Teșu Solomovici, Un eveniment cultural: noul album - Basile

Teșu Solomovici

Un eveniment cultural: noul album - Basile!

Un mare artist al desenului și graficii publicitare, l-am numit astfel pe Basile Iosef, a dat luminii tiparului volumului "Mivhanei totzaa. Kol kah atzuv șhe ze matzhic" (Examenele existenții. E atât de trist că mă face să râd). O capodoperă!
Voi explica de ce, și voi încerca să desenez la rându-mi, cu vorbele, portretul acestui grafician în felul său unic.
|n lumea exclusivă a "pirsumului" (publicității și graficii publicitare) numele lui Basile are o strălucire particulară, inconfundabilă. Lucrările care poartă semnătura sa au garanția unei valori de netăgăduit, premii locale și internaționale i-au împodobit curicculum vitae, de peste jumătate de secol - faima l-a alintat constant.
Basile e unul "de-ai noștri", adică a aliat din București, de unde și-a început ascensiunea creatoare. Un caricaturist, abia trecut de adolescență, semna "Basile" prin anii '50, în revista umorului românesc-"Urzica". Basile - așa i-au spus părinții sefarzi, originari din lumea greco-italiană, și împinși de vremuri neprielnice să trăiască pe pământurile bucureștene. Basile Iosef!
Ursitoarele i-au dăruit geniul umorului grafic, comuniștii i-au putut confisca părinților totul, casele, liniștea și sănătatea, dar nu și umorul strecurat în desenul și ochiul fiului lor, Basile. Era destul de primejdios să batjocorești, adică să satirizezi mărețele realități socaliste, desenul poate fii uneori o dinamită cu focos întârziat, părinții au răsuflat ușurați când Basile al lor a evadat din raiul comunist și a ajuns în Israel. S-au îmbrățișat, dar a fost o îmbrățișare peste care apăsa lacrima amară a pierderii fiului mai mare, Adolf. Fratele lui Basile, unul din luptătorii exemplari ai legendarei "Altalena", scufundată din ordin evreiesc, din meschine interese politice, trecuse în lumea celor drepți.
Basile nu a căutat căile vieții ușoare, el n-a bătut la ușa publicațiilor românești, a învățat foarte bine ebraica, și a început să deseneze pentru publicațiile ebraice. Umor israelian, caricatură israeliană, satiră israeliană. S-a întrecut cu cei mai renumiți și mai dotați caricaturiști și graficieni de publicitate, majoritatea sabrii, care lucrau pentru "Iediot Aharonot", "Haaretz" și "Maariv", și adesea îi bătea chiar pe terenul lor, a expresiei neaoșe ebraice, a subtilității limbii Profeților și Regilor iudei. Dar mai ales îi surclasa prin calitatea poantei desenului său.
Când am aliat eu și l-am întâlnit pentru prima oară pe Basile, era pe la sfârșitul lui 1964, Basile era deja o celebritate, un tânăr însetat de viață, curtat de femeile frumoase ale Israelului, călătorea cu un uriaș "Studebacker" alb, mașina americană îi conferea un anume statut în societatea israeliană. I-am admirat apoi dăruirea patriotică, atașamentul pentru îndeplinirea obligațiilor militare, spiritul de sacrificiu dovedit în războaiele Israelului și în numeroase acțiuni militare la care a fost mobilizat, în Liban, Siria, Egipt și teritoriile palestiniene. Grade și decorațiile militare, dar și cicatricele stau mărturie. O schijă i-a tăiat toată fața, o rafală i-a sfărâmat un os.
Mi-amintesc că într-o permisie de două zile, după 150 zile petrecute în Pustiul Sinai și la Canalul Suez, a venit acasă la doamna Irina Popovici, prăfuit din cap și până în picioare, cu armele din dotare, și un vraf de fotografii de pe front, fotografii lângă tancuri incendiate și case calcinate, fotografii cu eroul său cel mai îndrăgit, generalul Arik Sharon, la km 100 de Cairo.
Unde era Basile artistul? Basile cel plin de umor și cu replica țepoasă? Basile optase pentru haina militară și mult se mândrea cu ea.
Când războiul înceta, Basile revenea la uneltele sale și muza îi era favorabilă. Atunci, îmi amintesc, câștigase concursul internațional inițiat de "Coca Cola" pentru cea mai bună reclamă. Basile i-a bătut pe cei mai renumiți graficieni din lume cu un desen de-o ingeniozitate unică: un cruciat care pleacă în Cruciadă, e îmbrăcat într-o platoșe de fier, numai gura i se vede și încearcă să-și sărute iubita de care se desparte, iar la cingătoare, în loc de spadă, îi atârnă...o sticlă de Coca Cola. Cu banii primiți la New York pentru premiul căștigat, Basile le-a cumpărat părinților o micuță casă, ca aceștia să aibe unde îmbătrâni.
Apoi s-a însurat, a făcut doi copii frumoși, pe Rona și pe Daniel și viața mergea înainte.
Ultimii ani i-a închinat Basile creării unei noi forme de grafică satirică, politică par excellence, de o originalitate absolută, admirată chiar și de cei care nu-i împărtășesc opiniile politice. Am uitat să scriu că Basile face parte din aceea "mahane haleumi" tabăra națională a dreptei israeliene, care îl are astăzi în frunte pe Beniamin Netaniahu. Am citit vorbele de laudă pe care Netaniahu i le-a scris lui Basile cu prilejul apariției primului său album de grafică satirică "Tmunot matzav. Sefer matzhic al iruim atzuvim" (Fotografii ale situației. Carte veselă despre evenimente triste).
Când scriu aceste rânduri, pe masa de scris, se află cel de-al doilea album al lui Basile, apărută nu cu mult timp în urmă: "Mivhanei totzaa. Kol kah atzuv sheze matzhic" (Examenele vieții. E atât de trist că mă face să râd").
O capodoperă a graficii satirice! Geniul umoristic în plină explozie!
Vă rog să mă credeți, pentru că o scrie, aici și acum, un om de stânga, care ar trebui să sară în sus și să protesteze văzând batjocora basiliană la adresa lui Shimon Peres, Barak sau Tzipi Livni. Dar totul e atât de perfect din punct de vedere artistic, și poantele sunt atât de percutante, încât nu pot să-i transmit autorului decât un entuziast: Bravo!
Grafica satirică a lui Basile ar fi trebuit demult să fie încoronată cu Premiul Israel, dar birocrația și conservatorismul și ideile preconcepute nu pot fi învinse cu ușurință. Și prea se războiește Basile cu toată lumea ca să-i fie iertat uriașul talent...

Doritorii să achiziționeze aceste excepționale albume, pot telefona la: Basile, tel. 03-6040945 și mobil: 0544-687176.
Dacă sunați din afara Israelului, înaintea nr. de telofon, din care eliminați cifra ”0”, adăugați prefixul: 00972.
Exemplu: 00972-3-6040945


Sursa: ”Jurnalul săptămânii

ANIMA NEWS

Vizualizări: 37

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor