Dialog European's Texte

Panou de comentarii (39 comentarii)

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

La 7:34am în Iunie 4, 2015, Eugenia Dumitriu a spus...

Vara este în noi

                de Eugenia Dumitriu

 Atâta dragoste e-n  noi,

Atât de mari cuvintele

Şi cântecul durat de Shiva,

S-a şters ca umbra unei ploi.

 

 

De câte ori alerg desculţă,

De câte ori mă chemi în zori ?

Şi câte doruri sunt în noi,

Şi câte nopţi topite-n vers ?

 

 

Această vară e în noi

Cu carul ei de flori de câmp

Să-mi cânte vântul în amurg

Şi  mâine-n zori, pe fruntea mea,

    Să se aşeze  roua dintr-o stea.

La 10:31pm în Februarie 18, 2013, Vio Chereches a spus...

ma bucur nespus de mult

La 2:37pm în Februarie 9, 2013, Popescu Viorica a spus...

VIVAT, CRESCAT, FLOREAT!

VIORICA POPESCU BV.

 

La 11:59pm on Ianuarie 31, 2013, IOANA TRICA i-a dăruit utilizatorului Dialog European un cadou...
Cadou
Multumesc. Cu drag si cu bucurie,
La 9:19pm în Ianuarie 25, 2013, Adrian Scrimint a spus...

Încântat să vă am în lista mea de prieteni!!!

La 10:51pm on Decembrie 26, 2011, IONESCU DORIN i-a dăruit utilizatorului Dialog European un cadou...
La 12:18am în Octombrie 10, 2011, Romeo Tarhon a spus...
Comentariu publicat de Romeo Tarhon cu 4 minute în urmă Ştergere comentariu În virtutea aceluiași drept la replică la...replică, public comentariul numitei Vali Zavoianu, comentariu apărut în ziarul Națiunea în preziua furtului planificat și care poate fi citit în original la   http://www.ziarulnatiunea.ro/2011/09/19/romanii-au-hotarat-sa-repar... Prin acest comentariu escroaca se autodeconspiră  recunoscând meritul exclusiv al autorului proiectului în parteneriat cu ziarul și trustul Națiunea. Această hoață  nu a obținut prin lingușire decât ”drepturi egale” de administrare a paginii FB a grupului, lucru de care a profitat pentru a se deda unui sabotaj împotriva unui proiect ce nu îi aparține. O faptă oribilă. Cine încearcă să o apere o face din complicitate și antiromânism.

A renăscut o forță ….ea devine tot mai puternică, cu fiecare oră, zi, săptămână… forta acestei națiuni. Mulțumesc public OMULUI extraordinar ROMEO TARHON și mulțumesc colectivului NAȚIUNEA pentru speranța redată nouă, tuturor și pentru exemplul pe care reușesc să îl dea prin toata munca și dăruirea lor. Faptele vorbesc… și ale lor fapte sunt demne de toată admirația și sunt motorul care poate face să meargă România într-o direcție bună, în sfârșit…după atâția ani de patima. Multumesc public pentru onoarea de a fi parte a acestui proiect împreună cu Romeo și “Națiunea”, lor li se datorează tot acest fenomen și dacă ne ajută Dumnezeu, ei vor fi aceia care vor face să triumfe acest proiect. Mulțumesc pentru generozitatea lor, pentru inițierea acestui proiect și tot suportul și implicarea în “RUGA FĂRĂ SFÂRȘIT”, poemul care deja face înconjurul României și al lumii, grație lor.

Foarte apreciat. Imi place sau Nu-mi place: Thumb up 4 Thumb down 0

La 6:18am în Ianuarie 21, 2011, ion stelian a spus...
Prietenia se naste la umbra unui suflet bun! Timpul sterge...,dar el stie sa pastreze ca nimeni altul frumusetea sufletului!
O ZI EXCELENTA VA DORESC !
http://www.trilulilu.ro/xfy1055/b69135ef6c4605
La 8:20am în Noiembrie 9, 2010, Mateescu Ion a spus...
ADRIAN PAUNESCU... S-A STINS FLACARA!.doc,S_A STINS FLACARA ! ACUM STIM CU TOTII ,NOI ,TINERII IN BLUGI SI GENERATIA IN ADIDASI ! AVEM DE ACUM INAINTE UN SECOL DE ASTEPTARE A UNUI LUCEAFAR ,UNEI FLACARI..... AM RAMAS MAI SARACI IN CULTURA....
.
La 3:15pm în August 8, 2010, ofelia a spus...
Miercuri , 11-aug. Ora 17 , la TvRM Cultural , emisiunea -Femeia adevar si poveste -Vineri , 13 aug. la ora 17 la TvRM Educational -Reluare ... ma puteti vedea ... este o emisiune de o ora numai cu mine ... sper sa va placa ceea ce o sa vedeti... TvRM Cultural si Educational se poate prinde si pe internet...http://www.tvrm.ro/
La 1:58am în Iunie 6, 2010, Mimi Voiculescu a spus...
Cu scuzele de rigoare pentru intirziere,va multumesc pentru acceptarea prieteniei virtuale.

La 1:51am on Mai 25, 2010, Constantin Grecu i-a dăruit utilizatorului Dialog European un cadou...
Cadou
salut cu respect această iniţiativă!
La 11:51pm on Aprilie 30, 2010, Georgeta Voicu i-a dăruit utilizatorului Dialog European un cadou...
Cadou
”Ca sa pierzi poti s-o faci in mai multe feluri in timp ce pentru a reusi ai o singura optiune.” Aristotel , - http://care4me.webs.com
La 11:49pm în Aprilie 30, 2010, Georgeta Voicu a spus...
„Tragedia vieţii nu sălăjuieşte în faptul că nu-ţi atingi scopurile.
Tragedia vieţii este a nu avea un scop către care să tinzi. Nu este o calamitate să mori fără să-ţi vezi visele împlinite, dar este o calamitate să nu visezi. Nu este un dezastru să nu poţi să-ţi captezi idealuri, dar este un dezastru să nu ai idealuri pe care să le captezi. Nu este o ruşine să nu-ţi poţi atinge stelele, dar este o ruşine să nu ai stele la care să aspiri.”
http://care4me.webs.com
La 1:04am în Decembrie 15, 2009, Lola a spus...
Sărbători cu pace şi iubire !

LolaAseara...pe-nserate...
Asculta mai multe audio Muzica
La 5:27pm în Noiembrie 21, 2009, Florica Bud a spus...
multumesc pentru accept...pe www.floricabud.ro se pot *frunzari* cartile, referintele, pozele...am facut si o nvtatie la lansare ...o seara placuta,Florica Budd.
La 11:51pm în Octombrie 11, 2009, MIHAI a spus...
Petiţie: "Opinia societăţii civile reprezintă o forţă"

http://meritulcetateanuluiputernic.ning.com/profiles/blogs/petitie-opinia-societatii

http://www.petitieonline.ro/petitie-p10903043.html
La 9:55pm în Septembrie 10, 2009, Ionescu a spus...
Ma simt onorat alaturi de Don Quijote! Cati nu sunt astazi ca tine!
La 11:11pm în Septembrie 7, 2009, Baki Ymeri a spus...
Baki Ymeri
Este fiul unui filogerman pe nume Aivaz Voka. S-a născut la Şipkoviţa (Macedonia). Marin Sorescu îl considera un foarte bun român (după mamă) şi un foarte bun albanez (după tată). A absolvit Facultatea de Filozofie la Universitatea din Priştina (Limba şi literatura albaneză). Între timp, a urmat cursuri de specializare a limbii române, la Universităţile din Viena şi Bucureşti. Este un tezaur de suflet românesc, doctorand al Universităţii din Bucureşti, membru a Uniunii Scriitorilor din România, redactor-şef al revistei Albanezul/Shqiptari, autor a numeroase articole despre aromânii din Balcani, românii din Valea Timocului şi albanezii din Kosova. Pentru activitatea culturală şi publicistică în folosul societăţii, a fost nominalizat din partea Institutului Biografic American (ABI), Omul Anului 2001.
De-a lungul timpului, a publicat mii de versuri din opera a peste 50 de scriitori şi istorici români în limbile albaneză, macedoneană şi slovenă, precum şi unele volume aparţinând poeţilor Nichita Stănescu: Ekspozitë e të palindurve/Expoziţia celor nenăscuţi (Priştina, 1986); Anghel Dumbrăveanu: Kënga e mullibardhës/Cântecul sturzului (Scopie, 1986); Slavco Almăjan: Xhuxhmaxhuxhët harruan të rriten/Piticii au uitat să crească (Priştina, 1989); Marin Sorescu: Eja të ta them një fjalë/Vino să-ţi spun un cuvânt (Priştina, 1990), etc. Bibliografie lirică: Kaltrina (ediţie bilingvă, română-albaneză, Editura Kriterion, Bucureşti, 1994); Dardania (ediţie bilingvă, română-albaneză, Editura Deliana, Bucureşti, 1999); Zjarr i Shenjtë/Foc Sacru (Tetova, R. Macedonia, 2001); Lumina Dardaniei (Editura Muzeul Literaturi Române, Bucureşti, 2004); Drumul iadului spre Rai (Editura Academiei Internaţionale Orient Occident, Bucureşti, 2005), Cu sufletul pe buze (în curs de apariţie).REFERINŢE CRITICE

Născut pe meleagurile albano-aromâne din Macedonia, şi copleşit de nostalgia originilor, Baki Ymeri a venit ca un pelerin în România, patria mamei sale. Excelent traducător al literaturii române în limba sa paternă, ca unul care cunoaşte zece limbi, desfăşoară o intensă şi lăudabilă activitate culturală în a două lui patrie. Dar, el nu este numai un simplu traducător, ci este, înainte de toate, un veritabil poet. Mărturie stau volumele de versuri în ediţie bilingvă (româno-albaneză), în care poetul şi cercetătorul ştiinţific, dovedeşte printr-o sumedenie de cuvinte comune, străvechi, înrudirea neîndoielnică a celor două limbi şi popoare. Prin aceste inspiraţii, el a aprins un curcubeu strălucitor, arcuit simbolic între Marea Adriatică şi Marea Neagră, între Răul Băiasa şi Dunăre, între Munţii Pindului şi Carpaţi, locuiţi pe vremuri, în excluisivitate, de numeroasele triburi traco-ilire autohtone.
De origine albano-română-aromână, poetul Ymeri este o sinteză admirabilă şi un autentic vates: poet şi profet totodată. Cu candori de înger şi vâlvori de heruvim. Liric duios şi caustic, mângâie şi arde, cântă şi şfichuie, şopteşte dulce şi tună năprasnic, în cuvinte simple, nerimate, dar pline de sevă lirică, vie şi clocotitoare. Setos de frumuseţe, iubeşte florile, pomii, animalele, eternul feminin. Poezia, neamul, visul, sublimul. Poet modern, ca structură spirituală şi formă literară, versul lui irupe din adâncuri ancestrale, simplu şi natural, ca un izvor irepresibil, încărcat de frumuseţe aspră şi primitivă, incantatorie. Terestru şi sideral, umblă vrăjit printre oameni, nu totdeauna înţeles, nu rareori rănit. Sufletul lui urcă mereu în zboruri înalte spre sfere ideale, ori coboară obsedat în adâncuri infernale, după neuitata lui Euridice. De aceea, sufletul lui nu are şi nu va avea niciodată astâmpăr. S-a născut sub semnul tutelar al misterioaselor zeităţi traco-ilire: Zamolxis, Dionissus şi Orfeu. Ce putea ieşi decât un fascinant rapsod, beat de frumuseţi eterne? (Ionel Zeana)

Apreciat traducător de poezie românească şi doctorand al Universităţii din Bucureşti, poetul Baki Ymeri, reprezintă fenomenul mai rar al unui bilingvism născut nu doar din uşurinţa de a poetiza atât în română cât şi în albaneză, ci mai ales - credem noi - din conştiinţa unui destin comun, a unei “Balcanii” originare, situate dicolo de toate diferenţierile etnice sau istorice. Pentru Baki Ymeri poemul va fi astfel întotdeaună expresia unei încordări, a unei nelinişti care îl plasează sub semnul “dramei sacre” a poeziei dintotdeauna şi de pretutindeni (...). Dacă prin asemenea trăiri marcat duale, poetul Kaltrinei reface în stil personal câteva din experienţele fundamentale ale modernismului, timbrul său original trebuie căutat însă în capacitatea de a trece, aproape pe nesimţite, de la drama metafizică la cea a impactului cu istoria, care dobândeşte aici culoarea, lipsită de orice propensiune spre pitoresc, a balcanismului. Un balcanism cu accente evident tragice, generate de un acut sentiment al fatalităţii istorice, al cărei “mare mecanism” e demontat de Baki Ymeri, cu mijloacele unui poet autentic (Octavian Soviany).

Poet de excepţie al iubirii şi patriot desavârşit, Baki Ymeri aduce un univers aparte în lumea poeziei româneşti. Citind cu dragoste şi înţelegere poemele domniei sale, veţi înţelege că ele sunt născute din suferinţă, disperare, iubire şi credinţă. Autorul acestor versuri, suflet nobil şi înţelept, scrie poezia cea mai sfântă şi dragă vieţii: cea venită de la Dumnezeu, şi care aduce cu ea lumina adevărului. Prin sensibilitatea sa poetică, Baki Ymeri ştie să ne pună sufletele în mireasma de busuioc şi de fragi, ca în Raiul fericirii nepământene. Versurile domniei sale au gustul de miere al spiritualităţii albano-române. În lirica sa de dragoste, Baki Ymeri este fantastic, şi tocmai prin aceasta, fascinant. Dar nu numai atât. În poezia acestui suferitor de frumos, veţi descoperi acel eros divin al limbii, care depăşeşte dragostea pământeană şi este propriu, numai adevăraţilor poeţi. (Emilia Dabu)

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor