petru fagaras
 • Masculin
 • Sebes -Alba
 • România
Partajare pe Facebook
Partajare

Petru fagaras's Prieteni

 • Diana Dobrita Bilea
 • Laura Boca
 • Anca - Elena Serpe
 • Editura eLiteratura
 • Dalelina John
 • Eunescu
 • DANIELA TIGER
 • Neagu Bogdana Elena
 • Attila F. Balázs
 • george popa yoel
 • remus-lucian stefan
 • Virginia Braescu
 • Cristian Melesteu
 • Marilena Apostu
 • ADINA SOROHAN
 

Bine ai venit, Petru Fagaras!

Activitatea Recentă

Utilizatorului petru fagaras îi place postarea pe blog Prima poezie învățată a lui Bățmîndru Lucia
Feb 5
Bățmîndru Lucia şi petru fagaras sunt acum prieteni
Feb 5
petru fagaras a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog „PINUL DIN AJUN” a utilizatorului Bățmîndru Lucia
"Minunat! <3"
Feb 5
Utilizatorului petru fagaras îi place postarea pe blog PINUL DIN AJUN a lui Bățmîndru Lucia
Feb 5

Informaţii pentru profil

Preocuparile tale artistice:
poet, interesat de cultura, fotograf, pasionat de lectura
Despre mine :
Sunt vioara fara corzi, orga sunt fara de aer...sunt administratorul si creatorul Retelei Cenaclului literar "Lucian Blaga" din Sebes
http://lucianblaga-sebes.ning.com
Website / Blog :
http://lucianblaga-sebes.ning.com
PETRU FĂGĂRAŞ – CENACLUL LITERAR "LUCIAN BLAGA" - SEBEŞ
– INTERSECŢIA VOCAŢIEIsau CERNEALA PREŢIOASĂ A IUBIRII
Maria Diana Popescu, Agero

Asumîndu-şi existenţa sub forma cunoaşterii poetice, Petru Făgăraş vine cu pas apăsat către cititorul modern, considerîndu-l un fel de partener colocvial. Lui i se adresează inspirat, oferindu-i leacuri scumpe sau otrăvuri cu sfinţite reflexe. Gîndirea, inspiraţia, trăirile poetului se întîlnesc în Ora noastră, ora căutătorilor de frumos, în care vîrful peniţei încrustează, moleculă cu moleculă, o etapă a evoluţiei sale intelectuale. Mai ales în asemenea ore se nasc versuri decisive, oricît de libere, totuşi sensibile, calde, într-o plăcută osmoză, ca aceea a unui dans superior. Poemele respiră prezenţa afectivă şi curăţenia unui suflet prieten cu iubirea, cu tristeţea şi cu singurătatea. Limbajul, cu tropii esenţiali, pare un ecou ce întinde punţi de comunicare trupului mergător al timpului, dinspre trecut spre cel al anticipării: „Mă cheamă fiul/ nenorocului,/ ursitoarele bune,/ m-au pierdut la cărţi./ Mă bat cu pumnii,/ în pieptul destinului./ pe strada mea curg râuri/ de lapte şi miere/ şi venin la …liber./ recomandări nu am,/ decât clipocitul clepsidrei.” Versul răbdător, asemenea unei cămile încărcată de greutăţi, trece deşertul spre locuri neumblate încă, un poem respiră cu aburul celuilalt logodna între metaforă şi echilibru: „Am călătorit prin vârste,/ Vremelnic, în straie/ de prinţ şi de nomad,/ La praguri de răscruci,/ în tunetul anilor,/ m-a atins tăcerea visărilor/ şi te-am întâlnit pe Tine.”
O desprinderea de teluric, o înălţare în straturi pure, poetul aspiră liric la învecinare cu nemărginirea: „căutând cărările grădinii tale,/ adorm la marginea norilor/ scuturaţi de păsări…/ Mă prefac apoi în vârfuri de degete/ ca să-ţi ating părul,/ în clepsidră de frunze uscate,/ ca să-ţi ating timpul/ şi să mă sting în văpăi./ Vremea din nuci se cojeşte/ şi vântul se-aşează pe mâini, iar când ploaia piaptănă fumul/ eşti dorul din mijloc de drum.” Petru Făgăraş mizează pe forţa versului de a surprinde psihologia cititorului. Această stare plină de afecţiune, durează pînă la cerneala preţioasă a iubirii, cu cele mai romantice străzi, pe care poetul umblă ore în şir, cufundat în miresme, fără a cădea în vreo prăpastie: „femeie,/ curcubeu,/ te-mbrăţişez cu norii mei,/ cu florile, cu iarba,/ cu cristalinul apei din Valea Frumoasei/ şi cu toţi stejarii din fiinţa mea.”
Teama este prezentă şi ea, dar cu un accent pozitiv, corelată cu sentimentul speranţei, în ciuda tristeţii care pare pe alocuri să devină cronică, liricul cald reînvie ca modalitate originară de asumare a microuniversului în care trăieşte şi în raport cu care se află în perpetuă întrebare: „Curg încet/ zi de zi,/ iar mâine/ ca şi ieri,/ voi sângera/ sau voi iubi.” Petru Făgăraş pare scufundat într-un izvor ce instituie, prin imagine, armonia personanţei sale şi, cred, se trezeşte curat, ingenuu (însuşiri pe care şi le va păstra pînă la capăt, aper) într-o atmosferă de accentuată sensibilitate. Punct de convergenţă, născut din nevoia de a exprima sentimentele în mulajul muzical al lumii, eul liric este pentru Petru Făgăraş transindividual, răsunînd din abisul existenţei sau din cel al irealităţii: „M-am ghemuit/ ca o sămânţă în pământ…/ mi-au încolţit degetele…/şi gura…şi ochii./ mâini străine/ mă smulg/ şi pierdut/ în cleştele lor, plâng,/ plânsul pământului”. Sensul de clişeu al cadrelor poetice (clişeu compoziţional, de imagine sau de inspiraţie), itinerarul poemelor, constituie un fel de gramatică ce ordonează substanţa discursivă. Curcubeie, stele, doruri, lacrimi, ape cristaline, gînduri, şoapte, dimineţi, petale, nori, fluturi, ploi, muze, întrebări, aşteptări, vise, îmbrăţişări, abisuri, întreaga recuzită reprezintă dorinţa poetului de a anexa cunoaşterii alte tărîmuri dragi firii sale, nu prin dilatarea discursivă a unei irealităţi, ci prin explorarea unor nivele mai profunde ale realităţii: „Mi-e sufletul/ rai încolţit/ şi izvor./ durerile tale/ se varsă în mine./Miresma iubirii/ În ceruri se vinde./ Iar Dumnezeu/ ne-a transformat aripile în mâini/ ca să putem iubi.”
Transferînd idei de la o interioritate la alta, articulînd în comun universul lăuntric cu realităţile date, poetul resemnifică orizontul său, cu tot atîta sensibilitate şi profunzime. În toate, iubirea, ca intermediar între real şi discurs, mizează pe forţa de expansiune a cuvîntului, prezidînd din umbră ornarea şi curgerea poemelor, eliberîndu-l pe poet din lanţul unor cauzalităţi: „Poeta mea/ mai frumoasă ca Valea Frumoasei,/ deschide încuietoarea mirosului din flori,/ să pot veni în urma ta/ să mă închin poemului ce doare, cum doare rugina din frunza pădurii./ Te-aş lua din oglinda frânturilor de gând/ Încet te-aş aşeza în palmă, să-mi ghiceşti drumul pe care voi urca la tine./ Dar tu te-ai risipit în anotimpuri,/ în gândul meu de la apus/ te aştept la singura ieşire/ în CUVÂNT.”
Un bine venit demers creator de (re)autentificare a raportului poet-univers sau mai degrabă o necesitate de extindere a cunoaşterii pe care numai limbajul poetic i-o poate oferi. Ora noastră este, aşadar, tărîmul capabil să suporte intersecţia vocaţiei creatoare a autorului cu cea a receptorului; este unghiul unei identităţi lirice aflată în evoluţie şi evaluare de sine. Pentru că vorbim despre un eu liric simbolic şi independent, indubitabil vorbim despre eul unui stilist rafinat: „deplinul întuneric,/ lumina o conţine/ şi-n muta disperare,/ tăcerea e cuvântul,/ nefericirea însăşi,/ cuprinde fericirea./ Iluzia supusă, ascunde adevărul./ Sunt trecător prin lume/ Şi veşnic/ În clipa REGĂSIRII.”

Maria Diana Popescu, Agero

http://www.agero-stuttgart.de/

Fotografiile lui petru fagaras

 • Adăugare fotografii
 • Vizualizează Tot

Fişierele video ale lui petru fagaras

 • Adăugare fişiere video
 • Vizualizează Tot

Petru fagaras's Blog

Premianții Concursului Internaţional SMILE 21+, “DOR DE EMINESCU” Ediția a II-a, România 20 noiembrie 2012 – 15 ianuarie 2013

Postat în Ianuarie 22, 2013 la 12:30pm 0 Comentarii

Premianții Concursului Internaţional SMILE 21+, “DOR DE EMINESCU”  Ediția a II-a, România

                                20 noiembrie 2012 –  15 ianuarie 2013

                   Zâmbiţi! Nu pentru a-i cuceri pe ceilalţi, ci pe voi înşivă!

1. Secțiunea creație literară:

POEZIE

Premiul I  : Miruna Ștefana Belea, Manchester,…

Continuare

Află care sunt câştigătorii Concursului de Poezie din cadrul Festivalului “Lucian Blaga” Lugoj 2011-in Saptamanalul Redesteptarea care face parte din grupul media al FED

Postat în August 10, 2011 la 10:20am 3 Comentarii

Saptamanalul Redesteptarea 

Află care sunt câştigătorii Concursului de Poezie din cadrul Festivalului “Lucian Blaga” Lugoj 2011,

30 Iunie 2011 | 11:47
Autor: Cristian Ghinea…
 • Află care sunt câştigătorii Concursului de Poezie din cadrul Festivalului “Lucian Blaga” Lugoj 2011
Continuare

Aparitia volumului de poezii Transplant de iubire, de Bianca C. Dan, la editura Emma Books-Sebes

Postat în Mai 11, 2011 la 11:07pm 1 Adaugă un comentariu

”Volumul de poezie „TRANSPLANT DE IUBIRE” al poetei Bianca C. Dan produce o neaşteptată uimire revelaţiei asupra posibilităţii semantice a cuvântului. Dacă procesul firesc al poeziei lirice merge din afară înăuntru, până la exploatarea subconştientului, vedem aici, paradoxal, o învăluire a exteriorului de către interior. Construcţia e ca o crisalidă întoarsă pe dos,…

Continuare

Panou de comentarii (161 comentarii)

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

La 9:50am on Aprilie 05, 2012, Claudia Radu i-a dăruit utilizatorului petru fagaras un cadou...
Cadou
Multumesc!
La 9:43am on Martie 02, 2012, Any Aniela i-a dăruit utilizatorului petru fagaras un cadou...
Cadou
O primăvară cu soare...şi fluturi şi flori....şi mult verde proaspăt!
La 9:59pm în Decembrie 14, 2011, Popescu Viorica a spus...

VIVAT, CRESCAT, FLOREAT!

La 8:41pm on Decembrie 01, 2011, Mădălina Zete i-a dăruit utilizatorului petru fagaras un cadou...
Cadou
La multi ani Romania! La multi ani romani!!!:-) Mesajul meu-> http://cabina.protv.ro/de-ce-iubesc-romania/903
La 10:36pm on Noiembrie 18, 2011, Mădălina Zete i-a dăruit utilizatorului petru fagaras un cadou...
Cadou
Dragilor, iata ca a mai trecut o saptamana si intre timp a intrat postul Craciunului:-) (ce frumosss, ador iarna). Ce planuri aveti pentru acest sfarsit de saptamana??? Un week-end exceptional!!! :-)
La 4:08pm în Noiembrie 7, 2011, Mădălina Zete a spus...
Da...este adevarat...printre liceu, muzica, gatit, incerc sa-mi fac timp de toate...insa nu tot timpul reusesc, insa nu ma dau batuta ''asa cu una cu doua ''. O sa revin ''in forta'' . O dupa-masa placuta!!!
La 1:32pm on Noiembrie 06, 2011, Mădălina Zete i-a dăruit utilizatorului petru fagaras un cadou...
Cadou
Salutare dragii mei prieteni virtuali !!! Mi-a fost dor de voi...ce mai faceti??? cum sunteti? Va pup si va doresc o duminica placuta!!! Promit sa ne auzim foarte curand! :-)
La 12:33pm on Septembrie 10, 2011, alexe lilika i-a dăruit utilizatorului petru fagaras un cadou...
Cadou
PENTRU O PRIETENIE FRUMOASA! SI O COLABORARE INFLORITOARE!
La 4:09pm în Iulie 10, 2011, Sandu Catinean din Bontida a spus...

Mai Petrica...incepe sa-mi fie dor de voi...

da de nu trece vara sa nu ne vedem...

La 2:59pm on Iunie 29, 2011, Irina Lucia Mihalca i-a dăruit utilizatorului petru fagaras un cadou...
Cadou
Bucurii, sanatate si impliniri in sfanta zi aniversara! La multi ani!

PollDaddy

 
 
 

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

 • Adăugare fişiere video
 • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor