Viață nedreaptă

Viață nedreaptă” este titlul unui serial turcesc cu foarte multe episoade. O persoană dragă care îl urmărește și care nu este amatoare de telenovele, dimpotrivă, chiar îi repugnă genul acesta, s-a trezit urmărindu-l cu un interes care îi scăpa de sub control. La ora la care începea serialul, abandona orice activitate și se lăsa absorbită de subiectul deloc nou și de imaginile, nici acelea deosebite, care rulau zilnic, la o oră destul de târzie.

M-am întrebat ce anume îi face pe oameni să-și schimbe părerile, să dorească să facă lucruri pe care altădată le considerau condamnabile?

Ce este acel ceva cu care rezonează un om atunci când optează pentru o anume variantă, în defavoarea alteia, care pare, cel puțin la o primă vedere, mai sănătoasă, potrivită, validă?

Răspunsul pe care l-am găsit eu constă în energia și vibrația gândurilor noastre, întreținute în fiecare moment și care atrag la rândul lor altele de același fel. Statisticile din domeniul cercetărilor științei neurologice susțin că de-a lungul unei zile, prin mintea unui om se vehiculează aproximativ șaizeci de mii de gânduri. Acestea sunt de toate felurile, de la cele mai simple, la cele mai complicate și de la cele mai inofensive la cele cele mai distructive. Capacitatea sau incapacitatea de a controla cu ce fel de gânduri ne populăm mintea și care sunt cele pe care le lăsăm să devină predominante în dialogul nostru interior, ne va conduce în final spre un anumit stil de viață. Iar stilul de viață ales va determina, în final, calitatea vieții și felul în care o percepem: dreaptă, frumoasă, magnifică sau dimpotrivă, un calvar.

Îmi amintesc de o povestioară pe care am citit-o demult, tot pe această temă.

Se spune că la intrarea într-un oraș (sau daca vreți ieșirea, depinde din care parte privim!) era o mică stație de alimentare. Cel care lucra acolo era fin cunoscător al psihologiei umane. Într-o zi, oprește în fața benzinăriei un client. În timp ce aștepta să i se umple rezervorul, șoferul mașinii îl întreabă pe proprietar cum sunt oamenii din satul acela. Acesta din urmă îi răspunde, întrebându-l la rândul lui cum sunt oamenii din locul de unde vine el. „Sunt răi, aroganți, nu sunt respectuoși și nu te ajută atunci când ai nevoie”, își dă cu părerea clientul. „Așa sunt și cei de aici”, vine replica proprietarului.

A doua zi, la aceeași stație își face apariția un alt client, care pune aceeași întrebare și este rugat să-și spună și el părerea. „Păi sunt buni, amabili, drăguți, săritori, respectuoși, atenți, harnici, iubitori...” și nu mai prididea cu cuvintele frumoase la adresa concetățenilor săi. „Exact la fel sunt și cei de-aici”, i-a răspuns proprietarul benzinăriei. Un prieten al acestuia care fusese martor al celor două întâmplări, nu s-a putut abține să nu-l întrebe ce este cu toată această poveste neadevărată – așa cum o percepea el! „Dar este foarte simplu : oamenii din jur sunt ca un fel de oglinzi ale noastre, noi de fapt ne vedem pe noi înșine!”

Ceea ce a determinat atracția persoanei spre vizionarea serialului a fost rezonanța cu subiectul trist al filmului și cu credința întreținută de ea că viața este nedreaptă.

Totuși, părerea mea este că viața nu e nicicum! Ea primește culoarea sufletului nostru, după care o reflectă cu precizie matematică. Dacă în suflet predomină griul, viața n-are cum să fie roz!

Există o vorbă din bătrâni care sună cam așa : „Cum îți așterni, așa dormi”. Dacă vrei ca pe înseratul vieții, obosit de cele de peste ani, să te întinzi pe un pat moale și comod, este important să-l fi construit deja, cu foarte mult timp înainte.

Concluzia pe care o desprind și cu care doresc să-mi aștern patul din seara aceasta, este că viața dorește să mă învețe ceva în fiecare moment. Cu fiecare lecție va trebui să înțeleg că totul în Univers este în echilibru, că viața nu poate fi decât dreaptă, iar în acest caz așternutul va fi unul confortabil.

Vizualizări: 40

Nu sunt acceptate comentarii pe acest blog

© 2018   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor