Unora ne place jazz-ul*

 

Domnului Alexandru „Puiu” Comănescu,

in memoriam

 În 14 aprilie 1968, avea loc un eveniment a cǎrui tainică semnificaţie întrecea orice aparenţă: deschiderea oficialǎ a Clubului de Jazz al Palatului Culturii din Ploiești, înfiinţat în 18 martie, același an.

Părea un eveniment muzical obişnuit, care fusese gândit și care s-a desfăşurat aidoma unui concert  de jazz, susţinut de combourile conduse de Jancsi Körössy și Guido Manusardi  (muzicieni care pe atunci locuiau şi activau în București), precedat de alocuţiunile organizatorilor și prezentat de legendarul Cornel Chiriac, un adevărat „Willis Conover” al României. Deși muzicienii care evoluau pe scenǎ erau jazzmani a căror reputaţie era indiscutabilă, concertul nu putea egala evoluţia unor giganţi ai genului pe scenele româneşti, precum Louis Armstrong ori Woody Herman, acesta din urmă prezent și la Ploiești.

Din punct de vedere muzical, a fost o manifestare de excepţie. Numele muzicienilor - care s-au întrecut pe ei înșiși - înseamnǎ la fel de mult ca acum peste de 40 de ani, chiar dacǎ unii dintre ei nu mai sunt azi în viaţă: Jancsi Körössy, Guido Manusardi, Johnny R\ducanu, Dan Mândrilǎ, NicolaeCoca Moraru ori Adrian Ciceu… Dintre invitaţi n-au lipsit regretaţii Mihai Berindei (decanul de vârstǎ și autoaritatea cea mai reprezentativǎ a jazz-ului românesc al vremii, teoretician şi critic muzical, pedagog și trompetist) şi IonLuluTanoviceanu, un adev\rat „maestru de ceremonii” al viitoarelor festivaluri. Un panou realizat de pictorul ploieştean Vladimir Mirel” Zamfirescu, invita publicul într-un mod original – pentru acele vremuri – sǎ participe la concert.

Clubulnu reprezenta o instituţie oficialǎ propriu-zisǎ pentru activitǎţi cultural-educative, dotatǎ cu local propriu, personal angajat și finanţatǎ de la buget  (cum erau, de exemplu, „Clubul CFR” sau cel al uzinelor „1 Mai”), ci era vorba doar despre un grup de iubitori ai jazz-ului (14 membri fondatori), care-și propunea sǎ activeze în sensul promovării, popularizării și dezvoltării acestui important gen muzical la Ploiești, în mod special și în România, în general. Dintre membrii clubului sînt de amintit cunoscutul pianist ploieștean de swing, inginerul RobertLuluMovsesian, capabil sǎ binedispunǎ printr-un farmec personal nepereche și cu un umor nativ, de cea mai bunǎ calitate, orice fel de asistenţǎ; bateristul ConstantinGigiAlecu, un contabil cu suflet de artist; Alexandru Budișteanu („nea’ Sandu – YO9IB”), electronist de clasǎ și radioamator împǎtimit, un excelent cunoscǎtor al curentului swing (și nu numai!); arbitrul internaţional de handbal Dan Dobrescu, întotdeauna sǎritor și un camarad desǎvârșit; biologul Șerban Ionescu-Homorâceanu (în timpul liber pictor, basist și multe, multe altele, secretar al Clubului, dupǎ plecarea temporarǎ a lui PaulPuiuMancaș - basist, compozitor, profesor de chitarǎ - la Constanţa); excelentul pianist Robert Kovacs – pe atunci, profesor de fizicǎ la Liceul „I. L. Caragiale” din Ploiești; inginerul DumitruMittyOlteanu, un factotum, dispus în orice clipǎ, zi și noapte, la orice efort; un alt inginer, MihaiKatzuMezincescu, binecunoscut multi-campion de motociclism, un subtil cunoscǎtor al jazz-ului dar şi dedulcit la alte muzici rafinate; bateristul AlfredFreddyGoldberger (tehnician dentar de profesie), deţinǎtor al unor mustǎţi de… lord englez și cu o ţinutǎ realmente aristocraticǎ și, nu în ultimul rând, regretaţii GeorgeGigelNicodimescu, o minǎ inepuizabilǎ de bunǎ dispoziţie, talentat decorator și un mare cunoscǎtor de muzicǎ de calitate, profesorul Zoltan ZoliPetcu, o inteligenţǎ strǎlucitǎ, o minte enciclopedicǎ și un prieten de nǎdejde și basistul Viorel Popescu, un metalo-plastician de mare talent.

Reușita muzicalǎ, apreciatǎ de toţi era, însǎ, dublatǎ de o semnificaţie extramuzicalǎ bine disimulatǎ și, deci, greu detectabilǎ de oricine.

© Bogdan Toma

(continuarea articolului la  http://cuvinte-sunete-imagini.blogspot.ro/2012/08/unora-ne-place-ja...)

 

*Text inedit, alcătuit pe baza documentelor din arhiva personală şi a mărturiilor profesorului Puiu Comănescu, în preajma căruia autorul a avut privilegiul şi onoarea să se afle în ultimii ani ai vieţii acestuia.

 

În fotografie, de la sţânga la dreapta: Alexandru „Puiu” Comǎnescu. Paul „Puiu” Mancǎș, Ion „Nelu” Stan și Lucian Sabados

 

 

 

 

 

 

 

 

Vizualizări: 345

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Comentariu publicat de Andrei A. RADU pe August 7, 2012 la 3:43pm

Altora nu...

Comentariu publicat de Ionel Petrisor pe August 4, 2012 la 10:11pm

       Amintiri de aur intr-o epoca sangeroasa! Ce se face astazi, nu numai la Ploesti ?

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor