The Unbearable Lightness of Being: Nietzsche; Kundera; Kaufman…

The Unbearable Lightness of Being regizat de Philip Kaufman este ecranizarea romanului cu acelasi nume semnat de Milan Kundera in anul 1984.
Filmul se deschide printr-o secventa de nuditate in care tanarul chirurg Tomas isi roaga una dintre asistente sa-si scoata hainele. Aceasta prima secventa precum si modul de interpretarea al lui Daniel Day Lewis din primele 5 minute seteaza asteptarile de suprafata pe care spectatorul trebuie sa le aiba de la personajul masculin central.
Daca privim deschiderea romanului lui Kundera observam ca personajul Tomas revine in mintea naratorului in urma unor reflectii filozofice strans legate de conceptul de recurenta eterna statuat de Nietzsche in lucrarile sale.

Conform lui Nietzsche intamplarile din viata unui om revin la nesfarsit, neexistand practic, situatie sau eveniment care sa nu fi avut loc deja.
Aceasta recurenta evenimentiala eterna este refuzata de Kundera. Pentru acesta viata este traita o singura data, recompensa unei vieti corespunzatoare fiind chiar unicitatea clipelor din care aceasta este compusa.
Observam cum debutul filmului nu este aliniat cu cel al romanului, Kaufman acoperind substanta filozofica cu un debut fulminant al actiunii.

Firul narativ se invarte in jurul a trei personaje: Tomas (chirurg tanar ce dobandeste in fiecare zi noi cunostinte medicale cat si noi cunostinte referitoare la asternuturi) Tereza (tipul de femeie de care un Tomas s-ar indragosti) si Sabina (amanta si cea mai apropiata prietena a lui Tomas, personaj care isi exprima trairile interne prin sexualitate).

In timp ce Tomas si Sabina reprezinta tipologii asemanatoare, Tereza vine ca personaj complementar pentru Tomas. Introvertita, pudica si naiva aceasta incearca sa inteleaga usurinta cu care Tomas intelege viata si modul lipsit de implicatii in care aceasta traieste.

Triunghiul amoros are ca punct culminant apropierea Terezei de Sabina, moment al filmului extrem de bine gestionat de regizor si perfect interpretat de cele doua actrite.
Tensiunea sexuala se taie cu cutitul la fiecare cinci minute fiind alimentate de privirile de cuceritor ale lui Daniel Day Lewis precum si de senzualitatea atat de diferita manifestata pe de o parte de femeia matura (Lena Olin) si de cealalta parte de adolescenta crduda din toate punctele de vedere (Juliette Binoche)

Fundalul filmului ramane cel setat de Kundera in romanul sau.
Primavara de la Praga, inceputul ocupatiei sovietice, tineri in strada incercand sa opreasca tancurile cu mainile goale, aparate de fotografiat si starea generala de revolta impotriva unei ocupatii incorecte.
Rapiditatea cu care evenimentele se succed destabilizeaza momentele de acalmie prin care filmul se deschide. Jocurile de priviri si de cuvinte dintre Daniel Day Lewis si Lena Olin devin mai rare, actiunea filmului patrunde intr-un alt mediu.
Filmul te plimba treptat prin Praga amenintata de trupele sovietice, prin inceputul marsului sovietic, prin Geneva cea pururea libera, inapoi in Praga ocupata-Praga rosie culminand cu zona retrasa a Cehoslovaciei, un mediu rural ascuns, linistit. Observam cum filmul parcurge patru medii diferite din punct de vedere politic si social reusind sa impuna atmosfera corespunzatoare pentru fiecare dintre acestee medii.
Acest du-te vino de situatii, locatii si evenimente devine o poveste frumoasa care privita de la final spre inceput lasa un sentiment de melancolie.
Filmul i-a iesit lui Kaufman, drept dovada el incearca peste doi ani, dupa acelasi tipar, Henry & June (1990) o biografie a lui Henry Miller cu Uma Thurman (de o frumusete sufocanta) in rolul sotiei scriitorului. Scenele de nuditate si sexualitate au fost considerate de unii critici drept tuse mult prea groase dar, la urma urmei, discutam despre Miller…

Recomand filmul pentru ca reuseste sa adapteze cea mai cunoscuta carte a unui autor pretentios cu sine insusi, reusind sa mentina nivelul critic ridicat si interesat si pentru ca insereaza solide idei filozofice in imagini care nu pot fi ignorate

 

Vizualizări: 106

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Insignă

Se încarcă...

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor