Suntem liberi să iubim orice?

Ce ne spune jurisprudența socială? Zice că libertatea mea e limitată de ea însăși pentru că se află și în papucii altuia. Când ni se depășește limita libertății avem ca apărare un fel de acțiune în grănițuire.

Până aici e super clar, cotidian, evident. Dar, totuși, suntem liberi să iubim orice? Aparent da, căci iubirea e spiritul veșnic. Suntem liberi să iubim orice? Cred că nu.

A iubi ceva mă transformă într-o instalație trofică a ceea ce iubesc. Protejez ceea ce iubesc, ocrotesc și îi dau putere. Dacă ceea ce iubesc este nociv pentru ceilalți, dându-i putere, fiindu-i trofic, împuternicesc un anumit rău. Încalc limitele binelui și libertății celuilalt.

În concluzie..nu sunt îndreptățit să iubesc orice.

Este iubirea morală? Nu întotdeauna. Moralitatea iubirii este dinamică funcție de evoluția sau involuția socială, istorică a lumii noastre. Deci, nu este moralitatea absolută? Ba da. Doar că percepția noastră nu este absolută. Este o incertitudine precum teoria cuantică a lui Heisenberg. Percepția noastră nu bate până în absolut. Până în absolutul moral. Așa că putem vorbi în termenii noștri umani doar despre o distribuție de probabilitate, de potențial moral.

Ca o consecință întreb sau mă întreb: a fost Avram moral ducându- l pe Isaac pe muntele Moria pentru a-l jertfi? Orice părinte ar spune, mai ales în zilele noastre, în actualul instantaneu al dinamicii moralității, că este imorală fapta lui Avram.

În consecință iubirea nu este întotdeauna morală. Asta înseamnă Agape spre diferență de Philo. Agape pentru Absolutul care are grijă de moralitatea noastră mai mult decât putem avea noi vreodată.

Universul este energie. O masă omogenă de energie. Dar fără Conștiința ordinatoare este în zadar. Nu este zero, dar este degeaba.

Vizualizări: 33

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor