Scriitorul Lucian Gruia despre "Răscrucea destinului" de Vasilica Ilie

Vasilica Ilie – RĂSCRUCEA DESTINULUI

 

În microromanul RĂSCRUCEA DESTINULUI (Ed. PIM, 2011), Vasilica Ilie, pornind de la o întâmplare adevărată, construieşte o dramă iniţiatică, bazată pe viaţa personajului principal, Frusina.

Acţiunea se desfăşoară într-un sat din Bărăgan, în care tradiţiile nu se alteraseră, deşi regimul comunist ateu devalidase credinţa.

Personajul Frusina întruchipează, până la un moment dat, drama unei foste colege de liceau al autoarei, al cărei iubit murise electrocutat. Personajul George, iubitul Frusinei, se stinge şi el din viaţă, electrocutat de la motoraşul pompei cu care scotea apă din fântână pentru a stropi grădina.

Momentele epice urmează o desfăşurare liniară. În expopzeu aflăm că Frusina se îndrăgosteşte de George încă din şcoala generală, iar după ce iubitul acesteia devine student (eroina rămânând în sat ca să-şi ajute tatăl văduv la treburile gospodăriei), tinerii hotărăsc să se căsătorească. În decursul desfăşurării, întâlnim multe momente desprinse parcă din cotidian. Mama lui George se împotriveşte vehement căsătoriei tinerilor, Frusina rămâne însărcinată, dar pierde sarcina în urma unui accident stupid. Intriga începe cu moartea neaşteptată a lui George, care organizase deja logodna în vederea căsătoriei. După un timp, Frusina se mărită cu Petre, partenerul ei de la formaţia de dansuri populare. Acesta se dovedeşte accoolic, violent şi afemeiat, astfel încât Frusina divorzează. În final, ea se mărită cu medicul veterinar Alexandru Popa, ducând o viaţă fericită şi împlinită de naşterea unei fetiţe mult dorite. Punctul culminant al romanului îl constituie momentul în care Petre îi dezvăluie medicului că el este criminalul lui George. Deznodământul aduce alinare în sufletul eroinei. Frusina hotărăşte să nu-l denunţe pe criminal, lăsând pedepsirea acestuia în seama lui Dumnezeu.

Destinul Frusinei se constituie dintr-o succesiune de momente iniţiatice. Saltul în acest plan de interpretare îl constituie mometul în care, la moartea lui George, eroina are viziunea că acesta apare viu, la biserică, îmbrăcat elegant, ca un Făt-Frumos.

Într-adevăr, viaţa fiecăruia dintre noi, reiterează, la un moment dat, basmul iubirii dintre Ileana-Cosânzeana şi Făt-Frumos. Acum este cazul să ne reamintim că, în basm, ca şi în viaţa reală, răul se săvârşeşte de la sine, dar binele, ca să învingă, are nevoie de ajutor.

Răul, în viaţa Frusinei, este întruchipat de Geta (mama lui George), de Petre şi de mama tiranică a acestuia.

Binele îl regăsim în Gheorghe (tatăl Frusinei), Nicolae (tatăl lui George), de Feţii-Frumoşi: George şi Alexandru Popa, dar mai ales de credinţa în Dumnezeu.

Deznodământul îl constituie momentul în care Frusina se hotărăşte să nu-l denunţe pe criminal.

Concluzia cărţii o constituie faptul că omul credincios va fi ajutat de Dumnezeu. Religia creştină o determină pe Frusina să nu-fi face singură dreptate (ca Victoria Lipan, eroina Baltagului sadovenian), ci îl lasă pe Petre să se chinuiască în viaţă cu povara crimei săvârşite. Iar Petre, după ce intră în comă, are viziunea unui Dumnezeu pedepsitor care îi dezvăluie pedepsele din iadul ce-l aşteaptă şi ca urmare, după ce-şi revine, din ateu arţăgos, devine habotnic, ba chiar urmează teologia, însă Dumnezeu nu poate să-i ierte crima şi îi ia minţile.

Romanul  RĂSCRUCEA DESTINULUI elogiază viaţa patriarhală româneasacă, în care primează credinţa şi valorile morale. Din punct de vedere al tehnicii narative, Vasilica Ilie dovedeşte o bună stăpânire a momentelor desfăşurării epice. Stilul este simplu, exprimarea directă, limpede.

Autoarea şi-a impus sa scrie o carte limpede, clară, uzitând adresarea directă, fără înflorituri stilistice. Prin dramatismul întâmplărilor şi deznodământul iniţiatic, naraţiunea limpede se dovedeşte profundă

                                                                                Lucian Gruia

 

 

 

Vizualizări: 125

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Comentariu publicat de Vasilica Ilie pe Noiembrie 21, 2011 la 10:10pm

Marius, multumesc frumos! Da, dl. Lucian Gruia mi-a citit cartea si mi-o prezinta sambata, 26 noiembrie, in cadrul lansarii care va avea loc la biblioteca Metropolitana, Bucuresti. Voi anunta evenimentul zilele acestea. O seara frumoasa!

Comentariu publicat de ZINCA MARIUS IULIAN pe Noiembrie 21, 2011 la 9:51pm

FELICITARI! atat tie- Vasi cat si scriitorului Lucian Gruia ce a decelat si insemnat... "RĂSCRUCEA DESTINULUI"

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor