Un om din altă lume: medicul chirurg Daniel Cochior de la Spitalul CF 2

George Bernard Shaw spunea că, într-o cameră în care ferestrele n-au fost deschise niciodată, aerul curat este declarat nesănătos. Cam aşa se întâmplă la noi, acum, la nivel de naţiune. România este o cameră cu ferestrele închise şi sigilate.

Trăim (e un fel de a spune) într-un mediu toxic care se agravează pe zi ce trece. Orice fereastră deschisă, orice element curat, sănătos, orice tresărire de competenţă într-un domeniu sau altul sunt anihilate rapid, ca nişte pericole publice. Aşa e organizat sistemul, aşa e “setat” modul de funcţionare şi de autoprotecţie. Cum apare ceva bun, ledurile de alarmă se aprind şi, în cel mai scurt timp, intrusul e “neutralizat”.

Şi totuşi, în acest cadru al anomaliei generalizate, apar încă oameni normali care-şi permit să deschidă fereastra. Sunt atât de ireali în normalitatea lor, încât par oameni din altă lume, extratereştri.

Atestarea europeană în chirurgie laparascopică

Un asemenea om “din altă lume” este chirurgul Daniel Cochior, doctor în ştiinţe medicale şi cercetător ştiinţific gradul I. Este medic primar chirurg la Spitalul CF 2 din Bucureşti şi, în paralel, conferenţiar universitar la Facultatea de Medicină, Departamentul Disciplinelor Medico-Chirurgicale şi Profilactice. Este, de asemenea, membru al Societăţii Române de Chirurgie, al Societăţii Franceze de Chirurgie Digestivă şi membru senior PCCR (Pancreas Club Cluj România) afiliată PCE (Pancreas Club Europa).

Titulaturile în sine sunt însă nerelevante pentru publicul larg. Relevante sunt reuşitele chirurgicale iar pe acestea le ştiu zecile de mii de pacienţi care i-au trecut prin mână. Totuşi…

În 2001, Daniel Cochior a obţinut, la Strasbourg, în urma examinării teoretice şi practice efectuate la IRCAD-EITS (Research Institute Against Digestive Cancer - European Institute of TeleSurgery condus de Prof. Univ. Dr. J. Marescaux), atestarea competenţei în chirurgia laparoscopică şi toracoscopică. Această competenţă i-a fost acordată (prin înmânarea Diplomei Universitare „Louis Pasteur” în chirurgia laparoscopică) de Societatea Franceză de Chirurgie Digestivă. Recunoaşterea la Strasbourg a competenţelor sale este importantă prin aceea că la Strasbourg se află una dintre cele mai bune şcoli de chirurgie laparoscopică din lume. Aici a avut loc, în 2001, prima intervenţie chirugicală transatlantică, efectuată de profesorul Marescaux. Pacientul se afla în America, la 5.000 km distanţă…

În anul 2009, Daniel Cochior a obţinut doctoratul în ştiinţe medicale, cu teza intitulată „Laparostomia de bursă omentală în pancreatita acută severă infectată – moment operator, indicaţii, rezultate”. Lucrarea a fost apreciată cu calificativul „Cum laude”.

Ar mai fi de adăugat că Daniel Cochior a fost cooptat, în echipa americană de cercetare a noii clasificări a pancreatitei acute, de profesorul E. Patchen Dellinger de la Washington University din Seattle...

Premii internaţionale în inventică

 

Daniel Cochior este nu numai chirurg şi cercetător, ci şi inventator de recunoaştere mondială. Iată lista cu premiile obţinute la saloanele internaţionale de inventică:

1. Medalie de argint - Salonul Internaţional al Invenţiilor, Tehnicilor şi Produselor noi Geneva 9-13 aprilie 2003 cu brevet 116165/2001 - „Procédé d’obtenu d’un fil utilisé pour les sutures chirurgicales”

2. Diplomă de merit - Salonul Internaţional al Invenţiilor. Tehnicilor şi Produselor noiBruxelles 11-17 noiembrie 2003 - „Procédé d’obtenu d’un fil utilisé pour les sutures chirurgicales”

3. Medalie de argint - Salonul Internaţional al Invenţiilor, Tehnicilor şi Produselor noiGeneva 9-13 aprilie 2003 cu brevet 116943/2002 - Méthode de traitement chirurgical du néoplasme mammaire

4. Medalie de bronz - Salonul Internaţional al Invenţiilor, Tehnicilor şi Produselor noi – Eureka, Bruxelles 11-17 noiembrie 2003 cu brevet 116943/2002 - „Méthode de traitement chirurgical du néoplasme mammaire”

5. Medalie de aur - Salonul Internaţional al Invenţiilor. Tehnicilor şi Produselor noiGeneva 2004 cu cerere de brevet A/00788/2003 - „Procedeu original de tratament chirurgical al ulcerului duodenal complicat”

6. Medalie de bronz - Salonul Internaţional al Invenţiilor, Tehnicilor şi Produselor noi – Eureka, Bruxelles 2004 cu cerere de brevet A/00788/2003 - „Procedeu original de tratament chirurgical al ulcerului duodenal complicat”

7. Medalie de aur - Salonul Mondial al Invenţiilor, Cercetării şi Tehnologiilor noiBruxelles 2005 cu soluţie software protejată la ORDA (1600/2005) – Medalie de aur (“Simulator virtual laparoscopic – EvaMed”)

8. Medalie de aur - Salonul Internaţional al Invenţiilor, Tehnicilor şi Produselor noiGeneva 2005 cu soluţie software protejată la ORDA (1600/2005) – „Simulator virtual laparoscopic – EvaMed”

9. Premiul special al juriului „Innovation Cup” (Genius) - Salonul Internaţional al Invenţiilor, Tehnicilor şi Produselor noiGeneva 2005 din partea juriului internaţional, prin Oficiul Naţional de Cercetare şi Tehnologie din Ungaria pentru „Simulator virtual laparoscopic – EvaMed”cu soluţie software protejată la ORDA (1600/2005).


 

Câteva dintre cărţile de specialitate publicate de Daniel Cochior

Reducerea mortalităţii de la 80% la 20%

Patologia pancreasului şi chirurgia laporoscopică sunt, aşadar, domeniile de maximă competenţă ale lui Daniel Cochior. Nu întâmplător s-a orientat în această direcţie, căci unul dintre subiectele cele mai grele din medicina umană actuală este pancreatita acută. Este dificilă atât prin boala în sine cât, mai ales, prin complexitatea cauzelor care o determină, pancreatita fiind o boală sistemică. Sunt foarte puţini medicii români care s-au specializat în patologia acestei boli, iar o clinică de chirurgie pancreatică nici nu există în România.

Singurii care au studii şi aplicaţii pertinente asupra unei metodologii coerente în acest domeniu de chirurgie sunt Daniel Cochior şi profesorul Silviu Constantinoiu de la Spitalul Clinic Sf. Maria. Ceea ce au reuşit ei, pe un eşantion de 104 operaţii de pancreatită acută severă infectată (din peste 2.000 de internări cu diagnosticul de pancreatită), este mai mult decât spectaculos: reducerea mortalităţii de la 80% la 20%.

De aceea, Daniel Cochior vrea să deschidă un centru de chirurgie pancreatică chiar în spitalul CF 2, unde lucrează din 1999. Numai că a cam început să-şi piardă răbdarea. Tergiversarea fără motiv a unor promisiuni în direcţia aceasta înseamnă, în ultimă instanţă, moartea unor pacienţi: “Îmi doresc foarte mult să realizez acest centru aici, în spitalul în care lucrez. Pentru că e şi posibil, şi oportun. Nu pot aştepta însă la infinit pentru că, dincolo de ataşamentul meu faţă de Spitalul CF 2, este mai importantă realizarea în sine decât realizarea într-un loc anume a acestui centru. Vreau să spun că reducerea aceea a mortalităţii de la 80% la 20% la operaţiile grele de pancreas s-a făcut doar pe eşantion reprezentativ. Atâta timp cât demararea acestui centru e tergiversată în spitalul CF2, mortalitatea rămâne, la scară naţională, extrem de ridicată. Deci voi fi nevoit să plec de aici, unde trebuie să mă rog, acolo unde sunt rugat să fac acelaşi lucru”.

Diagnosticare precoce neinvazivă

În urmă cu câteva luni, Daniel Cochior a fost invitat de ANCS (Autoritatea Naţională de Cercetare Ştiinţifică) să participe, în calitate de expert, la elaborarea strategiei naţionale de cercetare pentru perioada 2014-2020. Subdomeniul propus de el în cazul acestei strategii a fost un proiect revoluţionar: elaborarea unui sistem de diagnosticare precoce a stărilor septice din organism (inclusiv în cazul pancreatitei) prin studiul neinvaziv al microcirculaţiei orale.

“Adică - susţine el - modificările care au loc la nivel microcirculator sublingual au loc şi în interior, la nivelul organului bolnav. Astfel, prin analiza modificărilor de circulaţie periferică, poate fi diagnosticată o boală cu mult înainte ca ea să se manifeste”.

Sistemul propus de Daniel Cochior nu este doar imaginat, ci a fost şi aplicat, în cadrul unor parteneriate. Pentru a-l şi demonstra însă, este nevoie de o finanţare în cadrul unui proiect pe care, de altfel, chirurgul l-a şi depus. “Dacă mi se aprobă proiectul, vreau să demonstrez metoda de diagnosticare şi prin studii de laborator (Institutul Naţional de Biologie Celulară este partener în proiect), şi prin aparatul pe care urmează să-l construim”.

Medicina românească nu înseamnă sistemul sanitar din România, ci acei medici care se identifică total cu această profesie de excepţie umană, cu tot ce implică ea, inclusiv deontologia domeniului. Ei nu sunt iubiţi nici de sistemul social, care încearcă să-i suprime, nici de mediul profesional, care caută să-i deprime. Sunt puţini dar, dacă ei n-ar exista, medicina n-ar fi posibilă. Dacă aplicăm aceeaşi schemă tuturor categoriilor profesionale din ţară, vom constata că raportul dintre cei care se raportează corect la meseria lor şi ceilalţi, este cam acelaşi, de 1 la 10. Iar dacă-i adunăm pe toţi acei “1 din 10” la un loc, ceea ce rezultă este poporul român. Toţi ceilalţi sunt simpli locuitori, fără identitate, fără responsabilităţi, fără idealuri, fără alte griji decât cea a stomacului propriei persoane. Ei reprezintă peste 90% din totalul populaţiei. Apărătorii sistemelor de valori, autorii marilor schimbări, protagoniştii salturilor sau progreselor în viaţa unei naţiuni sau a unei societăţi se recrutează din rândurile acelor 10%. Ei sunt poporul. Ceilalţi – gloata.

 

Sursă:certitudinea.ro

 

Vizualizări: 1032

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Comentariu publicat de Liliana-Corina Glogojeanu-Boia pe August 6, 2013 la 10:41pm

Felicitari pentru prezentarea care ne ajuta sa ne descoperim valorile si sa ne mandrim cu ele!

Ma doare ultimul alineat, dar trebuie sa recunosc ca este adevarat.

Comentariu publicat de Constanta Constantin pe August 5, 2013 la 2:13pm

Impresionant! Ma bucur sa descopar o mare valoare chiar daca pare din alta lume, aceasta lume este Romania, ma bucur ca este ROMAN si sunt foarte mandra. Felicitari pentru toata prezentarea!

Comentariu publicat de Ghica Angela pe August 5, 2013 la 11:48am

Stima si respect d-lui doctor Daniel Cochior, putine sunt cuvintele pentru asemenea valori,ce pacat ca societatea in care traim  nu stie sau nu vrea  sa-si aprecieze expertii, de aceea majoritatea celor foarte buni profeseaza in strainatate....felicitari pentru asa o prezentare,avem de ce sa ne mandrim ca suntem romani..........

Comentariu publicat de ilie adrian pe August 4, 2013 la 8:43pm

         "Daca as sti un lucru care mi-ar fi folositor,dar daunator familiei mele,l-as alunga din mintea mea.Daca as sti un lucru folositor familiei mele,dar care nu ar sluji patriei mele,as incerca sa-l uit.Daca as sti un lucru util patriei mele,dar care ar aduce prejudicii Europei,sau util Europei,dar nociv umanitatii,as privi acest lucru drept o crima." ... spune Montesquieu.

  Oare putem gandi asa in societatea romaneasca de azi?Cati oameni¨din alta lume¨are patria noastra ,iar noi.nu-i cunoastem sau nu-i recunoastem?

   Nota 10 pentru frumoasele dumneavoastra prezentari.

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor