Topul tinerilor critici literari - editia 2010

 

 


Am lansat o nouă provocare pentru toţi cei care sunt interesaţi de critica literară tânără. Pe blogul meu (www.geluvlasin.ro) am iniţiat votarea pentru alcătuirea unui top al celor mai cunoscuţi şi apreciaţi tineri critici români. Este un vot preliminar (la fel cum s-a intamplat si in cazul tinerilor scriitori) in urma caruia vor ramane in continuare primii 15 clasati dupa care - in urma voturilor - vom alcatui in final clasamentul primilor 10.  Vă invit să participaţi şi voi la vot. A mai ramas doar o saptamă pentru votare. Pănă acum, clasamentul arată astfel (update 23 decembrie 2010):

1. Alexandru Matei - 18 voturi
2. Paul Cernat - 16 voturi
3. Andrei Terian si Alex Goldis - 15 voturi
4. Emanuela Ilie - 13 voturi
5. Daniel Cristea Enache - 12 voturi

6. Antonio Patras - 11 voturi
7. Marius Chivu - 10 voturi
8. Cristina Balinte - 9 voturi
9. Bogdan Cretu - 8 voturi
10. Crina Bud si Cosmin Ciotlos - 7 voturi

11. Serban Axinte - 6 voturi
12. Xenia Karo - 4 voturi

Pentru votare accesati: www.geluvlasin.ro

Vizualizări: 565

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Comentariu publicat de Gelu Vlaşin pe Ianuarie 29, 2011 la 11:26pm
Stimata doamna Cofan, intentionat am introdus link-uri la fiecare critic in parte pt a se putea vizualiza si activitatea lor. Majoritatea sunt lectori, conferentiari sau lucreaza in institute sau universitati. Sigur ca dvs aveti dreptul sa va faceti propriul top insa va asigur ca simpla mentionare a celor 20 de tineri critici intr-o retea literara cu peste 7000 de membri si cu peste 60.000 de cititori pe luna inseamna mai mult decat orice top de sorginte personala chiar daca vine din partea unei persoane avizate...
Comentariu publicat de Constantin Grecu pe Ianuarie 6, 2011 la 9:35pm
O,sunteţi într-o eroare totală,dacă vă referiţi la mine!Vîrsta nu se măsoară în trecerea anilor:e cazul lui Eminescu,e cazul Iuliei Hajdeu,e cazul lui Nicolae Labiş;şi sunt multe alte exemple de tineri ,care ,,sar''etapele vârstei prin ce lasă în urma lor.Eu vă mulţumesc pentru intervenţia dumneavoastră şi cred că o mai mare mediatizare,a personalităţilor tinere, ar fi de bun augur!
Comentariu publicat de A. C. Cofan pe Ianuarie 6, 2011 la 8:19pm
Din punctul meu de vedere, cei de pe ultimul loc sunt de fapt primii. De fapt, cred că cei mai buni sunt mai puțin mediatizați, mai puțini cunoscuți. Așadar, aș alcătui propriul meu clasament după cum urmează: Daniel Cristea Enache (fiul adoptiv al regretatului critic Valeriu Cristea, cel care a scris/ creat un tip de dicționar unic în literatura română: Dicționarul personajelelor lui Dostoievski) este chiar un tânăr critic genial, ca să nu mai spun că este conferențiar (la numai 35 de ani!) la Universitatea București, care rămâne, oricâte s-ar spune împotriva ei, o pepinieră de valori și personalități remarcabile. Și recurg, în replică la teoria d-lui Grecu referitoare la neputința  coexistenței valorii și tinereții în aceeași ...oală, pardon!, în aceeași persoană, recurg, deci, la o autoritate mai mare decât mine și  mai cunoscută (nu spun cine, persoană importantă!): 'la valeur n’attend pas le nombre des années'. In cazul lui Daniel Cristea Enache este foarte adevărat. Apoi, pe locurile 2 și 3 aș așeza pe Oana Soare (cine știe, de plidă, că ea este cercetător plin la Institutul de teorie și critică literară G. Călinescu și că a scris o teză remarcabilă despre Ion D. Sârbu?) și M. Iovănel (un extrem de activ publicist, cercetător - lucrează la același institut menționat - șim mi se pare și asistent universitar). De ce am băgat aceste informații de biografie persoanlă referitoare la universitate și intitutul de cercetări? Pentru a se vedea că sunt...filologi sadea, hârșiți în praful bibliotecilor, scriitori și scriptori cu o înaltă conștiință a scrisului, filologia fiind pentru ei mai mult decât o profesie iubită, este o pasiune pe viață, susținută de o muncă asiduă: ore lungi petrecute pe un scaun de bilbliotecă, răbdând durerile de spate și de șolduri, de gât și de umeri, aplecați asupra manuscriselor, cu ochii împăienjeniți de defilarea nesfârșită și labirintică a paginilor tipărite. Incape plictisul într-o asemenea profesie ?
Comentariu publicat de Constantin Grecu pe Decembrie 25, 2010 la 5:44pm
Ceea ce ştiu despre Nestor Ignat,este că a ocupat şi demnităţi importante în presa internaţională,că a rămâne o mare personalitate în presa şi grafica românească;un formator de profesionişti!
Comentariu publicat de Constantin Grecu pe Decembrie 25, 2010 la 1:56pm
E O POVESTE ŞI CU CRITICII:EI NU SE NASC,SE FORMEAZĂ!A SE FORMA ÎNSEAMNĂ STUDIU DAR MAI ALES,ÎNŢELEGEREA FENOMENULUI ,EXPERIENŢA...O SĂ SCOT PORUMBELUL DIN GURĂ, ŞI PENTRU CĂ TOT SĂRBĂTORIM CRĂCIUNUL,O SĂ SPUN CĂ,AROGANŢA ,NU ARE NIMIC COMUN CU PERFORMANŢA !CINE S-AR FI GÂNDIT CĂ CEL CARE SE NĂŞTEA ÎNTR-O IESELĂ,NEBĂGAT DE NIMENI ÎN SEAMĂ,ESTE ,ÎMPĂRATUL-ÎMPĂRAŢILOR?COMPARAŢIA ESTE UN PIC FORŢATĂ,DAR MERITĂ ATENŢIE!                                                                                                                                               CU FOARTE MULŢI ANI ÎN URMĂ,L-AM CUNOSCUT PE  NESTOR IGNAT,DECANUL FACULTĂŢII DE ZIARISTICĂ;ERA UN DOMN,MIC DE STATURĂ,CU O FAŢĂ MEREU ZÂMBITOARE,DE O MODESTIE UIMITOARE,DAR INEGALAT PROFESIONAL!CAM AŞA ESTE ŞI CU CRITICII LITERARI!
Comentariu publicat de Reteaua literara pe Decembrie 25, 2010 la 11:32am
Sa ne uitam putin pe CV-ul fiecarui critic prezentat in acest top, stimate domnule Geo Vasile si apoi sa ne pronuntam. Majoritatea sunt filologi, masteranzi, doctoranzi, etc. Majoritatea cu studii comparative echivalente cu cele facute de omologii lor occidentali. Majoritatea au fost plecati la specializari in strainatate - unii chiar pe parcursul mai multor ani. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca unii dintre acesti tineri critici romani au deja carti mai valabile si valoroase si aplicate decat marea majoritatea a criticilor de peste 40 de ani care n-au produs altceva decat recenzii si studii plicticoase, neadecvate realitatii contemporane. Sigur, mai sunt si exceptii. Insa prea putine pentru a fi relevante in acest context.
Comentariu publicat de Viorel Dianu pe Decembrie 24, 2010 la 4:03pm

Subscriu întrutotul comentariului D-lui Geo Vasile.

Viorel Dianu 

Comentariu publicat de Florin Chivoci pe Decembrie 24, 2010 la 11:00am

 

  Cred ca un publicist de talia lui Daniel Cristea Enache merita de departe primul loc intr-un asemenea clasament!!

Comentariu publicat de Constantin Grecu pe Decembrie 23, 2010 la 11:35pm
E un sem bun pentru sfârşitul şi începutul de an!

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor