Teatrul Balshoi, Balshoi scandal
 
Povestea care urmează nu este despre arta baletului ci despre culisele putrede ale 
teatrului Balshoi din Moscova. La 17   Ianuarie 2013, puţin înainte de miezul nopţii directorul artistic al celebrului teatru Balshoi, Serghei Filin se întoarce la locuinţa sa după un spectacol de gală dat pentru elita oraşului. Şi-a parcat maşina şi tocmai butona codul de intrare în apartamentul său când a simţit pe cineva străin în spatele său. S-a întors ca să vadă un bărbat cu faţa mascată având un vas de sticlă în mână.
Înainte ca Filin să facă vreo mişcare străinul l-a stropit pe faţă cu acid sulfuric concentrat numit în evul mediu ulei de vitriol.
Filin cade la pământ într-o teribilă durere, acidul îi penetrează faţa, scalpul, ochii..
Vestea despre atac s-a răspândit rapid şi trupa celui mai renumit balet din lume  s-a
adunat în curtea spitalului Moscovit no. 36, unii purtau buchete de flori, fetele plângeau. Nimănui nu i s-a permis să-l viziteze pe Filin în afara mamei şi a soţiei sale. 
Trupa rămasă afară făcea speculaţii, cine să-l fi atacat pe Filin? Un iubit înşelat? poate un partener de afaceri, un balerin fanatic refuzat,un rival artistic, sau o combinaţie a tuturor acestora? 
Într-un teatru adânc minat de gelozii şi intrigi orice ipoteză părea plauzibilă. "Ce am devenit?" se lamentează una din dansatoare exprimând o îngrijorare colectivă. Întrebarea frământa de luni de zile pe mulţi ruşi, chiar şi şoferii de taxiuri povestesc cu lux de amănunte atacul de la Balshoi, călătorilor ocazionali.
Mulţi au sezisat un paralelism între starea pe plan naţional , asemănătoare cu cea a Balshoiului. Teatrul a supravieţuit ţarilor şi regimului comunist. Timp de 236 de ani el 
a fost o "oglindă care a reflectat zbuciumul Rusiei", a spus Anatoli Iksanov, directorul
general la deschiderea teatrului, după ani de muncă necesari pentru o renovare majoră.
A durat 6 ani şi a costat un miliard de dolari, bani care au reconstruit din rădăcini teatrul care se fărâmiţa. Ţinta a fost atinsă, dar nu pe căile dorite de Kremlin.
În ciuda faţadei imaculate, balcoanele pictate cu aur, catifele grele, multe din
bolile societăţii ruse au ieşit la iveală: ambiţii nemiloase, luptele dintre clanuri rivale,
politica amestecată în orice chestiune şi pas. Borcanul cu acid a fost culmea acestor sfori trase, a spus Iksanov. Cei care cunosc culisele teatrului ştiu că la baza disputelor stă o luptă veche de ani între două tabere: una având în frunte pe Iksanov care conduce teatrul de peste 12 ani, cealaltă condusă de Nikolai Tsiskaridze, primul dansator la Balshoi. Filin ca şi alţi directori artistici care l-au precedat a fost prins la mijloc. Fostul director artistic, Yuri Burlaka a demisionat în 2010, după numai un an în post. Era criticat ca fiind lipsit de viziune şi îndrăzneală, Tsiskaridze apare ca fiind candidatul favorit. Tsiskaridze, un dansator pragmatic, azi în vârstă de 39 de ani şi-a dedicat viaţa teatrului şi este adorat de fanii săi. Dar Tsiskaridze şi Iksanov erau certaţi pe subiectul repertoriului clasic, voit mai modern după viziunea lui Iksanov. O altă ceartă a fost pe tema primei balerine Anastasia Volchova, directorul general cerea să fie concediată pe motivul că se îngrăşase şi devenise prea grea ca să fie ridicată fără un efort vizibil. Tsiskaridze a fost singurul dansator care s-a comportat ca un gentelman şi i-a luat apărarea, spre furia lui Iksanov. Anastasia a rămas în teatru primind salariu, dar nu i s-au mai oferit roluri. Antipatia dintre Tsiskaridze şi Iksanov a continuat să escaladeze, în 2010 cei doi nu-şi mai vorbeau de loc.
După plecarea lui Burlaka locul vacant este oferit lui Ghenadi Yanin,directorul adjunct
al teatrului. Dar cu puţin înainte de numirea oficială Yanin se trezeşte în centrul unui
urât scandal. Peste noapte, mii de oameni de cultură, ziare şi politicieni ruşi primesc prin email fotografiile cuiva semănând cu Yanin, angajat în sex cu bărbaţi.
Homofobii ruşi l-au forţat pe Yanin să demisioneze cu dizgraţie. Astfel numele lui Tsiskaridze este repus pe tapet ca fiind ilegibil postului de director artistic. În martie 2011 Iksanov îl scurtcircuitează şi oferă postul lui Filin care era director la al doilea teatru de balet moscovit. CV-ul lui Filin era fără pată. 20 de ani a dansat la Balshoi până în 2008. În plus, împărţea viziunea lui Iksanov de primenire a repertoarului clasic, prăfuit al Balshoiului. Tsiskaridze, dansator tradiţionalist şi veşnic 
competitor al lui Filin se împotriveşte. Filin rezervat, politic corect şi loial lui Iksanov
capătă jobul, ruinând ambiţiile de promovare sperate de Tsiskaridze care îşi asmute muşcăturile.  Tsiskaridze critică vehement lucrările de renovare ale teatrului. Aurul nu este aur, cristalele sunt false, calitatea finişului execrabilă. Enervându-şi şeful Tsiskaridze lansează atacuri sperând că Iksanov va fi destituit din funcţie. În lumea teatrului se crează clici, profesorii şi elevii lor formează grupe de presiune. Doi dintre cel mai talentaţi elevi ai lui Tsiskaridze, Denis Rodkin şi Angelina Vorontzova i se alătură necondiţionat. Ambii plătesc fiind lăsaţi la bară, fără roluri. Alţi dansatori auzind de represalii refuză să studieze în clasa lui Tsiskaridze, ca să nu fie şi ei ulterior refuzaţi. O ultimă încercare de reglementare a situaţiei este făcută de o duzină de admiratori ai lui Tsiskaridze, printre care directori de la alte teatre, care împreună trimit o scrisoare preşedintelui Putin, cerând numirea lui Tsiskaridze director general, în locul lui Iksanov. Putin ignoră scrisoarea, iar ministrul culturii însărcinat cu numirile oficiale reînnoieşte contractul lui Iksanov până în anul 2014. Tsiskaridze rămâne pe baricade zicând: "Balshoi este casa mea, nimeni nu mă poate da afară din casa mea"
 
 
 
Dar scrisoarea către Vladimir Putin a aprins o şi mai mare tensiune la Balshoi. Filin aducând  dansatori şi coreografi moderni din străinătate a semănat panică printre dansatorii tradiţionalişti. Iarna lui 2013 a debutat cu o campanie de hărţuire şi agresivitate culminată cu incidentul acidului.
Despre perioada care a precedat Filin a spus că era deranjat de telefoane anonime
noapte de noapte. Căsuţa lui de email era asaltat de hackeri, mesajele private furate şi postate on-line. Câteva zile înainte de atac roţile automobilului i-au fost tăiate de necunoscuţi. Filin îi mărturiseşte lui Iksanov: "Mă simt ca în prima linie pe front".
La un interviu de presă care a succedat atacului cu vitriol Iksanov declară că este responsabilitatea lui Tsiskaridze, el a adus Balshoiul la starea de declin în care se află. Nu el a executat actul în sine,  dar atmosfera produsă de el în teatru legitimează orice crimă. La rândul său Tsiskaridze, interogat de poliţie, dezminte participarea la crimă spunând că dacă cineva a otrăvit suflul teatrului acesta este numai birocratul Iksanov. Iksanov nu a fost capabil să-l concedieze pe Tsiskaridze apărat de celebritatea sa naţională. El apare săptămânal într-un show de dans televizat, în care este juriu şi moderator. Concedierea de la Balshoi ar produce un enorm scandal naţional. În plus duce o viaţă opulentăsprijinit de femei influente şi foarte bogate ridicate de nouă burghezie rusă.
  
 
La 39 de ani Tsiskaridze este considerat deja bătrân pentru un dansator profesional.
Într-un ultim rol oferit de Filin (Vrăjitorul negru din Lacul Lebedelor) Tsiskaridze 
s-a comportat ca regele teatrului, vocea sa putea fi auzită din culise, striga la balerine,
dirijând pe toată lumea. Dar conducerea scenei este atributul lui Filin cu care Tsiskaridze nu vorbea de ani. Tsiskaridze şi studenţii lui se plângeau ca Filin îi deprivează de rolurile importante. La Balshoi există o competiţie feroce pentru roluri. Se ştie că dansatorii se sabotează între ei introducând cioburi de sticlă în condurii oponenţilor, cu puţin înainte de ridicarea cortinei. Joy Womack o dansatoare
americană a relatat că a fost astfel tratată, la coborârea de pe scenă avea tălpile
picioarelor pline de sânge. Acest gen de competiţie este cea care l-a lezat în final şi pe Filin. Despre noaptea atacului Tsiskaridze spune :
 "Eu am şezut la gală în centru sălii, cu cei importanţi, Filin în spate ca un nimeni. E oribil ce i s-a întâmplat, dar pentru mine este un zero. Este pionul lui Iksanov".
Tyurnikov, doctorul care îl îngrijeşte pe Filin apreciază că vor dura luni
până ce Filin se va întoarce la teatru. Ochii lui sunt grav răniţi. Poliţia care investighează cazul Filin nu are suspecţi în custodie deşi toată lumea bănuie
cine este capul acestei crime. O altă veste proastă soseşte din Canada. 
Prima balerină Svetlana Lunkina a anunţat, 10 zile după atacul cu vitriol, că rămâne pe timp nelimitat în Canada. La telefon a declarat că nu se simte în siguranţă la Balshoi. Acest fapt ne aminteşte de genialul balerin şi coreograf Mihael Barishnikov de la teatrul Kirov din Leningrad care în 1974 a dezertat în Canada. Nu pentru glorie sau libertate ci din frica de violenţă. Lunkina precizează: "Ameninţările verbale din lumea baletului se pot extinde şi deveni reale, că în cazul lui Filin." 
Să ne întoarcem la Balshoi. Tsiskaridze predă balet clasic la o mână de studenţi.
Se pare că e adorat de tineri deşi văzută din afară lecţia seamănă cu o comedie stand-up în care liderul îşi bate joc de audienţă: "Arătaţi ca nişte broaşte strivite de un camion" îi ia Tsiskaridze peste picior. Ca să fie întrerupt de un funcţionar care îi aduce la semnat o hârtie de la Iksanov. "Ce mai vrea de la mine acum?". Hârtia este o admonestare în legătură cu un articol ireverent despre Iskanov, publicat dimineaţa în presă, autor fiind Tsiskaridze. Nu semna! se roagă balerinele-eleve. Tsiskaridze semnează şi apoi strigă la Denis Rodkin: "Denis arăţi ca o fetiţă care încearcă să stea într-o barcă pe valuri".Balerinul râde stânjenit dar după lecţie arată total deprimat: "Lumea ne priveşte ca pe o casă de nebuni".
Pe când directorul rănit zace în Germania la un sanatoriu, la Balshoi războiul continuă. Nici vorbă nu e de vindecarea rănilor. 
 
Adrian Grauenfels
2013
 
 
 
 
 
 
 
 

Vizualizări: 400

Nu sunt acceptate comentarii pe acest blog

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor