Testul WQ

 

Motto: "Se spune că intelectul e dat omului ca să cunoască adevărul. Intelectul e dat omului, după părerea mea, nu ca să cunoască adevărul, ci să primească adevărul." (Petre Ţuţea)

 

În anul 1990, reprezentând Antrepriza Energomontaj Instalaţii Electrice şi Automatizări Bucureşti în relaţia cu Atomic Energy of Canada Limited pentru continuarea lucrărilor la CNE Cervnavodă şi neştiind că lucrez anticipat pentru "băieţii deştepţi" ce vor veni să stoarcă bani din toată munca depusă în "epoca de tristă amintire", în perioada unei negocieri de stabilire a costului pe oră pentru fiecare categorie de lucrări, când am ajuns la preţul pe oră pentru ingineri propunerea mea a fost de 50 dolari pe oră. Unul din canadieni a protestat, motivând că salariile la noi sunt mult mai mici decât pretenţiile mele. Având la bază multe cunoştinţe despre baza de date tehnice pe care o deţineam datorită specialiştilor românii din perioada pre-revoluţionară (securişti), i-am răspuns calm:

"Voi sunteţi plătiţi cu 100 dolari pe oră. Cu ce este creierul meu inferior creierului tău?"

Nu a mai intrat în litigii cu mine, dar, după terminarea discuţiilor, mi-a propus un test IQ destinat astronauţilor. Nu ştiam termenul şi nici ce conţine testul, dar am acceptat cu plăcere provocarea.

Nu-mi mai aduc aminte exact toate întrebările, dar îmi aduc aminte exact întrebarea la care răspunsul meu nu a fost conform cu cel stabilit de realizatorii americani ai acestui test:

"Dacă planeta este pe cale de dispariţie şi tu ai posibilitatea să pleci în spaţiu cu o rachetă care te va duce pe o staţie orbitală, care ar fi cele cinci persoane pe care le-ai lua cu tine?"

Răspunsul meu a fost: "soţia şi cei 2 copii ai mei, un medic şi un cercetător".

Răspunsul corect era: "soţia, copiii şi părinţii".

Adică: PREZENTUL, VIITORUL şi TRECUTUL.

"Până când, proştilor, veţi iubi prostia? Până când, nebunilor, veţi iubi nebunia? Şi voi, neştiutorilor, până când veţi urâ ştiinţa?" (Pildele lui Solomon 1.22)

 

Recent, în urma unui comentariu la un articol, un prieten de pe site mi-a recomandat să efectuez un test IQ pe un site specializat. Am efectuat testul cu plăcere, dar din nefericire nu pot să vă spun rezultatul deoarece, pentru a-l obţine, administratorii site-ului îmi cer PAROLA adresei mele de mail. Practic ei îmi cer să le dau acordul de penetrare a lor în DUHUL MEU sau, mai bine zis, doar într-o mică parte din el expusă pe suportul magnetic al DUHULUI FIARELOR, internetul.

Nu le-am satisfăcut curiozitatea, dar nici ei nu mi-au trimis răspunsul cu rezultatul la test.

Practic, pentru mine nu este o pierdere prea mare necunoaşterea rezultatului, deoarece, în ciuda faptului că inventatorii acestui test IQ consideră că IQ-ul mediu este 100, eu, după principiul testului WQ - inventat acum de mine, nu depăşesc nivelul IQ de ... 30,9 (!!!????)

Totuşi, acest test IQ, la care m-am supus recent, este foarte interesant deoarece porneşte de la definirea libertăţii pe patru căi diferite pe care tu singur ţi le alegi în funcţie de referinţa proprie, prin alegerea unei imagini simbolice.

"LIBERTATEA este partea divină din om." (Petre Ţuţea) "Toate îmi sunt permise, dar nu toate îmi sunt de folos. Toate îmi sunt permise, dar nu mă voi lăsa stăpânit de nimic." (Pavel, 1 Corintieni 6.12)

De asemeni, pe parcursul testului apar diferite imagini simbolice şi apoi texte pentru care trebuie să-ţi exprimi o singură opţiune. La un moment dat, cel puţin pentru mine, opţiunile sunt echilibrate şi normal ar fi să le alegi pe toate, sau măcar două, chiar dacă proporţiile diferă.

Practic, testul IQ îţi impune să mergi pe o singură cale şi, indiferent unde vei ajunge, să-ţi asumi riscul.

Din acest motiv, având în spate şi câteva descoperiri biologice ce mă ajută să înţeleg altfel comportamentul vieţuitoarelor, m-am gândit să inventez un test nou:

Testul WQ

Ce înseamnă test WQ?

Testul de înţelepciune (WISE QUOTIENT).

Pentru a nu plagia cumva invenţiile altora, am căutat pe net un test cu o astefel de definiţie şi am găsit doar ceva despre administrarea contului bancar (Wise Practice Test) sau despre administrarea afacerilor (Master of Business Administration), astfel încât am constatat că în ochii omului modern înţelepciunea este reprezentată doar de administrarea propriului INTERES prin puterea banului, adică prin Imaginea Cezarului.

Testul inventat de mine are la bază triunghiul de aur al deciziei umane (tot de mine inventat, cel puţin în formula propusă de mine) care integrează principiile celor două teste cunoscute IQ (Intelligence Quotient) şi EQ (Emotional Quotient) cu o altă latură numită de mine CQ (Conformance Quotient), un fel de certitudine cu viaţa reală, latură ce include principiile stabilite de tradiţii şi religii, ca principii de bază ce au adus viaţa până în zilele noastre şi care au generat şi generează "adaptarea ecologică" a omului la situaţiile critice întâlnite în viaţă.

(din comentariul meu expus la Pilula de Psihologie 80 pe site-ul: http://cititordeproza.ning.com/group/studiicriticistoriefilozofieps...)

Referitor la denumirea "triunghiul de aur", mai sunt şi altfel de triunghiuri ale managementului uman, dar care integrează "competenţe, responsabilităţi şi sarcini" specifice unui anume loc de muncă, pe care le putem numi, dacă vreţi, DOGME SPECIFICE sau criterii de conformanţă sau proceduri de lucru pentru desfăşurarea unei activităţi specifice.

 

Propunerea mea iese din cadrul acestor limite specifice muncii şi ţin de ADAPTAREA ECOLOGICĂ A OMULUI în acest spaţiu limitat la dimensiunea planetei pe care ne desfăşurăm viaţa.

Cu trei secole înainte de Hristos, Euclid, fondatorul geometriei, se exprima astfel: "Spunem că un segment de dreaptă a fost împărţit în medie şi extremă raţie atunci când întregul se raportează la segmentul mai mare aşa cum segmentul mai mare se raportează la segmentul cel mai mic."

"Acest raport (0,618033...) este considerat ca deosebit de satisfăcător datorită modului în care îmbină unitatea cu varietatea dinamică. Întregul şi părţile sunt perfect proporţionate, astfel că întregul predomină fără să fie ameninţat de o scindare, iar părţile îşi păstrează în acelaşi timp o anumită autonomie." (psihologul Rudolf Arnheim, Arta şi percepţia vizuală)

Întrebare:

V-ar deranja dacă voi utiliza acest raport în stabilirea ponderii deciziei umane?

 

Pornind de la "numărul de aur" 1,618 şi de la raportul său la unitate 0,618, coroborate cu rezultatele studiului de marketing "De la gherilă la gorilă" şi cu răspunsul la informaţii al organelor biologice care determină inteligenţa (creierul), simţurile (mitocondriile maternale) şi conştiinţa prin conformanţă cu legile genetice stabilite de Creator prin mitocondriile paternale (Pavel, Evrei 4.12 şi 10.16-17 şi 2 Corintieni 3.3), am definit astfel triunghiul de aur al deciziei umane optime:

IQ = 30,9; EQ = 38,2 şi CQ = 30,9

în care cele trei laturi sunt intercorelate şi se amplifică şi se limitează în acelaşi timp una pe alta, astfel încât calea aleasă de om să fie optimă în raport cu optimul planetei, ca rezultat al integrării întregii cunoaşteri umane.

 

Nu am în acest moment stabilite nişte întrebări pentru un astfel de test şi vă rog, pe cei care doriţi, să veniţi cu propuneri. Poate împreună dezvoltăm un astfel de test.

Cu siguranţă eu aş include în acest test anumite criterii despre viaţă, riscuri, constrângeri, limite, metode de prevenţie ... dar spectrul poate fi mult mai larg.

Derapajul unei laturi, prin scurtarea sau alungirea ei, conduce omul într-o direcţie nouă, netesată de tradiţii la scară largă şi astfel necunoscută nici ca beneficiu şi nici ca risc.

"Pe toate le-a fǎcut Domnul fiecare cu ţelul sǎu, la fel şi pe nelegiuit pentru ziua nenorocirii." (Pildele lui Solomon 16.4.)

 

Dacă omul modern a inventat termenul "poluatorul plăteşte", iar poluatorul a inventat cota de beneficiu rezervată "asumării riscurilor" pe care, de cele mai multe ori, o cheltuieşte în propriul interes fără a preveni riscurile sau o transferă asiguratorilor, eu te întreb pe tine, cititorule:

Cine plăteşte poluarea informaţională a renunţării la tradiţii

şi cine îşi asumă riscurile reacţiilor inverse, necunoscute încă, ale Creaţiei?

 

În opinia mea, în momentul în care renunţi la tradiţii considerându-le ignorante (or fi ele ignorante, dar nu sunt poluante), practic nu mai poţi şti ce-ţi oferă viitorul, chiar dacă prezentul străluceşte de IQ şi EQ, ambele pline de dorinţi, de ambiţii, de voluptate, de libertate, dar şi de poluare şi de .... IGNORARE a ADEVĂRULUI existenţei şi sustenabilităţii VIEŢII.

.............................

Epilog:

"Când înţelepciunea se va sui la inima ta şi ştiinţa va desfăta sufletul tău." (Pildele lui Solomon 2.10) "Începutul înţelepciunii este frica de Dumnezeu şi priceperea este ştiinţa Celui Sfânt." (Pildele lui Solomon 9.22) “Slava lui Dumnezeu este să ascundă lucrurile, iar mărirea regilor e să le cerceteze cu de-amănuntul.” (Pildele lui Solomon – 25.2) “Ascultaţi deci, regilor, şi înţelegeţi, luaţi învăţătură, voi, cei care judecaţi marginile pământului.” (Înţelepciunea lui Solomon, 6.1) "Luaţi învăţătura mea mai degrabă decât argintul şi ştiinţa mai mult decât aurul cel mai curat... eu, înţelepciunea, locuiesc împreună cu prevederea şi stăpânesc ştiinţa şi buna chibzuială." (Pildele lui Solomon 8.10-12)

"Tatăl nu judecă pe nimeni, ci toată judecata a dat-o Fiului." (Ioan 5.22)

Pe tine, fiul omului, te-am pus Eu străjer casei lui Israel şi tu vei auzi cuvânt din gura Mea şi îi vei vesti din partea Mea.” (Iezechiel, cap.33.7)

 “Începutul înţelepciunii este frica de Dumnezeu. Cel care păzeşte legea îşi stăpâneşte cugetul său; şi sfârşitul temerii de Domnul este înţelepciunea.” (Isus Sirah -1.14 şi 21.12)

Am putea spune multe fără să terminăm;  într-un cuvânt El este toate. (Isus Sirah – 43.31)

Cuvinte cheie: CREDE, CERCETEAZĂ, CORECTEAZĂ

 

Notă: Acest test a fost expus de mine pentru prima dată în lume în 13 mai 2014 pe site-ul:

http://cititordeproza.ning.com/group/studiicriticistoriefilozofieps...

Publicat de  Alexandru Boris Cosciug în Mai 13, 2014 la 9:55pm în Studii-Modele (critică,istorie,teologie,filozofie,psihologie etc)(m...

şi îl voi expune în aceeaşi variantă, urmând a face modificări în funcţie de sugestiile voastre.

Vizualizări: 103

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor