Turma mioritică, bolşevismul şi democraţia

Turma reprezintă o colectivitate animală.

Aceasta însă nu inseamnă că există anarhie sau dimpotrivă, nu există relaţii şi raporturi între indivizi. „Turmele” sunt peste tot, de la minusculelele pluricelulare până la cele de top, adevăratele turme de cornute sau ovine, cu denumiri diverse: colonie, furnicar, roi, banc, ...societate. Ele nu explică nici creaţionismul şi nici
evoluţionismul, ci doar tendinţa de grupare a indivizilor din aceiaşi specie, determinată de necesitatea conservării acesteia.


Trecerea la societatea industrială a determinat schimbări în comportamentul oamenilor, mai ales prin natura relaţiilor sociale, devenite mai intense şi coerente.


Desigur, dintotdeauna au existat indivizi care au trăit în umbra marilor puteri, prin manipularea dibace a sumelor de bani necesare susţinerii supremaţiei prin orice mijloace. Chiar războaiele cruciaţilor au fost „sponsorizate” sau „amanetate” de acele forme discrete a căror unică vizibilitate era cămătarii(vezi Neguţătorul din Veneţia, Rob Roy, Ivanhoe, Robin Hood, ...aproape toată literatura abundă cu aceştia, deh...banii!), ulterior, băncile ca forme evoluate.


Aşadar, avem pe de o parte un număr tot mai mare de indivizi ale căror conştiinţe erau trezite de nevoile societăţii industriale – muncitorimea, iar pe de alta structurile de putere ale lumii, fie că se numeau Regate, Vatican, Masoni, etc., ce se aflau într-o relaţie simbiotică aproape perfectă, fiecare contribuind cu cele necesare
pentru o lume mai bună.


Ce te faci însă atunci când nu mai poţi controla masele, cohortele de înfometaţi sau haimanale, care au dreptul firesc la supravieţuire. Simplu. Fie reduci turma, fie întăreşti ţarcul, fie îi separi pe grupuri mai uşor de stăpânit. Zis şi făcut!


Se ia una bucată Marx care se întăreşte cu una bucată Engels, se scrie una bucată „Capitalul”. Deoarece perspectiva nu este favorabilă, se experimentează în 2-3 locuri din lume comportamentul maselor versus amăgitorul socialism şi se trece la fapte concrete, respectiv cele 2 războaie mondiale, reducându-se astfel turmele de pretutindeni cu circa o zecime de miliard.


Prea puţin, cu atât mai mult cu cât nici bolşevismul şi nici democraţia nu au dat efectul scontat.


Asupra acestora din urmă ar trebui insistat mai mult pentru farmecul rafinamentului prin care „boului” i se flutură sub nas drepturile sale, dându-i impresia de libertate şi putere, nefiind lăsat să vadă că de fapt este limitat de însăşi capacitatea sa de gândire.


Şi uite aşa, de la proletariat la bolşevici, la sovietici şi apoi la democraţia originală a ciumei roşii născută din „meandrele” mentalului de reprezentant al poporului, ajungem astăzi să ne întrebăm, aşa ca boii dintr-o mare cireadă, uitându-se unii la alţii „cu ochi pustii şi goi” ce li se întâmplă.


Evident răspunsurile sunt deja pe buzele unora dintre dumneavoastră.


Dar nu de răspunsuri avem nevoie acum, turma se porneşte greu şi se opreşte greu, este nevoie ca spiritul turmei să se trezească şi să acţioneze. Ca la furnici, albine, bancurile de peşti,... la unison, pentru schimbarea rapidă a direcţiei spre care ne-au mânat „prietenii”


Care „prieteni”s-au insinuat în stăpânii actuali ai României, şi nu mă refer la potlogarii de la partide, ci la aceia care cu bani foarte mulţi, conduc din umbră cele trei mari partide şi „adezivul” unguresc, ori controlează dibaci evenimentele din sociatatea românească.


Altfel, „spiritul animal de turmă” ne va conduce unde merge capul turmei(abator, centre de experimentare, la tuns, muls ......”ce vrea muşchii LOR” să ne facă), inclusiv în prăpastie,
aşa cum îndeobşte se întâmplă cu oile care cad în râpele adânci de munte.


Doar cei oneşti vor înţelege metafora „turmei” crescute de actuala democraţie de şatră.


Dem

Vizualizări: 68

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Comentariu publicat de Frățilă Genovel-Florentin pe Decembrie 10, 2012 la 10:56am

Turma mioritică
...de Genovel Fratila

Pentru ei suntem o turmă –
Masă de manipulare
O poftesc la vot si-o îndrumă
Prin discursuri și slogane

Pentru ei suntem o turmă –
Și din patru-n patru ani
Vor să o mâne din urmă
Cu lozinci, sacoșe, bani

Pentru ei suntem o turmă –
Și ca-n orice ani bisecți
O aduc din nou la urnă
Pretinzand că sunt corecți

Pentru ei suntem o turmă –
De care îi doare în cot
În procente o transformă
Prin mașinării de vot

Pentru ei suntem o turmă –
Care merge la votare
Dar conta-va pan’la urmă
Numai la …impozitare!

Comentariu publicat de Dem pe Septembrie 8, 2010 la 12:28pm
Superb!
Vă citez: "se amestecă în tărâţe şi porcii le mănâncă uşor şi cu maximă plăcere... De prea multe ori, anumite valori se aşează la butoniera idiotului şi în loc să-i spună prostului în faţă că este prost, îl mângâie pe burtă, îi compune un imn de slavă, îl pupă în părţile moi ale trupului murdar şi se aşează în genunchi cu umilinţă, aşteptând înjositorul bacşiş! "

Lumea începe cu noi şi sfârşeşte odată cu noi, fără a fi câtuşi de puţin egocentrişti. Obiectiv vorbind, totul are sens doar datorită spiritului fiecăruia. Din interacţiile atitudinilor noastre, sedimentează cele mai eficiente şi mai valoroase forme de progres iar evoluţia astfel nu este deloc haotică. Sau aşa ar trebui.
Din păcate, îl credităm pe celălalt după propria fizionomie, încrederea fără discernământ producând adevăraţi monştri sociali.
Ce este de făcut, nimic mai simplu. Să avem curajul de a investi în oamenii de valoare şi să îi controlăm printr-un mecanism democratic al societăţii civile.
După cum ştiţi, eu nu cred în democraţie, cu atât mai mult în cea românească cu reprezentanţii cei mai incapabili şi imorali. Ca societate, suntem pe moarte.
Din fericire, există mii ca dvs., adevăraţi anticorpi care mai devreme sau mai târziu, veţi distruge infecţia.
Prin ceea ce scriu, îmi doresc o societate normală, unde cei ca dvs. să decidă moral şi profesional destinele celor în neputinţă intelectuală.
Aveţi dreptate, compromisul, dualismul, ambiguitatea, ...sunt diabolice. Duc numai la nenorociri sau cel puţin la suferinţă perpetuă.
Dem
Comentariu publicat de George Rizescu pe Septembrie 8, 2010 la 9:34am
Domnule Dem,
Există mult adevăr în vorbele domniei voastre. Inserţiile media şi financiare îşi au locul lor în aiureala asta care ne plasează atât de marginal în lumea actuală tot mai globalizată. Din păcate, adevărul este de partea domniei voastre şi când vă referiţi la atitudinea majorităţii faţă de valori... Trăim într-o ţară în care valorile nu au fost niciodată respectate, dar niciodată... Nu mai dau exemple, le ştiţi la fel de bine aşa cum toată lumea bună le ştie. Din nenorocire pentru noi şi pentru viitorul acestui Neam, prognozele pe latura respectului valorilor autohtone sunt tot mai pesimiste şi dacă înainte de Revoluţie existau unele explicaţii legate de sistem, acuma ne dăm seama cel mai bine că nu sistemul în sine este de vină ci oamenii care trăiesc în acest sistem. Ar mai fi o exoplicaţie... La noi şi valorile îşi au partea lor de vină pentru că cedează uşor tentaţiilor de tot felul, se amestecă în tărâţe şi porcii le mănâncă uşor şi cu maximă plăcere... De prea multe ori, anumite valori se aşează la butoniera idiotului şi în loc să-i spună prostului în faţă că este prost, îl mângâie pe burtă, îi compune un imn de slavă, îl pupă în părţile moi ale trupului murdar şi se aşează în genunchi cu umilinţă, aşteptând înjositorul bacşiş! Valorile noastre chiar dacă ştiu, şi cu siguranţă că ştiu, nu vor să facă acel front comun împotriva imposturii, acel front al demnităţii de care este atâta nevoie astăzi. Să refuze, toţi cei care cred că au ceva de spus, compromisul cu bădăranul din politică, cu excrocul din economie şi lumea asta multă care votează cu ochii închişi ar observa un început de atitudine. Când Valoarea cere respect, respectul Ei pentru Valoare trebuie să fie absolut... Orice compromis degradează Valoarea şi o marginalizează.
Comentariu publicat de Dem pe Septembrie 5, 2010 la 11:38am
Domnule Rizescu,
Metafora vă şade bine şi mă bucur de a fi comentat de oameni superiori. Nu mă consider un ermetic dar trebuie să recunosc că nu oricine se descurcă în discursul meu.
Vorbim despre un spirit al turmei.În cazul României vorbim despre specificitatea socială post 89, puternic alterată de inserţiile media şi financiare. Nimic nu este întâmplător, nimic nu se creează de la sine, mai ales în conducerea destinelor unor mase şi teritorii cum sunt cele româneşti.
Am fost permanent loviţi, suntem permanent loviţi pentru că există cauze profunde care au generat aceasta. Şi o va mai genera o bucată de vreme. Nu sunt profet ci doar un observator a ceea ce ni se întâmplă.
Cauza este reprezentată în principal de atitudinea majoritară a lipsei de respect faţă de valori.
Aşa ceva nu poate fi fără urmări, pe care le simţim din plin. Depinde doar de noi dacă vom putea "descăpia" sau măcar "aprinde lumina".
dem
Comentariu publicat de Dem pe Septembrie 5, 2010 la 11:18am
Pentru Doamna Sânziana,
Vă mulţumesc pentru elegantele aprecieri.
Soluţii există.
Întotdeauna există o soluţie, iar dacă aceasta pare imposibilă, va exista un spirit alexandrin ce va tăia făcătura "gordiană". O problemă fără soluţie nu poate exista iar dacă totuşi apare, poate fi rezolvată de cel care a creat-o sau ....se va trece peste ea.
Eu nu cred în manipulări deşi sunt la curent cu multe tehnici. Eu cred în legile naturii, cred în raporturile dialectice, în binar şi buna credinţă. Prin urmare, nu cred că trebuie să intrăm în panică de teama faptelor noastre. Va veni "mintea de pe urmă", ne vom trezi ca naţiune ori ne va trezi cineva.....aşa cum s-a întâmplat dintotdeauna în cotloanele istoriei.
Cineva acolo sus ne iubeşte iar pedeapsa actuală trebuie să o luăm ca pe o lecţie ce trebuie ţinută minte.
Măcar din respect pentru înaintaşi dar mai ales pentru cei care ne vor urma.
Dem
Comentariu publicat de George Rizescu pe August 30, 2010 la 7:45pm
Delicată introducere şi mai ales punere în temă. Turma a fost este şi va fi aluatul din care se poate face o pâine bună, o turtă oarecare sau un biet covrig cu o imensă gaură...Important este, pentru turmă, cum arată de pildă Măgarul care o conduce...pentru aluat, brutarul care îl frământă , aşază în forme şi-l dă la copt...
Rămân şi eu la părerea că Turma noastră mioritică, dincolo de influenţa Măgarului care a condus-o a mai stat şi sub influenţa Măgarului de la vecini...
Antonescu a observat cancerul bolşevismului şi după ce s-a asigurat că Măgarii din faţa Turmei nu sunt capabili să păstreze Turma şi Ţarcul, a primit Puterea şi a intrat la bătaie...
Astăzi, în democraţia noastră originală, Turma este mai mult căpiată decât condusă...
Comentariu publicat de Sânziana Batişte pe August 29, 2010 la 6:09pm
Aţi explicat succint originile şi configuraţia tabloului... Cât de trist şi cât de adevărat ! Soluţii ? Eu mă tem, în acest... moment al acţiunii, de trezirea la unison a spiritului gregar. Pentru că turma este dispusă, din păcate, să-l urmeze orbeşte pe primul prooroc mincinos, pe primul ins suficient de dibaci în manipulări...
Cu multă stimă ( şi pentru postările anterioare ),
Sânziana Batişte
Comentariu publicat de Dem pe August 27, 2010 la 10:06am
Ar fi nedrept dacă nu aş pomeni şi despre câinii şi măgarii care însoţesc turmele, îndeosebi cele de oi, cărora le asociem spiritul nostru, fireşte "mioritic"
Identificarea lor însă rămâne însă la latitudinea fiecăruia dintre dvs.
Dem

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor