Parisul fără fluviul Sena ar semăna cu un deşert de piatră,beton, fier şi sticlă. Multe oraşe din lume îşi datorează gloria apelor pe care sunt aşezate, Parisul este primul între sute. Sena curge maiestuoasă pe sub cele 37 de poduri ale oraşului. Cinstit vorbind majoritatea podurilor sunt urâte, funcţionale, îmbâcsite de zgura poluantă a automobilelor. Două au fost alese de UNESCO ca fiind realizări arhitecturale deosebite: podul Iena care leagă oraşul de Turnul Eiffel şi podul Sully în amontele Insulei Cité pe care se află Cartierul Latin.

Între podul Sully ridicat la extrema estică a insulei Saint-Louis şi podul "Nou" de la vestul Insulei Cité numărăm alte 11 poduri care leagă insulele de cele două cheiuri ale oraşului: Rive Gauche(partea boemă), Rive Droite(cartiere aristocratice). Podul Nou este de fapt cel mai vechi pod al Parisului, construit între 1578 şi1607 după decizia regelui Henry IV. Este o construcţie masivă, lungă de 232 metri care aduce cu o fortăreaţa medievală.

                                              pont neuf

Sena este folosită intens de sute de ani. Pentru Parizieni este un bulevard nostalgic, o busolă, un loc de meditaţie, dragoste, visare. Cam în fiecare dimineaţă câţiva oameni broască se aruncă în apele reci din jurul insulei. După un timp revin cu biciclete, tacâmuri, telefoane celulare, monezi, pistoale, crucifixuri, brăţări sau coroniţe matrimoniale aruncate după nunţi în fluviu, ca să aducă noroc. Mai rar culeg şi scot afară cadavre de bieţi sinucigaşi, dezamăgiţi de soartă. 
Tot pe insula Cité se află magistrala catedrală Notre Dame, cândva simbolul oraşului. În pardoseala de piatră din faţa catedralei găsim o roză de bronz indicând cele 4 vânturi. Este punctul Zero al oraşului, de aici se măsoară distanţele spre restul universului. 


Sena se schimbă de la oră la oră, de la sezon la sezon. Ea cară nave comerciale, ambarcaţiuni turistice, şlepuri cu mărfuri, legume şi fructe dar şi gunoiul inevitabil al civilizaţiei: sticle goale, jucării de plastic, mucuri de ţigară, pungi de nailon, încălţări, haine. Impresioniştii au redat lumina deflectata de Sena, Monet picta la Argenteuil, Matisse pe cheiul Saint-Michel. Seurat produce o capodoperă pictând parizieni în odihnă pe insula Grande Jatte. 


O hartă pentru turiştii interesaţi de cultură enumeră fără vreo cronologie o parte din iluştrii locuitori ai Cartierului Latin: Hugo, Rousseau, Appolinaire, Daudet, Racine, Zola, Balzac, Rimbaud, Verlaine, Diderot, Descartes, Ronsard, Villon, Voltaire, Flaubert, Baudelaire, Proust, Nerval, Gide, Desnos, Eluard, Sartre, Prevert, Sade.. Lista arcontinua dar spaţiul nostru este limitat. Despre străinii Haine, Wilde, Kuprin harta nu pomeneşte nimic. Un vechi roman medieval "Roman de la Rose" scris de Jean de Meung zis Şchiopul (1240-1305) se termină în strada Saint Jacques din cartier. 
În altă stradă, colţ cu cea pomenită, rue Cujas, găsim mănăstirea dominicană în care a predat teologie marele Thomas de Aquino. În subsol sunt înmormântaţi regi ai Franţei, printre care şi Filip cel Frumos, mort la 1314. Cartea Trandafirului are un uriaş succes, este copiată în 300 de exemplare şi influenţează chiar şi pe Dante care îl vizitează pe de Meung. Azi ştim că prima parte conţine versuri de dragoste folosite la curtea regal
ă, scrise de un tânăr poet din cartier, Guillaume de Lorris. Jean de Meung preia textul şi adaugă 18000 de rânduri noi. Prin melanjul între erotic şi cinic, afectat dar şi crud, opera sa atacă feudalismul şi astfel devine unică, anticipând pe marii Rabelais sau Diderot. Studentul chefliu Francois de Moncorbier povesteşte amuzat de legenda măgarului Buridan, cel care moare de foame şi sete indecis între o găleată de apă şi un sac de fân. Buridan era un rector savant care la Academia Franceză comenta pe Aristotel cât şi orgiile regeşti din turnul Nesle, o romantică medievală clădire ridicată pe cheiul Senei la marginea cartierului Latin. Francois de Moncorbier ducea o viaţă nedisciplinată în cartier, la 24 de ani omoară un preot şi fuge din Paris. Scrie poeme, duce o viaţă mizeră, este urmărit de poliţie. Este arestat apoi eliberat de Louis XI şi după 6 ani de absenţă revine la Paris. Arestat din nou pentru hoţie este condamnat la spânzurătoare. La apel, parlamentul îl exilează din oraş pentru 10 ani. Celebru escroc, poet genial dar şi farseur blestemat, legendarul Francois Villon dispare la vârsta de 59 de ani. 

                                                                  Villon
Sunt parizieni atât de îndrăgostiţi de Sena că îi vom găsi locuind efectiv la nivelul apei. Azi există în Paris 199 bărci captive, legate de mal, transformate în case de locuit. Prin anii 70 bărcile se puteau achiziţiona la preţ rezonabil. Viaţa era ieftină şi Sena locuibilă gratuit, până în 1994 când primăria a aplicat taxe şi reguli contractuale. Un dirijor şi compozitor Chaslin şi-a adus pianul, un Steinway, pe nava sa Caracalla din care străbat spre noi improvizaţii pasionante. Avantajul de a locui ieftin în centrul oraşului alungă neajunsurile lacustre, pentru cei care trăiesc pe Sena apartamentele convenţionale par cutii de pantofi. 


Nu se poate să părăsim oraşul acesta de vis fără să pomenim de istoria modernă a cartierului: Un brutar local a fost primul francez care a împuşcat un ofiţer german în 1941.La 17 august 1944 Cartierul Latin a ridicat baricade contra soldaţilor germani iar la 25 August insurgenţii au evacuat ultimii nemţi din oraş. Mai târziu, în 1968, Cartierul este iara
şi sub flăcări, la mica revoluţie a studenţilor care a pus pe tapet versurile lui Theodore de Bainville scrise cu un secol mai devreme la adresa cartierului şi a oraşului: 
" focurile tale sacre / să nu-ţi părăsească inima/ lozinca ta să fie / libertate, progres, dragoste" 

Adrian Grauenfels 

Vizualizări: 119

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor