APUSENI - LEGENDĂ, TRADIŢIE ŞI SPIRITUALITATE

Informaţii

APUSENI - LEGENDĂ, TRADIŢIE ŞI SPIRITUALITATE

Tabăra de creaţie - Săcuieu, jud. Cluj - 22-29 august 2009

Membri : 46
Activitatea Recentă : Feb 4, 2014

Tabăra de creaţie - APUSENI - LEGENDĂ, TRADIŢIE ŞI SPIRITUALITATE - 22-29 AUGUST 2009


ŢARA MOŢILOR

Ţara asta nu-i de piatră seacă,
Curge din ea fulger dac’o tai,
Stă aici ca sabia în teacă
Ţara lui „N’o gata?” şi “N’o hai!”

Ţara asta e din Duh curat,
Din tăceri de aur şi tumult,
Nu-i cadou la nimenea de dat,
Ţara asta-i Ţară mai demult…

Frumuseţea ei abia şoptită
N’o-nţelegi decât acolo sus
Toamna când pădurile recită
Poeme cum în altă parte nu-s!

Dormind o noapte vara printre stele,
Aproape de uimire şi de mit
Şi ierburile să-ţi foşnească grele
Prin sângele albastru, adormit.


Ţara asta, bună ca o mamă,
Cu feciorii sfârtecaţi pe roţi,
ŢARA MOŢILOR, aşa se cheamă
Din străbuni şi până în nepoţi

Nicolae Nicoară - Horia


Dragii mei,

Am plăcerea să prezint domniilor voastre intenţia de organizare a unei tabere de creaţie într-un mediu natural deosebit, satul Săcuieu, situat la poalele masivului Vlădeasa din judeţul Cluj, loc de legendă şi cu tradiţia românească încă bine păstrată. Din dorinţa de a impulsiona creatorii literari şi din alte domenii culturale româneşti şi totodată de a cinsti memoria unor fii ai locurilor care ne-au făcut cinste prin aportul domniilor lor la dezvoltarea culturii româneşti, m-am gândit împreună cu sătenii mei să dedicăm acest eveniment,ce se doreşte a deveni TRADIŢIE, memoriei Academicianului GEORGE POTRA, fiu de onoare al acestei localităţi.

Voi prezenta în cele ce urmează felul în care am conceput acest eveniment şi programul propus, urmând ca amatorii să ma contacteze pentru înscriere.

Vă mulţumesc pentru îngăduinţă si pentru răbdarea parcurgerii acestor rânduri!

Cu prietenia gândului de bine,
Georgeta Resteman

APUSENI - LEGENDĂ, TRADIŢIE ŞI SPIRITUALITATE

AUGUST 2009 – TABĂRA DE CREAŢIE –
Săcuieu, Jud. ClujCu siguranţă că fiecare dintre noi avem un loc în care căutăm apropierea de obârşia străbună… Căutăm locul - izvor de inspiraţie , căutăm frumosul - plăcut ochiului, căutăm liniştea pentru suflet şi armonia trăirilor interioare şi ne dorim, chiar dacă pentru puţină vreme, să ne desprindem de toate zbaterile noastre în lupta cu greutăţile vieţii, de problemele cotidiene, de zgomotul oraşului şi de tot ce ne apasă şi să evadăm undeva...Undeva, într-un colţişor de natură… într-un mic colţişor de Rai, unde să ne bucurăm din plin de binecuvântările creaţiei divine...

Ideea a înmugurit încă din luna februarie ...chiar înainte de proiectul FELIX ( tabăra ce s-a desfăsurat în perioada 14-24 mai 2009) şi am cugetat îndelung sub ce formă să vă prezint INVITATIA de a participa la o tabără - inedită după părerea mea - într-un loc în care civilizaţia a pătruns ceva mai târziu fără să lase urme devastatoare asupra naturii , fără să-i altereze puritatea şi în care omul simplu, cu înţelepciunea si românismul din el, este REGE!

Şi pentru că vin din acel loc binecuvântat de Dumnezeu şi-i cunosc cu adevărat comorile, mi-am propus să organizez în vara acestui an un alt gen de tabără, o întrunire a celor ce mânuiesc condeiul şi dau viaţă cuvântului, precum şi a celor care, prin prestaţia domniilor lor, îşi aduc aportul la dezvoltarea culturii româneşti. Cu aşa prezenţe de oameni sensibili la frumos, tabăra noastră va rămâne mereu în sufletele participanţilor prin originalitate şi, totodată, prin spiritul imprimat de apropierea Munţilor ce-au zămislit şi adăpostit atâtea comori, valori materiale şi spirituale ale neamului românesc. Trebuie să vă spun, cu onoare, că sătucul ce vă va găzdui este leagănul copilăriei domnului Academician GEORGE POTRA şi al criticului de film FLORIAN POTRA, plecaţi dintre noi către cele veşnice – Dumnezeu să-i odihnească în pace - precum şi al altor oameni deosebiţi care ne fac cinste prin ceea ce înfăptuiesc aici, în România, ori departe de ţară.
În memoria celor doi oameni de cultură, doresc ca acest eveniment să devină TRADIŢIE şi, în fiecare an, să ne putem întâlni sub auspiciile frumosului din fiecare dintre noi, iar prin ceea ce se va întâmpla să dăruim acest frumos lumii în care trăim.


Despre ce este vorba?

În cuvinte simple – o tabără de creaţie - aşezată sub măgurile Apusenilor , la poalele masivului Vlădeasa, în localitatea Săcuieu, judeţul Cluj ( 20 de km de Huedin şi 70 km de Cluj-Napoca), posibilitate de acces direct pe şosea asfaltată sau cu trenul până la staţia CFR Huedin.

Doar 10 km de parcurs din locul de pripăşire a noastră şi până-n inima Vlădesei şi o mulţime de trasee , numai bune de bătut cu piciorul, locuri de o frumuseţe deosebită, împrejurimi în care vocile istoriei străbunilor se aud şi răzbat până-n adâncul sufletelor noastre, dăruindu-le cu o linişte aparte...Munte, pădure, poieniţe, flori, râu, cascadă, lac, cetate, linişte, creaţie, prietenie, ospitalitate, tradiţie, distracţie, voie bună – iată doar câteva din cuvintele cheie ale întâlnirii la care vă provoc cu tot dragul!


Cum se va desfăşura întâlnirea noastră ?

Cazarea se va face în casele sătenilor, funcţie de numărul de doritori şi/sau numărul de locuri de care dispunem , iar celor care îmbrăţişează ideea cazării la cort le vom oferi posibilitatea să se bucure din plin de acest privilegiu într-un ambient deosebit, unde natura se dezlănţuie într-o mare de verdeaţă şi-şi dă mâna cu binecuvântarea în arc de curcubeu!

Gospodăriile sătenilor vă vor întâmpina cu originalitatea şi ospitalitatea specifică iar locaşurile unde vă veţi bucura de odihnă vor fi precum oamenii şi locurile lor de obârşie: simple, pline de căldură şi naturaleţe, tradiţia fiind aici la ea acasă! Dacă n-aţi avut niciodată şansa de a vă odihni trupurile pe-un pat îmbrăcat în lenjerie ţesută din pânză de casă de către femeile Apusenilor, de data asta veţi vedea ce somn odihnitor poate să vă ofere! Şi-apoi , o pâine coaptă pe vatră cu foi de varză aşezate pe jăratec spre-o o proteja de cenuşă şi cărbune, sau o ciorbă preparată după tot ritualul pe soba cu lemne din bucătăria de vară, urmată de nelipsitele sărmăluţe sau fripturile simplu asezonate şi coapte-n cuptorul de pâine, clătitele cu brânză de vaci sau gem de aromate fructe de pădure culese de pe culmile munţilor...
Serile de tabără le vom petrece în jurul focului, unde vom putea respira frumosul prin creaţiile celor prezenţi şi unde grătarul va fi mereu încins, ceaunul alături, iar voia bună va împărăţi peste întreaga suflare. Ideea este ca împreună să ne gospodărim şi să ne simţim cu-adevărat în tabără!!!

Zilele şi serile noastre vor fi pline de activităţi şi acţiuni ce ne vor umple sufletele: de la drumeţii în împrejurimi, concursuri de orientare turistică, şezători alături de oamenii locului în care aceştia îşi vor putea împărtăşi comorile din suflet şi tradiţiile, la scăldat în apele râului ce brăzdează satul, acolo unde limpezimea lui este veşnică oglindă pentru codrii şi muză pentru artist...

Când va avea loc?

Propunerea mea este ca această tabără să se desfăşoare pe parcursul a 7 zile în perioada 22-29 august 2009.

Vă invit la reflectare, vă invit să vă imaginaţi cât de frumos am putea organiza o astfel de tabără într-un cadru natural de vis, unde vor participa oameni deosebiţi şi unde veţi fi trataţi de către gazde, ca fiind cei mai de seamă oaspeţi ai satului!


Aştept cu drag punctul dumneavostră de vedere! Orice propunere sau sugestie este binevenită!

Persoană de contact:
Georgeta Resteman
e-mail restemangeta@yahoo.com
telefoane: 0740-237 242 sau 0770-696 470

Vă aştept cu tot dragul!

Pentru a vă face o imagine asupra locurilor, vă invit să vizionaţi câteva fotografii...

La intrarea in Săcuieu...primele case

La orizont...vârful Vlădeasa din Apuseni, 1836 m, la 10 km de Săcuieu

La intrarea în Săcuieu, legendarul Rât al Romanului - detalii... în tabără!

Cascada "Vălul miresei" - Răchiţele, jud. Cluj, la 8 km de Săcuieu

Lacul de la ieşirea spre localitatea vecină, Scrind

Arborele SEQUOIA - monument al naturii - Dealul Domnului , Săcuieu

Ruinele cetaţii Bologa, la 8 km de Săcuieu

Pietrele Albe - masivul Vlădeasa
PROGRAMUL TABEREI

Ziua I – 22 august

primirea participanţilor; întâlnire în gara Huedin, la ora 16,00 sau direct la Săcuieu
cazarea la casele sătenilor sau, dupa caz, instalarea în tabăra de corturi
seara – BUN VENIT LA SĂCUIEU! - cina
Să ne cunoaştem mai bine!

Ziua a II-a – 23 august

mic dejun
“O raită prin împrejurimi!” - la arborele SEQUIA din Dealul Domnului
prânzul – “ca la coasă!!! - slănină la frigare, asortată cu brânză, ceapă si stropită din plin cu pălincă de prune
seara – FOC DE TABĂRĂ! - Din creaţiile participanţilor – seară literară

Ziua a III-a – 24 august

mic dejun
drumeţie la Rogojel si Cabana Vlădeasa
pranzul - “la frigare” - prânz traditional - la cabana Vlădeasa
seară de poezie, cenaclu literar LA FOC DE TABĂRĂ!

Ziua a IV-a -25 august

mic dejun
drumeţie “la stână” - cu degustare de caş, jintiţă şi balmoş
prânzul
odihnă
seara – cina - “ Bograci la căldare” stropit cu pălincă de prune
Să învăţăm să ne bucurăm alături de oamenii locului - şezătoarea “ Clacă la Săcuieu!” - totul aproape de acelaşi FOC DE TABĂRĂ!

Ziua a V-a – 26 august

mic dejun
drumeţie la Răchiţele – Cascada Vălul miresei şi Valea Stanciului
prânzul - “ Ce-avem prin traistă”!
Seara – cina, seară dedicată umorului românesc şi jocurilor de societate

Ziua a VI-a – 27 august

mic dejun
concurs de orientare turistică – pe Valea Ordânguşa, un alt drum spre Cabana Vlădeasa
prânzul
seara – cina
“De dragoste si dor “– creatie literara de dragoste si nelipsitul … FOC DE TABĂRĂ!

Ziua a VII-a – 28 august

mic dejun
“Pe urmele străbunilor”! - drumeţie la Cetatea Bologa si la Moara de apă din aceeaşi localitate
prânzul – “ Ce-avem prin traistă!”
seara – cina festivă -
FOC DE TABĂRĂ , cântec, joc şi voie bună, distracţie până în zorii zilei

Ziua a VIII-a- 29 august

mic dejun
pregătirea de plecare, strângerea corturilor
plecarea spre casele noastre
închiderea manifestării... LA REVEDERE, TABĂRA DRAGĂ!
Informaţii despre costul participării la această tabăra găsiti pe forumul de discuţii al grupului.

Vă mulţumesc frumos!

Panou de comentarii

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în APUSENI - LEGENDĂ, TRADIŢIE ŞI SPIRITUALITATE !

Comentariu publicat de Doina Dragus pe Decembrie 18, 2010 la 10:14am
Comentariu publicat de baciuileana pe Decembrie 17, 2010 la 8:33am

La multi ani, Octavian Sarbatoare!

 

Comentariu publicat de Florina Marin pe Noiembrie 23, 2010 la 10:18am
Poetii si poezia la Sacuieu: George Roca, Ioan Nicoara, Nicolae Nicoara

Comentariu publicat de Georgeta Resteman pe Iulie 27, 2010 la 7:15am
Ma bucur ca de-acolo, din arsita Bucurestiului sunteti plina de gand frumos indreptat spre niste locuri binecuvantate de Dumnezeu cu linisti si trairi aparte, doamna Cristina- Monica Moldoveanu! Va multumesc pentru ca ati poposit in grupul creat de mine special pentru iubitorii Apusenilor si a frumosului ascuns in ei. Sper ca sa pot relua actiunea care anul trecut ne-a umplut sufletele de bucurie si sa ne fiti alaturi! Ii multumesc din suflet Doinei Dragus pentru imaginile postate si care aduc in suflet nostalgii de august 2009...
Cu prietenia cuvantului mereu , Geta Resteman
Comentariu publicat de Doina Dragus pe Iulie 24, 2010 la 4:41pm

Asa arata mai nou acea "spalatorie" de covoare, amenajata, modernizata.

si Cetatea Bologa.
Ne-ati rascolit amintiri tare placute , ocazie cu care am revazut pozele din tabara.
Cele mai alese ganduri, Pace, Lumina si Iubire.
Comentariu publicat de Georgeta Resteman pe Iulie 23, 2010 la 7:31am
Dragilor, vă mulţumesc din suflet tuturor celor care aţi deschis fereastra acestui grup şi mă bucur tare mult că, deşi în curând se împlineşte un an de la evenimentul ce l-am organizat anul trecut, interesul vostru şi al multor altor persoane care m-au contactat pentru informaţii, a rămas viu. Din motive obiective, în vara acestui an nu am posibilitatea să mă ocup de organizarea unei noi ediţii... însă, promit, că în momentul în care lucrurile se vor aşeza, mă voi strădui să va readuc în lumea atât de simplă şi minunată a locurilor ce m-au zămislit... poate la toamnă...
Vă stimez şi vă iubesc, dorindu-vă din suflet o vară cu împliniri şi creaţii minunate!
Comentariu publicat de Viorela Codreanu Tiron pe Mai 13, 2010 la 7:48am
Pe cand viitoarea tabara???
Comentariu publicat de Elena Paduraru pe August 23, 2009 la 7:29am
Tuturor participanţilor doresc o şedere plăcută în această tabără.
Felicitări Getuţa pentru această iniţiativă. Sunt convinsă că va fi tot atât de plăcut ca şi la Felix.
Mult succes pentru acum şi pentru viitoarele întâlniri!
Comentariu publicat de Doina Dragus pe August 22, 2009 la 10:16pm
Dragii mei,
Va doresc un sfarsit de saptamana si inceput de tabara minunat.
Sunt alaturi de voi cu gandul si cu sufletul.
Noi ( eu cu Mircea) sosim miercuri dupaamiaza.
Cred ca vom avea suficient timp sa ne cunoastem si sa ne imprietenim.
Pana atunci, toata iubirea noastra.
Felicitari Getuta si fii tare!!
Va imbratiseaza cu dragoste,
Doina & Mircea
Comentariu publicat de valentina pe August 22, 2009 la 2:47pm
Dragă Viorela Codreanu,

mulţumesc pentru invitaţie.

"Gospodăriile sătenilor vă vor întâmpina cu originalitatea şi ospitalitatea specifică iar locaşurile unde vă veţi bucura de odihnă vor fi precum oamenii şi locurile lor de obârşie: simple, pline de căldură şi naturaleţe, tradiţia fiind aici la ea acasă! Dacă n-aţi avut niciodată şansa de a vă odihni trupurile pe-un pat îmbrăcat în lenjerie ţesută din pânză de casă de către femeile Apusenilor, de data asta veţi vedea ce somn odihnitor poate să vă ofere! "
.....................
ce oază de frumuseţe, naturaleţe, pace, o adevărată desfătare
pentru suflet....
păcat că anunţul a venit cam târziu...
e greu să rezişti unei astfel de tentaţii... dar situaţia o impune...
ar fi fost minunat!
poate o altă ocazie...
felicitări organizatorilor.
o zi frumoasă.
valentina
 

Membri (44)

 
 
 

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor