Motto: Idealul naţional al românilor în această perioadă istorică este rezolvarea crizei spirituale a neamului, prin a-şi transfera centrul spiritual din Orientul Apropiat în Munţii Carpaţi, şi să-şi afirme identitatea naţională ca urmaşi ai geto-dacilor.

¤

Tradiţia strămoşească

şi criza identitară a neamului românesc

.

de Octavian Sărbătoare,

Profesor de studii ale religiilor şi filosofie,

Sydney, Australia

.

Din start ţin să precizez că nu sunt un mistic (un teist nu trebuie să fie neapărat şi mistic!) care să scrie despre intervenţii extraterestre care vor produce transformări ale umanităţii sau ale unui neam crezut de mulţi ca fiind ales, neamul românesc. Nici nu afirm că poporul român este ales în vreun fel de o divinitate căreia îi spunem Dumnezeu. Argumentul meu se bazează pe o logică de idei care va surprinde (cred eu!) chiar şi minţile conservatoare.

.

În primul rând aş dori să prezint o lume aflată astăzi într-o criză de viziune fără precedent. Câţiva înţelepţi (printre care Peter Russell, Ervin Laszlo, Stanislav Grof), au identificat timpul pe care îl trăim ca având o poziţie nodală: omenirea se află la o mare răscruce de direcţii. La această intersecţie de drumuri ea va trebui să facă alegerea corectă sau să se scufunde în abis. Şi cred că această situaţie este reală. Nu sunt un alarmist, ci un realist.

.

Ultimul război mondial a creat mari distrugeri, închipuiţi-vă cum pot arăta ele astăzi când omenirea dispune de o putere devastatoare mult mai mare. Scăderea gradului de raţionalitate în rezolvarea problemelor lumii face să crească şansa ca un mare conflict să erupă oricând. Veţi spune că există paznici mondiali raţionali, cu precădere SUA, dar să nu uităm că puterile hegemonice sunt temporare. Raţionalitatea la nivel global a scăzut dramatic şi aflăm zilnic cu stupoare ce absurdităţi s-au mai întâmplat.

.

Elementul principal care a generat o acumulare de tensiune la nivel mondial şi de creştere a nivelului iraţionalităţii îl reprezintă religiile. Priviţi cu atenţie conflictele şi identificaţi cauzele lor în viziunea religioasă partinică. Nu numai că există clasicele conflicte dintre creştini şi musulmani, dar avem astăzi musulmanii contra tuturor (adversitate manifestată chiar şi între facţiunile lor sunită şi şiită), buddhişti contra hinduşi (în Şri Lanka), creştinii între ei (în Irlanda) şi peste tot în disputele teologice. Este drept că astăzi divergenţele creştine nu sfârşesc chiar aşa sângeros ca în evul mediu când se omorau între ei pe criterii de afiliaţie sectară.

.

Traim un timp în care nici măcar nu ne permitem să spunem că nu ne pasă şi să-i lăsăm pe alţii să se omoare între ei. Dacă o ţară, cum este România, a trimis trupe să lupte în Afganistan atunci lucrurile sunt cu adevărat grave. Cine ar fi crezut acum 20 de ani că România va încăpea în mâinile unei oligarhii, că în parcuri vor trăi oamenii sărmani numiţi boschetari, că religia creştină se va introduce în şcoli, că o clasă politică de oameni corupţi se schimbă la domnie după ce au furat cât au putea sau că românii vor porni în pribegie?

.

S-au făcut felurite presupuneri de ce România se află astăzi într-o stare jalnică, dându-se vina pe comunism, pe capitalism, pe Ceauşescu, pe fanarioţi, pe masoni, etc. Dar puţini au văzut că buba trebuie căutată în elementul religios, în imaginarul despre lume şi viaţă al unei societăţi. Religiile sunt în prezent factorul principal care macină lumea, şi dacă aceasta se întâmplă la nivelul macro al omenirii atunci are loc şi la cel individual, cel al omului al cărui suflet este parazitat de dogme şi absurdităţi religioase. Aplicaţia locală de reţinut este că sufletul creştinului ortodox este parazitat de dogme şi absurdităţi.

.

Dintre cei care citesc aceste rânduri, chiar dacă majoritatea înţeleg logica celor scrise aici, vor fi puţini cei care au curajul să afirme că religia iudeo-creştină este cea care ţine poporul român în poziţia târâş. Există încă frica împlântată în minţi din copilărie, când părinţii ameninţau copiii cu o pedeapsă mai grea decât bătaia: Te spun lu’ tata popa! Astfel popa servea drept sperietoare.

.

Am urmărit cu multă atenţie comentariile cititorilor pe blogul meu pe Reţeaua Literară şi am putut evalua gradul lor de raţionalitate. Am dorit să observ în ce măsură omul poate înţelege un argument logic, şi am constatat că în marea lor majoritate cititorii au făcut paşi către raţiune. Doar câţiva au fugit speriaţi că le cade cumva crucea din spinare, dar cred că vor reveni şi-şi vor folosi logica de gândire. Un număr mic dintre comentatori se zbat într-un primitivism al jignirilor. Ei sunt acele victime ale iudeo-creştinismului care pe moment nu pot raţiona, dar cu timpul vor vedea razele de lumină. Ei pot deveni acei cutezători care vor îndrăzni să rupă lanţurile robiei religioase a venerării morţii prin medierea „salvatoare” a mortului de pe cruce.

.

Este nevoie de timp ca omul să iasă la lumină prin raţiune. Evaluarea gândirii logice într-un grup de intelectuali cum este Reţeaua Literară (intelectualitatea fiind privită ca preocupare personală nu ca nivel de calificare profesională) este foarte importantă deoarece arată pulsul unui popor. S-a scris destul şi pe tema trădării intelectualilor care nu au curajul să spună adevărul complăcându-se (se zice!) ca supravieţuitori, oarecum privilegiaţi, ai unui sistem social corupt. Şi corupţia vine din religie. Nu voi reveni asupra argumentului pe care l-am construit cu privire la absurditatea imaginarului religios iudeo-creştin, cei care nu-l cunosc sunt invitaţi să consulte blogul meu.

.

Totuşi în ciuda crizei grave identitare în care se află în prezent neamul românesc există ceva aparte care-l face unic. Nu numai eu afirm aceasta, ci sunt şi alţi intelectuali care văd cu realism zbaterea unui popor care este în prezent debusolat, dar care are o busolă încă nefolosită. Şi această busolă se numeşte tradiţia strămoşească. Din ce în ce mai mulţi sunt cei care înţeleg că nu iudeo-creştinismul va salva neamul românesc, cum nu a salvat niciun alt neam (priviţi la occidentul debusolat al Europei, la SUA şi la întreaga lume creştină!), ci există o soluţie viabilă, şi aceasta înseamnă centrarea în jurul unei autenticităţi proprii, a ceva reprezentativ pentru români.

.

O astfel de mare şansă a istoriei a fost identificată şi de scriitorul Pavel Coruţ care este un intelectual din ce în ce mai angajat în salvarea identitară a neamului românesc. Treptat oamenii îşi dau seama că în aceste timpuri nu se mai pot aplica metodele folosite de Ştefan Cel Mare, acelea de centralitate în jurul bisericii ortodoxe. Timpurile tătarilor au trecut de mult, astăzi avem de-a face cu corporaţii şi manipulări internaţionale care depăşesc cu mult sfera pericolului cavalcadelor Asiei.

.

Şi de unde vin aceste organizaţii internaţionale suprastatale, decât din occidentul creştin? Nu este un secret pentru nimeni că România ca entitate economică este vândută, iar sufletul românului este şi el acaparat parazitar de un imaginar patologic cel al venerării morţii şi suferinţei unui om răstignit cu aproape 2000 de ani înainte. Nu ne-a rămas decât Dumnezeul străbunilor care spre norocul neamului românesc nu a fost înlocuit cu Iehova al lui Iisus.

.

Dar din momentul în care noi românii vom percepe diferenţa dintre Dumnezeu şi Iisus, când vom înţelege că acel om răstignit şi mort pe cruce nu are nimic în comun cu Dumnezeul strămoşilor noştri, ci cu Iehova al poporului evreu, atunci vom putea să întrezărim SALVAREA DE DUPĂ CUMPLITA RĂTĂCIRE (titlul unei cărţi a scriitorului Pavel Coruţ). Aşa să ne ajute DOMNUL ZEU (DUMNEZEU)!

Vizualizări: 301

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Comentariu publicat de Octavian Sarbatoare pe Mai 9, 2010 la 8:27pm
@druncea enache (emil). Zamolxe nu Il inlocuieste pe Dumnezeu ci revine la pozitia pe care o avea inainte de iudeo-crestinism, cea de Mantuitor. Iar daca Iisus este Mantuitorul vreunui popor atunci de acest lucru se ocupa Iehova, cel la care se ruga Domnul Iisus Hristos. Rolul Lui Zamolxe nu Il acorda cineva ci El Il are deja ca fiind premergator venirii crestinismului printre stramosii nostri. Cei care Il urmeaza pe Iehova, printre ei fiind si Domnul Iisus Hristos, vor continua sa se roage la Iehova. Noi neamul romanesc Il avem pe Dumnezeu. Remarcati etimologic si faptul ca Dumnezeu este un zeu. Asa sa ne ajute Dumnezeu.
Comentariu publicat de Emil Druncea pe Mai 9, 2010 la 1:45pm
De acord,gandul statornic atrage realitatea.Gandul meu e racordat la cele spuse de mama mea,aflate de la mama ei,si tot asa de mii de ani.Cat priveste personajul poporului evreu,va aduc aminte ca poporul este al lui Dumnezeu,ca Dumnezeu e pretudineni ,ca spatiul si timpul sunt inventii pamantene pentru repere mici.Va aduc aminte ca nu faceti altceva decat sa inlocuiti un personaj dintr-un spatiu de reper mic,cu alt personaj,din alt spatiu de reper mic,iar eu cred ca toti oamenii sunt egali in fata lui Dumnezeu,iar Biblia este o carte de indrumare si pe care o urmez cu ratiunea omului care stie ca doar Dumnezeu este atotputernic.Daca veti avea dreptate ca Iisus n-a fost decat un biet muritor,eu nu pierd nimic,iar daca veti dovedi stiintific ca Zamolxis este Dumnezeu,se schimba denumirea ,nu si credinta,si iarasi nu pierd nimic.Eu scriu pentru a afla in ce rol il puneti pe Zamolxis,si va rog sa ma credeti ,in momentul cand acest rol ii va fi acordat,discutia poate deveni si mai interesanta.Aceeasi stima!
Comentariu publicat de Octavian Sarbatoare pe Mai 9, 2010 la 10:28am
@druncea enache (emil). Gandul statornic atrage realitatea potentiala.
Comentariu publicat de Octavian Sarbatoare pe Mai 9, 2010 la 10:19am
@druncea enache (emil).Persistenta in adevar invinge. Veti trai si vedea ca neamul romanesc nu are nicio legatura cu personajul Iisus al poporului evreu. Credinta in Dumnezeul nostru este structurata in Carpati, ci nu prin deserturile Iudeii antice. Iar Iisus nu mai invie, este mort de mult (asta daca a existat vreodata). Cu stima.
Comentariu publicat de Emil Druncea pe Mai 9, 2010 la 9:34am
Domnule profesor,aveti o ideie geniala dar fixa.Un adevar se insuseste imediat,iar faptul ca tot reveniti ,denota ca va temeti ca nu cumva sa nu fiti inteles.Eu nu va inteleg demersul,pentru ca inlocuiti un simbol viu in inima poporului roman,cu alt simbol incert.Continuati,poate va vor crede cativa cetateni mai putin credinciosi!Cristos a inviat!
Comentariu publicat de Octavian Sarbatoare pe Mai 9, 2010 la 9:20am
@Ion Burhan. Veti observa in timp ca imaginarul iudeo-crestin nu are consistenta doctrinara care sa raspunda realitatilor lumii moderne. Schingiuirea oamenilor de-al lungul istoriei crestinismului nu se uita. Pe cand traditia stramoseasca este radacina spirituala a neamului romanesc. Iar Dumnezeu este apelatia data fiintei supreme de strabunii nostri, pe cand Iisus se ruga la Iehova, o cu totul alta divinitate care apartine poporului evreu. Pe Dumnezeu nu Il uitam caci este al nostru, dar Iehova nu ne reprezinta. Daca ortodoxia rezista in prezent este datorita traditiei stramosesti care o susutine, pe cand iudeo-crestinismul se afla intr-o criza fara precedent. Marile probleme ale catolicismului ies la suprafata cu o mare virulenta. Iudeo-crestinismul apune, pe cand credinta nativa neamului romanesc este temeinica. Constiinta dacica ne va trezi la identitatea noastra spirituala.
Comentariu publicat de Ion Burhan pe Mai 5, 2010 la 10:51pm
Ăștă miră ,adică Este bine , ce spuneți , domnule Driza și am făcut acest paralelism pentru a se vedea inrudirea lingvistică dintre albaneza și română, mai exact daco/română. Marele HAȘDEU a fost primul român care a descoperit înrudirea dar istoricii și lingviștii noștrii conformiști au preferat să meargă în continuare pe eroarea Școlii ardelene care susține latinizarea traco-dacilor.Iată că de fapt ceea ce numim noi ortodocșii MIR , are rădăcina în vechiul grai balcanic, cu care tracii și alte neamuri balcanice au asimilat terminologia creștină. Credința ortodoxa a fost puternicul liant care au ținut aceste neamuri să nu se dezintegreze, cunoscută fiind încă din antichitate tendința lor de dezbinare și lipsa unei conștiințe unitare de neam, ca de pildă poporul inzilor, cu care se comparau ca marime demografică.Zalmoxianismul lor, practicat într-o sumedenie de nuanțe, nu conferea o unitate de neam la fel de puternică precum noua credință, un hibrid mult mai viguros prin organizare administrativ-religioasă pe episcopate și mitropolii.În jurul acestei structuri au luat naștere primele state balcanice și scrierea chirilică , cu caractere din vechiul alfabet trac, preluat anterior de greci și ulterior de toate popoarele slave.Secuii s-au folosit și ei de el până acum câteva secole când l-au abandonat în favoarea alfabetului latin. Acesta este adevărul care va trebui demonstrat de istoricii noștrii, o sarcină dificilă deoarece cei interesați să manipuleze istoria noastră veche au distrus și confiscat de-a lungul timpului numeroase izvoare istorice printre care și originalul în aur al TABLIȚELOR DE LA SINAIA.Mă opresc aici deoarece risc să fiu cenzurat , cum de fapt am mai pățit-o, de cei care nu împărtășesc decât istoria oficială și corectitudinea politică.
Cât despre siluirea unor adevăruri spirituale pentru a ne impune noi anumite opinii personale, nu-mi fac griji. Există în acest sens o lege care nu iartă: ceea ce nu e autentic și de la Dumnezeu, e sortit pieirii.Chiar preoții ortodocși o spun în glumă că de vreo 2 mii de ani se tot se străduiesc să distrugă Biserica și n-au reușit. Dacă-l scoatem din ecuație pe Dumnezeu, avem impresia de multe ori că noi construim istoria, e ceea se intâmplă acum cu omenirea încăpută pe mâna unor ,,arhitecți,, al căror Dumnezeu e banul. Cât despre denigrarea principiului cristic,existent încă de la Început și încarnat în IISUS, pot afirma în deplină cunoștință de cauză că sunt biete naivități de copilași. O expediție americană condusă de Baird T. SPALDING a descoperit în Tibet o sectă creștină care n-a fost creștinată de nimeni din afară și ai cărei maeștri au mărturii că ei erau creștini înainte de încarnarea lui IISUS, prin revelarea principiului christic care există în fiecare dintre oamenii de Pământ.Zalmolxe a fost un mare inițiat care a accesat acest principiu și l-a transmis în forma în care erau atunci oamenii pregătiți să-l primească atunci. Omenirea s-a îndepărtat de Dumnezeu pentru că îl caută în exterior, în Cosmos eventual.Dumnezeu și principiul cristic al iubirii există în fiecare dintre noi dacă dorim să-i identificăm în noi înșine, mai precis în inima nostră. E ceea ce făceu și sihaștrii daci și isihaștii orodocși, care or mai fi. INIȚIEREA ÎN VECHIME SE FĂCEA DUPĂ PRINCIPIUL: stai lângă mine și taci. TACI TU SĂ VORBEASĂ DUMNEZEU DIN TINE.Noi stăm lângă pseudoînvățații de azi care te obligă să iei cursuri ale propriilor nebunii.
Comentariu publicat de driza thoma pe Mai 5, 2010 la 7:44pm
Inca de la aparitia lor in istorie,romanii din Peninsula balcanica,la fel ca si conationalii lor de la nordul Dunarii.s-au format si au trait ca un neam crestin,facand parte din triunchiul rasaritean al ortodoxiei.La fel ca si in nord de a lungul seculelor a existat o strinsa legatura intre credinta devenita stramoseasca si popor ca atare,deci intre aspectul national specific izvorat din increstinare si aspectul ecumenic>De alungul seculelor sentimentul religios al romanilor balcanici a fost o constanta existentiala.Sub dominatia bizantina,sarba,bulgara.otomana acesti roman si-au pastrat propia lor teminologie de cult,dovada persistenta ei pana in zilele noastre.Religia ortodoxa si biserica au fost instrumente eficace de desromanizare si asimilare. si o premiza si o conditie pentru afirmarea nationala si culturala si la pastrarea traditilor stramosesti.
Comentariu publicat de Octavian Sarbatoare pe Mai 5, 2010 la 2:13pm
Multumesc pt comentariu d-na Ileana Adriana. Este paradigmatic. Treptat si noi neamurile ne vom da seama de ratacirea in care ne aflam. Cei din poporul in care s-a nascut acel om Jeshua sunt cei mai in masura sa ne spuna adevarul. Traim vremuri in care observam pe zi ce trece unde s-a ajuns cu cumplita eroare adusa de Jeshua, salvatorul ratat. Cu deosebita stima. O.
Comentariu publicat de Ileana Adriana Stan pe Aprilie 26, 2010 la 5:32pm
Dragi prieteni, Jeshua nu a fost Mashiach/Mesia al poporului judeu. Nu a fost decat un aiurit care si-a inchipuit ca este Mesia. Unii judei ultraortodocsi inca il asteapta pe Mesia. Altii l-au descoperit pe Mesia in ei insisi si se mantuiesc singuri. Acestia sunt judeo-sionistii printre care ma numar cu mandrie. Va sfatuiesc sa va mantuiti aidoma noua, prin propriile puteri. Si, entre nous fie vorba, D-zeu - Binecuvantat fie-I Numele - nu este o fiinta humanoida, ci un SPIRIT etern, omniprezent, omnipotent si omniscient. Care Spirit nu poate avea fii humani. Cel putin asa afirma Talmudul interpretat de Maimonides.

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor