Robert Nutu's Blog (16)

Moartea din colţul ochiului - un scurt fragment

Membre în plin efort se încleştau de mine – aici distanţele erau diferite, însă mintea mea nu accepta deocamdată să le denumească în alt mod decât în cel pe care reuşeam să-l identific cel mai repede şi fără sforţare, metru, pas, pas, doi metri, pas.

  Probabil mersesem cam vreun kilometru şi jumătate respectând sinuozităţile poticnite ale potecii, când au început să apară primele ruine – la început ziduri albite plecate, stând să cadă între împrejmuiri…

Continuare

Adăugat de Robert Nutu la Noiembrie 17, 2013 la 4:46pm — Nu sunt comentarii

Moartea din colţul ochiului - o apariţie

 
 
 
La editura A.T.U, în colecţia "Proză contemporană", a apărut de curând romanul meu "Moartea din colţul ochiului".
 
 
 
 …
Continuare

Adăugat de Robert Nutu la Noiembrie 14, 2013 la 2:31pm — 8 Comentarii

Necazurile unui tată - partea întâi

Am pus cana pe masă şi-am strâns pumnii; abia mă aşezasem pe scaun şi deja începeam să mă enervez. Cafeaua nu mai avea nici un gust. Mişcările soţiei mele deveneau tot mai repezi şi haotice deasupra aragazului; mâinile manevrau coada cratiţei şi furculiţa – apoi se întindeau către suportul de vase ori spre mănuşa de bucătărie, cu viteze contrastante – astfel încât mişcările păreau a se tăia şi întrerupe unele pe altele, contrazicându-se şi încremenind în aer – până la punctul în care rămase…

Continuare

Adăugat de Robert Nutu la Iulie 23, 2013 la 12:00pm — 6 Comentarii

Urmărind indiciile - fragment

Mi-a luat ceva timp până să întind şi să îndrept corespunzător toate colile; imediat ce m-am ridicat însă, toate s-au mototolit şi s-au strâns între picioarele mele, fugind de sub greutăţile pe care le folosisem să le fixez.

N-avea nici un rost să încerc să le întind şi să le netezesc iar, aşa că le-am adunat porcoi şi le-am îngrămădit lângă canapea. În cămara din holul mic rămăseseră mai mulţi saci de plastic, de la vechiul proprietar al apartamentului; îi…

Continuare

Adăugat de Robert Nutu la Februarie 13, 2013 la 9:34am — Nu sunt comentarii

După cădere- fragment

“E acolo. Puţin mai jos… Puţin mai jos.” Gândul revenea cu obstinaţie, învârtindu-mi-se ca o morişcă în creier; nu-l puteam ataşa de nimic; habar n-aveam ce voia să însemne. “Puţin mai jos…” Cert era că, la sfârşitul fiecărei propoziţii, imediat după punctul pe care-l vizualizam brusc, prăbuşit greoi, ca o bilă de metal înainte de următorul cuvânt, mintea mi se însenina parcă şi se făcea tot mai mult spaţiu în jur. “Puţin mai jos...”

Era totuşi ceva exterior, lumina acţiona asupra…

Continuare

Adăugat de Robert Nutu la Noiembrie 22, 2012 la 10:00am — 5 Comentarii

Man at work - fragment

(...)Barul gării, înghesuit între două clădiri neterminate cu mai multe etaje, îşi exhiba firma înclinată câţiva metri mai încolo, cu uşa deschisă-n lături proptită cu un scaun; era o construcţie mică şi dărăpănată, parcă înălţată în grabă din materiale alese la întâmplare şi atrăgea atenţia numai din cauza ferestrelor absurd de mari, împestriţate cu afişe şi reclame. Strivit între siluetele gigantice ale clădirilor alăturate, amintea de-un ambalaj colorat vechi, împins cu forţa între două…

Continuare

Adăugat de Robert Nutu la Septembrie 3, 2012 la 7:28am — 5 Comentarii

Printre alte zarzavaturi

- un fragment -

Am înaintat şi am călcat pe unul dintre covoarele persane. Senzaţia cumplită de frig s-a deşirat şi s-a pierdut în spate, în timp ce o adiere blândă mi-a strâns ca în palmă gâtul şi bărbia, mai încolo era şi mai bine – trupul mi s-a înmuiat, lăbărţat între torentele moi de căldură relaxantă; chiar şi dinţii mi s-au desprins din gingii şi au căzut în picuri băloşi pe limbă, înotând ca nişte viermişori în flegma care mi se adunase în gură.

M-am mişcat în aerul leneş,…

Continuare

Adăugat de Robert Nutu la Decembrie 10, 2011 la 7:32am — Nu sunt comentarii

O pagină din subsol - fragment

Bătrânele îşi plecară capetele şi înaintară. Înfipseră bastoanele în ţevile-suport din colţurile ringului, apoi păşiră pe suprafaţa de gresie şi se opriră în faţa bărbaţilor.

Nasturii sacourilor se desfăcură, cămăşile foşniră trase pe braţe, încheieturile noduroase se flexară sub bretelele maiourilor umezite de sudoare şi piepturile slăbănoage, tivite cu păr rar, se umflară, clătinând din pielea flască a pectoralilor.

Bătrâna în albastru scoase de la gâtul partenerului ei un…

Continuare

Adăugat de Robert Nutu la Iulie 12, 2011 la 11:16am — Nu sunt comentarii

Duelul 1 (basm crud)

Ceva mai departe, pe mijlocul străzii, fusese săpat un şanţ adânc în diagonală şi bucăţile sparte de pavaj stăteau grămadă pe movilele de pământ de pe margini, amestecate cu aşchii de scândură şi resturi oxidate de ţeavă. Maşina ocoli capătul mai lat al şanţului, împrejmuit cu plasă şi trecu dincolo, urcând pe trotuar, luminând cu farurile asfaltul ciuruit de gropi.

Continuă să meargă foarte încet în lungul străzii pustii, până ajunse în dreptul unei case mari, cu două etaje, cu nenumărate… Continuare

Adăugat de Robert Nutu la Iulie 1, 2011 la 1:50pm — Nu sunt comentarii

Locul lucrurilor obişnuite - fragment de roman-

Din dormitor s-a desluşit un horcăit, o tuse şi pe urmă linişte, picioarele ei presau pe marginea saltelei, cu gleznele învelite în creţurile păturii răsucite.

Am privit-o din prag cum îşi saltă un braţ, trăgându-l pe cearşaf, scărpinându-se pe obraz, apoi întinzând degetele pe sub pernă şi apucând pe dedesubt colţul de sus, în vreme ce spatele i se încovoia şi gulerul halatului i se ridica peste urechi; patul a scârţâit şi a răsunat trosnetul unui arc din saltea.

M-am…

Continuare

Adăugat de Robert Nutu la Mai 19, 2011 la 8:42am — Nu sunt comentarii

Dintre bucăţi - fragment de roman-

Adina a gemut şi a avut o bruscă mişcare de respingere; a strâns puternic din fund, mă primea povârnită oarecum pe-o parte şi am lăsat degetul să alunece afară, continuând să o pompez – dacă o izbeam prea tare îşi sălta o idee capul şi aştepta să mă retrag pentru a-şi destinde un moment trupul, intram şi ieşeam cu zvâcnete simple, primitive, fără să respir – cu coada ochiului mi-am surprins silueta transpirată în oglindă, de la brâu în sus, alături de colţul calculatorului şi-o margine a…

Continuare

Adăugat de Robert Nutu la Aprilie 21, 2011 la 8:00am — Nu sunt comentarii

Fragment fără consecinţe

 

 

În sufragerie lumina era aprinsă.

Perdeaua, desprinsă de pe corniză, flutura pe spătarul fotoliilor, umflată de vântul cald care pătrundea  prin ferestre.

Canapeaua, mişcată de la locul ei, stătea împinsă către un perete, alături de-o stivă de cutii de carton închise cu scotch şi de mai mulţi baloţi de haine făcute sul şi încinse cu sfoară, toate în vârtejul unui talmeş- balmeş de pilote, perne distruse şi cergi aruncate grămadă.

Televizorul mergea fără…

Continuare

Adăugat de Robert Nutu la Martie 1, 2011 la 11:00am — 1 Comentariu

Spre periferie

 -fragment-

 

Un Audi negru a schimbat banda, a trecut pe mijlocul drumului, între maşini şi a frânat cu putere, claxonând. Dintre intestine mi-a scăpărat un chibrit. M-am oprit şi am aşteptat ca durerea să se calmeze.

Prin geamurile uriaşe, împestriţate de reclame ale fast-food-ului benzinăriei, se zăreau mai multe siluete înşiruite la mese, aplecate şi fluturând din mâini, cu capete înguste şi alungite, furate de reflexele maşinilor în geamuri.

(…)Am trecut…

Continuare

Adăugat de Robert Nutu la Februarie 2, 2011 la 12:58pm — Nu sunt comentarii

Totul e întâmplător-şi titlul

 -fragment de roman probabil-

 Îmi recunoşteam chipul în oglindă. Ridurile de pe frunte, urmele loviturilor, ochii înroşiţi, dar eram captiv înapoia barierei de carne şi oase, incapabil să…

Continuare

Adăugat de Robert Nutu la Ianuarie 7, 2011 la 10:00am — 11 Comentarii

Sertarul cu şpanuri

Sertarul cu şpanuri -fragmente-    strângându-mi stomacul…

Continuare

Adăugat de Robert Nutu la Noiembrie 23, 2010 la 10:00am — Nu sunt comentarii

A. P. -fragment dintr-o pornire

  1. P.-fragment dintr-o pornire…
Continuare

Adăugat de Robert Nutu la Octombrie 26, 2010 la 10:31am — Nu sunt comentarii

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor