"SUB ZODIA MARIEI". Un spectacol de la care vei ieși răvășit, ca un răzor în care ai semănat ceva

     Luni, 9 decembrie, la Teatrul Elisabeta de pe B-dul Regina Elisabeta nr. 45, Maria Gheorghiu va urca pe scenă în cel mai important spectacol al vieții ei, „Sub Zodia Mariei”. Nu este un spectacol obișnuit în sensul curent al cuvântului, adică o succesiune de cântece reprezentative pentru nivelul ei de profesionalism și sensibilitate (pe care publicul le cunoaște), ci o sinteză conceptuală. Este un spectacol dramatic și sacramental, prin care Maria Gheorghiu pune în slujba unui mesaj axiologic întreaga ei valoare artistică.

      Din acest punct de vedere, „Sub Zodia Mariei” intră în paradigma spectacolelor de „reconvertire” la istorie și identitate națională, pe care le-a început și le propovăduieșe prin lume Tudor Gheorghe. Un spectacol care plânge pentru a certa și care ceartă pentru a trezi. Un spectacol de la care nu ieși relaxat, ci răvășit, ca un răzor în care ai semănat ceva. Este, cu alte cuvinte, un spectacol emblematic, care o poate fixa definitiv în conștiința publică, sau o poate îngropa, dacă nu va fi la înălțimea poverii. Un spectacol al înălțării, ca o rugăciune care se rostește în genunchi. De altfel, „Sub Zodia Mariei” chiar va începe cu o rugăciune. Și nu cu una oarecare, ci cu RUGĂCIUNEA CĂTRE SFÂNTA MARIA, scrisă de Mihai Eminescu!

      Această referință exclude și dezarmează orice tentativă de frivolitate scenică, pentru că vine în urma unei smerenii cu expunere mondială: înainte de venirea sa în România, PAPA IOAN PAUL al II-lea a rostit, în Piața Sf. Petru din Roma, ÎN LIMBA ROMÂNĂ, această rugăciune a lui Mihai Eminescu. Aceeași rugăciune va fi rostită în genunchi, pe scenă, de Eusebiu Ștefănescu, ca o binecuvântare a întregului spectacol.

      Maria Gheorghiu și Eusebiu Ștefănescu îi vor mai avea alături, în această încercare, pe Adriana Trandafir și Radu Grațianu. Conceptul și scenariul spectacolului (și versurile piesei „Inima de la Balcic”) sunt semnate de Miron Manega, iar regia întregii „lucrări” este girată și asumată de Ioan Cărmăzan.

MESAJUL MARIEI GHEORGHIU CĂTRE PUBLICUL SĂU

 

Dragii mei !
Vă invit la un SPECTACOL-EVENIMENT! Se numește SUB ZODIA MARIEI și este o poveste rostită și cântată împreună cu excepționalii artiști EUSEBIU ȘTEFĂNESCU și ADRIANA TRANDAFIR! Alături de mine va fi și RADU GRAȚIANU dar și un artist surpriză !!! Nu vă spun mai mult, deocamdată, despre invitat...

De ce SUB ZODIA MARIEI?
Pentru că este o poveste care trebuie spusă; pentru că ea începe în Grădina Maicii Domnului; pentru că Fecioara Maria încă ne veghează; pentru că prințesa bizantină MARIA DE MANGOP a devenit a noastră, plătind supremul preț din însoțirea cu Domnitorul ȘTEFAN CEL MARE; pentru că am avut cândva o MARE REGINĂ care a știut să joace bine cartea României la Curțile Europei, care a îmbrăcat haina militară atunci cand ostașii Armatei Române aveau nevoie de îmbărbătare și care a iubit Romania - țara ei de adopție, mai presus de orice; pentru că povestea REGINEI MARIA și a inimii ei trebuie știută de toți românii; pentru că am mai avut o mare MARIE, care a știut să ducă în lume frumusețea cântecului popular românesc, pe numele ei MARIA TĂNASE… Și, nu în ultimul rând, pentru că am simțit că face parte din destinul meu artistic să spun și să cânt aceste povești.

Mulțumesc regizorului IOAN CĂRMĂZAN pentru ajutorul dat la punerea în scenă a spectacolului, dar și jurnalistului și poetului MIRON MANEGA pentru completarea spațiilor goale (care au devenit momentele cele mai profunde ale poveștii ). Vă aștept la un spectacol altfel, un spectacol care depășește zona mea obișnuită de folk, dar care face PARIU PE EMOȚIE!

Sursă: certitudinea.ro

Vizualizări: 262

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Comentariu publicat de ilie adrian pe Noiembrie 13, 2013 la 4:46am

 Se anunta un frumos succes.Nume de marca,oameni de exceptie,ceva bine conceput si bine realizat.Un afis cultural care te indeamna: Vino si vezi !

  O idee frumoasa,in numele Mariei,care prinde conturul unei zile de neuitat...luni,9 decembrie !

Comentariu publicat de Agafia Dragan pe Noiembrie 9, 2013 la 2:10pm

Minunat, felicitari sincere!

Comentariu publicat de CRISTIAN RACOVITA pe Noiembrie 9, 2013 la 9:03am

PRIMESTE FLOAREA FERMECATA

Ti-am adus in dar o floare-
Floarea sufletului meu;
Violetul din petale
L-am furat din Curcubeu.

Primeste floarea fermecata
Si sfinte ganduri de iubire,
Deschizatoare de carari
Spre-adevarata fericire!

Primeste lacrima fierbinte
Ce se prelinge-m parul tau
Si simte binecuvantarea
Ce ne-o trimite Dumnezeu!...

                                      

Preluate din cartea: "Intalnirea cu sufletul pereche" de Mana Luz.

galbene sau roz ?

Comentariu publicat de Terezia Filip pe Noiembrie 9, 2013 la 8:39am

Minunat proiect! Succes celor care l-au conceput şi îl susţin.!Cred că asemenea proiecte de reconvertire la valori sunt soluţia la  degringolada în care ne aflăm în prezent.

Comentariu publicat de Mariana Cristescu pe Noiembrie 9, 2013 la 6:05am

Succes, dragii mei! Sunt cu tot sufletul alaturi de voi!

Insignă

Se încarcă...

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor