Majoritatea timpului folosim cuvinte ale căror înţelesuri le cunoaştem prea puţin.
Unul dintra acestea este „viaţa”. Un proces, un dar dumnezeiesc, o calitate a materiei, o stare, ....greu de afirmat cu convingere. Şi totuşi, viaţa este un proces fizico chimic programat riguros, în deplină armonie într-un sistem vital, precum Pământul. Viaţa nu aparţine doar vegetalelor sau animalelor ci chiar celor mai insignifiante particule subatomice, ea nu este trecătoare ci veşnică, printr-o formidabilă re-creaţie a întregului.
Cunoscută îndeobşte ca fiind proprietatea unui corp de a-şi urma un ciclu de hrănire, dezvoltare, progres şi moarte, viaţa, deşi o identificăm de la nivelul proteinelor, în realitate este cu mult mai extinsă. Este însă foarte importantă expresia vieţii la nivelul superior, NATURA.
Orice spaţiu pământean este ocupat de miliarde de fiinţe minuscule care trăiesc pentru a asigura condiţiile de existenţă ale celor superioare lor, ca hrană dar şi ca suport existenţial.....la capătul acestui şir de „devoratori” fiind omul.
Să presupunem că ne aflăm undeva într-o zonă împădurită plină de animale sălbatice. Acolo fiecare specie supravieţuieşte într-un total echilibru, până în momentul în care se produce o fisură în existenţa uneia din specii. Să considerăm că o ciupercă scapă de sub controlul fitoncidelor şi începe să distrugă flora, ierbivorele scad ca populaţie iar carnivorele vor avea în scurt timp aceiaşi soartă. Veţi spune că este ciudat ca o simplă ciupercă(...) să ucidă urşii, dar aceasta este realitatea.
Acelaşi proces are loc în societatea umană, care poate fi uşor asociată şi chiar folosită din belşub ca metaforă pentru a critica metehnele umane, sau prin fabule. Este deajuns ca microbul sau virusul unor mentalităţi imorale, paranoice, mitomane, manii ale puterii sau acumulărilor de valori materiale, să scape de sub control şi toate celelalte vieţuitoare cad secerate sub acţiunile iresponsabile ale celor care şi le permit, fie ei „urşi” sau „veveriţe”, atinşi de strechea înavuţirii ori beţia puterii.
Coborând la nivelul la care ne găsim, reţeaua literară, echilibrul biotopului a fost stricat, odată cu intervenţia arbitrariului în creaţie, act criminal şi imoral, în orice operă care exprimă sau favorizează progresul, chiar şi numai prin comunicare.
Aşa cum într-o margine de luncă, privighetoarea ori piţigoiul nu cântă atunci când broaştele se pun pe orăcăit, tot aşa codobaturile sau corbii croncăne nestingheriţi orice s-ar petrece în jurul lor. Dar cine să observe aceasta odată înconjurat de aburii trufiei, orgoliului sau maniei grandorii, evident doar aceia cărora le pasă de firescul veşniciei din jurul lor, doar acelor oameni care încă sunt legaţi de firul nevăzut cu viaţa care continuă şi dincolo de noi şi ne poate afecta chiar de la mii de km.
Suntem nişte fiinţe pe cale de dispariţie pentru că ne-am negat obârşia şi nu respectăm legile vieţii, una dintre ele fiind libertatea deplină, chiar aducătoare de moarte, pe care o vedem zilnic între animale. Legile funcţionează implacabil, cine nu le respectă dispare ca specie, uneori condamnându-le pe cele învecinate
Mediul social este un fractal din mediul natural, adică este descris de aceleaşi legi fizice sau matematice, asemănarea fiind uneori covârşitoare.
Dacă pe o cracă apare o pasăre al cărei nume nu poate fi identificat de adunarea vieţuitoarelor atunci pentru unii este firesc să se alunge pasărea pentru că nu este de-a lor, nu seamănă cu niciuna dintre ele. Aşa ceva ÎN NATURĂ nu se petrece cu adevărat, în schimb în pocitele procreaţii umane se poate întâmpla orice, sindromul procustian are liberă trecere pentru că trufia şi maladiile spirituale pot genera liniştite orice monstruozitate în numele ...ordinei, a respectului, a atmosferei, a apărării curentului de opinie....a absolut orice hotărăşte cineva care se crede deasupra celorlalţi.
De aceea există un singur Creator, iar toate celelalte fiind copii ale creaţiilor iniţiale, desigur vremelnice, supravieţuind doar armonia din întregul haos provocat de lupta pentru existenţă sau măcar pentru popularitate.
Şi întotdeauna, armonia ordonează haosul, precum gospodina care dintr-o cantitate de legume pune la gătit doar cantitatea necesară, restul aruncând sau păstrând pentru mai târziu.
Din păcate, majoritatea dintre noi doar mâncăm(suntem consumatori de artă, de inteligenţă, performanţă, etc), şi prea puţini producători de frumos şi util.

DUMITRU PĂNCULESCU
- dem

Vizualizări: 99

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Comentariu publicat de Doina Ira - Tăutan pe Octombrie 4, 2010 la 11:17pm
Nu puteţi pleca, domnule Dem! Nu mai puteţi pleca acum când deja aveţi cititori şi admiratori fideli. Nu ar fi corect din partea dumneavoastră. Cum adica, nu sunteţi binevenit? Şi ce ne interesează pe noi de orgoliile rănite ale unora? Noi, o parte dintre noi, cei care nu putem fi mai mult decât "consumatori" (deşi ne-am fi dorit foarte mult să putem fi şi creatori), vă vrem aici. Eu personal vă asigur că sunteţi binevenit, ba, mai mult, că este o plăcere să citesc ce scrieţi. Sigur, hotărârea de a rămâne sau de a pleca, de a ţine cont de noi sau de cei cu orgoliile rănite este, exclusiv, a dumneavoastra. :(
Gânduri bune, domnule Dem!
Comentariu publicat de Any Tudoran pe Octombrie 4, 2010 la 5:53pm
Bine v-am găsit pe texte blog!
Comentariu publicat de Any Tudoran pe Octombrie 4, 2010 la 5:52pm
Domnule Dem, va rog nu pleeeecati!!! în comentariile dumneavoastră, a fost mereu obiectivitate și mai știu ca numai dintr-un suflet prea mare de Român, uneori poate erați mai aspru.(o sa ne îndulcim de tot din lipsa de sare si piper)
Cu mult drag any t.
ps.prima data am scris acum citesc și postarea;)
Comentariu publicat de Livezeanu Odette pe Octombrie 4, 2010 la 10:45am
Daca spuneti ca ati acceptat simplu "corecturile" altor persoane, imi permit si eu sa va spun ce nu faceti bine (desi nu sunt un om "exceptional"): nu faceti bine ca parasiti Reteaua din motivele enumerate mai sus. Ati adaugat sare si piper comentariilor uneori prea dulci de Retea. Imi pare rau ca ati luat acesta decizie. Toate cele bune!
Comentariu publicat de Dem pe Octombrie 4, 2010 la 10:13am
Aceasta este ultima mea postare pe Reţeaua literară.
Bunul simţ mă obligă să mă retrag atunci când este evident că nu sunt binevenit sau deranjez orgolii.
Nu am avut şi nu am probleme de imagiene, sunt eu şi atât, nu îmi place publicitatea, nu mă vreau în prim plan.
Vreau să dau înapoi ceea ce am primit cu prisosinţă de la oamenii excepţionali care mi-au corectat defectele pe parcursul vieţii, fără să mă condiţioneze sau să aibă ceva împotriva mea, mi-au spus simplu că, sau ce nu fac bine.
Consider firesc să procedez la fel, oamenii de calitate vor avea doar de câştigat pentru că ei şi numai ei înţeleg că le sunt doar un mic reper în haosul spiritual în care trăim.
Frumosul este asociat ordinii şi firescului, confortului şi libertăţii asumate. Urâtul înseamnă restul.
Eu sunt de partea tinerilor şi voi fi mereu pentru că ei prin definiţie sunt frumoşi din simplul motiv că viaţa nu a avut încă posibilitatea să le schimonosească sufletele, precum maturilor care se prostituează în spatele cuvintelor atent alese.
Nu m-am ascuns niciodată, nu am pseudonim şi nu am nimic de reproşat cuiva. Plec pentru că poate aşa reţeaua literară va putea să-şi găsească adevăratul scop, cel al servirii neamului şi nu al orgoliilor (eventual literare) ale unora. Voi scrie pe un alt site, acolo unde va fi nevoie de mine, de ideile mele sau chiar de maliţiozitatea ce dă uneori atâta farmec discuţiilor între oamenii de spirit.
Vă mulţumesc pentru interesantele discuţii pe care le-am purtat iar lumea oricât de mare ar fi, este destul de mică pentru oamenii mari.
Eu caut în continuare intelectuali autentici şi celor aflaţi deja aici le doresc putere în colană, pentru a fi ceea ce sunt, adevărate făclii pentru tinerii care caută disperaţi repere morale.
Nu plec supărat ci doar dezamăgit, dovada fiind acest ultim articol în care am încercat un tablou a ceea ce ar trebui să fie un mediu intelectual.
Dacă armonie nu e, nimic nu e!
dem

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor