Informaţii

Octavian Paler

Membri : 39
Activitatea Recentă : Apr 28, 2014

Biografie

Octavian Paler s-a nascut la 2 iulie 1926 in localitatea Lisa, judetul Făgăras, actualmente în judetul Brasov.

După absolvirea scolii primare în satul natal, în anul 1937 este admis bursier la Colegiul Spiru Haret din Bucuresti. În vara anului 1944, cu o saptămână înaintea încheierii cursurilor clasei a VII-a de liceu, are o altercatie cu George Serban, directorul scolii, care era chiar unchiul său (fratele mamei), si este obligat să părăsească scoala, mutându-se la Liceul Radu Negru din Făgăras pentru a urma, în anul scolar 1944-1945, ultima clasă de liceu, clasa a VIII-a, sectia literară. Aici s-a remarcat, mai ales la obiectele Filosofie si Limba Latină.

În anul 1945, la terminarea ultimei clase de liceu, o clasă cu 44 elevi, a fost declarat Promovat cu laudă. În acelasi an, a sustinut examenul de bacalaureat la Sibiu. În continuare, urmează cursurile Facultătii de Litere si Filosofie si simultan si pe cele ale Facultătii de Drept din Bucuresti.
Este persecutat de Securitate datorită viziunilor sale pro-occidentale si de critica la adresa PCR si a lui Nicolae Ceausescu. I se stabileste domiciliul fortat si i se interzic diferite activitati în lumea artistică.

După evenimentele din decembrie '89, fondează împreună cu Ana Blandiana si Gabriel Liiceanu Grupul de Dialog Social, care se evidentiază prin pozitiile sale anti-comuniste. Devine, pe rând, director onorific si editorialist al ziarului România liberă, apoi editorialist la "Cotidianul" si "Ziua". Rămâne un jurnalist si comentator apreciat. Participă la talk-show-ri, pe teme de politică la diferite posturi de televiziune. În ultimii ani de viată, devine un critic acerb al clasei politice românesti.

A realizat printre altele si un film de televiziune dedicat satului natal, Lisa.

A încetat din viată la vârsta de 80 de ani, în urma unui stop cardio-respirator. A fost înmormântat, cu onoruri militare, în Cimitirul Sfânta Vineri din capitala.

Activitatea literară:

* Umbra cuvintelor
* Drumuri prin memorie I (Egipt, Grecia)
* Drumuri prin memorie II (Italia)
* Viata pe un peron
* Scrisori imaginare
* Apărarea lui Galilei
* Aventuri solitare
* Desertul pentru totdeauna
* Un om norocos
* Mitologii subiective
* Caminante, (2004)
* Autoportret într-o oglindă spartă, (2004)
* Caminante. Jurnal si contrajurnal mexican, (2005), editia a doua, adăugită
* Viata ca o coridă
* Un muzeu în labirint
* Eul detestabil
* Vremea intrebărilor
* Rugati-vă să nu vă crească aripi
* Don Quijote în est
* Polemici cordiale
* Calomnii mitologice, editura Historia (2007)
* Convorbiri cu Octavian Paler (conlocutor fiind Daniel Cristea-Enache), editura Corint, 2007
* Poeme, editura Semne-Artemis, 2008

Forum de Discuţii

Singurătate

Începută de Costel Zăgan. Cel mai recent răspuns de hatos vasile Iul 15, 2012. 4 Răspunsuri

Voi care vă întoarceţi acasăşi după ce-aţi închis uşaspuneţi "bună seara"voi nu ştiţu ce-nseamnăsă intri pe o uşă tăcând Octavian Paler,Poeme,2008Continuare

Cuvinte cheie : poezie

Octavian Paler- Impostură

Începută de Costel Zăgan Mar 28, 2012. 0 Răspunsuri

Ceilalţi lupi m-ar sfâşia dacă ar ştică urletul meu e în realitate plâns.Poeme, 2008Continuare

Cuvinte cheie : octavianpaler

Citate de referinta

Începută de Cristi Stancu. Cel mai recent răspuns de November Feb 26, 2012. 2 Răspunsuri

Nu există sentiment tragic la români. Cred că dragostea la noi parcurge doar distanţa dintre romanţă şi pat. Avem o psihologie de popor superficial, de popor care poate frige mititei pe orice…Continuare

Moartea cuvintelor de Octavian Paler

Începută de Lenuş L Iun 19, 2011. 0 Răspunsuri

Un chip de nisipşi mîini de nisipişi limba în gură mi-e tot de nisipnu mai pot să spun nimic în apărarea meaîn acest tribunal de nisipcu lumini de nisipgrefieri de nisipşi cineva care întoarce…Continuare

Cuvinte cheie : Paler, Octavian, de, cuvintelor, Moartea

Panou de comentarii

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în Octavian Paler !

Comentariu publicat de Constantin Vizonie pe Septembrie 14, 2012 la 9:44pm

Pentru început, aş vrea să aflu cât mai multe despre viaţa şi activitatea lui Octavian Paler. Mi-aş dori câteva cărţi de-ale domniei sale. Ştie cineva pe unde se pot găsi? Un site, ceva…

Comentariu publicat de Calotescu Tudor-Gheorghe pe Iulie 11, 2012 la 10:41am

suntem ceea ce ne permitem să gândim despre noi!

Comentariu publicat de Reuţ Romulus Robert pe Ianuarie 15, 2012 la 12:13pm

 e totusi un privilegiu , mă simt din nou norocos ...tiptil,pe înserate am deschis uşa şi mi-am şoptit Bună seara triseteţe , bună seara solitudine , BUNĂ SEARA  CULTURĂ , ...uşa s-a deschis dimineaţă ,dar aşa de frumos, a sunat a bucium , a sunat ardelean , eu un tomnatec m-am pus în genunchi cerşind doar o cană cu apă ...de atunci limba mi se umflă şi crapă (din cauza delatorilor de pretutindeni )revăd doar un film prost îngălbenit într-o sepia violet ce nu recunoaşte, nimic ,NIMIC, e doar povestea ...Sunt onorat , sunt emoţionat şi mai sunt ocoş de mândru ! Vă mulţumesc tuturor pentru apreciere şi subscriu într-u totul cu vrerea şi cu mintea , cu mâna şi ...bidineaua dacă va fi nevoie .! ...noi cei care am învins moartea ,să -i aşternem maestrului Octavian Paler covor de nestemate !

Comentariu publicat de george popa yoel pe Iulie 18, 2011 la 11:55am

Libertate

 

 

Ne nastem liberi,apoi,voit sau nu,prin alegerea naostra,a celorlalti,sau a societatii,prin institutiile ei,ne pierdem libertatea.O putem obtine,inapoi,prin lupta.O lupta cu celilalti,cu institutiile,si,mai ales o lupta cu noi insine.

Insa ,inainte de a fi liberi,primeaza constiinta.Introspectia in mintea si sufletul nostru,analiza obiectiva,ne va elibera.

Eliberarea de teama ,de frica ,de esecuri,ne va face puternici ,invingatori.

Momentul adevaratei libertati va fi moartea,pe care va trebui sa o primim senin,fara frica,linistiti.Va fi o eliberare.Despartirea de trup,de masa amorfa a lui ,de simturi,ne va face nemuritori.

Dincolo de moarte ne asteapta Eternitatea ,Alfa si Omega,dupa Nastere ,dupa Moarte.

Va fi linistea de care avem nevoie,Odihna dupa trupul obosit.

Ne vom intoarce ,in Univers,la elementele lui de baza ,dupa transformarea materiei din Trupul nostru,caci din lut am fast facuti,si lut devenim iar.

Renasterea va fi intr-un Om,nou,intrupat in trupul unui nou nascut.

Cazinoul vietii ,unde ,,bila” nasterii se va opri,Undeva,nascandu-ne din nou,intr-un nou ciclu existential.

Nastere,viata si moarte,este Trinitatea de care nu scapa nimeni,plante ,animale sau oameni.

Calea,Adevarul si Viata.

 

10.07.2011

Comentariu publicat de Muresan Ruxandra pe Mai 22, 2011 la 10:56am
,,eu am platit cu toate suferintele mele adevarul.Il merit acum.Trebuie sa am puterea sa stiu ce-am gresit sa sa nu ma ascund ca o soparl in iarba.N-am decazut intr-atat,incat sa nu-mi mai fie sila de tot ce mi-a dezvaluit batranul Tiresias;/M-as putea razbuna strigand:veti muri si voi care ma loviti si radeti de nenorocirile mele!Dar nu vor intelege nimic.Vor ridica doar din umeri uitandu-se la mine ca la un nebun.Zei,aparati-l,vor sopti ei.Omul acesta nu doreste decat curajul de a ramane gol si de a nu se cai niciodata ca nu poate uita nimic din faptele lui..."Octv.Paler,,Mitologii subiective"
Comentariu publicat de Cristi Stancu pe Septembrie 20, 2010 la 2:58pm
Am priceput că există atâta nedreptate pe lumea asta, încât cineva însetat de dreptate va avea întotdeauna ceva de făcut. Niciodată nu va ajunge la capătul pasiunii sale. Niciodată nu-şi va epuiza şansele. Va eşua, dar o va putea lua de la capăt, chiar dacă nu va lăsa în urma lui nici o dâră de dreptate, ci numai una de sânge. (Viata pe un peron)
Comentariu publicat de Cristi Stancu pe Septembrie 8, 2010 la 11:31pm
Echilibrul a fost o virtute atunci cum este si acum...
Comentariu publicat de Cristi Stancu pe Septembrie 2, 2010 la 6:03am
"Biruintele noastre fragile si efemere, cand le obtinem, inseamna mai mult decat marsul exact, invincibil si nepasator al diminetii" (Viata pe un peron)
Comentariu publicat de Cristi Stancu pe Septembrie 2, 2010 la 5:51am
” Nu putem vedea toți cerul ca un astronom, pământul ca un geolog, florile ca un botanist, norii ca un meteorolog, păsările ca un zoolog. Am face din univers un Larousse enorm. Trebuie, probabil, să existe pe lume și diletanți, a caror singură specialitate e melancolia. Și, evident, eu fac parte din ei. ” (Caminante, 2004)
 

Membri (33)

 
 
 

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor