Vine primăvara, vine!  

Vise, nene.... Soarele,  

scump. Şi gazul, şi benzina...  

Goale buzunarele. 

 

Ce-i politica? Totuna  

cu telenovelele.  

Cât se bat ! Ba nu, -şi dau mâna  

când se trag perdelele.   

 

Şcoala-i necesară, cică,  

precum zborul, păsării.  

De aceea, fără frică,  

s-au redus profesorii.  

 

Parcă ne conduc barbarii  

cu probleme neuro.  

Patrioţi, doar căpşunari  

mai trimit un euro...  

 

Citesc ştiri: apar haiducii,  

semn că-s grele zilele.  

Poţi să-ţi lași la uşi, papucii;  

ei atacă vilele.    

 

Mare, mică -n Europa,  

precum vrură "sferele "  

țară,-nduri ca Penelopa,  

alţii-ţi iau averile.  

 

Pleacă, stoluri migratoare,  

şefi spre ţări exotice.  

Restul stau cu ochii-n soare:  

lefuri... microscopice!   

 

Pe ecrane, hărmălaie:  

dansuri, fete vesele...  

să ajungi din leu, potaie,  

c-astea-s interesele. 

 

Şi-n curând alt neam pe-aceste  

zone, -n plină glorie,  

va-nvăţa, ca pe-o poveste:  

daci, români? Istorie.

Vizualizări: 30

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Comentariu publicat de Liliana Anton pe Februarie 18, 2011 la 9:22pm

Gabriela, multumesc pentru raspuns. Referitor la o statistica despre subiect,  sunt convinsa ca cifrele reale sunt mult mai mari, recensamantul le va releva. Este, cred eu, cea mai mare migratie  a romanilor din intreaga noastra istorie. Cauzele sunt cunoscute.. Si totusi, ni se spune si celor care inca mai suntem aici "daca nu va convine, plecati". Probabil pentru ca cei plecati sunt o sursa de venit?

http://stirileprotv.ro/stiri/economie/romanii-plecati-la-munca-in-s...

Ca de obicei, socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ, astfel incat in 2010, din aceeasi sursa de venit au intrat in tara doar 2,8 miliarde de euro. 

http://www.money.ro/romanii-din-strainatate-trimit-tot-mai-putini-b...

Personal, cred ca sumele pe care le trimit acasa "capsunarii", "euronavetistii" (mai nou ne-au plecat si medicii!) sunt in scadere. Explicatie este simpla, cei plecati se informeaza despre situatia economica a Romaniei, iar ceea ce constata nu ii atrage sa se reintoarca, astfel incat majoritatea se acomodeaza la viata din tara de adoptie, unde isi duc si familia. Acasa mai raman parintii... dar cum tempus fugit... si acest motiv dispare.

 

 

Comentariu publicat de Liliana Anton pe Februarie 17, 2011 la 3:38pm

(continuare)

-(i)- toate statisticile naționale demografice, asupra forței de muncă, asupra producției și consumului și din alte arii în care se ia în considerare populația vor fi brusc schimbate apreciabil; (ii)- se va schimba rapid numărul de aleși în Parlament și în consilii la viitoarele alegeri; (iii)- implicații pentru România în statisticile Eurostat și CEE/ONU  în ceea ce privește indicatorii socio-economici și de altă natură care se raportează la numărul populației, inclusiv numărul de parlamentari  în PE,  numărul de reprezentanți ai  României în organismele CE și în alte organizații internaționale. Să nu uităm că toate se vor schimba semnificativ și rapid.

(9 decembrie 2010, Prof. Vasile Ghețău, Academia Română)

Comentariu publicat de Liliana Anton pe Februarie 17, 2011 la 3:36pm

EDUARD (of, scuzele de rigoare...), spui de numarul de voturi? Cum populatia tarii este in scadere, si numarul de voturi va fi mai mic. 

Gabriela, multumesc pentru comenatriu, m-a dus aici: http://www.acorcluj.ro/anunturi/65-despre-recensmantul-populaiei-i-... , de unde citez:

n contextul actual și cel care se întrevede, este posibil ca la recensământul din octombrie 2011 această componentă a migrației temporare pentru muncă să ducă la o populație a României mai mică decât cea estimată pentru octombrie 2011 cu 2-2,5 milioane locuitori, la care s-ar adăuga scăderea naturală și migrația externă înregistrată de aproximativ 400-450 de mii persoane. Cu alte cuvinte, populația României la recensământul din octombrie 2011 ar putea fi de 18,9-19,4 milioane, cu 2,3-2,8 milioane  mai mică față de cea de la recensământul din 2002 și cu 2,1-2,6 milioane mai mică față de 1 iulie 2010.  Ar fi o pierdere umană dramatică – undeva între 10 și 15 la sută. Cred că atât Guvernul, cât și opinia publică, ar trebui avertizate – la momentul oportun -  asupra unui astfel de risc și a originilor sale de natură  obiectivă -  în bună măsură – provenind din  masiva migrație pentru muncă a românilor.   

Nu trebuie să omitem, pe de altă parte,  implicațiile acestui număr potențial al populației asupra câtorva domenii la nivel național și internațional:

Comentariu publicat de Liliana Anton pe Februarie 16, 2011 la 1:33am

In cati ani vom fi o minoritate aici? Care este numarul real al celor plecati peste hotare? Oricum, este in crestere asa ca...

Multumesc de citire si comentariu, Eugen...

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor