Andrei A. RADU
 • Craiova
 • România
Partajare pe Facebook
Partajare

Andrei A. RADU's Prieteni

 • Baltag Alexandru
 • Ramona Cârcotă
 • Mesesan Camelia Norica
 • andrei nicolae
 • GEORGETA ANDRIES
 • marius adrian
 • Tatiana Cosmescu
 • Liviu Gogu
 • Elena Mititelu
 • Maria Ratiu
 • SILVIU GUGA
 • eleonora gaspar
 • Nicolae Silade
 • Ninel Vrânceanu
 • Daniel Ionuţ Vasile
 

Andrei A. RADU

Informaţii pentru profil

Preocuparile tale artistice:
scriitor
Despre mine :
Sunt filolog, în prezent profesor de franceză, căsătorit, 2 copii, și ei căsătoriți. Scriu în general proză; versuri ocazional.
Website / Blog :
http://nu am website

      Fragmente din marele dicționar BAZAKONION

Partea muzicală

„Dii, Parpăl ”era o formație de muzică pop locală,de la noi, de la țară, formată din calul Parpăl, o căruță și un căruțaș, acesta din urmă purtând și titlul oficial de „șef de atelaj”. Ei cântau pe la nunți, botezuri și...scandaluri publice.Au emigrat, clandestin, în Apus și acolo se numesc „Deep Purple”!

Jeni Făraș era o șanteuză de bar din cartierul țigănesc Fața Luncii, din Craiova. A plecat și ea în Anglia, dar ăia de pe acolo i-au ortografiat numele în stilul lor, scriind adică Jennifer Rush. Împreună cu ea a plecat, tot din Fața Luncii, și Mic Jegăr, poreclit așa că era mic și jegos.Cu numele lui s-a întâmplat la fel. Ăsta mai avea un prieten, care, pentru un franc, lătra mai bine ca un câine.  Îl porecleau Franc și Latră. S-a apucat și el de cântat și l-au numit Frank Sinatra.Cică a mai fost și una, cam  grasă, poreclită Matahalia. Asta a plecat în America, dar, deși avea volum, nu glumă, pentru compensare i-au scurtat numele la Mahalia..Altă grăsuță, Gloria Găinilor pe nume, pentru că avea multe găini de rasă, faimoase în mahala, a plecat tot acolo și acum o cheamă Gloria Gaynor. Cică  ar mai fi fost unul, Elvis Preș, despre care nu știu puține lucruri, precum și o nepoată de-a lui Mic Jegăr, care, tot așa, nu prea se spăla, și o porecliseră Purcelina Dihor. Dar, vorba lungă, sărăcia omului. De aia nimeni nu e profet în țara lui, dar într-a altuia este!

Partea genială

Treaba asta cu emigranții geniali din România s-a mai întâmplat și în vechime. Dacă rămânem în domeniul muzicii, apoi un lăutar amărât,de pe vremea lui Barbu Lăutaru, numit pe aici Bietu Vână, a fost cunoscut în Germania ca Beetoven.Înaintea lui a plecat din Moțăței, județul Dolj și Bogdan Moțatu, cunoscut în Austria ca Amadeus Mozart.În domeniul teatrului, avem un dramaturg genial plecat în secolul XVII în Spania, la cules de căpșuni. Când a plecat nu era dramaturg, nici măcar nu știa să scrie, dar a învățat acolo. Îl chema Căldăraru de la Bârca, dar spaniolii l-au poreclit Calderon de la Barca.În domeniul picturii îl avem pe Fane Gogu, zugrav oltean, plecat în secolul XIX în Olanda, unde n-a prea dus-o bine.Ăia, din orașul hamsterilor, pe nume Hamsterdam, l-au poreclit Van Gogh. În sfârșit, cireașa de pe tort o constituie împăratul francezilor, Napoleon, cu origini tot oltenești, din neamul lui... Bună Parte, numit așa conform proverbului: „cine împarte, parte-și face”, că mereu sărea să apuce câte ceva. Întrerup deocamdată șirul de genii neaoșe aici, dar o să mai revin, ce dracu!

Asta e așa, o chestie măruntă, pentru contrast:

Spălatul corespunzător al rufelor în familie este condiționat de muiere. Dacă folosiți în prealabil, (sau în lighean) detergent de muiere, spălarea se va face mult mai repede și mai bine.

 

 

BAZAKONION HISTORIKON, adică CHESTIUNI ISTORICE IMPORTANTE

Dacii au fost (și rămân) strămoșii de bază ai poporului român. Peste ei s-au suprapus romanii. În prezent romanii sunt dați dispăruți, dar în schimb au rămas romanițele. Totodată, conform tendințelor lingvistice la modă, romanii tind să-și piardă o silabă din numele oficial, rămânând doar...romi.

 

Dacii au fost de mai multe feluri,și anume:

-          Gân-daci, adică dacii gânditori care, din cauza obiceiului de a gândi deveniseră foarte periculoși ,așa că au fost transformați de către niște vrăjitori răi în gâze, sub care formă îi putem întâlni și azi, mai ales prin blocurile vechi;

-          Răspân-daci, care, de asemenea, se mai pot întâlni și în prezent, răspândiți difuz prin masele populare, în rândurile cărora răspândesc de obicei zvonuri;

-          Aplau-daci  – aceștia erau foarte numeroși până  prin 1989, după care s-au reprofilat în oameni de afaceri.

Rămânând în domeniul istoriei antice, trebuie să menționăm și aspectul de mare importanță științifică al numelui fiicei regelui Decebal. Pe aceasta o chema Decibela și se spune că ea zbiera așa de tare încât i se auzea vocea de la Sarmisegetuza până în toată Dacia.Ca un omagiu pentru această prințesă nefericită, fizicienii au numit după ea unitatea de măsură a sunetului.

Contemporanii și aliații dacilor au fost un popor migrator numit sarmați.Sarmații aceștia se zice că nu plecau la luptă până nu se ghiftuiau bine de tot cu sarmale. De aici li se trage și numele: sarmați, adică plini de sarmale. Acest fel de mâncare le-a plăcut atât de mult și dacilor încât, înainte de dispariția lor din istorie ca popor de sine stătător, l-au lăsat moștenire, cu limbă de moarte, urmașilor urmașilor lor, gloriosului popor român.

BAZAKONION GRAMMATIKON –LEXIC ȘI PLEXIGLASS

Într-ale gramaticii, dicționarul Bazakonion conține multe explicații, dar și propuneri. Uite, de exemplu, o propunere de reformare a cuvântului „potabilă”, din sintagma „apă potabilă”. Acest cuvânt nu are relevanță în limba poporului, așa că propunem forma „pipotabilă”, care dă „apă pipotabilă”, adică se poate turna direct în pipotă. O altă propunere se referă la o mică modificare a cuvântului „gastronomie”.Păi mai bine ar suna „castronomie” ,de la castron, adică știința umplerii castroanelor cu de-ale gurii. De asemenea, propunem introducerea unui termen nou, respectiv „narghiuleaua”,care este o pipă în formă de obuz, pe care cică o fumau tunarii turci în timpul războiului de independență. Din categoria cuvintelor compuse, propunem revenirea la cuvintele inițiale, care au cam dispărut din uzul limbii. De exemplu, de ce să folosim numai cuvântul „imbecil”, când putem zice și „becil”, despre cineva mai mintos.La fel și cu „intelectual”, când avem atâția „telectuali” prin preajmă. Iar dacă indivizii nedisciplinați și încăpățânați sunt „recalcitranți”, apoi ce cuminți și blânzi să se numească „calcitranți”.Pantofii de antilopă ar trebui să aibă și o variantă, numită „antipopă”, pe care să-i poarte numai ateii. Cuvântul „dezmăț”, atât de peiorativ, ar putea să aibă o pereche bună și blândă, respectiv cuvântul „măț”, pentru activități conforme cu morala.

Perechi de cuvinte, după gen:

Pat-pată, cal-cală, gong-goangă, lift-liftă, lighian-lighioană, țap-țeapă, ton-toană, cap-capă, lichen-lichea, tren-trenă, macara-macaroană, ser-seră, trap-trapă, cioc-cioacă, țop-țoapă,  etc.(va urma, eventual...)

Și acum, genurile pereche ciudate ale unor cuvinte:  puț-fântână, sul-rolă, cură-tratament, colac-pupăză! (evident că de la colac peste pupăză!)

Din familia cuvântului „papă” amintim:

-supapă, nevasta papii,

-papițoi, copiii papii,

-paporniță, soacra papii,

-paparudele, rudele papii,

-papaverină, verișoara papii,

-papanași, nașii papii,

-papagal, galonul papii,

-papară, mâncarea papii,

-papion, ionul papii, cu care...ionizează,

-papuci, mucii papii,

-pap, lipiciul papii

-papaia, aia, de la ...papă,

-paparazzo, rățoiul papii,

-papetărie, tăria papii,

-papură, ura papii,

-papilom, omul papii,

-papirus, un papă de origine rusă,

-papiotă, iota papii, și ...dacă or mai fi....le-om găsi!

Ați văzut ce familie bogată are ...papa?

Andrei RADU, feb. 2010

 

BAZAKONION EXPLICATIVUS

Mda, cam așa....Care va să zică, ne simțim datori cu oarece explicații, conform vechiului dicton „Ezixtă o esplicație”.Faptele sunt următoarele:

   Un țânțar sprințar, prin țară, cutreiera, treierând creierele greierilor grijulii de soarta cu toarta cratiței cu murături ce trimitea tremurături cu urături, nu urlături din lături.Dar castratul zăcea ca stratul de ceapă de apă, să priceapă zugravul ce culoare să pună pe culoare, la casa căsătoriilor. Avizi ca niște guvizi, așteaptă o știre de la oștire, despre dilema veche: pui pui sau nu pui pui? Încerc în cerc să capăt de la capăt o placă, ca să-mi placă. Fac prinsoare că rămâi prin soare, pentru că e prea scundă să se ascundă. Ce stați mai muți ca maimuța, pe care o muți mai încolo? El vine să ceară niște ceară iar ea îl îmbie cu o scrumbie! Să-l stoarcă de e leoarcă, să nu stea sub stea. Marțian țipa marți că n-are marțipan. Mai bine punea otavă pe o tavă. Unde pătrunde pătrunjelul, jeleul jalnic nu ajunge. Morgan de la morgă avea o morgă morganatică.Ar găsi și ar argăsi toată pielea lui Burghelea, dar mai întâi admiră discreția și grația creației Lucreției Crețu. Ea avea sănătatea labilă pentru că avea ceva la bilă. Larga gamă de lângă gară alungă gândul despre gândaci. Oricum și tâmplarilor contemplativi li se mai întâmplă să li se împlânte în tâmplă vreo durere sau părere, despre mere sau despre pere, că cine cere, nu piere. La contabilitate Isolda solda solda soldaților din armata militară a oștenilor cazoni. Când Gertruda se trudea cu trunchiul de la unchiul, care căra cartea cu careta, Greta regreta egreta de la Margareta.Ea nu se teme să facă teme, nici de insultă în insulă, de la o slută pentru sultă. Cine-l prinde pe Berinde ,chiar și fără de merinde, într-o rână, în țărână? Morarul mormăia că nu mai are moare la moară, că moare fără moare și nu vrea să mai piarză o varză, preferând un praz, la necaz, să fie treaz, nu breaz. Concluzia? „Luna-nfiptă într-un par,/Se numește felinar.”

Dat în urbea natală, în ziua zet, luna conopidă, a anului gheorghe.

Andrei RADU,  aprilie 2011.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   ACUM !

Golani,

Gămani,

Veniți,

Haliți,

Mâncați,

Crăpați!

Convivi

Bețivi,

Cam scurți,

Cu burți –

Mai beți

De vreți!

Cădeți!

Escroci,

Să-i joci,

Să-i coci,

Să-i toci!

Tembeli,

Să-i speli,

Să-i duci

La cuci!

Tâmpiți

Suiți

Pe post

Cu rost?

Fugiți!

Partid

Fetid,

Spurcat,

Urcat

Pe val?

Scandal!

Bogați

Umflați,

Furați

La frați.

Săraci

Buimaci,

Tăceți!

Făceți

Ce vreți

Plângând

În gând.

Așa,

În șa

Săltați!

Plecați,

Cântați

Pe-un drum

De scrum.

Acum!

Andrei RADU

 

 

 

 BALADUȚĂ

Biri bara blangabura,

Să sărim mereu cu gura,

Trăiască harababura!

Tara tiri turablanga,

Că răsună iar talanga.

Bâldâbâc și pleosc în apă,

Unde dai și unde crapă.

Scârța-scârța baba Hârca,

Cară crengile cu cârca.

Badabum și badabor,

Prea miroase a dihor.

Tembelița tumba tâmpa

Nu știe să dea cu cârpa

Însă știe să danseze

Ca un ghem de căcăreze.

Cotcodac și câr de puică,

Haide să mai bem o țuică

Din insulele Malabar,

Sau mai bine de la bar

Și de mai avem habar,

Să golim câte-un pahar,

Să ne umplem toți de har!

Ho, că nu dau cu vreun par,

Nici la beregăți nu sar!

Nu mai stau, pe loc mă car!

Andrei RADU

PAGINĂ GOALĂ, NA!

Andrei A. RADU's Blog

bazakonion reloaded

Postat în Martie 2, 2012 la 10:31am 4 Comentarii

      Fragmente din marele dicționar BAZAKONION

 

      Avertisment: BAZAKONION este un organism viu, deci contemporan ,și ca urmare se dezvoltă permanent, așadar să nu vă mirați când apare mereu câte ceva nou prin el!

BAZAKONION MUZICAL

„Dii, Parpăl ”era o formație de muzică pop locală,de la noi, de la țară, formată din calul Parpăl, o căruță și un căruțaș, acesta din urmă purtând și titlul oficial de „șef de atelaj”. Ei cântau pe la nunți, botezuri…

Continuare

Amintiri de iarnă

Postat în Februarie 14, 2012 la 5:38pm 1 Adaugă un comentariu

           AMINTIRI DE IARNĂ

 

Pe plai de baladă, cu sate bătrâne,

Bunicii uitați își așteaptă nepoții,

Sperând că-ntr-o zi s-or strânge cu toții,

Prin timpuri tot grele, ce zile-or rămâne...

Cum poate o lacrimă moartea s-amâne

Când viscole dau târcoale ca hoții

Și geruri dușmane-și aruncă baloții

De gheață și țurțuri și-omături stăpâne?

Prin frig și prin beznă foamea se-ntinde,

Din case-ngropate vezi neagră…

Continuare

Urme adânci

Postat în Iulie 1, 2011 la 11:48am 1 Adaugă un comentariu

        URME ADÂNCI

 

Vântul  nu bate, e beznă, e noapte,

Sus se aude cum strigă cocorii;

Lângă un foc – patru oameni de stâncă.

Rar, câte-un trosnet de vreascuri sau șoapte

Tulbură a codrului liniște adâncă....

În luncă rîul murmură istorii.

 

Cei patru adastă și din când în când,

Cu mâini întinse, cu priviri oprite

Spre cer, spre stelele Căii de Lapte,

Tăcând solemn, pe fețele-nnăsprite

Ei simt,…

Continuare

Broscuța poetă

Postat în Aprilie 16, 2011 la 4:41pm 2 Comentarii

                                              BROSCUȚA  POETĂ

 

   Cred că vă mai amintiți că în mijlocul pădurii era un lac, nu foarte întins, nici prea adânc și înconjurat de un brâu stufos de...stuf, adică de trestie și papură ,care adăpostește o mulțime de ființe iubitoare de apă, ce puteau să-și ducă viața în deplină liniște, având în vedere că lacul era foarte departe de orice așezare omenească. Știți, de asemenea, că peștii iubesc foarte mult apa, atât de mult…

Continuare

Panou de comentarii (12 comentarii)

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

La 10:29am on Februarie 04, 2012, ZINCA MARIUS IULIAN i-a dăruit utilizatorului Andrei A. RADU un cadou...
Cadou
LA MULTI ANI!
La 9:54pm on Noiembrie 07, 2011, GEORGETA ANDRIES i-a dăruit utilizatorului Andrei A. RADU un cadou...
Cadou
www.nicepps.ro_4727_BUNUL_SIMT.pps ceva dragut si din nefericire... adevarat in zilele noastre...
La 2:45am on Noiembrie 07, 2011, GEORGETA ANDRIES i-a dăruit utilizatorului Andrei A. RADU un cadou...
Cadou
http://www.youtube.com/watch?v=TJVH99uDhBk&feature=related Mesaj impresionant...sper sa va placa...
La 11:01am on Iulie 05, 2011, eleonora gaspar i-a dăruit utilizatorului Andrei A. RADU un cadou...
Cadou
doar asa, pentru ca sunt, pentru ca esti
La 6:00pm în Iunie 23, 2011, Damian Oana a spus...

http://diversediversificate.wordpress.com/2011/06/23/fragmente-din-marele-dictionar-bazakonion/

Am preluat cu drag o parte din dictionerul hazliu de mai sus. M-a amuzat teribil.

La 12:37am în Iunie 1, 2011, GEORGETA ANDRIES a spus...

Mi-a placut Epopeea capitanului!!Daca ar gandi mai multi ca dv...

 

 

La 5:52pm în Mai 18, 2011, GEORGETA ANDRIES a spus...

Putem calatori si cu gandul..

Sunt in orasul Calgary, in partea engleza dar eu vorbesc franceza..engleza mai putin..

O zi buna in continuare!!

La 5:06pm on Mai 17, 2011, GEORGETA ANDRIES i-a dăruit utilizatorului Andrei A. RADU un cadou...
Cadou
"Insula" a ajuns la dv.?? Era pentru Radu Nitescu..Trebuie sa fiu mai atenta in viitor ...Oricum ma bucur ca v-a placut!! O zi buna in continuare!!
La 8:57am în Mai 3, 2011, Ninel Vrânceanu a spus...
Vă mulţumesc!
La 7:14pm on Aprilie 28, 2011, Mădălina Zete i-a dăruit utilizatorului Andrei A. RADU un cadou...

PollDaddy

 
 
 

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

 • Adăugare fişiere video
 • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor