CORNEL C. COSTEA
 • Masculin
 • Cluj-Napoca
 • România
Partajare pe Facebook
Partajare

CORNEL C. COSTEA's Prieteni

 • ica matei
 • Muresan Ioana Loredana
 • Ina Paladi
 • Luminita Saceleanu
 • victoritadutu
 • dumitru negoita
 • adri
 • adamescu cezarina victoria
 • Georgeta NEDELCU

Cadouri primite (6)

De la Georgeta NEDELCU De la Luminita Saceleanu De la Cristina Moldoveanu De la Muresan Ioana Loredana
 

CORNEL C. COSTEA

Informaţii pentru profil

Preocuparile tale artistice:
poet, fotograf
Despre mine :
Născut la 27 august 1976 în localitatea Lechinţa, judeţul Bistriţa-Năsăud, a urmat şcoala generală în satul natal, iar liceul la actualul Colegiu Tehnic INFOEL din Bistriţa, profilul informatică. Este licenţiat în Geografie la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.
Apropierea de poezie se realizează treptat, în timpul studiilor liceale fiind preocupat, mai ales, de scrierile lirice de factură religioasă ale lui Vasile Voiculescu. Prima încercare literară datează de la vârsta de 13 ani, fiind o „cronică” rimată a unui meci de fotbal.
Debutul absolut se produce relativ târziu (în anul 2005), în paginile revistei Zorile a Colegiului Naţional „George Bariţiu” din Cluj-Napoca (al cărui profesor era în perioada respectivă), la rubrica Autoportret liric.
Este prezent în antologii: Ferestre. Poezie şi grafică (2006), Istorie şi cinema (2007), Universul învăţământului şi interferenţele (2008), Florilegiu (2010) şi Scriitori gherleni (2010), precum şi în reviste sau cotidiene: Pagini Româneşti în Noua Zeelandă (2006 şi 2010), Răsunetul (2007), Zorile (2005 şi 2006), Visul (2008-2010), Basarabia literară (2010), Slova creştină (2010), Tânărul scriitor (2010), Neamul românesc (2010), Cărticică românească de copii (2010), Scânteia (2009-2010) ş.a.
A participat la diferite concursuri de poezie, obţinând următoarele distincţii:
● menţiune specială în cadrul Concursului Internaţional de Poezie si Grafică Ferestre: poezie şi grafică, Bucureşti (2005);
● premiul al II-lea în cadrul Concursului Internaţional de Poezie al Festivalului Polidor – Interferenţe, Breaza (2008);
● premiul I în cadrul Festivalului Internaţional "Paul Polidor", Buzău (2009);
● menţiune la etapa judeţeană a proiectului educativ Laudă seminţelor, celor ce-au fost şi-n veci tuturor, Cluj-Napoca (2010);
● premiul al II-lea la concursul săptămânal de haiku organizat de Romanian Kukai (2010);
● premiul al III-lea la concursul săptămânal de haiku iniţiat de Romanian Kukai.
Despre poezia lui Cornel C. Costea au scris: Constanţa Buzea (în România literară), Paul Polidor (în prefaţa volumului Verticale portative), Ionuţ Caragea (în prefaţa volumului colectiv de poezie Florilegiu), Cezarina Adamescu (în revistele Tânărul scriitor şi Cărticică românească pentru copii), Iulian Dămăcuş (în Făclia de Cluj), Dan Norea (în Romanian Kukai) şi Narayanan Raghunathan (în Wonder Haiku Worlds).
A publicat două auxiliare de specialitate: Geografie pentru Bacalaureat. Europa-România-Uniunea Europeană. Probleme fundamentale (2009) şi Teza cu Subiect Unic la Geografie (2009) şi patru volume de poezie: Clipa de infinit (2008), Unde Dumnezeu visează (2009), Verticale portative (2009) şi Îngerul din caolin (2010).
Dincolo de activităţile cotidiene, iubeşte apusurile de soare de la ţărmul Mării Negre, crângurile din Munţii Apuseni, pescăruşii, genţianele, ochii şi sufletul iubitei sale soţii, Ioana-Maria, scrierile sacre hinduse şi, evident, POEZIA.
În prezent, predă geografia la Liceul Teoretic „Petru Maior” din Gherla, lucrează la teza de doctorat: Munţii Bârgăului. Studiu de geografie umană şi scrie, în continuare, poezie (inclusiv haiku şi senryu), iar mai nou, epigramă.

SCRISOARE DE PE CELĂLALT TĂRÂM

Se fac aproape trei ani de când firele destinului ne-au adus unul în preajma celuilalt. Îmi amintesc perfect prima noastră întâlnire, în faţa sălii profesorale din B. Nu-m vine să cred că totul s-a sfârşit, că nu mai pot să te ţin în braţe şi să te alint, că nu voi mai putea dormi cu capul la pieptul tău cald, că nu ne vom mai plimba de mână privindu-ne în ochi şi zâmbind fericiţi, că nu mă voi mai trezi ştiindu-te adormită sub plapuma caldă, că orice vis s-a destrămat şi că nu vom putea fi o familie fericită.
Vina e doar a mea, sunt conştient de asta, dar nu mai pot schimba nimic, din păcate. Faptele rămân şi ele atârnă greu pe sufletul meu ars de lacrimile durerii. Am vrut să îmi creez o imagine bună în ochii familiei tale, uitând că, de fapt, dintre toţi membrii familiei I., Tu eşti singura care mă iubeşte cu adevărat. Am vrut să fiu un factor de echilibru, am căutat să fiu un om politicos şi să nu răspund la rău tot cu rău. Am greşit, am greşit flagrant făcând asta şi nesocotind ceea ce simţi Tu. Nu am ştiut prin câte suferinţe ai trecut alături de cel care ţi-a fost dat să-ţi fie în lumea asta frate. Mi-e greu să înţeleg ce motive vă determină să vă detestaţi în felul acesta, ce lecţie trebuie să asimilaţi în urma întâlnirii din această existenţă. Trag nădejdea că indiferent care sunt cauzele care v-au adus împreună, veţi reuşi să dezlegaţi misterul întâlnirii voastre şi să plecaţi de aici cu lecţia învăţată. Ar fi mare păcat să duceţi cu voi, de-a lungul veacurilor eternităţii, acest balast de încrâncenare, ură şi suferinţă.
Privind în urmă, regret profund că am pus mai presus de liniştea noastră, aparenta linişte din preajma familiei tale. Nu am înţeles decât mult prea târziu că în afară de Tine, nimeni altcineva nu mă va ocroti şi iubi la fel de mult. Nimeni nu a dat dovadă de atâta generozitate, gingăşie, bunătate, dragoste. Doar Tu, nepreţuita mea comoară, mi-ai alinat dorul de Dumnezeu, doar în Tine am regăsit cu adevărat flacăra spiritului care a topit singurătatea şi mi-a luminat calea spre împlinire. Doar Tu ai făcut din mine o fiinţă senină, împăcată cu sine şi cu ceilalţi. Doar Tu ai ştiut să trezeşti dorinţa de a fi mai mult decât un singuratic şi de a spera că într-o zi cineva se va agăţa de gâtul meu şi îmi va spune „tata”. Am început să cred că va rămâne cineva în urma noastră care să îşi amintească de noi şi să ne poarte prin gândul lor curat pe tărâmul celălalt, iar noi să-i aşteptăm împreună la poarta care se deschide odată cu plecarea din această lume.
Acum, toate au rămas în urmă, totul s-a transformat într-un sfâşietor urlet al sufletului ucis de propria-i laşitate. Dacă altădată speram să mă ierţi şi chiar ai făcut-o de atâtea ori, azi lucrurile stau cu totul altfel. Am înţeles că nu mai e cale de întoarcere, că durerea ta e mult prea mare pentru a mai putea ierta. Şi nu pentru că nu ai putea, ci pentru că trădarea mea a fost una totală. Te înţeleg şi nu o să te condamn niciodată pentru asta. Chipul sufletului meu scofâlcit nu mai poate să-ţi inspire niciun fel de încredere, nenumăratele mele feţe nu mai pot să-ţi dea sentimentul de siguranţă. Oricând, cu mine alături, te poţi trezi în ipostaza de a fi vândută, şi nu oricum, şi nu oricui. Moartea ta sufletească e una justificată. Fluidul iubirii s-a scurs atunci când sabia laşităţii mele ţi-a retezat aripile cu care zburai în văzduhul neatins de umbrele efemerului. În plus, pe spinarea ta de înger purtai, nemeritat, şi cadavrul sufletului celui pe care îl credeai a-ţi fi pereche. Amarnică înşelare!
Mă voi căi, vă voi retrage în infernul pe care l-am zămislit, mai mult sau mai puţin conştient, dar nu voi pleca. Voi rămâne aici, ca o umbră, atâta timp cât Dumnezeu va vrea. Nu îţi cer să mă mai iubeşti, nu îţi cer să mă mai priveşti, nu îţi cer să îmi zâmbeşti, nu îţi cer să îmi adresezi vreo vorbă, nu îţi cer nimic. Am dat cu piciorul la o viaţă fericită împreună cu tine, am pierdut ultimul tren din această viaţă, am ucis un copil sau poate mai mulţi, şi toate astea pentru că nu am avut curajul să spun NU! Poate voi reuşi înainte să părăsesc acest tărâm al suferinţei, să trezesc în mine această nebănuită forţă a curajului şi să pot astfel face un pas înainte pe drumul care duce spre Viaţă!

Fotografiile lui CORNEL C. COSTEA

 • Adăugare fotografii
 • Vizualizează Tot

CORNEL C. COSTEA's Blog

SĂ SALVĂM INSTITUTUL ŞI BIBLIOTECA ROMÂNĂ DIN FREIBURG!

Postat în Martie 3, 2011 la 11:42am 0 Comentarii

În revista Asymetria – revue roumaine de culture, critique et imagination a fost publicat pe 27 februarie a.c., un document intitulat: Apel pentru salvarea Institutului şi Bibliotecii Române din Freiburg şi semnat de Ion Dumitru – poet, fost editor şi combatant „întru libertatea cuvântului” în vremuri de urgie. Autorul, care locuieşte, în prezent, la München, adresează un apel de bun-simţ tuturor celor care doresc să pună…

Continuare

SUFLET SIHASTRU

Postat în Februarie 4, 2011 la 3:21pm 0 Comentarii

In Memoriam Î.P.S.S. BARTOLOMEU ANANIA

 

Suflet sihastru, ce cauţi Lumina,

Te urcă-n trăsură, coboară cortina,

Te du cu Speranţa că vei fi primit

În Ceruri, de unde, cândva, ai venit.

 

Ardealul e-n  doliu, iar clopote cântă

Din zi până-n noapte în Casa Ta Sfântă,

Poporu-Ţi aduce făclii şi…

Continuare

SCRISOARE LUI FLORIN PIERSIC

Postat în Ianuarie 30, 2011 la 12:27am 0 Comentarii

la aniversare

 

Iubitul meu, Florin, îţi scriu acum,

Când în grădina ta mai creşte-un piersic,

Să ai mereu lumină pe-al tău drum,

Iar sufletu-ţi de aur tânăr, veşnic.

 

Te ştiu de mic şi te iubesc de-atunci,

Cum ştiu că te iubeşte-o ţară-ntreagă,

Din munţi înalţi până-n câmpii şi…

Continuare

SCRISOARE LUI MIHAI EMINESCU

Postat în Ianuarie 12, 2011 la 7:58pm 2 Comentarii

Îţi scriu, acum, iubitul meu Mihai,…

Continuare

Panou de comentarii (4 comentarii)

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

La 7:21pm on Ianuarie 04, 2011, Georgeta NEDELCU i-a dăruit utilizatorului CORNEL C. COSTEA un cadou...
Cadou
LA MULTI ANI!
La 11:37am on Ianuarie 01, 2011, Luminita Saceleanu i-a dăruit utilizatorului CORNEL C. COSTEA un cadou...
Cadou
Un an nou cu fericire, sanatate, noroc si toate dorintele sa devina realitate! La multi ani!
La 2:31pm on August 24, 2010, Muresan Ioana Loredana i-a dăruit utilizatorului CORNEL C. COSTEA un cadou...
Cadou
În gândirea ştiinţifică există întotdeauna un element poetic. Am realizat acest lucru dupa ce am citit volumul tau de poezii. Lore
La 2:42pm în Iulie 16, 2010, adamescu cezarina victoria a spus...
Splendid comentariu Cornel Costea!
Mă bucur şi îţi mulţumesc că şti în asentiment,
cu drag, cezara

PollDaddy

 
 
 

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

 • Adăugare fişiere video
 • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor