.  TREVOR RAVENSCROFT , LANCEA DESTINULUI

Editura: Pro Editură şi Tipografie, Colecţia Universuri secrete

 

Nimeni n-ar putea bănui că marele dezastru al secolului XX a pornit de la o legendă şi că principalul artizan al celui de al II-lea război mondial şi-a dobândit puterea sub impresia unei superstiţii.

Cele relatate de Trevor Ravenscraft în cartea Lancea destinului pot părea fantasmagorice. Dar, unii cititori, cu minţi mai puţin condiţionate de materialismul modern  ar putea încheia lectura cu acest citat din Dickens: „ Întotdeauna am fost sigur că există forţe misterioase care acţionează în lume”.

De fapt, cartea nu se adresează unui public prea larg de cititori, ci doar celor dornici să caute răspunsuri oculte unor inexplicabile fenomene politico-sociale. Cartea nu conţine doar simpla legendă a lăncii cu care se pare că ar fi fost străpuns Isus pe cruce, ci şi o relatare foarte bine documentată a societăţilor oculte de la  începutul secolului XX. Unele dintre ele au contribuit nu numai la formarea personajelor istorice care au provocat dezastrul mondial ci şi la naşterea noilor ideologii care au condiţionat apariţia a două ramificări internaţionale: fascismul şi comunismul.

Vom afla din carte că nu numai legenda lăncii, ci şi cursurile maestrului magician Karl Haushofer, care preda studenţilor săi geopolitica învăluind geografia într-un misticism rasial, au contribuit în mare măsură la formarea personalităţii lui Adolf Hitler şi a susţinătorilor săi. Acest dascăl carismatic reuşise să incite naţiunea germană la cucerirea Europei de est şi a imensei zone centrale a Asiei între Volga şi Ian-Tze, cuprinzând şi podişul Tibet de unde presupunea el că se trage rasa ariană. În opinia sa, numai acel popor care deţinea acest teritoriu din inima continentului Asiatic, îşi va putea dezvolta resursele economice şi va putea deţine supremaţia incontestabilă asupra lumii.

Ceea ce până acum a ajuns la urechile noastre doar sub formă de vagi bârfe, este descris în amănunţime şi foarte documentat în cartea lui Ravenscroft; tânărul Hitler a fost iniţiat într-un ritual magic monstruos în cadrul unei organizaţii antisemite conduse de Dietrich Eckart. Sunt mai apoi redate treptele de  evoluţie al insignifiantului caporal Adolf Hitler care a urmat cu tenacitate toate căile malefice obscure pentru cucerirea puterii – urmărind, înainte de orice, să intre în posesia legendarei arme ce simboliza puterea deplină asupra lumii. Cartea ne dezvăluie ciudate legături de destin datorită cărora, de pildă, Chamberlan, profetul creştinismului arian şi Hitler, instrumentul Antihristului,  şi-au dat mâna pentru o cruciadă profană împotriva libertăţii spirituale a omului, sau rolul de Doppelganger al lui Himmler.

Dar, în final, cartea ne spune că forţele malefice oculte ce pătrund în lume pe diferite căi sunt totuşi echilibrate de buna gestionare a forţelor spirituale în centre iniţiatice  care urmăresc evoluţia benignă a conştiinţei umane. De aceea, până şi în urma dezastrului mondial iscat de ambiţiosul şi maleficul Hitler, omenirea a putut  face un pas important în evoluţia sa. Pentrucă în urma dezastrului mondial s-a dat un nou sens libertăţii şi dreptăţii şi s-au depăşit formele convenţionale de naţionalism.

N-aş vrea să redau sau să comentez întregul conţinut al cărţii, ci doar să menţionez că, deşi nu este un tipic document istoric, nu este nici fabulaţie sau născocire romanescă în totalitate. Este o carte bine documentată într-un domeniu mai puţin obişnuit, este coerent scrisă şi foarte bine tradusă. Oferă, deci, cititorilor o lectură interesantă şi plăcută.

Vizualizări: 300

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor