TRANDAFIRII NU ÎNFLORESC ÎN MOCIRLĂ -sinopsis

Trandafirii nu înfloresc în mocirlă

Sinopsis

 

Urmărită toată viața de frustrarea că nu a fost iubită de nimeni, nici măcar de mama ei, Olia este permanent în căutare de iubire. De aici toate devierile ei sexuale, cu toate că întotdeauna, după, are mustrări de conștiință, cu o singura exceptie, „întâlnirea cu brazilianul-moldovean Bogdan, propunându-și mereu că nu „va mai călca strâmb”, o comite chiar fără a fi o obsedată sexual.

Mai întâi după ce în copilărie recunoaște că era „o năzdrăvană”, o lideră incontestabilă, ba chiar și o rea, la Școala  Medie Pedagogică, din Chișinău, este urmărită de o teamă permanentă indusă de regulamentul draconic al școlii dar și de profesorii care erau extrem de exigenți. În această perioadă începe să îi intre în cap că este o fată urâtă și că niciun băiat „nu se uită și nici nu este atrasă  de ea” cu toate că-și dorește foarte mult aceasta. Intră în componența unei trupe de „muzică de estradă” la Casa Armatei și la fiecare spectacol își dorește să fie „acostată” de un admirator, pentru aceasta se pregătește și-și face niște „poze artistice” cu speranta că le va da cu autograf admiratorilor. Ca orice adolescentă luând model de la colegele de la alte școli, mai „libertine”, își face un „jurnal” unde își trece impresiile și gândurile lipind poze cu artiști de cinema în vogă. O cunoaște pe Valeca, de la „Medie doi” și prin ea pe Mani, fotograful, care  rămânînd singuri și mergînd în parc, într-un peisaj mai izolat și cerandu-i să pozeze  îmbrăcata sumar, se sperie să n-o pățească așa cum a pățit-o o colegă, care rămas gravidă și toată clasa a fost pedepsită cu nota la purtare, fuge. Mani îi strigă cuvinte urâte care îi întărește și mai mult ideea că-i o urâtă...

Tot în perioada școlii are mult de suferit din cauza unui smoc de păr, din frunte, ceva mai decolorat decât restul, este invinuită că l-a „oxigenat” termen pe care nu-l înțelegea dar suferă foarte mult. Încearcă să vopsească smocul cu mină de creion chimic diolvat în apă și se „caciorește” și mai mult și un timp îndelungat poartă basca ca să-și acopere părul caciorât.

La unul din spectacole i se „solicită” prietenia, de un băiat cu un păr roșu ca „para focului” și care, după ce la început l-a privit cu oarecare dispreț,  i-o acceptă mai mult din curiozitate apoi devenind o iubire platonică și tragică. Moartea lui, călcat de tren, în timp ce încerca să îl prindă din mers, ca să vină la întâlnire, o va urmări toată viața. El va fi singura ei iubire de la care n-a avut parte nici măcar de un sărut adevarat, ba chiar va fi și „refugiul” ei pentru a-și justifica lipsa fecioriei...

În ultima vacanță are prilejul să cunoască pe Bădia, conducătorul tarafului de la Casa de Cultură din Călărași, și acesta descoperind că are calități de a cânta muzică populară îi recomandă să intre în componența tarafului, ba chiar îi recomandă să se inscrie la cursurile de culegători de folclor. De aici viața ei va lua altă turnură, iar Bădia îi este ca și un tată, de care n-a avut parte datorită înclinației tatălui său către băutură și a divorțului.

Termină Școala Medie Pedagogică și descătușată de teama regulamentului draconic și mai ales că mama ei fiind prietenă cu „tanti Serafim” la o cafea se lăuda cu scumpul ei odor, Dorian, o face curioasă. Spre surprinderea ei și maică-sa se laudă cu ea, mai ales că a luat „repartiție”, pentru că a terminat școala cu rezultate foarte bune, așa cum a preferat, la Tuzare, la o aruncătură de băț. Îl  cunoaște pe Dorian, care vine în vizită căutând-o pe maică-sa, tanti Serafim. Cu toate că nu i-a făcut o impresie bună, la prima vedere, acceptă, în lipsă de un partener, să iasă cu el în oraș, ba merg și la cinematograf și într-o zi o invită la el acasă. Se intâmplă cel mai groaznic moment din viața ei; este violată de Dorian, cu complicitatea lui tanti Serafim. Dacă la început, distrusă și în pragul disperării și urii de moarte, nu-l acceptă lângă ea pe Dorian, care încerca să reînoade relația, cerându-și mii de scuze, mai tîrziu crezând în „sinceritatea” lui Dorian și că altă soluție nu are,  reia relația cu el, ba chiar continuă să aibe partide de amor la acesta acasa.  

În acest timp își ia în primire postul la grădinița din Tuzara și cu o ambiție nemaivazută o amnenanjeaza după placul ei  încât dintr-o dărăpănătura face un boboc de instituție. Este apreciată de președintele sfatului popular, Cosmici, care o sprijină, mai ales să o „țină” pe post ca să nu plece ca celelaltele. Dacă la început nu avea prea mulți copii între timp aflându-se că „tovarășa este bună” și că este hotărîtă în a stea și nici decum să plece ca cellaltele, părinții își aduc copiii la grădiniță și nu mai face față numărului. Îi propune lui Cosmici să mai angajeze încă o educatoare. Așa o aduce pe Natașa. Într-una din zile, în cancelarie îi spune că nu se simte bine și Natașa cum aude simtomele o întreabă: „Ai un iubit și... vă jucați?” imediat a înțeles ce vrea să spună Natașa; era gravidă. Îi spune lui Dorian, „marea veste” numai că acesta îi întoarce spatele spunînd: „Și care-i treaba mea?” Își dă seama că după ce este violată este abandonată și se hotărăște ca bărbații să nu aibe niciodată cale liberă către inima ei. Începînd cu Dorian îi urăște pe toți, pornind și de la amintirea scandalurilor și bătăilor îndurate de mama ei de la taică-său în momentele de beție.

Bărbații sunt niște porci! Asta îi era deviza. Numai că nu va fi așa ..

La serbarea de final de an școlar îl cunoaște pe Vladimir Colnicenco, inițial crezând că-i tatăl unei fetițe, dar el fiind unchiul, acesta o invită de „ziua lui”, invitație acceptată, spre marea ei surprinde, cu mare ușurință. Constată că Vladimir este indrăgostit de ea și în scurt timp îi propune să se căsătorească. Inițial refuză numai că tatăl lui Vladimir insistă descriindu-l ca pe un „copchil cuminte, numai că îi trebuie o fatî cuminti și curată ca mata.” Știindu-se că nu mai e fecioară găsește o soluție să-i spună „adevărul” lui Vladimir, mințindu-l că fiind în pragul căsătoriei, cu Mihăiță, și „păcătuind” înainte, iar acesta moare în urma unui stupid accident de de tren, așa ajnge să fie „văduvă înainte de a fi soție.” Vladimir acceptă situația, el fiind la a doua casătorie, prima plecând că nu dorea copii. Regretă minciuna și se jură că nu o să mai fie alta în viața ei. Lui Vladimir îi pune însă o singură condiție să nu se opună în a-și desfășura activitatea artistică, doleanță acceptata și respectată de Vladimir.

Mariajul nu margea așa cum și-a dorit. Dacă la început Vladi era tandru și drăgăstos după nașterea fetiței, Tatiana, acesta se răcește, ba chiar devine indiferent de Olia și mai ales de fată. Vladimir se mută cu serviciul la o mare fabrică la Călărași ceea ce adâncește și mai mult răceala relației. Olia este nevoită să intervina la conducerea intreprinderii, din lipsa de implicare a lui Vladimir, pentru a le da apartamentul pe care l-au promis la transfer, îl obține iar Vladimir când află de intervenția ei la conducere, face scandal, mai ales când află că s-a interesat și de salariu. În ultima vreme nu prea contribuia financiar la cheltuielile familiei, ceea ce a făcut-o pe Olia să aibe unele dubii. Cu toate că este grav bolnavă și datorită recomandării doctorului Tiulmescu este nevoită să se interneze la spital la Chișinău, Vladimir aproape că este impasibil, din contră îi spune „dacă are bani” poate să se inteneze. În toată perioada spitalizării nu vine decât odată și-i lasă bani „cât ar da la un milog”.

Olia nu mai poate face naveta la Tuzara și se mută la o grădiniță din Călărași, fata crește și este nevoită să o dea la o școală. Continuă să participe la repetițiile cu taraful lui Bădia Tudorian și după ce absolvă cursurile de culegătoare de folclor își îmbogățește repertoriul. Participă la concursuri și festivaluri trimisă de Casa de Cultură. La unul dintre aceste concursuri, un concurs de romanțe, îl cunoaștepe românul Jorj. Acesta o invită la o cină numai că de teama să nu fie văzuți și să ajungă subiect de bârfă, acceptă o cină în camera hotelului, „și doar atât”, după care fiecare să își vadă de ale lui. Jorj accepta, numai că la sfârșitul cinei Jorj propune, „pentru siestă”, un tango, tango care se va sfârși în pat, „când nici nu știe cum de au ajuns goi”. Petrec mai multe nopți împreună și Olia face o pasiune pentru Jorj  numai că mai târziu va constata că pentru el nu a fost decât o „simplă aventură”. Cu toate că-și fac planuri în comun, organizarea de concerte și turnee, iar Olia se „vede alături de Jorj mai mult decât o parteneră de cântec” acesta o uită, „ochii care nu se văd se uită”, iar Olia își acceptă soarta dar Jorj rămâne, după prima ei dragoste „roscatul Mihăiță”, singura ei iubire neîmpărtășită.

Acceptă, pe facebook, prietenia lui Colea Răilenu din Hîncești. Acesta o invită la festivalul pe care-l organizează și, cu toate că se poartă curtenitor, invitând-o la o cină, când s-au dat premiile și se aștepta, ca fetele ei, să ia măcar premiul întâi dacă nu trofeul, rămâne puțin contrariată. Nu a fost așa și s-a mulțumit și cu premiul trei. E momentul când începe să-l „simpatizeze” pe Colea și, pentru următoare ediție, își oferă serviciile de a-l „ajuta” din profundă simpatie.

Boala lui Vladimir se complică și este nevoită să îl urmeze când este internat la Institutul de cardiologie și îi face o vizită lui tanti Maia, fosta ei gazdă din perioada cât a fost elevă la Școala Medie Pedagogică. Au multe să-și spună. Pentru operație este nevoie de foarte mulți bani. ”Norocul vine de la Ana-Maria care o invită la Bruxeles să concerteze numai că aici nu toate se întâmplă așa cum și-a dorit. Ana-Maria o implică în câteva relații care nu i s-au parut onorabile și renunță la serviciile ei. Are noroc cu preotul George Popescu încât iese din impas și poate să se întoarcă acasă cu ceva bani pe care-i va folosi în tratmentul lui Vladi.

Problemele de sănătate ale lui Vladimir se amplifică și Olia, cu toate că a avut intenția să divorțeze, rămâne lângă „tatăl copilului” ei și-l îngrijește cu devotament. La întoarcerea de la Kiev, unde Vladimir a fost internat pentru o operație destul de dificilă, în tren, se întâlnește cu o „veche prietenă și colegă de cântec” Aurica. Cu gândul să intre în galeria marilor artiști, să devină măcar o mică vedeta, altă alternativă nu-i decât să ajungă într-o emisiune TV o solicită pe Aurica. Aceasta este încântată să o sprijine, ba chiar că o va recomanda lui Oleg. Numai că „trebuie să se înțeleagă cu el știind că-i femeie descurcăreață”. Cu toate că ideea cu descurcatul nu i-a surâs la început dar intrezărind că altfel nu poate să-și realizeze dorința de a apare într-o emisiune TV o determină să facă un compromis. Oleg nu numai că o aduce cu fetele într-o emisiune dar îi propune propune un rol într-un film după „Dumbrava Minunată”, film muzical. În timpul filmărilor Oleg o „vizitează la cameră și petrec o „noapte nebună” . S-a adeverit ceea ce spunea Aurica despre Oleg că „preferă femeile mature”. De teama ca să nu facă o pasiune pentru Oleg după ultima „partidă” îi cere să nu o mai caute...

Intre timp cunoaște pe pe facebooc pe Bogdan, brazilian, copilul unei moldovence care dorind să-și cunoască originile vine in Moldove și Olia ii este însoțitoare, cazându-l pentru a-l juta să nu cheltuiască bani aiurea în apartamentul prietenei Aurica, aici se infiripă o legătură amoroasă fără a ține cont de diferența de „generație”... Cu toate ca nu i-a trecut prin cap decît să fie o bună „însoțitoare” pînă la urmă păcătuiește cu acest copil fără a avea remușcări.

După moartea lui Vladimir Olia se retrage la mănăstirea unde îi face toate cele creștinești, bineînțeles la ideea Tatianei. Se întâlnește cu Daria Simionov din Sărata Galbenă care o invită să participe la hramul satului, că va interveni pe lângă primar, care-i vărul ei, și-i „singur”, să o treacă pe afiș. Îi povestește lui Colea de invitație care se oferă să o însoțească. Numai că socotelele ei sunt altele și face în așa fel încât să meargă fără Colea. Acesta află că a fost la hram, ba chiar, postează o poză cu ea și primarul pe capra unei căruțe părînd foarte veselă. Tare mult se frământă de unde avea Colea poza... Are temerea că relația cu Colea, în care-și pusese o speranță de viitor, s-a „terminat” și după câteva ezitări îl apelează și se comportă în așa fel încât ignoră cele întâmplate.

Colea o invită să participe la festivitatea de la Memorial, la Chișinău, după care merg la o cabană la Dănceni unde petrec câteva zile, își expărimă fiecare sentimentele, stabilesc să-și unească „singurătățile” după ce Olia va face cele trebuincioase pentru răposat.

 După ce se mută la Colea acesta simte ce-și dorește; să revina la viața artistică și să urce cât mai sus în top. Prin toate mijloacele o ajută, inclusiv cu emisiuni la TV, o implică în proiectle lui dându-i sarcini deosebite, pe care le achita cu mare plăcere. În proiect trebuie să instruiască pe viitorii istructori de canto popular. Cu aceștia înfiintează, bineînțeles și cu acordul lui Colea, un grup vocal. Colea o ajută să înregistreze un album pe un CD și-i organizează un spectacol aniversar.

În timpul liber, pentru relaxare,  Colea o invită la un club de  karaoke, unde sunt bine primiți, iar Olia este invitată să cânte în repetate rînduri. Aici cunoaște un pictoraș, pe Alin, care este un talentat dansator și cântăreț. Îl invită să vină la activitățile de la Casa de Cultură. Acesta îi propune să-i pozeze pentru a-i face portretul, „având un chip luminos și un zâmbet cuceritor”. Cu acceptul lui Colea pozează, ba mai mult, după multe insistențe ale lui Alin pozează și nud. De aici până la o relație sexuală nu-i decât un pas, mai ales când constată că Alin este „dotat” așa cum n-a mai văzut și a făcut-o și mai curioasă. Cu toate că Olia se străduiește să „îl lanseze pe Alin” îi organizează o expoziție și cheama și un cornicar de artă, Colea află că Alin este de „excroc sentimental” , că-și pozează modelele apoi le șantajează, îi face o vizită și „recuperează” toate pozele și filmele făcute, pe pitiș, lui Olia cât a pozat și partidele de amor, cu recomandarea să se țină departe de ea că altfei, „îi ia gâtul ca la pițigoi”. Alin, profitând de plecarea lui Colea la București și, sub pretextul că vrea să-i facă un cadou un tablou, îi face o vizătă Oliei acasă, bineînțeles urmată de o partidă de sex, filmată cu cameră ascunsă adusă de Alin. Colea aflând de această isprava recuperează filmul, dar cu toate că tolerează aventura cu Volodia la Odesa, nu mai tolereză această „imprudență” cu „pictorașul” și la înoarcerea de la București îi lasă spre vizionare filmele recuperate de la Alin. Oliei nu-i vine a crede ce vede vizionând CD-ul lăsat de Colea, îi dă telefon să vină repede acasă „că-i e dor de el”. Bineînțeles, Colea îi povestește tot istoricul „nesăbuințelor” ei, tot ce știe încă de la relația cu Jorj, Oleg, Volodia numai că „a greșit cu băiețașul ăla de pictoraș”. Asta a umplut paharul...

Întrun momend de desnădejde când își dă seama că a pierdut ceea ce a cautat toată viața, ioubirea, omul care o iubea necondiționat, consideră că viața nu-și mai are rost încearcă să se sinucidă înghițind două borcănele de pastile. Colea este pe faza și o salvează. „Dumenzeu ți-a dat viața, numai el o poate lua!”.

Sub presiune momentului face un accident vascular cerebral. Colea se îngrijește de ea pe tot parcursul spitalizării, dar Olia nu poate suporta „bunăvoința și toleranta” lui și-l roagă, mai mult prin semne, să o părăsească să-și vadă de viața lui. Nu merită să beneficieze de „atenția” lui. I se pare cea mai cruntă pedeapsă.

Nu mai știe nimic de Colea doar că de ziua ei onomastică și aniversară, ca și de sărbători creștine, primește un buchet mare de trandafiri roșii, fără o carte de vizită, dar știe că-i de la Colea. Într-un tîrziu de la Grișenca află cîte ceva despre Colea și, pentru prima oară, regretă tot ceea ce a făcut.

Incheie „spovedania” cu afirmația că „acum știu de ce trandafirii nu înfloresc în mocirlă”.

 

Cu stimă,

Marian Rădulescu

 

P.S. Îmi cer scuze pentru modul cum este scris (la repezeală) acest sinopsis, inclusiv pentru greșelile de dactilografiere etc...

Vizualizări: 17

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Insignă

Se încarcă...

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor