Adrian G. Sahlean
 • Masculin
 • Needham, MA
 • Statele Unite
Partajare pe Facebook
Partajare

Adrian G. Sahlean's Prieteni

 • Gheorghe Apetroae - Sibiu
 • Bianca Maria Stanciu
 • ANTON VASILE
 • Pavel Amalia
 • Angela Aramă
 • Andreea Rau
 • Cristina David
 • Attila F. Balázs
 • Cristi Giambasu
 • Mika Ciobanu
 • Mircea Băduţ
 • Tatiana Cosmescu
 • Maria Ciumberică
 • popescu alexandru-george
 • Confesiune_amara
 

Adrian G. Sahlean

Informaţii pentru profil

Preocuparile tale artistice:
scriitor, muzician, promotor cultural
Despre mine :
Born in Romania, ADRIAN GEORGE SAHLEAN holds advanced degrees in both philology and psychoanalysis, and has authored several volumes of poetry translations into English as well as essays on literary translation. His meter-and-rhyme renditions of 19th c. Romanian ‘national’ poet Mihai Eminescu—UNESCO Year-2000-Poet-Of-The-Year—brought him international recognition and were awarded the 'Eminescu Gold Medal’ (2000) and the ‘LiterArt XXI’ Grand Prize of the Int. Assoc. of Romanian Writers and Artists (2002).
In 2002, the Romanian Cultural Foundation and the British Council sponsored a CD featuring Prince Radu von Hohenzollern-Veringen reading Mr. Sahlean's translation of Luceafarul (‘The Legend of the Evening Star’) with an orchestral setting of George Enescu’s ‘Poema Romana’. In 2005, 'The Evening Star' was performed off-Broadway at the Acorn Theatre as a theatrical-choreographical production, and repeated in 2008 at the Marjorie Dean Little Theater; in 2006, his Eminescu translations were published as a double CD & book project - 'Eminescu-Eternal Longing, Impossible Love' - narrated by Jeremy Geidt of the American Repertory Theatre.
Mr. Sahlean is the co-founder (2004) and president of Global Arts Inc. (www.globalartsnpo.org), a non-profit organization actively promoting Romanian literature, music and art to the US. He is a member of the Romanian Writer's Union, the Society of Modern Psychoanalysts, the American Literary Translators Association, and the Romanian Union of Physician Writers and Journalists.
Website / Blog :
http://www.globalartsnpo.org; www.luceafarul.com

Adrian G. Sahlean's Blog

Eminescu: Arc Poetic peste Timp si Culturi

Postat în Ianuarie 16, 2013 la 5:54pm 0 Comentarii

Eminescu: Arc Poetic peste Timp si Culturi

De ziua poetului, va ofer "Oda (în metru antic)" in original si in versiunea mea englezeasca, si o surpriza: poemul - arhetipal pentru framantarile sufletului insetat de intelegerea existentei - a starnit poetului William C. Cross o vibratie contemporana din prisma experientei sale americane; o transcriu mai jos, in original, precum si in traducere in lb. romana.

Oda (în metru antic)

Mihai Eminescu

Nu credeam sa-nvat a muri…

Continuare

Ce facem cu Eminescu? - Raspuns dlui Geo Vasile

Postat în Februarie 10, 2011 la 11:31pm 0 Comentarii

 

Va multumesc pentru gandul bun, si pentru comentarii. Si va felicit, ca pe un confrate, pentru antologia italiana a traducerilor eminesciene, sunt putini cei care inteleg ce munca de ocnas este munca unui traducatori literar! :)

Va contrazic insa in privinta lui 'Evening Star'. Aveti oarece dreptate etimologica, dar argumentat din interiorul limbii romane (sau limbilor romanice). Traducerea este un exercitiu in aflarea echivalentelor, nu identitatilor! (de fapt, transcultural…

Continuare

Ce facem cu Eminescu? - Raspuns

Postat în Februarie 10, 2011 la 11:03pm 0 Comentarii

Multumesc tuturor celor care au raspuns postarii mele. Regret ca o fac cu atata intarziere, dar apar uneori urgente care sorteaza automat prioritatile.

 

Ma bucura faptul ca exista un sentiment atat de pozitiv legat de poet, chiar daca unele comentarii pe marginea textului s-au deplasat treptat catre probleme si nemultumiri personale, ba chiar si mici confruntari...

 

Articolul avea ca idee centrala faptul de netagaduit ca Eminescu ramane ‘cel mai necunoscut mare…

Continuare

Ce facem cu Eminescu?

Postat în Februarie 5, 2011 la 2:34am 33 Comentarii

Ce facem cu Eminescu?

Reflecţii de traducător

 

Ceva ce seamănă cu negativismul adolescenţilor

 

   Am urmărit cu mâhnire în ultimul deceniu dezbaterile din ţară legate de Eminescu.

 ’Libertatea de expresie’ post-revoluţionară a acoperit un spectru foarte larg: alături de idolatrizări ce nu acceptă critica unui subiect tabu, s’au adus cu seriozitate detractări puerile (Eminescu a fost impus de comunişti); aparent…

Continuare

Panou de comentarii (28 comentarii)

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

La 2:47pm în Decembrie 2, 2015, Zoltan Terner a spus...

Stimate domnule Sahlean,

Abia acum am avut surpriza să vă (re)găsesc, aici, pe reteaualiterară de pe care am lipsit multă vreme. Ani chiar.

Să vă spun de ce v-am căutat:

Nu știu dacă vă amintiți de mine. Ne-am cunoscut în România, la Neptun, în 2004, la Întâlnirea scriitorilor români de pretuntindeni. Auzindu-vă numele, v-am abordat atunci și v-am povestit că am colaborat cu tatăl Dv. la realizarea câtorva filme de popularizare științifică, eu ca regizor și scenarist iar regretatul Victor Săhleanu (ce om minunat a fost!) în calitate de consultant știițific.

De ce v-am căutat acum? Nu de mult   mi-a apărut la București o carte-album cu un eseu despre opera picturală a unui vechi prieten al meu, pe nume Liviu Lăzărescu. A fost și profesor de pictură (urmașul lui Corneliu Baba la catedră) la Institutul Nicolae Grigorescu ( Acum se numește Universitatea Natională de Arte). Ca pictor este, pe nedrept, puțin cunoscută opera sa picturală de care mă ocup eu, sperând că îl voi impune nororietății publice pe care o merită. De ce vă scriu toate astea? 

Eu scriu proză, poezie, critică literară și eseu, dar acest eseu este prima mea lucrare de mare întindere pe teme de arte plastice. 

Bref, mi-a venit ideea că Dv. ați fi unul dintre destinatarii acestei cărți, făcând parte din publicul-țintă al eseului meu. Sper din tot sufletul că nu veți refuza să primiți această carte. Vă asigur că nu veți regreta, făcând cunoștință cu opera de o viață a unui pictor valoros, necunoscut în America și foarte puțin în România.

Pentru a vi se expedia cartea e nnevoie de adresa Dv. postală. Nu știu dacă cea de pe cartea de vizită (pe care mi-ați dat-o la Neptun) mai e valabilă. Vă rog frumos frumos să confirmați dacă e bună, iar dacă nu, să-mi trimiteți prin E-mail adresa corectă.

    Adresa mea de  E-mail este zoltanterner@gmail.com

                              cu deosebită stimă,

                                                  Zoltan Terner

La 8:06pm în Octombrie 15, 2011, Carmen Ardelean a spus...
Mulţumesc mult pentru urări!!!
La 10:36am în Septembrie 21, 2011, Roxana Ştiubei a spus...
La 3:55pm în August 25, 2011, Cristina David a spus...

Asadar memoria mea este inca ok , la randul meu multumesc pentru accept. Imi pare bine de "reintalnirea" peste ani si ani.

Cristina

La 11:29pm în Februarie 12, 2011, Carmen Ardelean a spus...

Draga Adi - multumesc pentru cadou! Reciproca e valabila - meriti cu prisosinta!

 

La 1:14pm în Februarie 12, 2011, Sânziana Batişte a spus...

Stimate domnule Adrian G.Sahlean, eu trebuie să vă cer scuze pentru disputa în care m-am angajat pe pagina d-voastră şi prelungită nefiresc. Singura mea scuză este că n-am iniţiat-o. Vă mulţumesc pentru clarificările aduse ulterior.

În ceea ce priveşte textul şi transformarea lui într-un apel însoţit de semnături, părerea mea este că tot din partea d-voastră ar fi bine să plece, ar avea mai multă greutate. Poate, dacă credeţi de cuviinţă, să-l "remodelaţi", încât să nu apară, pentru minţile mioape, drept "autopromovare", cum aveţi impresia că ar putea fi interpretat. Dar, oricum, ar fi mare păcat să nu i se dea o direcţie pragmatică, întrucât cei aflaţi în funcţii politice şi culturale cu posibilităţi decizionale, nu cunosc aceste lucruri!

Cu stimă,

Sânziana Batişte

La 12:17am on Februarie 12, 2011, TIMERMAN DUMITRU i-a dăruit utilizatorului Adrian G. Sahlean un cadou...
Cadou
Multumesc, am ramas placut surprins...
La 10:19pm în Februarie 11, 2011, elena sandu a spus...
Of! Nici macar nu sunt eminescolog, domnule Adrian S.! Cand eram in liceu, am luat nota 3 la limba romana fiindca i-am declarat profului ca cel mai mare serviciu pe care i l-as putea face lui Eminescu ar fi sa NU vorbesc despre el! Voiam sa spun atunci ca nu oricine se cade sa vorbeasca despre Eminescu. Or, dupa cum vedeti din comentarii, sunt destui care isi dau cu parerea, si pro si contra, unii agramati fiind... De data asta am cutezat a vorbi ca mama. Am incropit impreuna cu fiica mea de 11 ani un album liric eminescian, intitulat Trecut-au anii: am cumparat un album format vechi, cu foi din hartie groasa poroasa, am cumparat o trusa caligrafica cu toc si penita, am selectat acele fragmente lirice care seamana a pagina de jurnal si le-am organizat cronologic, si am  folosit drept ilustratii fotografii, copii dupa manuscrise, documente, scrisori! Ganditi-va numai cum ar arata acest proiect scolar, intr-o editie de lux, asa cum merita Eminescu,  insotit de cele mai bune traduceri in engleza, franceza, latina(!), evocand prin text si imagine, Romania si Europa epocii respective, locurile unde a trait si a calatorit Eminescu!... Asta incerc sa transmit copilului meu, o abordare interdisciplinara, si ma doare ca nu voi vedea vreodata  albumul acela, pe care eu iil rasfoiesc cu ochii mintii, si la care ar trebui sa se inhame o intreaga echipa de specialisti din varii domenii, pentru a fi impecabil ca tinuta!... Anvergura unui asemenea proiect nu se poate sustine doar prin entuziasm conjugat cu salariul de bugetar diminuat cu 25%...
La 9:09pm on Februarie 11, 2011, Nitu Constantin i-a dăruit utilizatorului Adrian G. Sahlean un cadou...
Cadou
Sa va descurcati bine pe meleaguri straine!

PollDaddy

 
 
 

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

 • Adăugare fişiere video
 • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor