Scopul fiecarui individ constient este fericirea

Atunci cand ma hotarasc sa urmez exemplul unei fiinte exemplare, oricare ar fi aceea... cand aleg pe cineva drept o autoritate, cand hotarasc ca este de incredere, fac acest lucru doar dupa ce am examinat invatamintele sale de baza, care se numesc adevauri intrinseci sau nobile.

Adevarurile nobile sunt criteriile care disting orice curent de gandire iar acceptarea acestori criterii fundamentale sunt precum sigiliile care pecetluiau scrierile stravechi. De aceea acestea mai sunt numite si nobile sigilii.

Cele patru nobile adevaruri se bazeaza pe ideea ca: toate fenomenele sunt limitate si fara durata, toate lucrurile impure sau lumesti sunt nesatisfacatoare, toate fenomenele sunt goale si lipsite de un sine statator.

Ce este Adevarul ? Cum se manifesta in viata de toate zilele si ca mod de a gandi ?

Principiul de baza este ca suntem toti fiinte in cautarea fericirii, fiinte care vor sa evite suferinta.

Plecand de la acest principiu am putea incerca sa cercetam natura adevarului extern si intern noua.

In societatea moderna exista diferite tipuri de filosofie si sisteme de gandire tocmai pentru ca oamenii, ca si florile sau pasarile, sunt extrem de diferiti. Un singur sistem de gandire nu ar putea fi de folos intregii omeniri. Invatamintele, ca si proverbele bunicilor nostri, sunt foarte utile pentru echilibrul psihologic, confera flexibilitate si forta interioara.

Fundamentul principal in orice sistem de gandire se bazeaza pe Adevaruri.

Multe dintre adevarurile nobile sunt foarte bine cunoscute: adevarata suferinta, adevarata cauza a suferintei, adevaratul mod de a pune capat acesteia si adeavarata cale.

Scopul fiecarui individ constient este fericirea, fericirea definitiva. Este extrem de pretios faptul ca fericirea definitiva poate fi atinsa.

Asta inseamna sfarsitul suferintei, seninatate sufleteasca si satisfactie deplina.

De obice dupa un moment de fericire si placere se iveste o problema. Acest tip de placere nu e permanenta. Aici devin semnificative cele patru adevaruri nobile: ar fi posibil prin urmare sa eliminam cauzele suferintei ? Al treilea adevar e adevarul sfarsitului, al eliminarii cauzelor.

Daca acest lucru este posibil atunci devine  util orice sistem de purificare a mintii si de eliminare a  cauzelor suferintei. Acesta e cel de al patrulea adevar care precizeaza legea cauza - efect si se bazeaza pe ideea ca toate lucrurile sunt legate intre ele si depind unele de altele.

Atunci cand se va putea intelege si accepta faptul ca fenomenele si majoritatea lucrurilor sunt goale, lipsite de un sine, se va intrezari adevarul ca orice lucru depinde de altele din jur - de acele lucruri cu care este in sintonie - si ca toate acestea sunt legate intre ele, ca ele exista doar in baza acestei conexiuni, unica forta care le mentine .... 

Fiecare lucru are diferite aspecte iar daca se compara aceste aspecte se descopera ca toate lucrurile sunt in stransa legatura unele cu altele. Natura lor generala este relativa iar  natura lor definitiva e caracterizata de gol, vid.

Exista intotdeauna possibilitatea de a crea lucruri noi, supuse schimbarii, tocmai pt ca acestea depind de alti factori.

Daca lucrurile ar exista in mod absolut si doar in sine, nu ar mai avea sens efortul de a ajunge o noua experienta sau un nou obiectiv.

Daca lucruirle ar fi absolute, nu s ar putea sub nici o forma crea schimbari. Aceasta este esenta primelor doua nobile adevaruri.

Cele patru nobile adevaruri au fost transmise prin cultura budhista. Pentru persoanele disciplinate, interesate de functionarea mintii si cu un comportament coerent au fost transcrise invatamintele Perfectei Intelepciuni.

Buddha a transmis si modul prin care se purifica iluziile mintii.

Altfel spus Mintea are o claritate care serveste dezvoltarii ei in mod complet. Cele patru nobile adevaruri au fost transmise impreuna cu cele 16 aspecte ale lor. Caracteristicele adevaratei suferinte sunt: efemeritatea ( totul se intampla pentru ca trebuie sa treaca ), durerea, vidul si absenta sinelui.

Invatamintele celor patru sigilii sunt in general acceptate de toti budhistii. Acestea se pot rezuma astfel: toate lucrurile conditionate sunt efemere; toate lucrurile contaminate sunt dureroase;  toate fenomenele sunt lipsite de un sine si sunt vane; adevarul final e impecabil.

In cartea sa de Cugetari despre viata, Dalai Lama analizeaza diferite exemple: un instrument e un adevar conventional. Daca e descompus in diferite parti componente esenta lui e distrusa. Cand ajungem la natura subtila a unui instrument nu putem izola nucleul sau profund. Aceasta natura specifica e definitiva. Numai in acest mod e acceptabila parte intrinseca.

La fel si constiinta e conceputa ca fiind intrinseca momentului in care e supusa atentiei. Un adevar conventional e de fapt unul inconsistent ( ca atunci cand un intreg descompus in parti nu mai functioneaza) - pe cand un adevar definitiv e mereu valabil.

Un alt exemplu e o floare: dupa acelasi sistem e un adevar definitiv pt ca e produs de cauze si conditii si poate prin urmare produce efecte. Daca mintea se obisnuieste cu cele doua adevaruri ( conventional / definitiv ) ale aceluiasi obiect, nu va fi posibila negarea obiectului tocmai pt ca subiectul si adevarata sa natura sunt diferite in esenta. Cert este ca orice subiect sau fenomen are doua calitati : conventionala si definitiva. Altfel spus are o calitate momentana si una de durata ( reala sau definitiva).

Aceste doua calitati sunt absolut presente la un obiect.

Scopul elaborarii celor doua adevaruri e ca suntem absolut dezorientati si ignoranti in ce priveste realitatea. Pentru a identifica ignoranta si a destrama iluzia ar trebui sa cunoastem adevarata natura a fenomenelor. De aceea cele doua adevaruri au un rol important in intelegera realitatii.

Suntem tentati sa ne agatam de fenomene ca de ceva ce exista separat de mintea noastra. Acesta e un mod gresit de a descifra realitatea. Fenomenele nu au existenta de sine statatoare. Alfel spus, un fenomen care apare exterior noua e de aceeasi natura ca si mintea noastra. Subiectul Mintea si obiectul conceput de ea sunt de aceeasi natura. Daca vedem mintea si obiectul ca doua substante diferite, gresim. Vidul, golul, nihilismul inseamna in acest caz lipsa de separare substantiala intre minte - obiect. Obiectul e negat, nu exista. Existenta sa e nula. Prin urmare, adevarul definitiv este obiect definitiv al mintii, un obiect desavarsit. 

Exista si o alta teorie in legatura cu cele doua nobile adevaruri:  daca nu se accepta existenta fenomenelor exterioare, nu poate fi acceptata existenta Mintii.

Un obiect exterior - separat de minte - nu exista  iar daca se analizeaza partial, nu are existenta de sine.

Daca fenomenele exterioare sunt inexistente atunci trebuie acceptata inexistenta Mintii.

Adevarul conventional e fenomenul conceput de mintea conventionala, in timp ce adevarul final e creat de mintea absoluta care analizeaza natura fenomenelor absolute.

Care e atunci semnificatia celor doua adevaruri ? 

Termenul adevar conventional e folosit pentru ca e considerat adevarat de o minte inselatoare prin modul sau de a fi, lipsit de claritate. E aparent adevarat pentru un tip de minte care vede obiectul cu ignoranta - in sens de minte inselatoare. O asemenea minte e lipsita de cunoasterea obiectului pe care-l vede drept adevarat. De aceea se numeste adevar conventional, nu definitiv sau absolut. Termenul conventional inseamna ceea ce ascunde calitatea, ceva dependent de un alt lucru fundamental, se refera la ignoranta de care depinde mintea.

Adevaratul mod de a exista al unui fenomen si modul in care apare nu coincid.

Deci adevarul conventional nu poate fi adevarat ci doar bazat pe o viziune. Poate fi real si ireal.

De exemplu o persoana in vis e un adevar conventional ireal, in timp ce o persoana adevarata e un adevar conventional real. Prin urmare se disting in mod conventional, nu prin modul de a exista.

Termenul definitiv sau absolut, referitor la Adevar, indica adevarata natura a fenomenelor.

Adevarata natura sau Esenta e suprema si ar trebui mai intai inteleasa, recunoscuta ca atare.

De aceea mai e numita si definitiva, finala sau absoluta. Uneori se refera la un obiect, alteori la un inalt nivel de intelegere care ar trebui sa decurga.

Adevarul definitiv e o perceptie a unei forme inalte de constiinta ce defineste intelepciunea. Termenul definitiv se refera la mintea subiectiva sau la constiinta.

Cei doi termeni, conventional si definitiv cuprind in general intregul continut al cunoasterii.

Alteori se refera doar la o cale de urmat... o cale a cunoasterii, a intelegerii profunde a realitatii.

..............................................................

 

 

   

Vizualizări: 106

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Comentariu publicat de laura gianina lupu pe Martie 19, 2018 la 12:45pm

Interesant si foarte logic corect, apreciez rationamentul dvs. dle Alexandru

Comentariu publicat de Alexandru Boris Cosciug pe Martie 17, 2018 la 9:40am

Revin deoarece am uitat ... ESENTIALUL.

Fericirea este o parte a INTELEPCIUNII, formata din 40% EQ, 32% IQ si 32% CQ.

Acest triunghi, inventat de mine, l-am numit WISE TEST, in care am introdus CQ sau conformanta cu realitatea a dorintelor si conceptelor tuturor celor care participa la EVOLUTIE in cadrul acestui sistem creat perfect si supravegheat on-line, prin unde electromagnetice, de ... Marele Proiectant.

Comentariu publicat de Alexandru Boris Cosciug pe Martie 17, 2018 la 9:31am

Scuze ca ma amestec si eu, cu ideile mele, in acest concept: FERICIREA.

Eu sunt adeptul sau mai bine zis emitentul teoriei CREATIEI EVOLUTIVE, adica Dumnezeu este PROIECTANTUL sistemului si a transmis infomatiile CREATIEI prin unde electromagnetice, invizibile ochilui uman, catre mediul inconjurator. Pe baza acestor informatii si a energiei continuta in undele electromagnetice particulele din atmosfera, invizibile ochiului uman, s-au unit si au format materia astrala vizibila, asa cum era stabilit in proiect. Apoi a generat verdeata pe Pamant (ziua a doua) si de-abia in ziua a treia a creat luminatorii materiali, soarele si luna, din care luna este doar un reflector al soarelui si nu un generator de lumina.

Apoi a urmat lunga Evolutie, descrisa foarte pe scurt in Biblie de catre Daniel si Pavel.

Dupa emiterea acestei teorii am fost caracterizat in 2009:

- schizoid paranoic rafinat - de catre adeptii Evolutiei;

- nespovedit si neimparasit - de catre adeptii Creatiei.

........................

Acum, la varsta de 67 ani, sunt inscris la doctorat cu tema Biocomunicatii spatiale (desi, pensionar fiind, la drept vorbind titlul de DOCTOR nu-mi mai foloseste la nimic) prin care aduc argumente rationale de certificare genetica a ... GENEZEI.

Vedeti si articolul meu expus pe acest site:

 http://reteaualiterara.ning.com/profiles/blogs/scrisul-in-stiinta-i...

 

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor