflorite şi arbuşti bougainvillea. Văzut de sus, oraşul are, totuşi, ceva nefiresc. Ca şi cum te-ai afla într-un hiperspaţiu din filmele SF unde, dincolo de imaginarul plin de culoare nu mai este nimic. Modi’in-ul pare ieşit de neunde, din măruntaiele de piatră, ca un tort de ciocolată albă, cu margini precise, ornat din greu cu marţipan colorat. În afara lui se află nimicul de piatră, atât de multă piatră încât Teodorei i se opreşte respiraţia şi, pentru o clipă are senzaţia de rece. Acum ştie, dar într-un fel pe care nu l-ar putea explica nimănui, de ce povestea lui Lot din Sodoma şi a soţiei sale, transformată în stâlp de sare, doar aici putea prinde viaţă.
- Şi apă, apa de unde? Se trezeşte Teodora întrebând, gândindu-se că n-a văzut nici un firicel de umezeală ci numai pietre şi iar pietre.
- Ca peste tot în Israel. Toate localităţile primesc apă prin conducta generală, de la Marea Galileii, care e de fapt un lac cu apa dulce, în care se varsă Iordanul după care-şi continuă drumul spre Marea Moartă. Mai sunt, ce-i drept, şi puţurile de mare adâncime şi staţiile de desalinizare a apei marine...
Modi’in creşte rapid de la an la an, şi înaintează asemeni unei armate, înghiţind dealurile uscate şi pietroase. Armand se încurcă iarăsi, după obicei, pe strazile curate şi asfaltate parcă ieri, cât pe ce să intre într-o parcare subterană crezând că e un pasaj. După câteva minute, reuşeste să găsească totuşi un drum care pare să fie cel care iese din oraş. Undeva, în dreapta, ca într-un căuş, conturul unui viitor lac gata pregătit pentru apă, nişte ruine romane, două scene uriaşe în aer liber. Teodora filmează în cadre lungi, cu panoramări şi transfocări lente, ca şi cum n-ar vrea să piardă nici un detaliu.
Nici n-a observat că, de sub şoseaua de unde îşi fixase obiectivele cu câteva secunde în urmă, iese, în viteză, un tren. Tresare fără voie la neaşteptata apariţie şi priveşte spre cer, întrebându-se cât timp o mai ajută lumina. Îşi aruncă ochii şi spre maşină, unde Armand continuă să pălăvrgească, într-una, la telefon. Teodora râde în sinea ei. După Judecata de apoi, Dumnezeu nu trebuie să se chinuie prea mult să-i găsească o pedeapsă omului ăsta, pentru păcatele lui. Îi va fi tare uşor, pur şi simplu îi va interzice, pe vecie, să vorbească. Mai zăboveşte puţin, n-are rost să urce lângă el, oricum nu va pleca imediat. Îşi aprinde o ţigară din care trage adânc, ca şi cum şi-ar fi dorit să se transforme şi ea într-un rotocol fum.
Un fluture, alt fluture, se prăbuşeste de parcă ar fi uitat, dintr-o dată, să zboare. Teodora închide ochii, fără să-l jelească. Uneori crede că inima ei e un fel de cimitir din care până şi morţii o iau la fugă. Oare unde pleacă toţi fluturii după ce mor? Or fi având şi ei vreun rai sau iad al lor? Până la urmă urcă în maşină, hotărâtă să nu mai ia în seamă nimic din ceea ce i-ar putea strica bucuria care se naşte de fiecare dată când se simte un fel de Marco Polo.
Aţipeşte şi, preţ de câteva secunde, plonjează într-o lume grea de vise. Telefonul nesuferit al lui Armand sună din nou, oare pentru a câta oară. Tot drumul, abia dacă au vorbit un sfert de oră. Simte o amorţeală care se leagănă ca o pendulă, la intervale fixe de timp, între suflet şi trup. Dintr-o dată, sângele şi mintea intră în stază, ca sub efectul unui anestezic. I se pare că îşi vede gândurile. Seamănă cu licuricii. Curând, toate sclipirile se sting, parcă fug undeva, spre nişte margini întunecate şi s-a făcut linişte, o linişte stranie, gri, imponderabilă, adâncă dar deloc apăsătoare. Nu doarme. E sigură că nu doarme. Stă doar cu ochii închişi şi parcă vede cu tot corpul. Până şi aerul capătă un fel de consistenţă luminiscentă. Primul gând care-i trece prin minte e la depărtare de ani lumină de maşina care merge fâşnind ca pe o coală de hârtie, de Armand, de durerea picioarelor umflate deasupra gleznei. E rostit, totuşi, cu vocea ei: „Ce ireal e totul”. Priveşte, cumva, prin materie! „Uite cum rădăcinile de chiparoşi sfărâmă piatra. Aa, nu-mi imaginam că sub pământ sunt atâtea goange şi atâta foială, să-mi aduc aminte să nu mai mă las greu, pe călcâie, aidoma unui soldat prusac.”Al doilea gând. Da, al doilea gand... Ca o numărătoare pusă din nou pe 0. „Şi pământul era netocmit şi gol. Înturneric era deasupra adâncului şi Duhul lui Dumnezeu se purta pe deasupra apelor”. Al treilea. Ce e adâncul, ce e apa şi ce e acest deasupra. Dacă gândurile ar cântări, sau s-ar ţine o socoteală doar a lor, ca şi cum asta ar fi în firea lucrurilor? Sau ar pluti, imponderabile, vizibile şi ai putea să ţi le alegi aşa cum alegi căpşunele.
MONOLOG DE PIATRA
Vocea bărbatului sugrumă, dureros, spaţiul în care stă suspendată. E locul unde n-o doare niciodată nimic, oriunde ar fi rana, în carne ori în suflet. Reintră, brusc, în logica ordinară a prezenţei. Ce bine că nimeni nu poate vedea gândurile celuilalt.
-Ajungem imediat la Beit Aryia, în Teritorii.
În timp ce-şi reglează aparatul de filmat îşi reaminteşte sutele de ştiri de presă auzite sau văzute acasă. Două cuvinte alăturate, Israel şi Teritorii, întotdeauna cu efect de dinamită. Vizualizează, preţ de o secundă, un şir de imagini trase la indigo, dar noi de fiecare dată, repetate mereu şi mereu, poate, doar, într-o altă ordine: oameni care fug, arme, sunete sfâşietoare, bucăţi de haine îmbibate în sânge, cauciucuri fumegânde, priviri speriate, priviri sălbatice, clădiri distruse, femei disperate, ochi înlăcrimaţi, copii care fug de parcă s-ar juca de v-aţi ascunselea şi habar n-au că războiul celor mari e de-adevăratelea, oficiali scorţoşi, calmi, aparent calmi sau furioşi de-a dreptul. Inspiră cu putere, ca şi cum şi-ar face provizii şi trage cu coada ochiului spre Armand. Pare liniştit, ca un om care nu are de ce să-şi facă griji. Oricum, pentru el nu e deloc ceva neobişnuit, face parte din inventarul cotidianului, aşa cum pentru ea e cafeaua de dimineaţă. O trece un frison. De câţiva kilometri maşina urcă şerpuind o pantă uşoară. Pe marginile şoselei, o perdea de verdeaţă străpunsă de vârfurile de culoare mai închisă, ale chiparoşilor ori de nişte arbori care aduc a conifere. De parcă i-ar fi auzit gândurile, Armand îi explică:
- Tot ce vezi e plantat. Înainte, totul era doar piatră. Copacii de aici sunt ca şi oamenii care i-au pus. Au făcut găuri în piatră, le-au umplut cu pământ. Acum au rădăcini puternice, nu ştiu cum au reuşit asta iar acum sunt mari că poţi spune, iată o pădure. Cam tot ce vezi în Israel şi ţi se pare a fi pădure e pusă, pom cu pom, de mâna noastră. Teodora nu ştie dacă să-l creadă. Pare o nebunie totală să dai gauri în pietre ca să-ţi faci păduri.
- Şi pământ de unde aţi adus dacă mai peste tot e doar piatră? Înainte de ce? Întreabă, uluită de o aşa idee.
- Din România. Şi din multe alte ţări. Înainte de ’48. N-am avut de ales.
Asta e chiar greu să cred îşi spune Teodora doar pentru sine. Şi pe aici umblă, din gură în gură, legendele încât la un moment dat, din cauza repetiţiei, par să îmbrace haina convingătoare a realităţii.
-În orice fel de luptă, dacă nu poţi să te retragi, nu-ţi rămâne decât o singură soluţie, să mergi numai înainte, chiar dacă unora le pare imposibil. Să-ţi pregăteşti camera, peste foarte puţin timp poţi să înregistrezi. Ajungem imediat la frontiera cu Teritoriile.
Teodora simte un nod în gât din cauza emoţiilor. Cu toate ştirile văzute şi auzite despre partea asta de lume ar putea crede liniştită, fără să aibă prea multe dubii, că e informată consitent despre ce se întâmplă aici. Pe măsură ce trece timpul, cu sau fără Armand în preajmă, descoperă că Israelul ştiut de ea- la fel ca mulţi alţii- de pe sticlă, desktop sau hârtie, e cu totul altfel decât la faţa locului.
Maşina pierde uşor din viteză. Cam la 100 de metri în faţă, drumul e barat iar de-a curmezişul sunt puşi un fel de saboţi ce ar putea bloca vehiculele care ignoră punctul de control de pe graniţă. Teodora filmează cu camera pusă pe umăr. De obicei îşi încetineşte ritmul şi volumul respiraţiei pentru ca imaginea să aibă stabilitate dar, de data asta, îi este imposibil. Fie de emoţie firească, fie de spaima nedefinită, pulsul a luat-o razna. Se mai şi gândeşte că, la văzul aparatului de filmat, mulţi au reacţii neprevăzute, de regulă violente, şi se poate alege cu cine ştie ce pocinog. Iar ultimul lucru pe care şi l-ar dori acum ar fi o altercaţie sau schimb de vorbe cu militarii care tocmai coboară din cabina proţăpită fix în mijlocul străzii. Nu-şi poate controla însă teama şi lasă grăbit camera pe genunchi. Armand îi salută, schimbă câteva cuvinte, după care trec dincolo. Dincolo unde e o altă planetă. Una aridă, de un gri apăsător, ca o ceaţă deasă lăsată pe seară. Frontul verde, perdeaua de vegetaţie, padurea-nepădure se termină ca Mediterana la ţărm. Dincolo de punctul de frontieră la intrarea în Teritorii (deţinute de palestinieni)cât vezi cu ochii e... nimic acoperit cu pietre care seamănă cu spatele unor oi adormite. Schimbarea registrului de imagine e atât de dramatică încât simte nevoia să tacă. Va pune întrebări mai târziu. Observă că drumul se îngustează uşor şi începe sa semene, din ce în ce mai mult, cu cele din România.
După câţiva kilometri, în stânga, apare o livadă pipernicită de măslini iar de undeva, ca o vedenie, apare un palestinian bătrân care mână un catâr plictisit, cu povară pe spate. Chiar îi pare rău că a pierdut un astfel de cadru. Încă mai simte spaima de la trecerea frontierei şi n-a apucat încă să-şi deschidă camera. Maşina continuă să înainteze pe drumul prost. Paradoxal, drumul ăsta prost este singurul semn care arată că, pe undeva, este viaţă, pe undeva, printre pietrele astea. Culorile aspre şi reci se îmblânzesc uşor, topindu-se, parcă, în lumina unui apus de culoarea mierii de tei.
- Armand, te rog să opreşti pentru câteva minute. E voie, oare?
- De ce să nu fie voie?
- E periculos, pentru tine, ca evreu, să intri într-o astfel de zonă?
Armand nu mai apucă să răspundă că ea a şi sărit din maşină, aproape din mers, cu camera gata deschisă. În lumina asta s-ar putea spune ca e o imagine frumoasă... Ca un monolog. Oriunde ar întoarce obiectivul nu vede decât acelaşi lucru, monoton, depresiv. Undeva, pe un deal îndepărtat, străluceşte ceva alb. Câteva hârburi pe patru roţi îi depăşesc zgomotos, claxonand cu furie, probabil că n-au loc să treacă. Ce putea oare face Armand mai bine decât să înceapă să strige la ei? Îşi zice Teodora râzand în sinea ei, bucurându-se că, uneori, e bine să nu înţelegi ce se spune. În mai puţin de 10 minute, ajung la marginea unei aşezări. Oamenii au privirile obosite şi învinse. Cocioabe, corturi, mormane de gunoaie, case părăginite, insalubre, garduri de piatră, sărăcie lucie. Un loc izbitor de asemănător cu Ferentariul bucureştean. Doar că, acolo, apa curge la cişmele pe gratis.
- De unde au apă oamenii ăştia?
- De unde are tot Israelul. Din Tiberia, din Marea Galileii.
- Dar aici suntem în teritoriile palestiniene.
- Da, răspunde Armand.
- Şi dacă vă supăraţi rău şi închideţi robinetul la apa ce fac cei de aici?
- Nu se întâmplă. Dar e un paradox, aşa e?
Satul prăpădit, locuit de palestinieni, rămâne în urmă. Dealurile de piatră cresc din ce în ce mai mult în înălţime. După o curbă lungă, apare brusc, un alt sat, cocoţat chiar în vârf. Aproape pe toate culmile sunt aşezări. Casele au un aspect mai degrabă lugubru, un aer de neterminat. Toate au culoarea anostă şi uniformă a cimentului. Par a nu avea geamuri ci numai nişte găuri negre, ca nişte ochi scoşi din orbite. Majoritatea au cel puţin un etaj, după câţi băieţi s-au născut în familie. Teodora e uimită de faptul că se poate sta într-un astfel de loc şi, mai ales, cine şi de ce ar vrea să continue să o facă. Dacă ar întreba-o cineva, ar spune ca aici e tărâmul mamei depresiilor. Nici un petec de verdeaţă lângă case, nici un arbore, nici un tufiş. Doar dealul din grămezi de pietre iar deasupra lui, cealaltă grămadă, de case cenuşii, ca nişte puşcării. Încă doi localnici trag cu sfoară nişte măgari încărcaţi. Merg alene pe marginea drumului. Aici, timpul e singurul care prisoseşte şi nici nu costă nimic. Teodora meditează în tăcere: pietre din belşug şi sărăcie cruntă, probabil aşa s-a născut intifada (insurecţie, rebeliune) palestiniană.
- În mai puţin de jumătate de oră de mers cu maşina, fără grabă, de la autostrăzi suspendate, construcţii care te lasă fără aer, de la tehnologii agricole care fac deşertul un loc numai potrivit pentru supra-recolte, păduri plantate în căuşuri de piatră, de la sateliţi, staţiuni sau cartiere de cercetare HTcare te duc cu gandul la filmele SF, treci, direct, fără preaviz, pe drumuri unde măgarul e împărat iar dincolo de drum, Evul Mediu. E un contrast greu de imaginat, dacă nu chiar imposibil, pentru cineva dintr-o ţară ca România, dacă nu vezi cu ochii tăi. Teodora îşi termină fraza, mai-mai să-şi rupă gâtul căscând gura după cei doi oameni şi animalele lor de povară. Nu ca n-ar fi văzut aşa ceva şi la ea acasă. Dimpotrivă. Însă aici e cu atât mai spectaculos cu cât, pe o suprafaţă de 100 de km pătraţi de piatră seacă, unii au reuşit să spargă orice barieră a imaginaţiei tehnologice şi a confortului urban în vreme ce ceilalţi trag încă măgarul de sfoară.
Nici nu apucă bine să-şi ducă gândul până la capăt că în faţă, pe vârful altui deal pitit după coşmarul de piatră, o altă aşezare. Casele sunt de un alb strălucitor, iar cerul parcă se sprijină pe curmali. E ca o explozie de culoare în tot cenuşiul dezolant care stăpâneşte tot ce e în preajmă. Surpriză! Înainte de intrarea în Beit Ariye, căci aşa se numeşte localitatea, un alt punct de control, identic cu cel de frontiera, cu aceiaşi soldaţi, băieţi sau fete, cu armele pe umăr.
- Ieşim din Teritorii?
- Nu, întrăm în Beit Ariye.
- Nu mai înţeleg nimic. E control la intrarea în fiecare dintre localităţile aflate în Teritorii? Sau aici e altceva? În celălat sat n-am trecut prin punct de control.
- Pare cam complicat, nu-i aşa? Pentru cine nu trăieşte aici e greu de înţeles, tocmai de aceea am vrut să vezi cu ochii tăi diferenţele. Ai văzut Tel-Aviv-ul, Haifa, Petah Tiqwa, Ra’Anana, Ashdod-ul, Ierusalimul, Bethlehemul, Eilat, Akko, Modi’in. Fiecare are convenţiile sale de existenţă. Acum vei vedea o colonie. O colonie este o aşezare evreiască în teritoriile palestiniene.
Patrula militară îi face semn să oprească. După ce deschide geamul de la maşină, Armand spune la cine merge. Teodora se întreabă în sinea ei dacă ar mai fi putut intra în Beit Ariye doar aşa, ca simplu turist. Îi vine a râde. Turismul aici ar fi culmea paradoxurilor. Ca de altfel şi aşezarea în sine. De ce ar vrea cineva, oricine de pe planeta asta, să-şi ridice o casă într-un loc bun de turnat filme de groază, să-şi crească copiii, să treacă graniţe ca să meargă la serviciu, cumpărături sau la teatru? De ce ar vrea cineva să trăiască zilnic cu întrebarea dacă arabilor de pe dealul de alături nu le vine să tragă la ţintă, fie doar şi cu pietre. De ce ar vrea cineva să fie, în orice secundă, pregătit să fie vânat, după cum la fel de bine să se poată transforma oricând în vânător? În jurul Beit Ariyei, gard de sârmă metalică. Cel puţin asta se vede de pe drumul care urcă spre centru. Şi aici, ca peste tot în Israel, abundă de agăţătoarea şi multicolora bougainvillea, cu florile ei ciudate, ca de hârtie. Sunt chiar şi băncuţe cu picioarele înfipte pe trotuarele din faţa caselor. E atât de multă verdeaţă, atât de exuberantă. Ai putea crede că o ploaie secretă, invizibilă, vine tiptil doar peste aşezarea asta şi nici o picătură nu ajunge, nici chiar din greşeală, dincolo de gardul de sârmă. Contrastul e atât de dur încât capătă, cumva, o notă de aroganţă sfidătoare dacă arunci o privire spre culmile vecine, chinuitor de cenuşii. Două lumi se privesc în ochi, cu asprime.
Două lumi, alte timpuri în acelaşi timp dar, într-un anume fel, aceeaşi suferinţă, aceeaşi durere, trăind o pace provizorie în aşteptarea unui atac sau război imprevizibil. Teodora le priveşte, pe amândouă, cu o imensă tristeţe. „E, încă, atât de mult loc sub soare pentru toţi”. Simte însă că, dacă ar rosti cu voce tare o astfel de propoziţie, nici unii nici alţii n-ar înţelege sensul ei, ba mai mult, ar provoca iritare, nemulţumire şi de-o parte şi de celelaltă. Fiecare crede, cu îndărătnicie, în dreptatea lui, în validitatea argumentelor proprii pe care le aruncă în luptă şi, mai ales, că este deţinătorul unic al adevărului absolut. Socoteala exactă a acestor dreptăţi, argumente şi adevăruri e ţinută de fiecare în parte. Numărătoarea se face în cimitire. În numai 10 ani, de la începutul celei de-a doua Intifade, în anul 2000, 8000 de palestinieni (dintre care peste 1000 de copii) au fost ucişi de armata israeliană. În acelaşi timp, 1.000 de israelieni (dintre care 120 de copii) au murit după atacuri ale grupărilor palestiniene. Cel puţin asta relatează ziarele din România. Dincolo de exactitatea sau inexactitatea cifrelor şi proporţiilor, odată cu fiecare înmormântare a fost îngropat un destin, lăsând în urmă răni în sufletul celor apropiaţi, ce nu pot fi vindecate. Răni, ca un pământ fertil, unde nu cresc flori şi gânduri calde ci o creatură cu trei capete, care poartă numele de ură, intoleranţă şi furie nemărginite. Hidoasa pare adormită dar stă de veghe şi loveşte fulgerător, acolo unde nimeni nu se aşteaptă, de-o parte sau de alta, fără ezitare. Şi moartea vine grabnic la festin, nebăgand deloc în seamă cărui Dumnezeu s-au rugat cei luaţi sub mantia veşnicelor sale umbre şi nici ce motive i-a adus în faţa ei.
- Să ştii că accidentele rutiere fac mai multe victime, spune bărbatul de parcă ar fi tras cumva cu ochiul la gândurile ei nerostite. Teodora rămâne cu gura căscată. Nu pentru că pare să fi ştiut ce-i trece prin minte ci la auzul unei astfel de comparaţii. Pentru el, e totuna riscul asumat, conştient şi voluntar în condusul unei maşini cu gândul că în orice secundă, chiar în orice secundă şi loc din Israel poate sa sară în aer dacă vreun bezmetic detonează o centură explozivă lângă el? Pentru el, spaima mamelor cu copiii de mână că li s-ar putea întâmpla oricând o nenorocire, armata obligatorie de doi ani pentru fete şi trei pentru băieţi, ochii în patru şi vigilenţa neadormită, durerea pentru moartea celorlalţi sau ciuntirea lor chiar sunt comparabile cu efectul unui accident de circulaţie? Atunci, într-o astfel de logică e totuna cum mori, fie că eşti făcut scrum de vreo bombă asemenea celei lansate din Enola Gay, fie că eşti executat, la nimereală, de vreun grup care se joacă de-a vânătoarea de oameni, pentru distracţie, în timpul liber sau pur şi simplu cade un meteorit iar Mediterana intră pe uscat cinci kilometri şi rade tot ce întâlneşte în cale. Sau poate că aşa încearcă Armand să iasă din labirintul de amintiri şi întamplări care-l dor, amăgindu-se şi el cum poate. Nici nu ştie dacă să spună ceva ori e mai bine să tacă, cu toate că-i este peste putinţă să înţeleagă un astfel de raţionament chiar şi de dragul statisticilor chioare sau a conversaţiilor convenţionale. Alege să tacă pentru că acum i-ar fi foarte greu să facă faţă discuţiilor în contradictoriu- asta ca să nu le numească, abrupt, certuri în toată regula- în care Armand pare să-şi fi dat doctoratul cu magna cum laudae, şi pare în largul lui, îi fac chiar plăcere, iar ea e în stare să fugă precum dracul de tămâie de astfel de momente. Norocul Teodorei e că omul de lângă ea pare absorbit subit de ceva şi nu aşteaptă nici o reacţie. Domnul fie laudat! Se reîntorc pe acelaşi drum iar dacă e linişte va stoarce deşertul privire cu privire, de parcă ar vrea să-l ia cu ea. Nu pentru că e vrăjită de ceea ce vede. Nu, nici pe departe. Simte mai degrabă un soi de frică ceţoasă sau poate doar are o intuiţie puternică. Ştie de neunde că, într-un fel anume, aici e cheia bulgărelui de conflicte, pamântul acesta sterp, uscat, pârjolit, neclintit în nesfârşitele sale tăceri, încăpăţânat ca o femeie care nu are de gând să cedeze, fascinant ca o galaxie, irezistibil ca un mister.
Soarele stă suspendat peste Mediterana, gata să se prăbuşească în apa doar bănuită... Pe linia orizontului, undeva în depărtare, agăţate de cer, contururile întunecate ale turnurilor din Tel Aviv. Trec de punctele de control, de soldaţii tineri cu armele agăţate de umăr, care, de acestă dată, îi privesc indiferenţi.
- Până nu se întunecă, poate că reuşesc să te duc să vezi oraşul El’Ad. Ies din Teritorii, ajung din nou pe asflatul întins ca o coală de hârtie, fără gropi, cu benzi late, marcate impecabil şi indicatoarele bălţate. În mai puţin de 20 de minute se apropie de un oraş ce, pe măsură ce te apropii pare din ce în ce mai asemănător cu un joc Lego, nou nouţ, cu piese albe sau de culoarea untului, aşezate cumva în cercuri sau semicercuri concentrice. Disonantă e numai o construcţie ca un cub, cu o pată imensă de culoare închisă. După ce intră în oraş Teodora încremeneşte. E atât de curat totul încât poţi crede cu uşurinţă că e o butaforie care-şi aşteaptă actorii. Nici un petec de hârtie, nici un muc de ţigară, totul e perfect, o ordine care te ameţeşte, e de-a dreptul incredibil, ireal.
- Ce ciudat e oraşul ăsta! Abia acum îmi dau seama că ne învârtim de câteva minute pe strazi şi nu am văzut pe nimeni. Ca la un semn, pe trotuare încep să apară niste figuri bizare. La început doar bărbaţi bărboşi, cu perciunii făcuţi zulufi, cu cămăşi impecabil călcate, un fel de pardesie inchise la culoare, cu pantaloni negri, scurtaţi, şosete vărgate iar pe cap, pălării sau caciuli din blanuri scumpe. Femeile, mai puţine, sunt atât de şterse că nu poate să spună nici un cuvânt despre cum sunt îmbrăcate...ah, ba da... i-au lăsat pe retină o umbră, o pată albăstruie. Copiii se joacă pe mijlocul drumului şi, în mod evident, ignoră maşinile care se apropie de ei. De altfel, în cele 20 de minute de când se află în El’Ad dacă a văzut de-a lungul străzilor cinci maşini.
- Ce e aici, până la urmă? Nu seamănă cu nimic din ce am văzut, până la anii mei, şi i se spune oraş. Poţi opri să filmez câteva minute?
- Nu. Nu pentru că ţi s-ar putea întâmpla ceva dar ar fi o mare impoliteţe, o lămureşte Armand. Sunt sărbătorile Colibelor, sucot. Ne aflăm într-un oraş religios. I se spune aşa pentru că aici trăiesc, exclusiv, numai evrei religioşi. Sunt cei care respectă întocmai tardiţia şi canoanele credinţei mozaice. De pildă, de cum răsare o anume stea vineri seara şi până sâmbătă târziu nu mai circulă nici o maşină pe aici. Şi dacă merg la sinagogă şi trebuie să meargă cu liftul nu apasă pe buton. E programat în aşa fel să urce, să coboare şi să se oprească la fiecare etaj încât cel care vrea să meargă cu liftul să nu fie nevoit să facă vreun gest. Au voie doar să se roage, nimic altceva, nu .
- E un oraş destul de mare...
- Da, cam de 30 000 sau poate 40 000 de locuitori. Într-un astfel de loc nu s-ar fi putut întâmpla ceea ce ai văzut chiar în ziua când ai ajuns în Israel, la Akko. Acolo trăiesc şi arabi şi evrei, împreună.
- M-a cam surprins motivul, ce-i drept, îşi aduce aminte Teodora. Un individ, un arab, a intrat cu o maşină într-o zonă locuită de evrei. Exact în prima zi a uneia dintre cele mai importante sărbători ale evreilor? Aşa este?
- În această perioadă circulţia vehiculelor este interzisă şi un astfel de gest e considerat o profanare. E ca şi cum ai intra încălţat într-o moschee îi explică Armand. Şi bine face pentru că nu i-ar fi trecut nici în ruptul capului, după cum informa o agenţie de presă, cum trebuie văzută şi înţeleasă o astfel de întâmplare. Oricum, n-a fost nevoie de mai mult pentru ca evreii religioşi să protesteze pentru sfidare şi lipsă de respect. Au fost arestate vreo 60 de persoane iar în zonă au patrulat, timp de mai multe zile, peste 700 de poliţişti aduşi pentru calmarea spiritelor. Îşi imaginează Bucureştiul la miezul nopţii, când motoarele urlă să spargă geamurile. Altă lume... alte obiceiuri.
- E o lume tare complicată, spune ca pentru sine Teodora. Din ce trăiesc cei de aici, ce fac să-şi câştige existenţa. Au restricţii în a avea vreun loc de muncă?
- Nu! Muncesc ca orice israelian obişnuit. Merg la lucru ca oricare. Şi mai sunt multe de aflat... e greu ca cineva să înţeleagă Israelul. Aproape toate aşezările au propriile lor convenţii, fie legate de convieţuirea interetnica, fie de motivele religioase... Oare ne mai învârtim mult pe aici?
- De ce întrebi? S-a întamplat ceva?
-Tu vezi pe undeva vreun indicator? Teodora se uită în toate direcţiile şi nu vede, într-adevăr nimic care să semene cu ce ştie ea că ar putea fi un indicator. Nici străzile nu au indicatoare cu nume. E ca un fel de labirint pentru cei străini de oraş, secretul îl ştiu doar localnicii. Abia după veo 20 de minute cei doi răsuflă uşuraţi, nimerind din pură întâmplare, ieşirea din El’Ad.
.............

OAMENI ŞI DRUMURI
I se tot vorbeşte despre satele arăbeşti. De fapt, ele par veritabile oraşe, mai toate locuinţele au între două şi patru etaje. În Israel este o adevărată efervescenţă a construcţiilor. Ritmul de extindere este atât de mare astfel încât, de la un an la altul, locurile sunt de nerecunoscut.
Maşina goneşte cu 150 de km pe oră, pe una dintre cele trei autostrăzi care ajung în Haifa. De-a dreapta şi de-a stânga, culorile se schimbă cu repeziciune. Arbuştii cu flori de hârtie, bougainvillea, ciclamen, galben, violet, verde roşu intens sunt pur şi simplu fascinanţi. Apoi, serele de legume şi flori cât poate ochiul să cuprindă în depărtări... Totul pe pământul ars de soare, în culoarea incredibilă, cea a cărămizilor romane.
Tocmai a vizitat casa celui care se afla la volan şi încă mai are pe retină sufrageria imensă, cu pereţii înseţaţi de opere de artă, de la pictură la grafică, de la sculptura la tapiserie, vase de ceramică şi câte şi mai câte aduse din America Latină şi din Asia Centrală. Pe casa scărilor, o coleţie năucitoare de miniaturi cu scene din 1001 de nopţi. Apoi, seria de picturi naive şi jocurile de şah cu piese din jad, argint, lac, argint şi pietre semipreţioase. Bărbatul arată cam ca Ion Creangă, cel din fotografiile din cărţile de literatură. E mândru de colecţia sa şi se vede ca e încântat de cât de mult îi place şi Teodorei. La un moment dat apare şi soţia, o femeie cu părul grizonant, aproape planturoasă. Şi-a decorat exteriorul casei cu atâta migală încât râmâi mut. Mii de bucăţi de sticlă transparentă, colorată sau fărâme de ceramică, îţi iau pur şi simplu ochii. Pare a fi un mozaic antic roman.
Toate locurile din maşină s-au ocupat iar cei cei patru bărbaţi discută aprins chestiuni politice. Face parte din ritualul acestei ţări ca oamenii să se întâlnească şi să dezbată starea şi soarta ei. Ajung deîndată la Hadera. În curtea lui Gadi Fichtman, pe scaune ordonate în cerc, se aşează vreo 20 de bărbaţi şi femei, adunaţi din tot Israelul. Teodora n-are nici un chef de vorbă. Oricum sporovăiesc în ebraică şi nu ar înţelege o iotă dacă s-ar apropia de ei. Se uită doar la feţele lor. O surprinde, pentru a nu ştiu câta oară, şi, mai ales, cât de mult zâmbesc. Un ogar negru, legat de un ficus uriaş, îşi flutură urechile blegi, scuturându-se agitat. E o răcoare plăcută, cu miros de flori tropicale. Stau la umbra subţire a unui accacia. Teodora se simte mai degrabă în mijlocul unei grădini botanice şi nu-şi poate lua ochii de la palmierii care freamătă leneş sub briza Mediteranei aflată undeva prin apropiere. Ochii îi rămân lipiţi de un arbore pe care l-a văzut într-un film documentar, la televizor, „copacul maimuţă”. Are o tulpină bizară, mai subţire la bază iar spre mijloc din ce în ce mai mare în diametru. Coaja e si mai ciudată... În primul rând bate spre albastru închis şi are striaţii de grosimea unui vârf de ac de culoare galben-stacojiu sau verde deschis. Apoi, lipite straşnic, nişte forme aidoma unor clonţuri de papagali ară care au uitat să se înconvoaie. Sau, mai degrabă, ca nişte bezele cu vârful ascuţit. Florile seamănă perfect cu cele de crin regal doar că sunt galbene şi emană miresme discrete de vanilie.
Unul dintre bărbaţi, trecut bine de 60 de ani, ia cuvântul. Teodora înţelege câte o vorbă la o mie: politică, ideologie, municipalitate, şalom, Ieruşalaim, ok. Explică, foarte preocupat, minute în şir iar ceilalţi îl privesc atenţi. Gesticulează larg. Din când în când dialoghează între ei, se întrerup dar totul pare să aibă un aer liniştit şi calm. Teodora se aşează undeva chiar lângă intrare, foarte aproape de copacul bizar, pe un scaun de lemn cu bratul lat, cât să-şi pună carneţelul pe care începe să noteze. E doldora de imaginile culese de pe drum, de sunete şi atitudini. E locul cel mai umbros din curte. Armand vine la ea de vreo trei ori şi-i cere să se alăture grupului. E obosită dupa un drum lung şi o noapte întreruptă de huruiala maşinii de gunoi iar apoi de picătruile de apă din sistemul de irigare din curte. I s-a părut că plouă. Şi-apoi, e ziaristă. În România locul ziaristului nu e în cercul de dezbateri decât arareori sau la obişnuitele conferinţe de presă. Altfel se aşează exact ca acum, undeva cât mai la margine, pentru a privi ce se întamplă într-un ansamblu. Armand e supărat rău şi are o faţă ca şi cum ar fi gata să pedepsească un copil care afăcut o poznă gogonată.
-Te rog să vii. E a patra oară când te rog să vii. Sunt prietenii mei şi nu pot înţelege de ce nu vii. Se simt jigniţi. Teodora simt cum i se umflă, brusc, arterele de la tâmplă de nervi. Îi trec, glonţ, tot felul de gânduri răzvrătite. „eu doar te însoţesc, doar nu suntem împreună, aşa cum par a fi celalţi... ce legătură am eu cu toată adunarea asta ca să stau alături de ea... am venit să surprind, doar, atmosfera, nu să mă implic”. Se ridică, în cele din urmă, greoi, parcă ar avea pietre de moară legate de picioare şi se târâie până la scaunul tras de Armand. Se aşează, cuminte, după care continuă, febril, să-şi noteze în carneţel.
-Ce scrii? Întreabă Armand, mai mult de dragul conversaţiei decât pentru a şti chiar de ce o face. Femeia îi simte plictiseala din voce şi raspunde laconic.
-Ce văd, ce simt. Nu pentru asta sunt aici?
Din când în când mai soseşte câte o pereche, când toată lumea salută lungind finalul ultimului cuvânt şi se aude „şabat şaloooom”. Vine şi un fost ministru al Internelor, mergând agale printre bătrânele tulpini de accacia, vorbind la telefon. Cercul se lăregeşte din ce în ce mai mult, scaunele sunt mişcate mai în spate pentru ca toată lumea să intre în cerc. Ultimul care vine este ziarist. După ce îşi găseşte un loc atmosfera se înveseleşte brusc după care se ridica şi se îndreaptă spre o masă încărcată ochi. Fiecare a adus platouri cu mâncăruri necunoscute pentru ea. Un fel de budinci cu legume, sufleuri cu broccoli sau conopidă, tot felul de pâini, salate exotice, brânzeturi şi peşte. Se învârt cu toţii în jurul mesei, umplându-şi farfuriile. Au devenit gălăgioşi. Unii poarta pantalon de stofă şi cămaşă, alţii au venit în bermude şi tricou. Acum sunt aproape 40 de persoane. Le priveşte feţele. Doar femeile au trăsături comune. Toate au frunţile înalte, tăietura nasului dreaptă şi poate uşor aqvilină, buze senzuale, ochi migdalaţi, închişi la culoare, plinuţe. Din cand în când, aruncă spre ea cu priviri curioase. Pe lângă faptul că e o necunoscută nici nu ştie limba. Şi, mai ales, nu vorbeşte cu nimeni. În plus, îşi notează abitir ceva... Încet, încet revin în cercul de scaune iar şedinţa e pe cale să reînceapă. Atmosfera e lejeră, destinsă. Lui Armand pare să-i fi trecut supărarea dar e clar că încă se mai simte deranjat de atitudinea retrasă a Teodorei. Femeii i se pare că o pedepseşte nevorbindu-i aproape deloc, aproape ca o ignoră. La un moment dat i-a şoptit cum se cheamă mulţimea adunată acolo.
-Grupul „4 noiembrie” s-a format în interiorul Partidului Muncii(avoda), în memoria lui Itzhak Rabin. Primul vorbitor le atrage atenţia bătând din palme şi discuţiile pornesc iarăşi. Teodora presupune, din câte înţelege mai mult de pe feţele oamenilor şi câteva cuvinte recunoscute, faptul că lui Armand i s-a propus de către PSD, un partid din ţara sa de origine, să candideze, in premiera, pentru Parlamentul României, pentru un post de deputat. Ceilaţi par să se bucure. Unii bat din palme, alţii zâmbesc ironic, unii vociferează sau doar şuşotesc. Apoi, Armand pare să le explice contextul acestui eveniment şi importanţa lui. Aude, în treacăt, numele lui Naty Meir care a făcut parte din Partidul România Mare şi probabil că le spune care e diferenţa faţă de candidatura lui. Mai presupune că ar fi spus că partidul din care a făcut parte Meir este naţionalist, antisemit, de orientare nazistă. În mintea ei, Teodora zâmbeşte. Uşor. Vadim e un erudit visceral, impulsiv, pamfletar, rău de gură până în măduva oaselor... un fel de câine care latră rău dar care nu muşcă niciodată. Ce spune ţine de spectacolul oratoric, bine îmbrăcat într-un stil plastic inconfundabil şi nu de faptele sale. E greu de luat în serios nu doar aşa-zisul lui antisemitism ci ideea că e om politic. Motivul? E singurul şef de partid care a ridicat o statuie în memoria lui Itzhak Rabin, undeva la Braşov. I-ar fi reuşit mult mai bine o carieră de ziarist pamfletar sau scriitor, fără să se amestece cu politica. Dar mai bine se abţine să peroreze despre un subiect şi un om pe care de fapt nu-l cunoaşte decât din apariţiile televizate. Poate că cei de aici ştiu mai multe, şi din alte surse şi vor fi având dreptate. Oricum, opinia ei e neimportantă pentru că singurul public este ea însăşi şi nu e cea chemată să judece ceea ce nu ştie. Urmează un schimb de vorbe. Poate că se caută o soluţie legată de modul în care ar putea să-l ajute? Vorbeşte şi fostul ministru, Ofir Pines, care e întrerupt de alăturarea unui grup mai mare. Sub ochii Teodorei prinde contur, din ce în ce mai clar, o lume ordonată, calmă dar nu rece, care funcţioneză dupa reguli bine puse la punct şi care, culmea, mai sunt şi respectate. Iar asta o fascinează. La un moment dat se concentrează asupra sunetelor limbii: multe h-uri, ş-uri, ţ-uri, z-uri şi, mai ales, pronunţate cu o anume muzicalitate. Are o senzaţie gustativă de câte ori ascultă vorbindu-se în ebraică. Parcă şi-ar înmuia vârful degetelor în miere de albine, alintându-si cerul gurii cu dulcele înmiresmat. În avion aflase de la o pensionara care i-a spus ca s-a ocupat de un muzeu din Haifa că, între ebraica veche şi cea nouă nu există deosebiri fundamentale şi că, dacă Iisus ar apărea pe stradă, l-ar înţelege toată lumea. Teodorei i se pare că e o limbă care parcă nu se vorbeşte ci mai mult se cântă. După câteva zeci de minute îşi dă brusc seama că, dacă în loc de cuvinte necunoscute le-ar pune pe cele din limba română ar fi ca şi cum l-ar auzi pe marele actor ieşean, evreu, Finteşteanu, exact ca în piesa Ianke Take şi Cadâr, lungind şi legănând cuvintele ca în ebraică. În timp ce mâncau, Armand i-a prezentat o femeie de vreo 50 de ani.
-E româncă. Nu mai ştie să vorbească româneşte dar înţelege bine. Ea s-a nascut aici, părinţii ei au venit din România. Teodora e surprinsă pentru a nu ştiu câta oară, de afirmaţia „e român... e româncă” La un moment dat, discuţia se încinge şi se vorbeşte aproape răstit. O femeie strigă, peste vocile celorlalţi, „şev, şev” unuia dintre bărbaţi. Probabil i-o fi spus să se aşeze. E clar că multora nu le-a plăcut scena. Dar, ca întotdeauna, când s-a întâmplat să stea în apropierea unor evrei, situaţia se destinde iute. Întotdeauna se găseşte cineva să zică o vorbă de duh. Ceea ce părea să fie o ceartă se încheie, în cele din urmă, cu hohote de râs după care o iau de la capăt. Nişte mâţe leşinate de foame patrulează printre resturile de mâncare de pe masă, hrănindu-se grabit. Armand ia din nou cuvântul şi remarcă feţele celorlalţi: unii par să-l aprobe, alţii au o atidudine ironică, unii se uită la el cu respect. Când să termine ce are de spus, aproape toţi au început să vorbească deodată. Cineva şuşuie. Teodara zâmbeşte iar. Dupa ce a închis ochii se aude un fel de „şuş” prelung care îndeamnă, fără cuvinte, la tăcere. Cu siguranţă Teodora se află în faţa unei mari noutăţi faţă de ceea ce ştie de la ea de acasă... Oamenii aceştia au virtutea sau poate chiar arta dialogului în ei, exersată cu temeinicie şi consistenţă, de milenii.

Vizualizări: 63

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor