vlad sibechi
 • Masculin
 • suceava
 • România
Partajare pe Facebook
Partajare

Vlad sibechi's Prieteni

 • Andra Iordache
 • Laurentiu Dumitru
 • Simona Fusaru
 • Bogdan Coșa
 • Mihaela Matei
 • Rodian Drăgoi
 • Anca Duma
 • Iordache Dan
 

vlad sibechi

Informaţii pentru profil

Preocuparile tale artistice:
poet, pasionat de lectura
Despre mine :
va urma

rănile exilului românesc

Problema exilului a făcut şi se pare că o să facă şi de acum înainte un foarte mare “rating”. E imposibil ca numai pomenind de “literatura exilului”, să nu fii proiectat în polemici, în lama ascuţită a vreunor orgolii, sau pur şi simplu în vizorul unor cabotini, care nu vor pierde ocazia să verse nostalgic câteva lacrimi. Dar cum sinceritatea nu are o unitate de măsură, cine suntem noi să judecăm?
La ce bun o antologie despre poezia exilului? (Timpul – rană sângerândă. Poeţi români în Lumea Nouă, Criterion Publishing ) Dincolo de utilitarism didactic, miza poate fi găsită în tentativa de a “închega” o societate a “străinilor”, atât de asemănători şi de diferiţi în acelaşi timp, “străini” care ne lipsesc ca un organ vital, care şi-au asumat exilul ca mod de existenţă şi pentru care identitatea este incompletă, golurile sunt umplute cu iluzii. Poate chiar poezia este principala iluzie.
Şi cine să simtă asta mai bine decât Ştefan Stoenescu şi Gabriel Stănescu, cei care au conceput şi coordonat volumul, ( ei înşişi stabiliţi în Statele Unite.) cu participarea autorilor în viaţă....să ne-nţelegem, vorbim doar de poeţii din spaţiul american şi de destinul poetic românesc între 1944 – 2004.

Mă gândesc acum la vorbele Nicoletei Sălcudeanu : “Toţi, într-un fel sau altul, suntem nişte exilaţi”. Dar ce este exilul dacă nu un mod de situare “în afară”, ca într-un turn de fildeş de unde totul se vede şi se simte altfel.
Imposibil de a se delimita de propriile frustrări,criticul Ştefan Stoenescu nu este instanţa impersonală, academică, ce prezintă o antologie, ci acuză cu patimă, cu voluptatea dezgustului, ororile comunismului. Iată: “ Nicicând în timpurile moderne, românii nu s-au văzut nevoiţi să recurgă în masă la o soluţie atât de radicală precum exilul asumat din raţiuni de ordin politic, ca în cei aproape cincizeci de ani, cât a durat utopia negativă, totalitar-comunistă. Nicicând nu s-au produs arestări, torturi şi întemniţări ale unei întregi clase politice, dimpreună cu elitele culturale … . Nicicând înainte nu s-au constituit lagăre de muncă forţată, menite parcă să accelereze exterminarea deţinuţilor politici…. Nicicând nu s-au efectuat deportări şi dizlocări ale populaţiei unor regiuni întregi, implicând deplasarea a mii şi chiar zeci de mii de persoane, ca în regimul care se autoproclama a fi cel mai uman şi mai drept din câte a cunoscut istoria.”

Sunt rânduri dure, scrise cu sângele clocotind, semn că unele lucruri nu pot fi uitate, mai ales răsturnările acestea decisive, în mâinile cărora viaţa nu e decât o marionetă.

Antologia reuneşte 36 de poeţi, ordonaţi în raport cu momentul venirii lor în America şi cu data la care au publicat primul volum, în condiţia de exilat sau emigrant. S-a mai ţinut seama, ne spune în prefaţă Ştefan Stoenescu, de “continuitatea sau amploarea activităţii scriitoriceşti în ansamblul ei”. Astfel, “criteriul estetic sau de gust” este într-un fel înlăturat, lăsând cititorul să construiască ierarhii subiective. Prin urmare avem trei “valuri” de poeţi şi e clar, diferite feluri de discurs, de la naţionalismul radical- justiţiar (Aron Cotruş, Vasile Posteucă, Nicolae Novac, Zahu Pană”, până la ironiile usturătoare la adresa dictaturii (Nina Cassian). Lista e lungă, dar e nedrept să nu amintim măcar pe Mihai Ursachi, Theodor Damian, Doina Uricariu, Liviu Georgescu, Mirela Roznoveanu (cu poezia “m-am născut a doua oară în exil”. Ce rezonanţă tulburătoare poate avea o asemenea experienţă ), Laurenţiu Orăşanu.
Inutil să vorbim despre fiecare val în parte, motivele ţinând în primul rând de istorie. Putem în schimb să dăm cuvântul poeziei. Iată câteva versuri care se pliază perfect pe condiţia poetului exilat : “ Cine-n ţara ta te-ar fi putut întelege?” sau “ Câţi oare, Doamne, dintre noi, / de-aici de la soare-apune, / s’or mai întoarce cândva înapoi,/ duşi val-vârtej de năbădăi nebune, / ca tigrii pe duşmani să sară / în a Carpaţilor şi-a Dunării ţară?!...” ( Aron Cotruş)

“Străbate vremea şi nu pune semne / bătut de dor; pe drumuri de destin. / Şi de-şi mai sclipuieşte prag din lemne, / e numai ca să-nsemne că-i străin…”
“Supţi de ani şi dor, cu tâmpla sură, / Risipim nădejdi şi pribegim, / Fraţi cu ahasverul din Scriptură / Către-o nouă zare de chilim, / Să’nflorim o creangă de răsură, undeva’ntr’un colţ de ţintirim…” (Vasile Posteucă)

Faptele istorice devin poveşti, versurile fiind suficiente, în ele e întregul arsenal dramatic. Cum ar apărea aceşti poeţi dacă nu ca nişte luptători care nu se eschivează, mereu cu capul înainte, angajaţi prin chiar refuzul angajării. Reşedinţa nu mai ţine decât de conjunctură, scrisul poate bombarda edificiul unui regim totalitar de oriunde s-ar afla. (cine altcineva ar fi exemplul cel mai potrivit în acest caz, dacă nu Monica Lovinescu?)
Iat-o pe Nina Cassian într-un dialog cu…Dictatura : “O vocală curată e dimineaţa mea. / Latină pronunţie în murmurul timpului confuz. / Cu silabe raţionale / încerc să limpezesc mâlul ocult / şi violenţa promiscuă // Protestul meu lingvistic n-are putere. / Duşmanul e analfabet.”

Ce voci diferite cu numitor comun! Se scrie cu conştiinţa efemerului care consolidează, cumva între regenerare şi consolare, cu faţa întoarsă spre “Lumea Nouă” dar cu nostalgia trecutului.
Ce constatăm la sfârşit? “Simţim cum cineva ne sângerează în creier” sau timpul ne-a pansat rănile cu efectul său analgezic?

Vlad sibechi's Blog

suntem stăpânii propriului timp

Postat în Iulie 31, 2013 la 11:35pm 3 Comentariiși muțenia/ abia acum/ devine o rugăciune (Adam Puslojic)arată-mi locuri pe care privirea nu le poate

atinge

iată, zborul ţine strict de virtualitate

motoarele create de noi sunt sfărâmate

în interiorul paginii

lecțiile de imaginație pe care le-am primit

insuficiente

iată, îmi întind aripile – o…

Continuare

sunt un om gol

Postat în Martie 13, 2013 la 4:53am 0 Comentarii

(lui gellu naum)

sunt un om gol în noaptea gurilor deschise

am renunţat la mitul maşinii de scris

mă hrănesc cu lipsa luminii

cu dispariţia tragică a marilor poeţi

vă invit lângă mine vom penetra împreună

marmura prezumtivelor morminte

putem vorbi despre trecerea timpului/ absenţa lui

anonimatul…

Continuare

mă gândeam atunci la moarte ca la…

Postat în Martie 20, 2011 la 9:00pm 16 Comentarii

între ziduri mi s-a născut o a doua respiraţie

printre carnetele de partid ale hipopotamilor

şi scâncetele strămoşilor

o respiraţie exilată în partea

nevăzută a luniiaici nopţile sunt lungi şi dureroase

ieri o femeie a căzut în fântână

nu purta decât o cămaşă

cu motive florale

au încercat oamenii să o scoată dar cainele

dinauntrul ei s-a împotrivitmă gândeam atunci

la moarte ca la o sticlă de vin îngropată

ninge… Continuare

f.t.

Postat în August 16, 2010 la 12:38am 3 Comentarii

noi vindem totul la juma’ de preţ

trecutul azi miroase-a scorţişoară

şi izvorăşte vinul de la subţioară

speriindu-i pe mai-marii din judeţ

tramvaiul plin de crize personale

moare subit în staţia de nord

cântecul mamei face-atac de cord

în cele patru puncte cardinale

îmi pun lentile groase de contact

să prind viitorul anotimp de coadă

îi las puţin femurul să mi-l…

Continuare

e una din acele dimineţi

Postat în August 5, 2010 la 12:01pm 7 Comentarii

când îţi scoţi puloverul de la naftalină

urci pe cea mai înaltă clădire şi arunci

sufertaşul cu manifeste

în capul de cauciuc al dimineţiiprieteni, s-a scumpit pâinea- singurul lucru apolitic

vom locui mereu pe cealaltă parte

a pământului

un pahar cu vodkă ne-ar grăbi victoria

ceasul…
Continuare

Panou de comentarii

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

 • Încă nu sunt comentarii !

PollDaddy

 
 
 

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

 • Adăugare fişiere video
 • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor