nistor nicolae
  • râmnicu vâlcea
  • România
Partajare pe Facebook
Partajare

Cadouri primite

Cadou

nistor nicolae nu a primit niciun cadou încă

Dăruieşte un cadou

 

nistor nicolae

Informaţii pentru profil

Preocuparile tale artistice:
scriitor, critic
Despre mine :
NICOLAE NISTOR

Nicolae Nistor s-a născut la 24 martie 1958, în comuna Mihăeşti, judeţul Vâlcea, actualmente fiind domiciliat în Râmnicu Vâlcea. După anul 1989 a editat şi a colaborat la publicaţiile: săptămânalul „7 zile” şi Cotitdianul „Actualitatea vâlceană”. A participat constant la emisiuni TV şi Radio, locale și naționale. Este unul dintre fondatorii Societăţii Culturale „Anton Pann”, cât și membru în Consiliul Director, membru al Uniunii Scriitorilor de Limbă Română din Moldova, al Uniunii Internaționale a Oamenilor de Creație, al Asociației Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România, al Cenaclului Poetic Schenk și al Cercului Literar de la Cluj. A primit Premiul de Excelență eCreator și a fost laureat pentru poezie cu Mențiune Specială, la Festivalul eCreator, ediția a II-a. De asemenea, Nicolae Nistor a fost laureat al Concursului Național de Poezie „Radu Cârneci”, locul VI, mențiune și diplomă de onoare semnate de Florian Copcea.
Publică în reviste de specialitate și în antologii, dintre care menționăm:
a) Revistele: „Poezia”, „Cenaclul de la Păltiniș”, „eCreator”, „Creneluri Sighișorene”, „Qpoem”, „Cervantes”, „Glasul Iubirii”, „Luceafărul din Vale”, „Popasuri Culturale Româneşti”, „Confluențe literare”, „Poeții noștri”, „Rusidava Culturală”, „Sintagme literare”, „Revista Nouă” Convorbiri Literare, cronică în revista Argeș, despre cronica lui Daniel Marian la o carte de-a mea în Revista Luceafărul, Revista Oltart ș.a.
b) Antologiile: Scrisul de azi, Așii Cuvântului (50+5poeți), Antologiile Societății Culturale „Anton Pann”, Antologia – Poetica: Cenaclul Poetic Schenk (2018), Antologia de poezie Cercul Poeților, vol. 2, Vise târzii, Limba noastră Eminească, Culegere antologică de poezie contemporană, Suflet Nemuritor, Nemuritorii Cuvintelor, Iubirea dincolo de vis, Caravana Prieteniei, Antologia Poetică Vâlceană, Ochi de lumină, Dicționarul de eliefuri literare selecție făcută de Marian Moga ș.a.
Volume publicate: Scrisori către Eva, 2014; Îngerul timpului, 2015; Baleiajul vieții sau impedanța spamei, 2016; Iubire cu gust de marsala, 2016 – toate la Editura Singur, Târgoviște; Elefantul din vitrina de cristal, Editura Ecreator, Baia-Mare, 2018.
Volumele de versuri ale poetului Nicolae Nistor au fost lansate şi prezentate la Târgurile Internaționale de carte BOOKFEST 2014, BOOKFEST 2015, la GAUDEAMUS 2014, 2015, 2016, precum și la alte târguri de carte din țară și străinătate. Volumul de debut editorial Scrisori către Eva a fost premiat de Editura Singur, de Societatea Culturală „Anton Pann” şi de Radio Unirea din Diaspora românească.
Referințe critice:
- Cronici la Elefantul din vitrina de cristal, în revista „Argeș” și revista „eCreator”, semnate de Ioan Romeo Roșiianu. La același volum semnează cronică Daniel Luca, dar și scriitorul Marian Ilea, în ziarul „Glasul Maramureșului” și pe www.axanews.ro. Elefantul din vitrina de cristal se bucură și de o microcronică realizată de Milian Oros.
- Cronci la patru volume de poezii în Filoverba - Repere critice (în numerele 2,3,4) și Filoverba Magna, semnate de Dan Șalapa;
- Cronici la volumele de poezii: Scrisori către Eva, Îngerul timpului, Baleiajul vieții sau impedanța spaimei, Iubire cu gust de Marsala și Elefantul din vitrina de cristal, semnate de Daniel Marian, apărute în ciclul de cărți de critică literară O bibliotecă pentru balansoarul meu și în revistele: „Sintagme literare” și „eCreator”;
- Cronică la creațiile publicate în Antologia „Cercului Literar de la Cluj”, semnată de Ionel Bota.
- Alte referințe critice sub semnătura unor membri U.S.R., dintre care menționăm pe: Mihai Antonescu, Doru Dăncuș, Cornel Udrea, Florian Copcea, Ilorian Păunoiu, Nicolae Dragoș, Ștefan Cazimir, Nicolae Sava, Marian Ilea,etc.

Scriitorul Marian Ilea dedică celui mai recent volum de versuri al poetului Nicolae Nistor, Elefantul din vitrina de cristal, articolul de critică literară „Magazionerul” poet și sutele de poeme aflate pe stoc, în care afirmă că „(...) Nicolae Nistor lucrează cu cuvântul, construieşte versul, obţine atmosfera, apar poeme după poeme pe care le poţi solicita ca extremă urgenţă în crize existenţiale. Poetul ţi le oferă ca piese de schimb, care înlocuiesc nişte piese uzate în propria-ţi existenţă. Elefantul din vitrina de cristal oferă piesele de schimb pe care cititorii le pot folosi înlocuind gânduri uzate, drame în desfăşurare, tristeţi aparent ireversibile. Un poet ca Nicolae Nistor are blândeţea şi înţelepciunea celui trecut prin multe, poemele lui oblojesc rănile celor aflaţi în nevoie. Şi Nicolae Nistor nu se dezminte nici în felul în care-şi trăieşte viaţa-i spectaculoasă. E şi posesorul unui umor de calitate şi antrenor cultural şi om ce „atacă” plin de înţelegere durerea fiecăruia. (...) Soi rar poetul acesta, aşa că e util să ne uităm în magazie (vitrina de cristal) unde, într-o ordine desăvârşită, aşteaptă poemele cititorii. Primul poem (merită citit în întregime!) care ne-a atras atenţia e, fireşte, cel care dă titlul volumului: Elefantul din vitrina de cristal. Cităm: „Călca atent printre bibelouri/ să nu strivească visele/ de porţelan ale acestei lumi/ pe lângă el treceau coloane de muribunzi/ fără conştiinţă care mergeau/ în pădure să moară/… singurul loc sigur/ în afara vitrinei/ unde era scos/ la vânzare/ o vânzare de lux/ pentru că era alb/ apoi închis în el/ refăcea visele/ prin descătuşarea cuvintelor/ ca un galop de elefant tânăr/ care împrăştie cristale”. Apare şi-n acest poem şi-n altele din volum arta şi plăcerea de a povesti pe care Nicolae Nistor o foloseşte adeseori când vine vorba de evenimentele majore ale lumii: naşterea, viaţa, iubirea, moartea. În Fecioare dansând, aproape esenian, poetul trăieşte fiorul misterului iubirii: „Mă doreşti ca un vin/ adormind spre seară/ gustul iubirii/ de la genunchi în sus/ teasc cu scurgeri rose/ dansante/ te simt plutind/ peste linişte/ în nopţile/ când fecioarele/ cu tălpile calde/ îşi deschid coapsele“. Umorul dă în clocot şi e de factură rară - englezească - în poeme ca Sarmale englezeşti. Cităm: „Se terminaseră sarmalele/ de la bodega de lângă anticariat/ unde dormeau cărţile./ Câte un autor dansa pe mesele/ unui vânzător de speranţe/ fără papagal./ Atunci vigilenţa mea era trează pe Tamisa/ atâta frig din lipsă de whisky/ au tras obloanele pe singurătate/ pe un refugiat rătăcit de Crăciun/ lângă o singurătate beată/ o doamnă ce ţinea pe Dickens în geantă“. Şi exemplele ar putea continua. În magazia magazionerului poet se găsesc multe piese de schimb în destinul fiecăruia, nemăsluite, originale, cu grad de utilitate practică ridicat!”

Cronică la volumul de versuri Elefantul din vitrine de cristal semantă de Daniel Luca!
Website / Blog :
http://nnicolas21@ymail.com

Poetul

POETUL
autor Nicolae Nistor
Poezia îţi pune capul pe trup, 
găseşte căile minţii în infinite gânduri, 
curge ca un izvor ascuns 
în labirinturi pe care le descoperi, 
pe care nu le știai, nu le doreai, 
dar fără ele, te sufoci!

Poezia rostită doare ca o rană 
a unei lumi pentru care suferi. 
Uneori, florile ascund mirosul 
cuvintelor tale, asemeni trupului.

Destinul tău 
are urme adânci în pietre, 
amprente de lacrimi uscate 
pe crucea care priveşte în sus. 
Poetul este altfel decât semenii, 
este singur cu toţi, 
este puterea ascunsă 
în fragilitatea acestei lumi.

Poetul nu moare în cuvinte, 
nici pe flori de morminte, 
are aripi luate din Soare, 
când arde, 
cade în Nemurire. 
Cine ca el poate să zboare?

Fotografiile lui nistor nicolae

  • Adăugare fotografii
  • Vizualizează Tot

Panou de comentarii

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

  • Încă nu sunt comentarii !

PollDaddy

 
 
 

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor