Vasile Gogea
 • Cluj-Napoca
 • România
Partajare pe Facebook
Partajare

Vasile Gogea's Prieteni

 • LIVIA DIMULESCU
 • Attila F. Balázs
 • Emil Mircea Nesiu
 • Danaela
 • Justinian Cioroianu
 • Carmen Ciumărnean
 • Domnita Frisan
 • Asociatia Universul Prieteniei
 • GELU DRAGOŞ
 • Sorina Ivascu
 • Maria Hulber
 • Gabriel Bota
 • psih.Dolina Chifan
 • m. frumosu
 • Mădălina Zete
 

Vasile Gogea

Informaţii pentru profil

Preocuparile tale artistice:
scriitor, poet, critic, interesat de cultura, jurnalist
Despre mine :
Licenţiat în filosofie la U.B.B., autor al volumelor: Scene din viaţa lui Anselmus (roman, ediţia I 1990, ediţia a II-a 2008), Fragmente salvate.1975-1989.Jurnal şi alte texte (1996), Propoieziţii (versuri, 1998), Exerciţii de tragere cu puşca de soc (publicistică, 1998), (Re)citindu-l pe Eminescu. În umbra timpului (eseu, 2000), Oftalmoftologia sau ochelarii lui Nenea Iancu (eseu, 2002), Logodnica mecanicului Gavrilov (proză scurtă, 2oo2), Tratat despre înfrînt (meditaţii, 2004), Încă propoieziţii (versuri, 2oo6), Voci în vacarm.Un dialog cu Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca(interviu, 2010), Repere ale gîndirii româneşti (eseuri de filosofie românească, în colab. cu A.I.Brumaru, 2003).Tratat despre înfrînt, meditaţii, Editura Charmides&Eikon, 2004. Premiul centrului pentru Cultură al judeţului Bistriţa-Năsăud la Concursul Naţional de proză „Liviu Rebreanu”, 2004.
Încă Propoieziţii, versuri (cu o postfaţă de Ion Mureşan), Editura Grinta, 2006. Premiul Festivalului internaţional de poezie Sighetu Marmaţiei, 2006. Nominalizare la premiile Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor.
Voci în vacarm. Un dialog cu Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca, interviu (cu o postfaţă de Liviu Antonesei), Ediţia I, Editura Eikon, 2010. Diploma de excelenţă a Bibliotecii Judeţene V.A.Urechia, Galaţi, 2011. Ediţia a II-a, cu trei fotografii de Constantin Cojocaru, Editura Eikon, 2013.
Mofteme, comentarii la I.L.Caragiale, Editura Charmides, 2012. Premiul revistei Mişcarea literară (Bistriţa), 2013; Premiul „I.D. Sârbu” al Filialei Cluj a U.S.R., 2013.
Singur cu Hegel (un autoportret ascuns), cu o prefaţă de Vasile Muscă, filosofie, Editura Eikon, 2013. Nominalizare la Premiile Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor.
Propoieziţiile din Salonul 9 (6 fiind ocupat), versuri (cu un text critic de Gheorghe Grigurcu în loc de postfaţă), Editura Charmides, 2014.
La scara blogului. Jurnal dedus (2919-2014), (prefaţă de Dorin Tudoran, postafaţă de Letiţia Ilea), Editura Charmides, 2014. Premiul Festivalului Naţional de Proză „Saloanele Liviu Rebreanu”, Bistriţa, 2014; Premiul „Radu Petrescu„, al Societăţii Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud, 2015. Nominalizare la Premiile „Observator cultural”, 2015. Nominalizare la Premiile Filialei Cluj a USR.
ANAMTEME. Exerciţii de anamneză, (postfaţă de Andrei Zanca), Editura Eikon, 2015.
LUCA PIŢU. Fărâmele meteoritului din Cajvana înregistrate la Observatorul cyberspaţial Gogea’s Blog. IN MEMORIAM (prefaţă de Bedros Horasangian, post-prefaţă de Şerban Foarţă, pre-postfaţă de Dorin Tudoran, postfaţă de Vasile Gogea), Editura Charmides, 2015.
Timbre literare fără… T.V.A.! Prefețe, postfețe și alte cuvinte însoțitoare, Editura Grinta, 2016.
Din gramaTEMAtica, poezii, Editura Școala Ardeleană, 2016. Prezent în numeroase antologii şi volume colective. A tradus din limba franceză lucrarea Maramureşul, de Alexandru Filipaşcu (2oo1). Membru fondator ASPRO. Membru USR.
Website / Blog :
http://vasilegogea.wordpress.com/

Iertare, frate Gabriel!

Iertare, frate Gabriel!
Nu pot să înţeleg de ce nu îi luăm în serios pe poeţi! Aflat mereu “în drum spre Itaca”, ne-a părăsit şi poetul, filosoful şi editorul Gabriel Stănescu. Se adaugă lungii liste de “optzecişti” plecaţi prea devreme dintr-o lume care a considerat mereu, arogantă, că ar fi prea mulţi!
Gabriel ne avertizase (ca şi Aurel Dumitraşcu, Mariana Marin sau Ion Monoran)! Nu l-am luat în serios. Iertare, frate Gabriel! Iată, fac aici “penitenţă”, recitind – cu ochi înceţoşaţi, dar cu mintea dureros de limpede – micul tău poem din volumul Păcatele tinereţii:

CURRICULUM VITAE

Mi-am început viaţa

Exact aşa cum o voi sfîrşi: printre cărţi

Totul ar fi aşa de simplu

Dacă între început şi sfîrşit

N-ar fi existat o întreagă listă

A lucrurilor “de făcut”

Cu termene fixe

Termenele au fost prea “fixe”, lista lucrurilor “de făcut” – prea lungă, răgazul prea scurt pentru Gabriel…

Fotografiile lui Vasile Gogea

 • Adăugare fotografii
 • Vizualizează Tot

Vasile Gogea's Blog

O avanpremieră la al patrulea volum de ”propoieziții”!

Postat în Aprilie 3, 2016 la 8:26am 0 Comentarii

Cu titlul Din gramaTEMAtica, al patrulea volum din seria de ”propoieziții”, după Propoieziții (Solstițiu & Decalog, 1988), Încă Propoieziții (Grinta, 2006) și Propoiezițiile din Salonul 9 (6 fiind ocupat)(Charmides, 2014), e structurat în două părți: I. Exerciții simplificate de calcul propozițional poetic și II.Aplicații. La frontiera de Nord a memoriei. …

Continuare

„Morţii fără de moarte” ai „generaţiei 80″

Postat în Aprilie 15, 2015 la 7:12pm 0 Comentarii

P S A L MDin umbra umbrei ce-a apusun glas ca tunetul a spus:Nu-i viu cel care n-a murit,Nici mort, dacă nu este.(Din volumul Vasile Gogea, Propoieziţiile din Salonul 9 (6 fiind ocupat),Editura Charmides, 2014)*Pentru ei, „generaţia grăbită”:Călin Angelescu, Eugen Axinte, Ioan-Viorel Bădică, Nicolae Benea, Patrel Berceanu, Ion Bledea, Andrei Bodiu, Rolf Bossert, Petre P. Bucinschi,… Continuare

Remember Gheorghe Crăciun

Postat în Aprilie 23, 2012 la 12:59pm 8 Comentarii

Gheorghe Crăciun . Mă întorc la el, în fiecare aprilie, ca la un nou început,  dar, de data aceasta chiar la începuturile lui (dar cît de incredibil de mult seamănă aceste începuturi pentru mulţi dintre noi!), povestite de el însuşi. Mi-e imposibil să mai adaug ceva, deşi am fost unul dintre martorii acelor căutări şi…

Continuare

Lauri pentru un sonetist român: Adrian Munteanu, la Fiera Internazionale del Libro di Milano – 2012

Postat în Martie 17, 2012 la 4:11pm 1 Adaugă un comentariu

  Se întîmplă să primesc şi veşti bune, purtătoare de bucurie curată. O asemenea bună vestire mi-a sosit azi de la un vechi prieten (şi camarad în primele zile şi ani de după decembrie 1989 în efortul de a contribui la o nouă structurare a vieţii culturale, dar şi publice în sens mai larg, la Braşov). Dintre multele sale “fapte” de cultură, amintesc doar că a înființat în anul 1985 “Cenaclul literar 19″, alcătuit, printre alţii, din scriitorii Andrei Bodiu, Gheorghe Crăciun,…

Continuare

Nenea Iancu. O ultimă imagine

Postat în Februarie 4, 2012 la 4:31pm 16 Comentarii

 

        La 5/18 aprilie 1912 (anul morţii, la 9 iunie), Nenea Iancu, “obosit” de sărbătoririle ce îi erau dedicate în ţară la a şaizecea aniversare, îi scrie mai vechiului său prieten Adolphe Stern:

        “Duc grija vieţii, şi mă gîndesc să merg în ţară unde prietenii mei vor să strîngă un fond pentru mine.”

        Desigur, însă, nu “fondul” îl…

Continuare

Crăciun Fericit!

Postat în Decembrie 25, 2011 la 12:46pm 0 Comentarii

 

Am pus sub brad un poem de Mihai Ursachi şi o icoană de Emilian Nicula. Să vă fie de folos şi de bucurie!

      MIHAI  URSACHI  (1941-2004)

                Apleacă-te

       O, e noaptea luminii

       şi ninge în Cosmos un vifor de floare

       de măr şi de vişin…

       Păduri de ivoriu, apleacă-te Magule,

       e o pedeapsă aceasta –…

Continuare

Panou de comentarii (15 comentarii)

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

La 10:54am on Februarie 09, 2012, Danaela i-a dăruit utilizatorului Vasile Gogea un cadou...
Cadou
Zi cu bucuria implinirilor
La 8:31pm on Decembrie 01, 2011, Mădălina Zete i-a dăruit utilizatorului Vasile Gogea un cadou...
Cadou
La multi ani Romania! La multi ani romani!!!:-) Mesajul meu-> http://cabina.protv.ro/de-ce-iubesc-romania/903
La 10:32pm on Noiembrie 18, 2011, Mădălina Zete i-a dăruit utilizatorului Vasile Gogea un cadou...
Cadou
Dragilor, iata ca a mai trecut o saptamana si intre timp a intrat postul Craciunului:-) (ce frumosss, ador iarna). Ce planuri aveti pentru acest sfarsit de saptamana??? Un week-end exceptional!!! :-)
La 1:28pm on Noiembrie 06, 2011, Mădălina Zete i-a dăruit utilizatorului Vasile Gogea un cadou...
Cadou
Salutare dragii mei prieteni virtuali !!! Mi-a fost dor de voi...ce mai faceti??? cum sunteti? Va pup si va doresc o duminica placuta!!! Promit sa ne auzim foarte curand! :-)
La 7:47pm on Aprilie 22, 2011, Emil Mircea Nesiu i-a dăruit utilizatorului Vasile Gogea un cadou...
Cadou
Lumina sfanta sa iti aduca numai impliniri si sanatate alaturi de cei dragi
La 11:03pm în Februarie 24, 2011, Vasile Gogea a spus...
De-acum, toata tara e un "fan-club" Ion Muresan! Nu, nu ma gindisem sa fac un asemenea club, ma multumesc sa-l iubesc pe Ion asa, in mod "neorganizat"!
La 2:04pm în Februarie 22, 2011, adriana rodica barna a spus...
Parca aveai intentia sa initiezi un fan-club Ion Muresan. Eu m-am inscris . Ce s-a ales de optiunea mea? Am ramas numai noi doi in club, sau exista un motiv necunoscut mie ?
La 6:24pm on Ianuarie 20, 2011, Horaţiu Puşcă i-a dăruit utilizatorului Vasile Gogea un cadou...
Cadou
mulţumesc pentru prietenie, d-nule Vasile Gogea, sunt onorat de prezenţă, să ne lecturăm scrierile în versuri sau în proză scurtă oriunde ele sunt bine primite:), cu respect şi prietenie, Horaţiu
La 5:28pm on Noiembrie 27, 2010, adriana rodica barna i-a dăruit utilizatorului Vasile Gogea un cadou...
Cadou
Daca vorbele mele calatoare au ajuns pana la tine, stiu ca au ajuns in Tarile Calde si nu au zburat in zadar.Binecuvantata fie memoria Magistrului.

PollDaddy

 
 
 

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

 • Adăugare fişiere video
 • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor