Am zburat într-o pasăre
M-am îmbarcat pe o balenă
Am mers sub pământ cu o râmă
Pe pământ am alergat într-un tigru
Toate substantivele animale  aveau motor !.
Am ajuns în urmă cu niscava ani din întâmplare la una dintre marile grădini zoologice ale continentului meu adoptiv. În incintă girafele ne priveau de sus dispreţuitor iar maimuţele resemnate se distrau copios pe seama reacţiilor noastre de nedumerire produse atunci când ne aratau proeminenţele şi părţile moi ale trupurilor lor plictisite.
Standardele europene sunt respectate în cele mai mici amănunte. Habitatul era strict natural conform normelor UE. Dar deşi avea condiţii de locuit şi de trai europene tigrul căuta disperat o ieşire.. Mi-a transmis telepatic că nu îi este respectată intimitatea, dreptul la vânat fiindu-i furat de gorile şi cameleoni iar el se simte ca la Big Brother în emisiunea aceea stupidă care a prins un întreg univers, o întreagă civilizaţie. Nu ştiu ce nationalitate are ? Rus, olandez, belgian, indian...siberian, caucazian? Ochii lui galbeni, frumoşi dar trişti căutau libertatea junglei africane a deşertului asiatic sau al zăpezilor siberiene. Tigrul cerea din priviri globalizare în sensul liber al cuvântului. .Degeaba are condiţii dacă nu poate vâna sau alerga în voie, dacă nu îşi poate face o familie pe gustul lui, cu tigroaicele lui şi în spatele tufişurilor alese de el..Căuta câmpul lui cu gazele unde orice fotograf sau vânător rătăcit poate deveni oricând un prânz copios sau o alternativă la cină. Mi-a mai comunicat că nu îi plac oamenii.iar eu l-am înţeles şi am încercat să îi explic că nu sunt toţi răi aşa cum adulmecă el. Privind spre el de departe ca un prieten vizitator căruia îi este limitat dreptul la comunicarea cu un condamnat nevinovat am remarcat urmele săpate prin pământ şi betoane spre ceea ce el aspiră neîncetat într-o deplasare continuă şi sacadată. Am privit ore întregi la truda lui de a găsi o scăpare. Nu a stat o secundă şi din ce am observat , cred că nu stă de o viaţă. Sunt sigur că de la trezirea primelor instincte dupa tabula rasa derulează neîncetat acelaşi ritual. căutând mereu o ieşire, visând perpetuu evadarea dintr-un paradis artificial creat de alţii pentru el. Nu am crezut vreodată că paradisul se poate poate fi doar un nenorocit hârdău. Când nu ai vreo vină orice pedeapsă devine automat stupidă, absurdă. Răbdător şi tenace aşteaptă să apară undeva o gaură în gard, o lumină undeva la capătul penibilului tunel.
Dar între el şi libertate este un ocean de oameni profitori şi egoişti. Adio obiceiuri, ritualuri, prieteni şi duşmani, adio libertate.
Undeva prin grădina aceea imensă un alt rege care a abdicat, leul răgea înfricoşător şi sfâşietor.
Când am plecat din zoo un îngrijitor nevinovat pulveriza în urmă-mi spray cu miros de libertate bun şi împotriva ţânţarilor.
P.S.
Prin Romania la una din grădiniţele zoo din ţară un cetăţean turmentat de culoarea băuturii cola, un tembel  a încercat să agreseze tigrul chiriaş la stat în încercarea lui bahică şi genetică de a-şi manifesta supremaţia fără a tine cont de frustrările şi supărările tristului animal ..
-Bă io îs mai tare ca tigru.ăsta !
Următorul drum l-a făcut inconştient în salvare până la cel mai apropiat spital fiind cu greu salvat de medici.

Vizualizări: 29

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Insignă

Se încarcă...

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor