Cristina Maria Vlaşin
 • Feminin
 • Telciu
 • România
Partajare pe Facebook
Partajare

Informaţii pentru profil

Preocuparile tale artistice:
muzician, promotor cultural, interesat de cultura, pasionat de lectura, artist
Despre mine :
CRISTINA VLAȘIN
Născută la Bistrița, a început studiile muzicale la Școala de Muzică și Arte Plastice din orașul natal. Între anii 1987 și 1995 a studiat vioara și pianul. Între anii 1995-1999 a studiat bel-canto cu profesorul Vasile Cupșe la Liceul de Artă din Baia Mare. Între anii 2000 -2005 și-a continuat studiile universitare la Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj Napoca. A fost membru al prestigiosului cor Antifonia înființat și condus de maestrul Constantin Rîpă.
Este Licențiată în Arte, Muzică, specializare Pedagogie Muzicală.
In anul 2007 a studiat tango și jazz cu Anca Parghel.
Activitate profesională
2007 - Poetry Performance – alături de scriitorul Gelu Vlașin cu prezentări în Bistrița, București, Craiova
PLACER DE TANGO – Cu ANCA PARGHEL AND CO. în “GREEN HOURS” București.
Rumanía Poetry Performance – Spania: Colmenar Viejo (Comunidad de Madrid), Pedro Muñoz (Castilla la Mancha), Velilla de San Antonio (Comunidad de Madrid), Coslada (Comunidad de Madrid), Torrejón de Ardoz (Comunidad de Madrid), Villanueva de Pardillo (Castilla la Mancha)
2008 - Music Nights (Noches de Música) Madrid alături de pianistul argentinian Nacho Cámara
2013 Clamores Jazz (Cristina Vlasin & Corcovado Rhythm Band)
2013 Muzică tradițională românească și samba și bossa-nova alături de pianistul spaniol - David Sanz Reverte
2013 – Târgul de carte din Moralzarzal, Comunitatea Madrid –Cristina Vlasin Quartet
2013 – Concert la Biblioteca Națională a Spaniei alături de pianistul David Sanz Reverte; concert organizat în cadrul proiectului Libros para la Convivencia (Cărți pentru conviețuire)
2013 - Caravana culturii române în Spania – România din Diaspora, alături de pianistul David Sanz Reverte. (10 concerte de-alungul anului 2013)
2014 Concerte în cadrul proiectului "Diverbium" alături de pianistul David Sanz Reverte – 7 concerte
2015 – Colaborează cu chitaristul Alex Mercas cu care cântă diverse stiluri muzicale printre care și swing, jazz, bossa nova, muzică românească, etc.
2016 – împreună cu chitaristul Alex Mercaș și percuționistul Stelian Coteț participă la diferite evenimente. La sfârșitul anului 2016 oferă concerte de colinde pentru Comunitatea romanească din Spania.
2017 – Cristina Vlașin participă la un concurs de talente ” Gana con tu voz” (Câștigă cu Vocea ta) la care românii din întreaga lume au votat-o în luna aprilie clasificându-se astfel pe prima poziție cu un total de 100.515 voturi.
La sfârșitul anului 2017 lansează, pentru Comunitatea românească din Spania, un álbum de colinde românești.
2018 – ianuarie . Începutul anului debutează cu un concert în Librăria ”La Fugitiva” unde cântă jazz și bossa-nova;
2018 - apoi urmează un concert în cadrul prezentării volumului ” Ultima suflare/ El último aliento” al poetului Gelu Vlașin în Xelavid.
2018 – Concert în direct la Radio Național Spaniol, la emisiunea ”El séptimo vicio” (Al șaptelea viciu) realizată de Javier Tolentino.
2018 – Concert de muzică românească la central cultural Las Vacas, Retiro, Madrid, în cadrul Târgului de carte de la Madrid, unde România a fost țară invitată.
Website / Blog :
http://www.istoriamuzicii.blogspot.com

Cristina Maria Vlaşin's Prieteni

 • Sin G. Dumitru (Titi)
 • Rareș Tudor
 • Cruti Cristian
 • Dominique Iordache
 • ilie adrian
 • Marian Malciu
 • Chioreanu Teodor
 • zadic ioana
 • George Petrovan
 • Realitatea sursa/Source Field
 • arsene george florian
 • Adrian Popa
 • Elena Musat
 • Andreea Rau
 • LIGHTARTIST
 

Music is the poetry of the air. Richter

Conţinut

Muzica proto-română

     Înțelegem prin muzica proto-română acea artă sonoră care a existat pe teritoriul țării noastre în perioada romanizării, perioadă care corespunde procesului formării poporului român. 

    După retragerea legiunilor și administrației romane, din anul 271 și până la începutul secolului X, pământul Daciei a fost scena unor profunde mutații, de natură politică și socială. Traiectoria lor circumscrie trecerea progresivă de la stadiul relațiilor anterioare la forme prefeudale, având structurile de bază în reînvierea formelor ancestrale ale obștiilor sătești. 

    Cotropită și prădată în repetate rânduri, Dacia romană nu și-a putut aduna energiile spre a le canaliza înspre acte constructive care să înfrunte timpul. Absența liniștii, mișcarea aproape continuă a semințiilor alogene au obligat populația autohtonă să se refugieze în locuri ferite, în munți și păduri, îndemnând-o să nu dureze așezări impunătoare, pentru a nu atrage atenția și, totodată, a nu fi obiectul lăcomiei și prăzii acestora. Supusă unei permanente hărțuieli, populația autohtonă și-a canalizat preocupările  înspre găsirea căilor de rezistență și supraviețuire, asimilând ceea ce găsea util din contactul cu popoarele migratoare. Revelăm acest aspect, deoarece în rândul năvălitorilor se conturează deosebiri ce pornesc de la firea, gradul de civilizație și cultura lor și merg până la durata timpului petrecut pe meleagurile carpato-dunărene. Sub acest aspect, se deosebesc două faze istorice: prima până în secolul VII, privește migrările trecătoare ale goților, hunilor, gepizilor și avarilor; a doua până în secolul X, se leagă de năvălirea, apoi de stabilirea și contopirea slavilor în cadrul populației romanizate autohtone. 

    Teritoriul Daciei romane devine, în primul mileniu, obiectul sferei de dominare a două mari imperii: roman și bizantin. După retragerea aureliană s-au perpetuat multă vreme forme de viață specific romane, ca circulația monedelor, până la începutul secolului VII-lea, și desigur limba oficială vorbită care era latina. Imperiul bizantin execută o presiune susținută asupra teritoriilor dinafara frontierelor sale. Incursiunile militare la nordul Dunării ale armatelor bizantine țintesc înlăturarea unor forțe primejdioase, ca aceea a avaro-slavilor de după anul 600 e.n., precum și instaurarea unei dominații, fie și de ordin extrapolitic. Un nou val bizantin se produce la începutul sec. X, când pătrunde masiv moneda bizantină la nordul Dunării, ajungând până în partea superioară a Moldovei.

    Echilibrul dintre puterile dominante ale acelor vremuri este întotdeauna precar, creând o instabilitate ce nu favorizează o dezvoltare marcantă. Către sfârșitul perioadei primului mileniu, apar forțe noi care candidează la dominația unor părți din teritoriul țării noastre: țaratul bulgar vizează cucerirea nordului Dunării, iar în secolul X, ungurii vor organiza expediții a căror țintă va fi cucerirea Transilvaniei și înființarea unor colonii străine pe acest pământ. 

În acest cadru istoric nefavorabil, complex, se plămădește ființa poporului român, a cărei definire se încheie la începutul secolului al X-lea. Concomitent procesului de etnogeneză, are loc cristalizarea limbii române, în care se contopesc elemente lexicale traco-dace, latine și slave, cu preponderența masivă a fondului roman (latina). Sunt încorporate și cuvinte din fonduri adiacente, având contingență cu proto-românii. Odată cristalizată, limba română va fi receptivă la noile sugestii venite din partea grecilor, francezilor, germanilor, turcilor, ungurilor și ale altora. 

    Răspândirea creștinismului, a cărui intensificare datează din secolul al IV-lea, după ce fusese recunoscut în mod oficial, va contribui de asemenea la romanizarea populației Daciei. Religia Creștină are precursori păgâni în ținuturile noastre. Dovadă, formele cultice străvechi intrate în circuitul creației populare. Totodată, anterior liberalizării creștinismului și importării sale de la Roma, se pare că fusese cunoscut în Dacia prin intermediul unor misionari veniți direct din părțile Orientului. Indiferent de felul în care s-a propagat creștinismul, un fapt rămâne cert: caracterul latin al religiei proto-românilor.

Creștinismul a jucat un rol covărșitor în istoria noastră muzicală, determinându-i trăsături fundamentale.

Activitatea Recentă

Cristina Maria Vlaşin a postat fotografii
încă 5...
Mar 2
Cristina Maria Vlaşin şi-a actualizat profilul
Mar 2

Fişierele video ale lui Cristina Maria Vlaşin

 • Adăugare fişiere video
 • Vizualizează Tot

Cristina Maria Vlaşin's Blog

Muzica proto-română

Postat în Martie 2, 2021 la 11:00am 0 Comentarii

Înțelegem prin muzica proto-română acea artă sonoră care a existat pe teritoriul țării noastre în perioada romanizării, perioadă care corespunde procesului formării poporului român. 

    După retragerea…

Continuare

Panou de comentarii (262 comentarii)

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

La 5:52am on Decembrie 08, 2018, Sin G. Dumitru (Titi) i-a dăruit utilizatorului Cristina Maria Vlaşin un cadou...
Cadou
Sărbători de iarnă fericite !
La 10:50pm on Septembrie 08, 2014, Irina Lucia Mihalca i-a dăruit utilizatorului Cristina Maria Vlaşin un cadou...
Cadou
La multi ani fericiti! Sfanta Fecioara sa va ocroteasca drumul vietii! Sanatate, bucurii si impliniri, in pace, iubire si armonie!
La 6:16pm on Aprilie 07, 2012, zadic ioana i-a dăruit utilizatorului Cristina Maria Vlaşin un cadou...
Cadou
Sârbători fericite.Să  petreceţi Paştile având lumina învierii în suflet.

Fotografiile lui Cristina Maria Vlaşin

 • Adăugare fotografii
 • Vizualizează Tot
 
 
 

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

 • Adăugare fişiere video
 • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor