ȘTEFAN cel MARE - ctitorul / postat de Constanța Abălașei-Donosă



         Să scrii despre Ștefan cel Mare, este un subiect complex și vast. Ștefan cel Mare a fost și va rămâne o legendă. S-a născut în satul Borzești, județul Bacău. După ce tatăl său Bogdan-Vodă fusese omorât de Petru Aron, un mare dușman al său și spre bucuria străinilor care abia așteptau să ocupe țara, Dumnezeu a dat moldovenilor ca voievod , pe Ștefan cel Mare.
Ștefan cel Mare a urcat pe tronul Moldovei, în primăvara lui 1457, după 25 de ani de războaie fratricide între urmașii lui Alexandru cel Bun ( 1399 – 1432 ).Pe când a venit la tron Ștefan cel Mare , țara era în ruină cu sate pârjolite , cetăți și drumuri ruinate, drumuri de negoț în prădăciune. De jur-împrejurul țării, pândeau amenințător toți doritorii de îmbogățire ușoară. În câțiva ani, Ștefan schimbă în mare măsură întreaga situație a Moldovei. Prin tratate bilaterale, solii, acordarea de privilegii meșteșugarilor străini, uneori și prin folosirea armelor, Ștefan , a reușit să reglementeze relațiile cu Polonia, să readucă în țară boierimea fugară, să relanseze comerțul și să revitalizeze căile comerciale internaționale care străbăteau Moldova de la munte până la Marea Neagră, zidind-o în statornicie pentru veacuri înainte - Țara Moldovei. Ștefan cel Mare a încheiat tratate și a desfăcut, când a găsit de cuviință că sunt în folosul țării sale; numeroase înțelegeri și alianțe, jucând pe contradicțiile dintre marile puteri vecine. Până și cele trei căsătorii ale sale de care a avut parte în viață, precum și destinul copiilor săi au fost subordonați intereselor țării.
Prima soție a lui ștefan cel Mare, a fost Evdochia de Kiev, prințesă din neamul cnejilor lituanieni. Aceasta devine doamnă a Moldovei în data de 5 iulie 1463, însă moare la 25 noiembrie 1467, lăsându-I lui Ștefan în grijă, doi copii mici; pe Aexandru și pe Elena. În anul 1471, ȘTEFAN cel MARE, și-a LUAT TITLU DE ȚAR ( IATĂ CĂ ȘI ȘTEFAN A FOST Ț A R - NU NUMAI VOIEVOD, spre uimirea unora, ) Cinci ani mai târziu, în anul 1472 domnul Moldovei, se căsătorește cu Maria Asanina Paleologhina , care se trăgea din familia principilor de Theodoro – Mangop. Aceasta nu trăiește prea mult și moare în anul 1477 la 19 decembrie. În anul 1478, Ștefan se căsătorește cu Maria Voichița din Valahia, fica lui Radu cel Frumos, al Țării Românești, care se afla la curtea Moldovei dinpreună cu mama sa , încă din anul 1473, când acestea fuseseră luate ostatice de către Ștefan cel Mare. Din această ultimă căsătorie rezultă Bogdan-Vlad, viitorul domn Bogdan al III-lea al Moldovei și două fice; Ana și Maria. Ultima soție a lui Ștefan supravețuiește pănă în anul 1511.
Voi pune accent pe cea de-a doua soție a lui Ștefan, Maria Asanina Paleologhina ( Maria de Mangop ) . Aceasta venea din spița dinaștilor de Mangop, Asanilor bulgari. Era nepoata de frate, a celei care avea să devină ultima împărăteasă a Trapezuntului și în plină alianță cu soția lui Uzun Hassan, hanul turcoman al Persiei. În cei cinci ani de viețuire dintre Ștefan cel Mare și Maria de Mangop, Moldova , a avut un chip excepțional de înflorire în politica lumii; și anume mai explicit – a rupt legăturile cu Poarta, și-a extins autoritatea asupra Țării Românești ( 1473 ), lupta de la Vaslui câștigată în 1475 , și în vara aceluiași an închee un tratat de pace cu regale Matias al Ungariei , silindu-l pe cuceritorul Constantinopolului, să se retragă din Moldova. Toate acestea le-a avut Ștefan cel Mare ca îndemn și sprijin din partea Mariei de Mangop, ea însăși venită dintr-un principat recunoscut ca una din puterile pontice ale vremii. Puține izvoare amintesc de Maria de Mangop, de rolul ei în politica lui Ștefan cel Mare. Prințesa bizantină , își are somnul de veci, în ctitoria soțului ei , la Putna…sub o lespede din gresie, cu o inscripție sobră. Tot aici au fost înmormântați ; Bogdan, fiul Mariei și al lui Ștefan cel Mare, mort în copilărie și un alt fiu Ilie, răposat și el la vârstă fragedă.

Vizualizări: 83

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Comentariu publicat de CONSTANTA ABĂLAȘEI-DONOSĂ pe Septembrie 28, 2011 la 3:04pm

    Mulțumesc domnule IANOȘ, pentru vizionarea textului meu.

Sincer, mă bucur că v-a plăcut această postare în legătură

cu marele VOIEVOD ( și ȚAR la 1471 ) ȘTEFAN cel MARE.

Comentariu publicat de ianoş kadar pe Septembrie 28, 2011 la 2:01pm
felicitări
Comentariu publicat de CONSTANTA ABĂLAȘEI-DONOSĂ pe Septembrie 28, 2011 la 7:08am

Eu îți mulțumesc Anastasia,pentru că te-ai oprit asupra acestui mic text.

Am adunat informație cu informație despre Ștefan cel Mare, încă din anul

2003, cu atât mai mut, fiindcă eu mi-am pregătit pentru anul 2004 - ANUL

ȘTEFANIAN -expoziția mea de grafică; CTITORII  ȘTEFANIENE.

Îl iubesc pe Ștefan cel Mare, cum îl iubesc pe Eminescu, pe Enescu

și toți oamenii spiritului românesc ai culturii noastre. Milțumesc.

Comentariu publicat de Anastasia Moldovanu pe Septembrie 27, 2011 la 10:33pm
Multumesc mult, informatie interesanta si utila

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor