Self Science - Atitudinea mentala pozitiva prin excelenta este Indulgenta

Libertatea de a nu actiona sub primul impuls ar putea fi definita prin cateva exemple de acest tip :

" Iata, ceea ce simt acum este Manie "

In acest fel Emotia, impulsul emotiv este constientizat in momentul in care se manifesta .

Atentia se muta din plan emotiv in plan rational, se muta asupra activitatii mentale. Prin urmare, Emotia incepe sa fie analizata in momentul manifestarii ei.

Acesta este primul pas in declansarea controlului emotional.

Constientizarea emotiei este o competenta interioara fundamentala care merita cultivata si constituie piatra de temelie, baza autocontrolului.

A fi constient de sine inseamna a fi constient de propria stare sufleteasca, de gandurile construite in legatura cu aceasta constiinta de sine. Astfel se cizeleaza o forma de atentie care nu provoaca reactie sub primul impuls, nu provoaca polemica sau critica in legatura cu propriile ganduri si stari interioare. 

In momentul in care incepem sa discriminam un gand - sa-l clasificam in bun sau rau - acesta prinde si mai multa vigoare; in nici un caz nu dorim ca acele ganduri parazitare sa prinda mai multa forta in universul nostru intim, interior.

Un alt aspect important este acela de a evita sentimentul de vinovatie, sentiment contro-productiv fata de noi insine si fata de cei din jur.

" Nu trebuie sa simt acest lucru " ... " Trebuie sa ma gandesc la ceva bun " ... gandurile de acest tip nu  sunt de folos, sunt un soi de auto-sabotaj. Ideal ar fi sa evitam complet gandurile parazitare, inutile.

La fel de importanta este recunoasterea imediata a unei stari nedorite in momentul manifestarii ei si aspiratia de a te elibera de aceasta.

Self-science este un proces complex si de durata care duce prin exercitiu sustinut la recunoasterea oricarei stari negative si sustine aspiratia eliberarii de sub efectul acestora.

Primul lucru important de pus in practica este acela de a nu reactiona sub impulsul emotiilor care sunt mentinute sub control prin Atentie sporita asupra vietii interioare. Emotiile trebuie privite cu detasare. Ca pe undele marii, vin si se duc ... Nu trebuie sa ne lasam rapiti de ele ca de un miraj inconsistent.

Atitudinea recomandata este aceea a Posibilitatii care contra-balanseaza in mod exemplar Furia. Astfel se deschid noi posibilitati in situatii care apar la prima vedere drept obstacole. De cele mai multe ori sentimentul care declanseaza iritatia, nervozismul, mania este tocmai acela de a ne simti impiedicati in realizarea dorintelor noastre.  

Atitudinea Posibilitatii deschide usa Compasiunii - sentiment purificator - si conduce la o deschiderea mentala neasteptata. 

" Poate ca nu m a vazut " ...

" Poate ca are un motiv intemeiat "

Acest tip de afirmatii conduc la o atitudine mentale foarte pozitiva. 

Atitudinea mentala pozitiva prin excelenta este Indulgenta.

Reactia sub impuls, slaba si nevrotica poate fi inlocuita de polemica si critica interioara sau chiar si mai bine de o subtila si inteligenta autoironie.

Recunoasterea starii nedorite este intotdeauna punctul de plecare. Foarte importanta in acest sens este o aspiratie autentica de eliberare de sub dominatia sentimentelor negative, nefavorabile.

Autocontrolul si self-science este cel mai bun remediu pentru orice fel de suferinta fizica sau mentala.

Spiritul de introspectie este absolut esential. Puritatea interioara, sufleteasca infloreste odata cu spiritul de satisfactie neconditionat, alimentat de dragostea de viata si aprecierea fluxului natural al  evenimentelor existentei.

" Cel care e multumit si are sentimentul de a nu poseda nimic este stapanul lumii intregi "

Vizualizări: 190

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Comentariu publicat de Alexandru Boris Cosciug pe Martie 4, 2018 la 11:18pm

"Reactia sub impuls, slaba si nevrotica poate fi inlocuita de polemica si critica interioara sau chiar si mai bine de o subtila si inteligenta autoironie." (din articol)

Atat titlul acestui articol cat si continutul sau m-au indemnat sa comentez dar si sa public un scurt articol in care vorbesc despre.... stiinta mea.

http://reteaualiterara.ning.com/profiles/blogs/scrisul-in-stiinta-i...

Comentariu publicat de Alexandru Boris Cosciug pe Februarie 3, 2018 la 2:14am

La pagina 220, din cartea atasata: Geneza%20si%20genetica.pdf

gasiti primele mele incercari de dezvoltare a acestui nou concept: WQ.

In momentul actual, desi sunt pensionar, sunt prins cu certificarea genetica a Genezei (aduc in mod stiintific confirmarea realitatii - vedeti atasamentul, care este o combinatie a ultimelor mele articole publicate pe acest site):

Biocomunicatii%20extrasenzoriale.pdf 

Comentariu publicat de Alexandru Boris Cosciug pe Februarie 3, 2018 la 1:53am

"Autocontrolul si self-science este cel mai bun remediu pentru orice fel de suferinta fizica sau mentala." (din articol)

Un punct de vedere interesant referitor la comportamentul normal al oamenilor, prin care pot fi controlate rational instinctele animalice cu care suntem dotati.

.............

"Problema crucială a speciei umane este dacă dezvoltarea sa culturală va reuşi să stăpânească instinctul de agresivitate şi auto-distrugere, care poate duce specia umană la dispariţie din proprie iniţiativă, la o moarte filogenetică." (Sigmund Freud)

Mi-am pus si eu problema autocontrolului uman si, pornind de la existenta celor doua concepte IQ si EQ am propus in mai 2014 conceptul WQ (wise cotient - coeficientul intelepciunii - a fost expus pe siteul Cititor de proza care nu mai exista), in care am utilizat din matematica "raportul de aur":

Cu trei secole înainte de Hristos, Euclid, fondatorul geometriei, se exprima astfel:
"Spunem că un segment de dreaptă a fost împărţit în medie şi extremă raţie atunci când 
întregul se raportează la segmentul mai mare aşa cum segmentul mai mare se raportează la cel mai mic."
"Acest raport (0,618033...) este considerat ca deosebit de satisfăcător datorită modului în care îmbină unitatea cu varietatea dinamică. Întregul şi părţile sunt perfect proporţionate, astfel că întregul predomină fără să fie ameninţat de o scindare, iar părţile îşi păstrează în acelaşi timp o anumită autonomie." (psihologul Rudolf Arnheim, Arta şi percepţia vizuală)

In ianuarie 2014, Pilula de psihologie 80, expusa pe siteul Cititor de proza de autorii Dorina Pop, Tudor Alexandru Costin, Diana Purcarin si Adrimir, m-a condus catre elaborarea acestui nou concept - WQ (Wise Quotient), in care, pe langa IQ si EQ, am introdus notiunea CQ (Conformance Quotient). Acest nou concept are la baza dinamica reactiei inverse a naturii (provenita de la om, animale, mediu, etc.) pe care ar trebui sa o luam in considerare pentru a preveni riscurile.

  Nu intru in amanunte si redau mai jos acest triunghi:

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor