Eugen Cojocaru
 • Masculin
 • cLUJ
 • România
Partajare pe Facebook
Partajare

Eugen Cojocaru's Prieteni

 • Oana Mihai
 • Raluca Blezniuc
 • ella
 • Oana Cristiana Banuta
 • Octavian Sarbatoare
 • Irina Lucia Mihalca
 • Berta Tovissi
 • conu marius viorel
 • Mircea Aurel Buiciuc
 • ofelia
 • Viorel Maier
 • Cornel Ghica
 • Dialog European
 • Horia Muntenus
 • Maya
 

Eugen Cojocaru

Informaţii pentru profil

Preocuparile tale artistice:
scriitor, critic, jurnalist
Despre mine :
1987 – Diploma de absolvire a Facultatii de Litere din Cluj

Din 1983 corespondent la mai multe ziare si reviste din tara – Faclia, Steaua, Tribuna,
Echinox, Napoca Universitara, dupa 1990 in Familia, Poesis, Astra, Romania Literara etc. si strainatate – USA, Germania, Canada, Danemarca, Franta s.a.: Origini, Observator, Dorul, Cuvantul romanesc, Lumea romaneasca, New York Magazin s.a. Articole, reportaje, interviuri, povestiri, poezii, critica de teatru si film, studii de istoria si teoria artei. Multe dintre ele au fost traduse in franceza, germana si engleza.
trei romane: REZISTENTA VESELA SAU D'ALE BALCANISMELOR, BIG BANGS BACK, ISUS, un volum poeme: PLIMBARE PE TAISUL GANDULUI, o carte de arta: ARTA MODERNA SI POSTMODERNA, o piesa de teatru: THE WINDOORS (JIM MORRISON), un volum colectie articole: ROMANIA - SOCUL VIITORULUI
Website / Blog :
http://www.eugencojocaru.eu
C U R R I C U L U M V I T A E


Eugen Cojocaru. Pina in 1990 cu domiciliul la Cluj-Napoca.
Actualmente in Germania: Hornbergstr. 60, 70188 Stuttgart, Tel. 0049-(0)711-310 22 53

1987 – Diploma de absolvire a Facultatii de Litere din Cluj

Din 1983 corespondent la mai multe ziare si reviste din tara – Faclia, Steaua, Tribuna,
Echinox, Napoca Universitara, dupa 1990 in Familia, Poesis, Astra, Romania Literara etc. si strainatate – USA, Germania, Canada, Danemarca, Franta s.a.: Origini, Observator, Dorul, Cuvantul romanesc, Lumea romaneasca, New York Magazin s.a. Articole, reportaje, interviuri, povestiri, poezii, critica de teatru si film, studii de istoria si teoria artei. Multe dintre ele au fost traduse in franceza, germana si engleza.

In 1989 in 22 Decembrie am fost printre co-fondatorii revistei saptaminale Atlas-Clujul liber, prima revista libera, independenta, anti-comunista si una din cele mai bune la acea epoca in Transilvania si tara, unde am fost redactor-sef adjunct pina in august 1990.

In urma unei invitatii de o luna de zile in Statele Unite – august 1990 – din partea guvernului american si a unei universitati californiene, am decis sa ramin in Germania, din considerente politice, unde am si primit azil politic.

Am continuat activitatea jurnalistica publicand articole in calitate de corespondent extern in Germania (Romania Libera, Curierul National, Evenimentul Zilei, Ziua, Monitorul de Cluj, Romania Literara, Convorbiri Literare, Astra, Familia etc.). In schimb munca literara am intrerupt-o, fiind ocupat mai mult cu lupta pentru o supravietuire cit mai onorabila intr-o societate occidentala cazuta in degringolada si cautindu-si o identitate din ce in ce mai mercantila si anti-culturala dupa caderea “Cortinei de Fier si unirea celor doua Germanii , in 1990...

Co-fondator al Comunitatii ortodoxe romane (1997), “Nasterea lui Isus Cristos”, si al Asociatiei Romano-Germane (2000) - ambele in Stuttgart.

Am reinnodat firul creatiei si in 1998 am terminat primul volum al unei proiectate
Quadrilogii a spiritului romanesc decodat pe linie ludic-ironica: Rezistenta vesela sau D’ale Balcanismelor (Editura Clusium, 2000), ce a fost lansata in 2001, la Societatea Scriitorilor din Cluj-Napoca, cu o numeroasa participare, obtinand un bun succes de public si critica. Au prezentat cartea Profesor dr.Mircea Muthu si scriitorul Constantin Zarnescu.

In 2003 mi-a aparut cartea de istoria si teoria artei, ARTA – CONCEPT SI ISTORIE (Editura Clusium, 2003), lansata la Cluj si Baia-Mare, prezenta in presa respectiva, inclusiv la Radio- si TV-Bucuresti si piesa de teatru The Windoors despre renumitul solist Jim Morrison (The Doors).

In martie 2006 s-a lansat cu un bun succes de critica si public primul volum dintr-o – cu totul de alta factura! – quadrilogie: Big Bangs Back/Editura Ideea Europeana-Bucuresti. O carte de echidistanta spirituala fata de Est si Vest pe marginea Revolutiei din decembrie 1989 si perioada de tranzitie!

Alte doua carti: Romania – Socul viitorului(Idei Europene, Bucuresti, 2007), o culegere de articole publicate intre 1992-2006: situatia Romaniei in lume, cum este vazuta din Occident, politica Occidentului fata de ea, eseuri despre Zeitgeist-ul actual, despre situatia internationala, viitor etc. Si Plimbare pe taisul gandului( Crigarux, Piatra-Neamt, 2006), un volum de poeme la editura criticului literar Cristian Livescu.

Prezent cu povestirea Die kühle des letzten Bildes/Racoarea ultimului tablou in antologia Rumänische Schriftsteller in Deutschland/Scriitori romani in Germania – Editura Radu Barbulescu, München, 2006.

Numeroase lecturi si interviuri pentru presa, radio (Radio Romania, Radio Romania International) si televiziune (TVR 1, TVR Cultural s.a.) in tara si pentru presa si radio (SWR/Radio Contra, Freies Radio Stuttgart, Deutsche Welle) in Germania. Romanul Big Bangs Back este in curs de traducere si va fi lansat in 2007 pe piata germana.

ARTA – CONCEPT SI ISTORIE a primit premiul I la categoria “Eseuri&Critica de arta si literara” al Asociatiei Internationale a Artistilor Romani – LITERART XXI -2003

Big Bangs Back a fost ales de revista de cultura Discobolul ca cel mai bun roman al anului 2006 si a fost propus pentru Premiile Uniunii Scriitorilor Romani pe anul 2006.

Din anul 2003 sustin direct arta plastica internationala si din Romania ca Galerist si impresar, organizand numeroase expozitii in Germania, Belgia si Romania.

Vicepresedinte al Asociatiei Scriitorilor Romani din Germania
Membru al Asociatiei Internationale a Artistilor Romani – LITERART XXI

Panou de comentarii (16 comentarii)

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

La 1:05pm în Decembrie 29, 2011, neagu cristian a spus...

Ce păcat

că primim

timpul, neadecvat

cu ceea ce trăim.

 

Ce întristare,

că ne sunt zilele vise

stinghere,

învinse.

 

Ce durere,

că ne sunt vieţile scurte

în resemnare

pierdute.

 

Ce dezastru...

că de timpul tău,

de clipa mea,

de vitalul nostru,

profită mereu

altcineva.

 

 Un An Nou special in plan profesional şi sentimental,

dragă Eugen. Cu stimă, Cristian Neagu

La 1:44pm în Decembrie 28, 2011, neagu cristian a spus...

Mai există etica artelor? Luată ca disciplină, etica are un larg câmp de investigaţie în care valorile morale pot inerveni la modificarea ei. Aplicăm artelor criteriile generale ale spiritului doar în măsura în care nu ne mărginim la aspecte strict formale şi neutre din punct de vedere extraartistic. Iată aşadar cum contemporaneitatea, ne pune în situaţia de a descoperi trădarea prin fenomenul public, ca şi într-o dragoste pasageră, într-un  univers axiologic cutremurat de mentalitatea unui social de peste 60% ce percepe arta ca pe o cochetă prostituată la domiciliu, care pozează în doamnă de înaltă ţinută, la uşa căreia se îngrămădesc din ce în ce mai mulţi manipulaţi. Trăim sub astfel de vremuri !  Cu doriri de bine, Cristian Neagu

La 3:50pm în Decembrie 3, 2011, Gotcu Viorica a spus...

Avem deosebita plăcere de a vă invita pe site-ul nostru “Confluente lirice”     http://junimeadigitala.ning.com/

 Vă așteptăm cu plăcere!

 

La 7:30pm on Iulie 10, 2010, Oana Cristiana Banuta i-a dăruit utilizatorului Eugen Cojocaru un cadou...
Cadou
O zi cat mai insorita!
La 11:19pm on Aprilie 25, 2010, ofelia i-a dăruit utilizatorului Eugen Cojocaru un cadou...
Cadou
Succes Miescuri la lansare ! Poate reusesc sa vin si eu acolo! Cu prietenie , Ofelia
La 2:20am în Aprilie 3, 2010, Horia Muntenus a spus...
La multi ani! Eugen. Sarbatori Pascale fericite! Te astept in tara.
La 12:15pm în Ianuarie 11, 2010, ciprian dragomir a spus...
Multumesc pentru apreciere Eugen!
La 2:45pm în Ianuarie 4, 2010, Eugen Cojocaru a spus...
Draga Horia,
In sfarsit dau asstfel de tine - ti-am scris pe adresa email data, nimic, ti-am dat telefon pe mobilul tau - idem.
Vezi ca revin acasa din 10.4-31-4 cu un turneu cu doua noi carti. Astept cu placere sa ne vedem...
Cele bune!
La 1:00am în Ianuarie 4, 2010, Horia Muntenus a spus...
LA MULTI ANI! DRAGA PRIETENE. IN NOUL AN NOU: MULTA PUTERE DE MUNCA SI SANATATE! CU INTREAGA MEA APRECIERE SI CU PRETUIRE,,,
 
 
 

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

 • Adăugare fişiere video
 • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor