Acest tip de gradina e creat de cele mai multe ori in preajma cladirilor vechi, istorice. In ultimii ani sunt locuri special consacrate concertelor si expozitiilor de arta pe timp de vara. Gradina devine un fel de laborator contemporan al muzicii jazz, clasice, al muzicii baroce sau artelor vizuale. Spatiul monumental vegetal e dedicat - incepand din luna mai si pana in septembrie - unui public tot mai larg si mai sensibil. Astfel Gradina - prin energia ei subtila si intensa - se transforma in centrul de gravitatie al oricarui tip de inspiratie creativa. Gradina formala e scenariul perfect pentru artele vizuale si muzica culta. In contact direct cu Natura, in numele unei arte care devine dialog existential, parcul nobil contemporan ofera un adevarat spectacol prin intermediul sculpturilor si instalatiilor multor tineri artisti care incep sa realizeze opere concepute in raport direct cu elementele naturale.

Vizualizări: 37

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de laura gianina lupu pe August 1, 2014 la 5:43pm

Am avut ocazia sa vizitez aceasta gradina de mai multe ori in ultimii ani. De curand am descoperit ca nu exista multe informatii in limba romana despre criteriile estetice ale acestui tip de arta vegetala. Acest lucru m-a determinat sa impartasesc aici unele aspecte admirabile ale artei gradinilor de acest gen.

Comentariu publicat de laura gianina lupu pe August 1, 2014 la 5:12pm

Gradina in stil italian sau Gradina formala - e un stil de gradina de inspiratie clasica in care spatiul e delimitat dupa criterii estetice precise. Diviziunea geometrica a spatiului e realizata cu ajutorul unor adevarate sculpturi vegetale create prin scurtarea sistematica a tufisurilor de plante perene alaturi de elemente arhitectonice, fantani si statui. Prima gradina geometrica e atribuita geniului lui N. Tribolo care a lucrat la Florenza la proiectarea gradinilor vilei Castello, Corsini si la celebra Gradina Boboli. El a oferit astfel un model ideal care s-a dezvoltat mai apoi in mod scenografic. Caracteristica principala a tuturor gradinilor formale e decorarea solului cu straturi geometrice, garduri vii, decoratii florale desenate pe gazon sau pe pietris colorat, tufisuri izolate in forme geometrice, arbori inalti pana la 20 de metri, galerii vegetale, coloane, unghiuri secrete de plante rare.

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor