Atelier de poezie citită

cu răzvan țupa

16 august 2010

 

Cursanți: A. Ruse, Silvia Grădinaru, Clara Mitola, Alexandru Matei, Bogdan Coșa, Sorin Despot, Iulia Stoian, Veronica Plăcintescu, Irina Georgescu, Elena Gabriela Lazăra, Maria Britocean, Raluca Blezniuc, Stoian G. Bogdan

 

Suport video


-          Million dollar poet

-          Haiku death match

-          Bukowski –

-          Spate-n spate: Ilieș Gorzo, Ioan Es Pop

-          Black Ice

 

Serie de întrebări


1.       Pentru cine

2.       Ce arăți

3.       Unde vrei să se uite

4.       Unde este poemul

 

Parcurs:


Invitația la lectură (fiecare oprit înainte să termine primul cuvânt)

Întrebare: pe cine ați fi vrut să auziți

 

Liniștea privirea- atragerea atenției

 

Elementul specific

Poemul bătut din palme

 

Primul a fost Andrei: Așa citesc?

 

1.       Pentru cine ai citi?


Bogdan recunoaște că nu s-a gândit la un public și că dacă s-ar gândi ar prefera să citească persoanelor apropiate, celor de vârstă apropiată de a lui. Silvia ar citi unei singure persoane iar dacă ar ajunge în fața unui public nu ar citi ca și cum ar fi în fața unei mulțimi. Andrei nu se gândește decât la un stadion. Dar nu ar privi decât la primul rând pentru că pe ceilalți i-ar considera clone ale acestui rând. Sorin vrea ascultători de jazz iar Iulia se gândește la necunoscuți care să nu aibă nicio legătură cu poezia. Veronica vede un grup compact de 10 persoane cu o etapă ulterioară de minim 50 de persoane dar până la urmă dă cărțile pe față:Procedeul meu e să dau unei persoane să citească ce am scris. Irina nici macar nu vrea să citească iar Elena este cât se poate de exactă: 6 persoane și apoi ar fi maxim 20. Dar cei 6 sunt cei în care ar avea încredere. Maria are o persoană în minte care ar interesa-o pe ea. Raluca nu prea e interesată de varianta citită a scrisului ei iar Alex spune că mai făcea schimb cu câte un poet (ianuș) și se gândea că l-a avantajat să creadă lumea că el a scris ce citea el și Ianuș invers. Bogdan e mai modest: oricâți. Clara n-are număr de cititori în cap pentru că proza mea e foarte închisă.


2. Ce arăți când citești?

 

Andrei vrea să fie foarte sec, să citească alb și să fie atent la reacțiile din jur. Lectura-blanc e și preferata Silviei care nu vrea să devieze atenția ascultătorului de la ce se zice. Pentru asta, Bogdan are soluția: să fac liniște. Clara nu e obișnuită să citească iar Bogdan ar vrea să capteze atenția. Raluca vrea să ignore pe toată lumea și să își simtă din nou poezia. Maria nu și nu, Elena:

Mi se face frică înainte să citesc, dar pe la jumătate încep să mă relaxez

Veronica pune miza pe teatralitate și să facă loc personajelor din scrisul ei să fie auzite.

 

3.       Unde vrei să se uite când le citești?


Sorin ar vrea să fie privit și să nu cumva să se uite lumea pe pereți. Miza lui este pusă pe gură și mâini. Veronica adaugă expresia feței iar Andrei vrea să o ia de la început: să se uite în jos!

Bogdan C îl aprobă iar Iulia și Irina împart în două toată povestea: să nu se uite în gol vs e neinteresant dacă se uită.

 

4.       Unde este poemul (pe hârtie, în momentul scrierii, în mintea cititorului)

 

Este întrebarea la care fiecare trebuie să dea răspunsul lui.

 Apoi am început exercițiile. Bătaia din palme ca spațiu înainte și după lectură.

clap

Vizualizări: 106

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor