TICU LEONTESCU DESPRE FLORIN CONTREA SI ENIGMATICUL SAU BALDAR

FLORIN CONTREA ŞI ENIGMATICUL BALDAR

de Ticu Leontescu (Chişoda, 10. 02. 2012)

 

          După Povestiri stranii de pe cealaltă câmpie (2003), Portret în gri minor (2006), Labyrinth, (2006), Dimitrie Cantemir, Discurs narativ şi normă retorică (2006), Eseuri critice, (2008), prozatorul şi criticul literar timişorean Florin Contrea, ne oferă o nouă carte, un roman, Baldar (Editura Anthropos, 2010).

          Despre Florin Contrea, autorul şi despre romanul său, Baldar, doamna Melania Cuc, în postfaţa cărţii, afirmă următoarele: “Cartea de faţă are un substrat filozofic special, o artă a Binelui în opoziţie cu Răul. Textul beneficiază de o forţă interioară, proprie şi accelerată, de la o pagină la alta,... Există o artă certă a scriiturii serioase, un autor care nu se joacă... F. Contrea zidăreşte o carte ca şi cum şi-ar ridica o cetate,... Prinde firul naraţiunii cu dibăcie şi îl duce unde te-aştepţi mai puţin..., asumându-şi riscul de a şoca cititorul,... redă o lume metamorfozată prin noi şi în noi înşine...”

          Nu pot decât să confirm spusele de mai sus. Dispunând de o imaginaţie bogată, de o tehnică a detaliului excepţională, autorul crează o lume mai puţin explorată, lume care se mişcă pe mai multe planuri: subteran şi aerian, terestru şi extraterestru, combinând elemente din trecutul imemorial, rudimentar, cu elemente ultra-tehnicizate din viitorul impredictibil, doar imaginat. La F. Contrea raţionalul şi iraţionalul, conştientul şi inconştientul se intersectează, dialogând ca de la sine. Trecerea de la realitate în vis şi invers are loc fără efort, fără traumă. Dacă la modul general, Baldar poate fi oricine/orice sau nimeni/nimic, în contextual cărţii el este autorul însuşi, într-o stare de extremă sinceritate şi temerară vulnerabilitate asumate curativ. Chipul autorului iese din ceaţa vălurilor tenebroase, a tuşelor opacizante, a contururilor vagi, asemenea unui pilot de curse, care, ajuns la finiş, îşi scoate masca ori precum un actor, fără mască, fără travesti, devenind autentic, inconfundabil. Nu-l putem eticheta altfel, nu-l putem chema folosind un alt apelativ decât... Baldar.

          Citind cartea, redescoperim un om pe care doar credeam că-l cunoaştem, reinventat însă, surprinzându-ne şi determinându-ne să vorbim concret şi la obiect. Nu mai putem generaliza ambiguităţi echivoce, ci doar ceea ce el ne permite. De aici însă pleacă marea dificultate... Atât scena cât şi culisele sunt două spaţii accesibile şi familiare lui Baldar şi, prin el, tuturor. El vine şi aduce înspre noi o lume cu mai multe feţe, nu ipocrită, ci complexă, lume care oferă mai multe perspective şi care impune mai multe moduri de abordare. Această lume, a lui Baldar, trece prin noi, ne permite să trecem prin ea, ne acceptă şi ne respinge totodată, permiţându-ne deopotrivă, s-o acceptăm sau s-o respingem, amăgindu-ne cu iluziile ei moi, dulcege, rozalii, dar şi cu realităţile ei dure, crude, fără anestezic.

          Pe Baldar, curiozitatea îl face temerar, spuneam, determinându-l să se reinventeze, adaptându-se astfel la varii situaţii, pentru a se apăra, imuniza, pentru a supravieţui. Atunci când lumea reală devine claustrofobă şi ameninţătoare, Baldar evadează în cea a visului. Şi invers. Ori de câte ori aripile zburătorului obosesc, atârnă ca de plumb, se impune aterizarea sau plonjarea, reîntoarcerea de pe “cealaltă câmpie”, pe cea a realităţii. F. Contrea navighează, se teleportează abil, aventuros, dintr-o parte într-alta, întâlnind atât adversari cât şi parteneri, cu care, după caz, se luptă ori se asociază.

          Privindu-i portretul, într-o măsură mai mică sau mai mare, conştient/inconştient, în Baldar şi destinul său, ne regăsim fiecare. Ne tragem din el şi tindem spre el. Baldar înseamnă a ne privi, a ne redescoperi pe noi înşine, într-o altfel de oglindă.

 

 

 

 

Vizualizări: 112

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor